Nanoxia Deep Silence 1 review: veelbelovende nieuwkomer

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Uiterlijk (2)
 4. 4. Intern
 5. 5. Koeling
 6. 6. Testprocedure
 7. 7. Testresultaten koeling 200 watt
 8. 8. Testresultaten koeling 400 watt
 9. 9. Testresultaten geluidsproductie
 10. 10. Foto's
 11. 11. Specificaties
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Nanoxia kennen we in Nederland nog niet zo goed, het merk was tot dusver voornamelijk bekend als producent van ventilatoren. Eerder dit jaar kondigde het echter een behuizing aan, de Deep Silence 1. Die klonk om meerdere redenen interessant en we waren dan ook benieuwd naar een sample. Het heeft even geduurd, maar dat arriveerde enige tijd geleden in het Hardware.Info lab om onze testprocedure te doorlopen.

De Nanoxia Deep Silence 1 is een 'stille' kast, voorzien van geluidsdemping ten einde de geluidsproductie op een zo laag mogelijk niveau te houden. Daar hebben we er meer van getest de laatste tijd, dus zoals je van ons gewend bent is deze test net zo goed een vergelijkingstest als een uitgebreide blik op de Deep Silent 1 zelf. Is dit de nieuwe stille kast die je moet hebben? Lees verder en je weet het.

De Deep Silence 1 bevat naast veel geluiddempend materiaal ook een paar slimme snufjes. Zo is de indeling van de hardeschijfkooien aan te passen, kan optioneel een ventilatie-opening aan de bovenkant geopend worden en is ook in een zijpaneel de keuze beschikbaar om een paneel te vervangen door een rooster-met-fan. Je kan dus nogal wat kanten op met deze kast. Bovendien is de adviesprijs 'slechts' 110 euro - wat voor deze klasse gemiddeld te noemen is. Op moment van schrijven zijn er nog geen online shops in onze Prijsvergelijker die de Deep Silence 1 voeren.

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

In de vergelijking

Als er één ding is wat deze behuizing niet is, is het klein. Met een inhoud van 60 dm³ is het een van de grootste die we hebben getest in deze klasse, al blijft de Antec P280 nummer één in dit opzicht. Of dat ook voor aspecten als koelprestaties en geluidsniveau geldt, zal op de volgende pagina's moeten blijken.

Uiterlijk

Op het eerste gezicht is de Nanoxia Deep Silence 1 een vertrouwde verschijning. Goed, het zijn twee deurtjes in plaats van één, maar zeker in de 'anthraciet' kleurstelling waarin wij de behuizing ontvingen doet deze kast meer dan een beetje denken aan zowel de Performance One modellen van Antec als de Define R-serie van Fractal Design. Nadere inspectie wijst uit dat de overeenkomsten vooral oppervlakkig zijn.

Zo scharnieren deurtjes aan de rechterkant, terwijl de linkerkant doorgaans de scharnieren bevat (uitgezonderd een model als de Bitfenix Ghost of de Corsair Obsidian 550D, waarvan de deur naar beide kanten kan openen). Dat is geen toeval. Nanoxia heeft er bewust voor gekozen, naar eigen zeggen, omdat "de meeste gebruikers rechtshandig zijn en om die reden de behuizing aan hun rechterkant zullen plaatsen". Ook het plaatsen van twee deurtjes in plaats van één is het resultaat van een bewuste beslissing, aldus Nanoxia: "waarom zou je de hele deur openen als je alleen de draaisnelheid van de fans wil aanpassen?", vraagt het bedrijf retorisch.

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

Zelfs als niet alle argumenten even solide zijn, is het duidelijk dat de makers duidelijk willen maken niet over een nacht ijs gegaan te zijn, maar echt met de gebruikers mee te willen denken, en dat stemt positief. Of het echt nuttig is om de bovenste deur alleen te gebruiken voor toegang tot optische stations en de onderste alleen voor de casefans... dat laten we graag aan de lezer over.

