OCZ Vector 256GB SSD review: met Indilinx Barefoot 3

33 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Indilinx Barefoot 3
 3. 3. Vector
 4. 4. Benchmarks
 5. 5. Atto Disk Benchmark
 6. 6. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 7. 7. PCMark Vantage
 8. 8. PCMark7
 9. 9. PCMark7 (vervolg)
 10. 10. Iometer
 11. 11. Continutest
 12. 12. Stroomverbruik
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

OCZ introduceert vandaag een nieuwe serie SSD's, getiteld Vector. OCZ positioneert deze SSD's in het topsegment, min of meer als opvolger van de bestaande Vertex 4 serie. Het nieuws zit hem in de controller: deze Indilinx Barefoot 3 is door OCZ zelf ontwikkeld (en deze keer écht, is ons beloofd). Hardware.Info ging met de Vector aan de slag: kan deze opboksen tegen de snelle SSD's die recent op de markt kwamen?

De Vertex 4 SSD is inmiddels ruim een half jaar op de markt. OCZ claimde bij deze SSD's gebruik te maken van een nieuwe, in eigen beheer ontwikkelde controller, de Indilinx Everest 2. Controllerontwikkelaar Indilinx werd ongeveer een jaar eerder door OCZ overgenomen. Zo'n twee weken na de introductie van de Vertex 4 bleek dat OCZ het journaille een halve waarheid had verteld: de Everest 2 was in feite een nieuwe generatie Marvell-controller (die we inmiddels ook kennen van de Plextor M5 Pro), maar dan wel voorzien van eigen firmware. Het was opnieuw een deuk in het imago van OCZ, dat eerder geplaagd werd door problemen met haar op SandForce-controllers gebaseerde Vertex 2 en Vertex 3 SSD's.

De afgelopen maanden heeft het bedrijf een ware metamorfose doorgaan. Het management is ingeruild, het productaanbod is opgeschoond, maar bovenal is de bedrijfscultuur naar eigen zeggen op de schop genomen. Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn vanaf nu de belangrijkste kernwaarden, zo horen we van OCZ. En dat moet ook in nieuwe producten zijn weerslag vinden.

OCZ Vector 256GB

Bij de nieuwe Vector SSD's heeft OCZ er naar eigen zeggen alles aan gedaan om een zo betrouwbaar mogelijke SSD te ontwikkelen, waarvan akte. De SSD's zijn volgens OCZ langdurig door een grote groep beta-testers uitgeprobeerd en iedere Vector die van de band rolt wordt in de fabriek uitgebreid getest. De controller is nieuw: de Barefoot 3 is in naam de opvolger van de door Indilinx ontwikkelde controllers die onder meer op de eerste generatie OCZ Vertex SSD's werd gebruikt. Deze controller is echter een nieuwe generatie, ontwikkeld door de ingenieurs die OCZ van Indilinx en PLX heeft overgenomen.

De Vector SSD's komen in drie capaciteiten op de markt: 128 GB. 256 GB en 512 GB. Met de nieuwe SSD's wil OCZ de concurrentie aangaan met de nieuwste generatie SSD's van haar concurrenten, waaronder de Samsung 840 Pro en Plextor M5 Pro. Wij testten het 256 GB exemplaar.

Hardware.Info TV

Indilinx Barefoot 3

De basis van de Vector SSD's wordt gevormd door de Indilinx Barefoot 3 controller. We moeten er inmiddels aan wennen dat fabrikanten hun kaken stijf op elkaar houden wanneer het gaat om de exacte werking van SSD-controllers. Die informatie is klaarblijkelijk té concurrentiegevoelig. Desalniettemin zijn de belangrijkste eigenschappen van de nieuwe chip wel door OCZ bekend gemaakt.

De Barefoot 3 is gebaseerd op een ARM-core van de Cortex-generatie, aangevuld met een co-processor die specifieke storage-taken op zich neemt. Die co-processor noemt OCZ de Aragoni. De geïntegreerde SATA-interface werkt uiteraard volgens de Serial ATA 600 standaard. De flash-controller is zowel geschikt voor flashchips volgens de ONFI-standaard (gebruikt door Intel/Micron) als voor Toggle-flash (gebruikt door Toshiba, Samsung en SanDisk). Net als andere populaire SSD-controllers kan de Barefoot 3 acht flashchips parallel aansturen.

