Fractal Design Node 605 review: ultieme HTPC behuizing?

11 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 200 watt
 6. 6. Testresultaten koeling 400 watt
 7. 7. Testresultaten geluidsproductie
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Foto's
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Hoewel de home theater PC in het nauw gedreven wordt door immer slimmere settopboxen en mediaspelers, blijft het de beste oplossing voor wie een compromisloze wijze wil om televisieuitzendingen en andere digitale video's afkomstig van iedere denkbare bron in de huiskamer te bekijken. Het aantal HTPC-behuizingen is ondertussen bepaald niet toegenomen, maar Fractal Design laat met de Node 605 zien dat men nog wel degelijk brood ziet in dit segment.

De Node 605 werd al aangekondigd op Computex eerder dit jaar, maar het duurde tot het najaar voordat een sample ons lab wist te bereiken. Ondanks bescheiden afmetingen moet de behuizing een volledig ATX-moederbord, een standaardformaat ATX-voeding en vier harde schijven kunnen herbergen. Bovendien is er bovengemiddelde ruimte voor een grafische kaart. Als je kiest voor een micro-ATX moederbord, kan je zelfs een optisch slimline station inbouwen.

Kortom, veel computer in weinig ruimte, dat is wat de Node 605 moet bieden. Daarmee is deze behuizing rechtstreeks gepositioneerd tegenover diverse producten van Silverstone. De prijsstelling is ook vergelijkbaar met die van die fabrikant, want de Node 605 kost gemiddeld 175 euro, getuige onze Prijsvergelijker. Gelukkig is dat beeld iets vertekend, want de officiële richtprijs voor deze behuizing wordt 149,95 euro vanuit de officiële distributeur van Fractal Design. De straatprijs zal denkelijk nog een tientje of twee lager liggen.

Desalniettemin is ook dat verre van goedkoop voor een behuizing met een inhoud van amper 25 liter, zeker voor een model dat niet eens volledig uit aluminium is opgetrokken. Fractal Design zal dan ook heel wat moeten laten zien om deze prijs waar te maken.

Fractal Design Node 605

In de vergelijking

We geven het grif toe, het aantal recent geteste HTPC-behuizingen houdt niet over. Dat heeft het een en ander te maken met een nogal beperkt aanbod in de markt, zeker van nieuwe modellen, maar het is duidelijk dat we hier wat inhaalwerk te doen hebben. Liever dan de Node 605 vergelijken met allerlei 'gewone' behuizingen, houden we het even bij een vergelijking met drie andere HTPC-behuizingen én een kubus van Xigmatek. Van de vijf modellen in dit testveld is de Fractal Design met afstand de duurste.

Qua afmetingen is hij echter behoorlijk vergelijkbaar: met 44,5 x 34,6 x 16,2 cm bedraag het volume net geen 25 dm³. De breedte is dus net wat groter dan de doorsnee 43 cm van hifi-componenten. Het gewicht bedraagt zo'n 6 kilo.

Uiterlijk

De Fractal Design Node 605 heeft zijn uiterlijk in ieder geval mee, althans, zolang je houdt van een strak, zwart uiterlijk. Het voorpaneel is een prettig dikke (8 millimeter) plaat aluminium, met onderaan een klepje. Als dat dicht zit, zie je alleen een power-knop. De rest van de kast is van staal.

Fractal Design Node 605

Achter het klepje treffen we twee usb-poorten in de snelle 3.0-variëteit, audio in- en uitgangen en een Firewire-aansluiting. Dat is anno 2012 ronduit opmerkelijk, maar niet onwelkom op een HTPC, waar wellicht nog eens een oudere digitale camcorder op wordt aangesloten. Eveneens vermeldenswaard, want bepaald geen standaard feature, is de geheugenkaartlezer. Die ondersteunt CompactFlash, microSD en gewone SD-geheugenkaartjes.

Fractal Design Node 605

Aan de rechterzikant treffen we een klein schakelaartje, voor de fan controller. Verder zijn er geen opmerkelijke uiterlijke eigenschappen. De achterkant is ook simpel. Er zijn 7 slotplaatjes voor insteekkaarten: zoals gezegd kan je een volledig ATX-moederbord kwijt in de Node 605, al offer je in dat geval wel de slimline optische drive op. Er zijn geen voorzieningen voor waterkoeling. Opmerkelijk is de afwezigheid van duimschroeven om de behuizing te openen - het lijkt een kleinigheid, maar bij een kast in deze prijsklasse verwachten we minimaal duimschroeven en liever nog een schroefloze openingsmethode.