We schreven al in de inleiding dat Nanoxia in de Deep Silence 1 een paar interessante kenmerken heeft,die je doorgaans niet tegenkomt. Daar hoort ook de constructie aan de bovenkant bij: met behulp van een schuifje aan de zijkant, kan je een paneel een paar centimeter omhoog schuiven, zodat luchtsleuven ontstaan voor het afvoeren van warme lucht. Niet geheel onterecht noemt Nanoxia dit een 'chimney' ofwel in goed Nederlands, een schoorsteen. We maken er geen gewoonte van, maar voor deze constructie hebben we de kast in twee configuraties getest, met de 'schoorsteen' open en dicht. Het verschil is klein maar meetbaar, je leest het verderop in dit artikel.

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

Vóór de schoorsteen bevindt zich een paneeltje dat, na even ingedrukt te worden, schuin omhoog komt. Hierin bevinden zich de front-aansluitingen, die met twee keer usb 2.0, twee keer usb 3.0 en twee audio-aansluitingen redelijk ruim bemeten zijn. Helemaal vooraan treffen we de power-knop, die niet helemaal solide aanvoelt: hij wiebelt een beetje en dat doet afbreuk aan het strakke uiterlijk en de aandacht voor details. Helaas is dit niet het laatste moment dat we die teleurstelling ervaren.

Uiterlijk (2)

Zoals gezegd heeft de Nanoxia Deep Silence 1 twee deurtjes aan de voorzijde, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden geopend en gesloten. Achter de eerste bevinden zich twee traploos verstelbare fan controllers en de reset-knop, en drie eenvoudig uit te nemen afdekplaatjes voor 5,25" ruimtes. Op elk van de fan controllers kan een drietal fans worden aangesloten.

Daaronder treffen we de intake fans aan, die schuilgaan achter een stoffilter. Het gaat moeizaam, maar door ze in te drukken, kunnen de fans naar buiten zwaaien om ze schoon te maken of te vervangen. Het voorpaneel zit ingenieus in elkaar en kan ook in zijn geheel eenvoudig losgehaald worden, maar de afwerkkwaliteit van het plastic valt ons toch tegen. Ook de op zich eenvoudig afneembare afdekklepjes van de 5,25" bays voelen niet erg stevig aan.

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

Aan de achterzijde is te zien dat de Deep Silence 1 langere ATX-moederborden kan herbergen: XL-ATX moet geen probleem vormen. E-ATX is dieper dan past, al had Nanoxia deze kast niet veel groter hoeven maken om ook dat formaat te herbergen. Verder opvallend zijn vier openingen voor waterkoeling en een uitneembaar stoffilter aan de onderzijde, zodat de invoer van de voeding stofvrij blijft.

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

Intern

Na het verwijderen van het linkerzijpaneel komt de binnenzijde van de Nanoxia Deep Silence 1 in zicht. Deze is overwegend precies zoals we zouden wensen. Dat begint met een enorme opening in de moederbordplaat die voorkomt dat je voor het vervangen van de processorkoeler het hele moederbord moet verwijderen, maar ook de grote binnenruimte, openingen voor kabelmanagement en ingenieuze oplossing om de hardeschijfkooien in een andere configuratie te zetten zijn alle pluspunten.

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

Zonder iets te veranderen kan je al een videokaart kwijt die ruim 30 cm lang is (315 mm om precies te zijn), maar omdat de diskkooien feitelijk uit drie delen bestaan, kan je daar nog flink wat aan toevoegen. Zo is een maximale lengte van 44,5 cm mogelijk. Bovendien houdt je nog vijf posities voor harde schijven over, zelfs als je twee kooien verwijderd. Wij zouden gewoon twee van de drie kooien verwijderen, aangezien je doorgaans niet meer dan twee, laat staan vijf harde schijven nodig hebt. Dan is zowel de inbouwruimte als de airflow optimaal. Maar goed, wij testen de kast zoals die uit de doos komt.