De controller kan gebruik maken van buffergeheugen; daartoe bevat de Barefoot 3 een ingebouwde geheugencontroller die zowel DDR2 als DDR3 ondersteunt. De Barefoot 3 bevat verder een ingebakken ECC engine.

Het belangrijke TRIM commando wordt uiteraard volledig ondersteund door de Barefoot 3. Verder maakt de chip geen gebruik van compressietrucjes zoals we die kennen van de LSI SandForce chips. 

Vector

In de nieuwe Vector SSD's wordt de Barefoot 3 controller gecombineerd met 25 nm flashgeheugen uit de Intel/Micron-fabriek (IMFT). De SSD's komen zoals geschreven op de markt in 128 GB, 256 GB en 512 GB modellen, waarvan wij het 256 GB exemplaar voor deze test onder handen namen.

Voor de 256 GB en 512 GB exemplaren geeft OCZ een maximale leessnelheid van 550 MB/s en een maximale schrijfsnelheid van 530 MB/s op. Deze SSD's zouden tot 100.000 random 4k read IOps moeten kunnen bieden en 95.000 4k write Iops. Dat zijn state-of-the-art prestaties. Het 128 GB exemplaar is iets langzamer: wel maximaal 550 MB/s lezen, maar slechts 400 MB/s schrijven.

OCZ Vector 256GB

OCZ Vector 256GB

OCZ geeft aan dat het sterke punt van de Vector SSD's niet een zozeer de prestaties zijn, maar vooral dat de SSD ook continu goede prestaties kan bieden. Om die claim te analyseren hebben we een extra test toegevoegd, waarover verderop meer.

De Vector SSD's meten 6,75mm in de hoogte, waardoor ze probleemloos gebruikt kunnen worden in laptops waarbij de SSD maximaal 7 mm hoog mogen zijn. Opvallend is dat de Vector SSD's redelijk zwaar zijn, wat geheel te verklaren is door de behuizing. De door ons geteste OCZ Vector 256GB weegt 115 gram, terwijl een Samsung 840 Pro 256GB slechts 51 gram weegt. Het maakt je laptop toch weer 64 gram zwaarder.

De SSD's worden geleverd in combinatie met een 3,5" inbouwbracket en datamigratiesoftware van Acronis. De garantie bedraagt 5 jaar, bij 20 GB writes per dag. Dat is een niveau van gebruiksintensiteit dat vrijwel niemand zal behalen.

OCZ positioneert de SSD's als high-end, zowel qua prestaties als qua betrouwbaarheid. Dan zien we ook terug in de prijzen. De Amerikaanse adviesprijzen zijn $ 149 voor het 128 GB model, $ 269 voor het 256 GB model en $ 559 voor het 512 GB model. In Nederland was Max ICT zo aardig om de SSD's al voor de officiële lancering online te zetten. Het door ons geteste 256 GB model kost daar 270 euro, ofwel € 1,057 per GB. Dat is fors en zelfs nog iets boven het niveau van de Samsung 840 Pro 256 GB en Plextor M5 Pro 256 GB. OCZ verwacht zelf dat de Vector in Nederland zo'n € 259 gaat kosten, vrijwel exact een euro per GB.

OCZ Vector 256GB

Benchmarks

Voor harddisks en SSD’s maken we gebruik van een Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

Allereerst gebruiken we Atto Disk Benchmark om de doorvoersnelheid van SSD’s zowel bij datablokken van 4 kB als 1 MB te meten. Atto is ingesteld op de standaardwaarde 4 als queue depth, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, waar de testdata van Atto wel extreem goed comprimeerbaar is. SandForce gebaseerde SSD’s hebben zodoende geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes binnen AS SSD: de resultaten zijn zodoende 'worst case' voor deze SSD’s.

