Bitfenix Ghost review: stille verschijning

3 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Verlichting
 4. 4. Intern en koeling
 5. 5. Testprocedure
 6. 6. Testresultaten koeling 200 watt
 7. 7. Testresultaten koeling 400 watt
 8. 8. Testresultaten geluidsproductie
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Foto's
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Bitfenix maakt doorgaans al niet bijzonder luidruchtige behuizingen, maar de Ghost moet zich toch onderscheiden met een nog geringere geluidsproductie dan we al gewend zijn van het merk - bij voorkeur in combinatie met waterkoeling. Als dat maar niet ten koste van de algehele koelprestaties gaat... De Bitfenix Ghost gaat in ieder geval frontaal de strijd aan met diverse bekendere concurrenten, dus tijd om te zien wie als winnaar overeind blijft.

Tussen de 80 en 120 euro is het aanbod aan stille behuizingen behoorlijk groot. Het betreft voornamelijk exemplaren met geluidsdempende matten en soms aangepaste, langzamer draaiende fans, ten einde geluidslekkage en -productie tot een minimum te beperken. Het nut van deze klasse lijkt tegenwoordig minder groot dan voorheen: ook zonder geluidsdempende matten is prima een stille kast te bouwen - zo bewees ook Bitfenix, met hun zeer stille Raider.

De prijs van stilte is altijd een afname in koelprestaties, al helpt het om grotere fans te plaatsen en gewoon een grotere kast te bouwen. Antec zet met de Performance One P280 nog altijd de standaard: de behuizing is weliswaar groot, maar wel stil én een goede koeler. Wil je niet bijna 70 liter aan behuizing kwijt, dan voeren momenteel Corsair met de Obsidian 550D en Fractal Design met de Define R4 de lijst van stille behuizingen aan. Van die twee is de laatste de aantrekkelijkste keuze, want een stuk goedkoper en nipt de betere koeler - de 550D is dan weer net iets stiller, maar koelt dus minder goed en kost een stuk meer.

De Bitfenix Ghost bevindt zich ook in dat segment: een inhoud rond de 55 dm³, een prijs rond de 90 euro en verder een uiterlijk dat de nodige overeenkomsten heeft met veel van de concurrenten in deze tekst: een monolithisch zwart blok, voorzien van een deur aan de voorzijde.

Bitfenix Ghost Black

In de vergelijking

Voor deze test vergelijken we de Ghost met 9 andere als stil te kwalificeren behuizingen, die overwegend ook echt als zodanig worden gemarket. In onderstaande en alle volgende grafieken zijn de eerder geteste behuizingen met een prijs hoger dan 100 euro paars gekleurd, met een prijs lager dan 100 euro blauw gekleurd en de Bitfenix Ghost wordt vertegenwoordigd door een rood balkje.

Uiterlijk

Hoe je het ook wendt of keert, de Bitfenix Ghost is niet moeders mooiste. De grote zwarte vlakken geven weinig blijk van enige raffinement - alleen een subtiele boog aan de onderzijde wijst op de hand van een ontwerper. De afwerking draagt bij aan deze indruk: hoewel de Ghost alleszins degelijk is, zijn de naden tussen de platen relatief groot en voelt het gebruikte materiaal grof aan. Dat geldt zeker voor de plastic delen; de bovenzijde en het voorpaneel lijken van metaal, maar zijn dat zeker niet. Bitfenix noemt de afwerking 'NanoChrome' maar we zijn er minder van gecharmeerd dan de 'SofTouch Surface' afwerking van de Raider. Wel handig: de deur kan naar twee kanten openen, doordat de scharnieren een soort open klemmen aan beide kanten zijn. De deur geheel eraf halen is dus ook mogelijk, mocht je daar behoefte aan hebben.

Bitfenix Ghost Black

De bovenzijde bevat de front-aansluitingen. Zoals we onderhand van Bitfenix gewend zijn, treffen we vier usb-aansluitingen. Twee keer 2.0, twee keer 3.0. Daarnaast de bekende audio-connectors. Er direct achter bevindt zich een klepje - druk het in, en het springt open. Daar onder treffen we een flinke bak, waarin bijvoorbeeld discs (past net), schroefjes of enige versnaperingen bewaard kunnen worden. Je kan er echter ook een harde schijf in aansluiten, want er is een SATA hotswap-aansluiting beschikbaar.

Bitfenix Ghost Black

De rest van de bovenkant wordt gedomineerd door een groot mesh rooster, dat je door het in te drukken kan verwijderen. Er onder is plaats voor één 230 of 200 mm fan, of twee 140 of 120 mm fans. Ook kan je hier een 240 mm radiator voor waterkoeling kwijt. Deze semi-open constructie is wat anders dan we gewend zijn van dit type behuizing en we zijn dan ook benieuwd wat het effect op de geluidsproductie zal zijn.