Mocht je nu echt veel harde schijven willen plaatsen én lange videokaarten kwijt willen, dan kan dat: je kan een diskkooi náást de standaardpositie zetten, met een handig kliksysteem. Klik op de miniaturen onderaan de pagina om een paar voorbeelden te zien. Nanoxia levert ook een conversiebracket mee om een 5,25" ruimte om te toveren in een 3,5" positie. Verder accomoderen alle 3,5" sledes naar wens ook een 2,5" opslagapparaat. Er zijn rubbers gebruikt om vibraties tot een minimum te reduceren.

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

De achterzijde van de moederbordplaat laat goed zien dat de Deep Silence 1 goed doordacht is en veel kabelmanagementmogelijkheden biedt. De standaard van sleeves voorziene ventilatoren waarderen we ook.

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

Er komt nogal een kabeltros van de voorzijde, maar er zijn voldoende mogelijkheden om die netjes weg te werken. De pootjes van de kast vallen op: hoger dan gewoonlijk en wat fraaier dan we gewend zijn. Deze zijn ook voorzien van rubber demping.

Koeling

Standaard beschikt de Nanoxia Deep Silence 1 over drie ventilatoren: één 140 mm outtake aan de achterzijde en twee 120 mm intake aan de voorkant. Die twee intake fans hebben een flinke klus, want ze moeten lucht van opzij aanzuigen (als de onderdeur gesloten is) en die door een hele stapel harddiskkooien blazen. Dat is niet uniek, zeker niet in dit type kast-met-deurtje, maar het betekent wel dat de luchtdoorstroming standaard niet optimaal is.

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

Nanoxia heeft behoorlijk wat ruimte gecreëerd voor extra fans. Boven kan je nog twee 120 of 140 mm exemplaren kwijt, wat de werking van de 'schoorsteen' potentieel flink zou bevorderen. In het linkerzijpaneel kan ook een 120 of 140 mm fan geplaatst worden. Daartoe moet je een plaatje losschroeven, zodat er ook lucht van buiten kan worden aangezogen. Dat heeft natuurlijk wel gevolgen voor de geluidsproductie. Ten slotte kan je nog een 120 of 140 mm fan op de bodem monteren. In totaal is er dus ruimte voor maar liefst zeven fans.

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

Boven is ruimte voor een 240 mm radiator. Grotere exemplaren moeten bevestigd worden aan de metalen binnenzijde, maar een model met geringe hoogte kan je ook nog kwijt tussen het metaal en de plastic bovenkant. Wanneer je alle harddiskkooien verwijderd, is er ook ruimte voor een 240 mm radiator aan de voorzijde. In dat geval kan je een kooi naar het midden verplaatsen om toch nog een aantal harde schijven te monteren - tenzij je die plaatst in de 5,25" ruimtes. Meer dan genoeg mogelijkheden dus!

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hebben wij een nieuwe testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart zoals de GeForce GTX 580 heeft een maximaal opgegeven verbruik van 244 watt, terwijl dat voor GTX 590 zelfs 265 watt is. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de nieuwe testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

200 W 7 V

Bij een lage draaisnelheid van de fans treffen we de Nanoxia Deep Silent 1 prettig hoog in de grafiek aan. Alleen de Antec P280 doet het duidelijk beter, het verschil met de Define R4 van Fractal Design is verwaarloosbaar. Met de 'schoorsteen' open meten we overigens 28,3 graden, dus dat scheelt ruim een graad.

200 W 12 V

Met de fans op een hogere rotatiesnelheid nemen de koelprestaties duidelijk toe en de Nanoxia Deep Silent 1 schuift een plek naar boven naar de tweede positie. Met het dak geopend meten we 25,4 graden, waarmee de P280 gepasseerd zou worden.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 7 V

Bij verdubbeling van de warmteproductie zien we dat de Nanoxia Deep Silent 1 het moeilijk krijgt, want we treffen hem opeens onderaan in de grafiek. Als we het dak op een kier zetten, meten we 38,3 graden - bij zware belastingen is het voordeel van de schoorsteen evident.