Fractal Design Node 605

Intern en koeling

De binnenruimte van de Fractal Design Node 605 is overzichtelijk ingedeeld. Direct valt op dat ook hier de schroevendraaier weer ter hand genomen moet worden. Om het moederbord te kunnen plaatsen, moeten de twee harddisk-houders, waarover verderop meer, verwijderd worden. Dat geldt ook voor de steunbalk die van voren naar achteren loopt. Alle onderdelen zijn bevestigd met kleine, niet-standaard formaat schroefjes. Aan de ene kant zorgt dat voor een mooie afwerking, aan de andere kant is het niet prettig bij het monteren. Wat eveneens bijdraagt aan de fraaie indruk is Fractal Designs kenmerkende combinatie van witte onderdelen bij een zwarte kast, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak.

Fractal Design Node 605

Zoals te zien op de foto's is er geen sprake van enige vorm van kabelmanagement. Daarbij moeten we wel opmerken dat de layout van de behuizing dusdanig is, dat er niet veel kabels de luchtdoorstroming zullen verhinderen, zolang je ze netjes opvouwt en met tie-wraps vastbindt. Zo zijn de harde schijven vlakbij de plaats op het moederbord gepositioneerd waar doorgaans de SATA-aansluitingen zitten. Ook de kabels van de frontaansluitingen kunnen prima rond het bord lopen. Alleen de voedingskabel voor de processor gooit potentieel roet in het eten.

Fractal Design Node 605

De interne ruimte is voor zo'n kleine kast efficiënt benut en zorgt ervoor dat je een full-size ATX-voeding kan plaatsen. Fractal Design geeft zelf aan dat een model tot 18 cm diep (inclusief kabels en/of modulaire connectors!) mogelijk is bij plaatsing van beide harddisk-houders, met maar één houder kan de voeding dieper zijn: 19 cm zónder kabels of connectors mee te rekenen. Net zoiets is van toepassing op de lengte en het aantal insteekkaarten dat je kan plaatsen. Met beide harddisk-houders gemonteerd mogen insteekkaarten maximaal 18 cm lang zijn; verwijder er een en dat neemt toe tot 25,5 cm. Als je in die ene dan ook nog slechts één 3,5" en één 2,5" drive plaatst, kan je vier insteekkaarten met een lengte tot 28 cm plaatsen. In de bovenste twee sloten op het moederbord is ruimte voor een kaart met een maximale lengte van 29 cm, zelfs als beide kooien gemonteerd zijn.

De harddisk kooien zelf zijn tamelijk ingenieus. Je kan er twee disks in kwijt, waarbij gebruik gemaakt wordt van de schroefgaten aan de onderzijde van de disk, in plaats van de gangbare schroefgaten in de zijkant. Voor harddisks zijn rubberen schokdempende ringen aanwezig, ssd's worden direct tegen het metaal in daarvoor aanwezige schroefgaten gemonteerd.

Koeling

Voor de koeling zijn twee 12 cm fans aanwezig, die in de breedte door de kast blazen. Voor de processorkoeler raadt Fractal Design een towermodel aan, die kunnen tot 12,5 cm hoog zijn. Eventueel kan nog een 12 cm fan geplaatst worden om de CPU van extra frisse lucht te voorzien, en aan de achterkant is ruimte voor nog twee 8 cm outtake fans. De fans in de zijpanelen, inclusief de opening waar de voeding geplaatst wordt, zijn voorzien van filters. Om de rotatiesnelheid te regelen is een fan controller ingebouwd met drie standen.

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hebben wij een nieuwe testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart zoals de GeForce GTX 580 heeft een maximaal opgegeven verbruik van 244 watt, terwijl dat voor GTX 590 zelfs 265 watt is. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de nieuwe testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 7 V

Bij een lage draaisnelheid van de fans treffen we de Fractal Design Node 605 bovenaan in de grafiek. Met een gemeten temperatuur van 30,1 graden is het verschil met de Antec NSK2480, de Gigas van Xigmatek en de Silverstone Grandia GD04 niet enorm.

200 W 12 V

Met de fans op een hogere rotatiesnelheid nemen de verschillen in koelprestatie toe. De Node 605 blijft bovenaan staan en de afstand tot de rest neemt af.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 7 V

Bij verdubbeling van de warmteproductie valt de Minuet van Antec af, die werd duidelijk te warm. De overige modellen hebben we wel getest, maar de temperatuur bij lage rotatiesnelheid is hoger dan wenselijk. De Fractal Design Node 605 houdt gelijke tred met Silverstones Grandia GD04; de andere twee modellen blijven ver achter.