Bitfenix Ghost Black

De achterzijde is traditioneel: een 120 cm outtake fan is zichtbaar aan de bovenkant, er is ruimte voor 7 uitbreidingskaarten waarmee de kast zich beperkt tot standaard ATX-moederborden en er zijn drie openingen voor waterkoeling, al moet je daarvoor wel metalen plaatjes verwijderen.

Bitfenix Ghost Black

Verlichting

Bitfenix stuurde samen met de Ghost behuizing een setje op van zijn nieuwe Alchemy LED-verlichting. Dit zijn een soort strips met ingebouwde LEDs, zoals je die tegenwoordig op steeds meer plaatsen aangeboden ziet. In plaats van sfeerverlichting voor de huiskamer moeten de Alchemy strips je behuizing opleuken; de Ghost heeft montagepunten voor de strips, dus bevestigen in combinatie met de 3M-plakstrook op de strips is een fluitje van een cent. Je sluit ze aan op een 12 volt-aansluiting van de voeding.

De Alchemy Connect strips zijn op elkaar aan te sluiten, de enige beperking daarbij is het vermogen van de voeding. Ze zijn er in vijf kleuren (rood, oranje, groen, blauw en wit) en in lengtes van 12 (6 leds), 30 (15 leds), en 60 cm (30 leds). Er is ook een Alchemy Aqua uitvoering, die is waterdicht en dus geschikter om te combineren met waterkoeling - deze kan je niet met elkaar verbinden en deze bevat wat minder leds: 6 stuks voor 20 cm, 9 voor 30 cm en 15 voor 50 cm. De prijzen lopen uiteen van ongeveer een tientje voor een Connect strip met 6 leds tot ruim 30 euro voor de langste varianten.

We namen de proef op de som en een paar foto's. Het ziet er niet onaardig uit, als je van dit type versiering houdt.

Bitfenix Ghost Black

Bitfenix Ghost Black

Bitfenix Ghost Black

Intern en koeling

Van binnen vertoont de Bitfenix Ghost de kenmerken waar we op rekenen bij een moderne kast in dit prijssegment. Hij is netjes afgewerkt met een zwarte coating, de moederbordplaat is een gatenkaas om montage van de processorkoeler en wegwerken van kabels te vereenvoudigen en in plaats van een half dozijn montagepunten voor harde schijven dat nooit gebruikt zal worden is er een rek voor vier 3,5" disks en een minder breed rek voor drie 2,5" disks of SSD's.

Bitfenix Ghost Black

Dat geeft niet alleen meer ruimte voor een lange grafische kaart, maar is anno 2012 ook gewoon veel handiger dan geknoei met verloopbrackets of rare montagepunten zoals achter de moederbordplaat (waarmee op zich niets mis is als een 'extra', maar wat we niet voldoende achten als enige mogelijkheid om een SSD te bevestigen).

Door deze doordachte indeling kan je een videokaart met een maximale lengte van 41 centimeter plaatsen; in de meeste behuizingen moet je een harddiskkooi verwijderen om dat mogelijk te maken, als het überhaupt al kan. De maximale hoogte van de CPU-koeler is met 16,6 cm niet slecht, maar de grootste torenkoelers kan je niet kwijt. Echter, Bitfenix laat er geen misverstand over bestaan dat de beoogde processorkoeler voor de Ghost echt de variant is die warmte afvoert met een radiator die bovenin wordt gemonteerd en daarvoor is natuurlijk meer dan voldoende ruimte.

De zijkanten en het voorpaneel zijn afgewerkt met een materiaal dat Bitfenix 'Serenitek' noemt, een geluidsdempende/absorberende laag die trillingen moet minimaliseren en de omgeving van de behuizing prettig stil moet houden. Verder is de aanwezigheid van stoffilters aan de onderzijde, bovenkant en voorkant vermeldenswaardig.

Bitfenix Ghost Black

Voor de koeling levert Bitfenix standaard twee 120 mm fans mee met de Ghost. Een intake-exemplaar aan de voorzijde en een outtake aan de achterkant. Zeker met de deur gesloten zal de hoeveelheid binnenstromende lucht niet overhouden; ook aan de achterzijde hadden we liever een 140 mm fan gezien.

Bitfenix Ghost Black

Er is wel ruimte voor meer luchtverplaatsing: aan de voorkant kan ofwel een grotere 140 mm fan geplaatst worden of een tweetal 120 mm modellen. De bovenkant noemden we al: naast ofwel 2 140 mm of 120 mm fans kan je ook kiezen om een 200 of 230 mm fan te plaatsen, of dus de mooiste optie, een 240 mm radiator voor waterkoeling.

Die hebben we voor onze standaardtest allemaal niet bij de hand, wij kijken hoe de behuizing het doet zoals hij uit de doos komt. Op de volgende pagina's kan je zien hoe de Bitfenix Ghost presteert.