400 W 12 V

Op hoge rotatiesnelheid houdt de Deep Silent 1 zich een stuk beter staande. 36,7 graden is nog altijd aan de warme kant, maar het is in lijn met de Define R4 en de Corsair 550D. Met de schoorsteen open is de gemeten temperatuur slechts 31,8 graden en dat zou goed zijn voor een tweede plaats.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

De Nanoxia Deep Silent 1 doet het hier erg goed, al is het onderscheid met de concurrentie niet overal even groot.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. De Nanoxia Deep Silent 1 doet het hier niet bijzonder goed. Uiteraard keken we wat het effect is van de 'schoorsteen' open laten staan - de geluidsdruk neemt dan toe tot 32 dB(A). Dat is een klein, maar binnen de uitersten van deze grafiek een significant verschil.

7 V

Met de fans op lage draaisnelheid  staat de Nanoxia Deep Silent 1 netjes in het midden van deze grafiek. Een geluidsproductie van 32,7 dB(A) op een afstand van 10 cm is niets om je voor te schamen. Met de schoorsteen open loopt dit op naar 34,2 dB(A).

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans verandert er weinig aan het beeld van de Deep Silent 1; 39,7 dB(A) is netjes, maar niet genoeg voor de absolute top. Aan de andere kant, het is duidelijk stiller dan de Antec P280, die qua koelprestaties aardig benaderd wordt. Met het dak open neemt het lawaai niet eens zoveel toe, we meten dan 40,5 dB(A).

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Nanoxia Deep Silence 1.

Specificaties

Algemeen
 
MerkNanoxia
ProductnaamDeep Silence 1 Anthracite
ProductcodeNXDS1A
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatExtended ATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart/Grijs
Afmeting - Breedte22 cm
Afmeting - Diepte53 cm
Afmeting - Hoogte52 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)60.63 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern3
2,5 inch intern totaal8
3,5 inch intern totaal8
3,5 inch extern1
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten8
Low profile
Maximale lengte videokaart43 cm
Maximale hoogte CPU-koeler17.5 cm
Casefans
120 mm fan posities7
140 mm fan posities5
Meegeleverde casefans3 fans
Totaal aantal fan posities8
Type fanaansluiting3-pins
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Conclusie

Nanoxia is duidelijk niet over een nacht ijs gegaan bij deze eerste behuizing. De Deep Silence 1 biedt veel mogelijkheden, zowel qua aansluitingen, inbouwgemak en -ruimte als qua koeling en slimme features. Voor een kast in deze klasse is de koeling zeker van mid-range systemen erg goed. Voor zwaardere systemen kan je de Deep Silence 1 ook gebruiken, maar dan zouden we adviseren ófwel waterkoeling voor de CPU te gebruiken, ófwel de 'schoorsteen' geopend te laten wanneer je flink aan de slag gaat met zware programma's of games. Anders loopt de temperatuur teveel op.

Het is jammer dat Nanoxia met name de afwerking van de plastic buitendelen niet net iets beter had laten uitvoeren, want de wat rammelige power-knop, de moeizaam openende fan-kooien aan de voorzijde en wat ruwe kantjes her en der zorgen ervoor dat we niet het hoogste eremetaal uit de kast trekken. Inderdaad, de Deep Silence 1 maakt voldoende indruk dat we hem zonder meer aanraden, maar we moeten de proviso maken dat het plastic niet overal even degelijk aanvoelt en juist bij een verder zo doordachte en intern zo mooi afgewerkte kast is dat jammer.

Dat gezegd hebbende, is de Deep Silence 1 voor zijn adviesprijs van 109 euro zonder meer een uitstekende koop en een geduchte concurrent voor de Corsair Obsidian 550D, de Fractal Design Define R4 en zelfs de Antec Performance One P280: die laatste kast is duurder en, we hebben het al vaker gezegd, wel erg groot. Zoek je een stille kast met veel inbouwruimte en koelingsmogelijkheden, dan moet de Deep Silence 1 op je short list. Zo simpel is het.


Nanoxia Deep Silence 1

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

Nanoxia Deep Silence 1 Anthracite

 • Tower
 • Extended ATX
 • Zwart/Grijs
 • 3 fans
Niet verkrijgbaar
0
*