400 W 12 V

Op hoge rotatiesnelheid gebeurt iets onverwachts: de Node 605 moet zijn meerdere erkennen in de Silverstone GD04. Het verschil met de Antec NSK2480 is ook zo groot niet meer.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

De Fractal Design Node 605 doet het hier redelijk, maar is zeker niet de stilste behuizing.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review. De Fractal Design Node 605 heeft dempingsmateriaal in het bovenpaneel, maar scoort desalniettemin niet beter dan een vierde plaats.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Fractal Design Node 605 netjes in het midden van deze grafiek. Een geluidsproductie van 34,4 dB(A) op een afstand van 10 cm is stil, maar eigenlijk hadden we nog iets stiller verwacht - zoals de Silverstone Grandia GD04.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans blijft de Node 605 dichterbij de concurrent van Silverstone; 41,4 dB(A) is echter niet bijzonder stil, zeker niet voor een behuizing die in de huiskamer moet komen. Op hoge rotatiesnelheid wil de deze behuizing alleen gebruiken voor games waarbij het geluid van de kast wellicht achterblijft bij die van de game.

Specificaties

Algemeen
 
MerkFractal Design
ProductnaamNode 605
ProductcodeFD-CA-NODE-605-BL
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingHTPC
Moederbord formaatATX
MateriaalAluminium / Staal
KleurZwart
Afmeting - Breedte44.5 cm
Afmeting - Diepte34.6 cm
Afmeting - Hoogte16.2 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)24.94 dm³
Inbouwmogelijkheden
2,5 inch intern totaal4
3,5 inch intern totaal4
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten7
Low profile
Maximale lengte videokaart29 cm
Maximale hoogte CPU-koeler13 cm
Maximale lengte voeding19 cm
Casefans
80 mm fan posities2
120 mm fan posities3
Meegeleverde casefans2 fans
Totaal aantal fan posities5
Type fanaansluiting3-pins/molex
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieVoorpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Foto's

Hieronder zie je meer afbeeldingen van de Fractal Design Node 605.

Conclusie

Onder de streep is de Fractal Design Node 605 toch niet helemaal wat we gehoopt hadden. Ja, het is een fraai ogende, solide geconstrueerde behuizing. Ja, hij biedt veel inbouwruimte en variatiemogelijkheden met een beperkte inhoud. Een full ATX moederbord, een volledige ATX-voeding, een forse videokaart: het kan allemaal. Daarmee is het een uitstekende optie voor een all-round HTPC die ook een stevig spelletje kan draaien. Echter, de vraag is of het een grote meerwaarde is om volledige ATX-componenten te gebruiken in een machine als deze - dan moet je een behoorlijk veeleisende gebruiker zijn, die mogelijk meerdere tuners en harde schijven wil installeren. Alleen is een thuisserver daar tegenwoordig een betere optie voor, waarmee je de tuners voor meer (HT)PC's in huis beschikbaar kan stellen.

Maar dan, de prijs. Natuurlijk, ten opzichte van de Silverstone Grandia GD04 biedt de Node 605 een heel aantal pluspunten. Zwart gespoten binnenzijde, USB 3.0-poorten, Firewire, geheugenkaartlezers, een fan controller en iets meer koelingsmogelijkheden, iets meer inbouwmogelijkheden. Zijn die echter zo'n 40 euro waard? Naar onze mening is dat wat veel gevraagd. De Grandia GD04, een behuizing uit 2009, biedt vrijwel net zoveel inbouwruimte, heeft ook een fraai aluminium voorpaneel en levert zeer vergelijkbare koelprestaties en bovenal een veel stillere werking.

Met een prijs rond de 120 euro zouden we de Node 605 zonder reserves aanbevelen aan wie een krachtige HTPC wil bouwen, zelfs met de vereiste om veelvuldig de schroevendraaier ter hand te moeten nemen. Met de huidige vraagprijs van gemiddeld 175 euro kunnen we niet anders dan aanraden even te wachten tot deze kast via officiële wegen op de markt is in ons land, of om toch even verder kijken naar ofwel een goedkoper model, ofwel een gelijkgeprijsd exemplaar dat meer waar voor zijn geld biedt.

Desalniettemin waarderen we de Node 605 voldoende om hem te belonen met een Silver Award.


Fractal Design Node 605

Fractal Design Node 605


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Fractal Design Node 605

Fractal Design Node 605

 • HTPC
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
0
*