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hebben wij een nieuwe testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart zoals de GeForce GTX 580 heeft een maximaal opgegeven verbruik van 244 watt, terwijl dat voor GTX 590 zelfs 265 watt is. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de nieuwe testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 7 V

Bij een lage draaisnelheid van de fans treffen we de Bitfenix Ghost duidelijk onder het midden in de grafieken aan. Met een gemeten temperatuur van 32,9 graden is duidelijk dat we hier niet met een high airflow model van doen hebben.

200 W 12 V

Met de fans op een hogere rotatiesnelheid nemen de koelprestaties duidelijk toe, maar dat geldt voor alle behuizingen; de Bitfenix Ghost blijft op dezelfde positie staan. Kijken we echter puur naar de blauwe balkjes van de vergelijkbaar geprijsde modellen, dan doet de Ghost het zo slecht nog niet; vergelijkbaar met de qua constructie en kwaliteit veel minder goede Darkforce van Gelid - maar de Fractal Design Define R4 presteert wel duidelijk beter en die behuizing laat weinig liggen ten opzichte van de Ghost.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 7 V

Bij verdubbeling van de warmteproductie zien we dat de Bitfenix Ghost het echt moeilijk krijgt, want we treffen hem onderaan de grafiek. De concurrentie brengt het er soms nog slechter vanaf, want het testveld is geslonken: sommige concurrenten worden net zo warm of warmer en de combinatie met geluidsisolerend materiaal kan dan leiden tot onaangename luchtjes in het testlab - en een voortijdig afgebroken test. Het is duidelijk dat bij installatie van een echt zware CPU waterkoeling in deze behuizing geen luxe is.

400 W 12 V

Ook op hoge rotatiesnelheid blijft de Ghost onderaan in de grafiek. De verschillen met de drie modellen erboven zijn klein, het is duidelijk dat je meer geld moet investeren om stilte te combineren met goede koelprestaties. De Define R4 en de Obsidian 550D doen het dan een stuk beter.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

De Bitfenix Ghost doet het hier erg goed, al is het onderscheid met de concurrentie niet overal even groot.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De Bitfenix Ghost doet het hier goed, maar niet echt opmerkelijk.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Bitfenix Ghost netjes in het midden van deze grafiek. Een geluidsproductie van 31,6 dB(A) op een afstand van 10 cm is gewoon stil te noemen.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans laat de Ghost zijn spierballen zien; 36,4 dB(A) is heel netjes, zeker met 120 mm fans. De keerzijde hebben we op de voorgaande pagina's gezien: de luchtdoorstroming kent duidelijke grenzen.

Specificaties

Algemeen
 
MerkBitfenix
ProductnaamGhost Black
ProductcodeBFC-GHO-300-KKN1-RP
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte20.6 cm
Afmeting - Diepte51 cm
Afmeting - Hoogte52.2 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)54.84 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern3
2,5 inch intern totaal7
3,5 inch intern totaal4
3,5 inch extern1
3,5 inch hot swap1
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Maximale lengte videokaart41 cm
Maximale hoogte CPU-koeler16.6 cm
Casefans
120 mm fan posities6
140 mm fan posities3
200 mm fan posities1
230 mm fan posities1
Meegeleverde casefans2 fans
Totaal aantal fan posities6
Type fanaansluiting3-pins
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator0
Ruimte voor 140 mm radiator0
Ruimte voor 240 mm radiator1
Ruimte voor 280 mm radiator0
Ruimte voor 360 mm radiator0
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenVrijwel geen (1)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Foto's

Hieronder zie je meer afbeeldingen van de Bitfenix Ghost.

Conclusie

De Bitfenix Ghost moet het niet echt hebben van zijn koelprestaties, zoveel is duidelijk als je de testresultaten hebt bestudeerd. Dat is niet opmerkelijk voor deze klasse, maar de concurrentie doet het gewoon beter. De kracht van deze behuizing is in de eerste plaats de voorziening voor waterkoeling - ondanks de relatief grote 'open' constructie aan de bovenkant steekt de geluidsproductie niet negatief af bij die van de concurrentie, die deze voorziening ontbeert. Daarnaast is de interne constructie erg goed en doordacht, van het rek met 2,5" posities tot de extra ruimte voor videokaarten en de kabelmanagementvoorzieningen.

Met de prijs is ook weinig mis, de Ghost biedt veel voor de circa 90 euro die je er gemiddeld voor moet betalen. Eigenlijk heeft Bitfenix één echt probleem met deze kast en dat is het bestaan van de Fractal Design Define R4, die vergelijkbaar geprijsd is en over de gehele linie beter presteert. Echter, die behuizing mist een echte voorziening voor een 240 mm radiator; je kan sommige modellen kwijt in de bovenkant, maar lang niet zoveel als de Ghost kan accomoderen. Weet je dus al dat je voor die vorm van koeling gaat en stilte is belangrijk voor je, dan zou de Ghost je eerste keus moeten zijn. Houd je het bij luchtkoeling alleen, dan moet je op zijn minst de Define R4 overwegen.

Bitfenix Ghost Black


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Bitfenix Ghost Black

Bitfenix Ghost Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
0
*