PCMark Vantage en PCMark 7 zijn wat ons betreft de belangrijkste benchmarks. PCMark Vantage simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark Vantage is echter gebaseerd op software uit het Windows Vista tijdperk en ook op de manier waarop Windows Vista harde schijven en SSD’s aanstuurt. PCMark7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario’s. Verder speelt PCMark7 de scenario’s real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark7 dan ook niet in de scores terug.

Verder hebben we ook nog een benchmark toegevoegd aan de tabel die eigenlijk weinig praktische waarde heeft, maar leuk is voor wie het écht interesseert. Het zijn de maximale 4k read en write Iops, gemeten in Iometer met een queue depth van 32 en oncomprimeerbare data. Dit zijn de waardes waar fabrikanten vaak zelf ook mee pronken.

In een nieuwe test bekijken we welke prestaties een SSD kan bieden over een lagere tijd van constante belasting. Dat laat bij deze Vector een interessant beeld zien.

Grafieken

In de grafieken zijn alle eerder geteste 240/256GB SSD's getoond met blauwe balkjes, de OCZ Vector 256GB is te herkennen aan rode balkjes.

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

4k lezen

Bij het lezen van 4 kB datablokken meten we met Atto 304 MB/s. Dat is een uitstekende score die alleen door de Samsung 840 en 840 Pro geëvenaard wordt.

4k schrijven

Bij het schrijven van 4 kB datablokken is Vector 256 GB met 312 MB/s sneller dan alle eerder geteste SSD's.

1MB lezen

Bij het lezen van 1 MB datablokken loopt iedere zichzelf respecterende SSD anno 2012 tegen de limiet van de Serial ATA 600 bus aan. Zo ook de Vector 256 GB, waar we 555,7 MB/s bij lezen.

1MB schrijven

Ook bij het schrijven van 1 MB bestanden wordt het maximaal haalbare bij Serial ATA 600 bereikt: 530 MB/s.

AS SSD (oncomprimeerbare data)

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

Bij AS SSD komen we uit op 1139 punten, waarmee de OCZ Vector 256 GB in feite op een gedeelde eerste plek staat met de Samsung 840 Pro.

4k blokken lezen - single threaded

Het met één tegelijk lezen van 4 kB datablokken gaat met 24 MB/s. Beter dan gemiddeld, maar niet bijzonder.

4k blokken lezen - 64 threads

Met 64 tegelijk leest de OCZ Vector 256GB 4 kB datablokken met 380,2 MB/s, waarmee de SSD samen met de Samsung 840 Pro bovenaan in de grafiek staat.

Sequentieel lezen

Sequentieel lezen doet de Vector met 513 MB/s, 12 MB/s minder dan de snelste in deze test.

4k blokken schrijven - single threaded

Het met één tegelijkertijd schrijven van 4 kB datablokken doet de Vector 256GB met 62,6 MB/s. In deze test zit de Vector niet in de top 5.

 

4k blokken schrijven - 64 threads

Met 64 tegelijkertijd gaat de Vector wel weer aan kop, met 334 MB/s.

Sequentieel schrijven

Bij sequentieel schrijven meten we 489,2 MB/s, nipt onder de topscore van de Samsung 840 Pro.

PCMark Vantage

PCMark Vantage is gebaseerd op het hardeschijfgebruik van echte applicaties, zij het applicaties uit de Windows Vista tijd. Futuremark heeft zogenaamde traces, zeg maar opnames gemaakt van de schijfactiviteit van echte programma's en speelt deze activiteit in de benchmark zo snel mogelijk opnieuw af. Doordat de traces niet real-time maar zo snel mogelijk worden afgespeeld worden prestatieverschillen tussen schijven in PCMark Vantage uitvergroot.

In deze benchmark zagen we kort geleden dat de Samsung 840 Pro een flink beter resultaat boekte dan andere SSD's. De OCZ Vector 256 GB eindigt vrijwel op hetzelfde niveau: 80.740 punten.

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces in real time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar komen de resultaten ook veel beter overeen met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

In PCMark 7 behaalt de Vector 256 GB een score van 5.422 punten, net niet voldoende voor een top 5 notering. 

 De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

 De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Iometer

Voor de liefhebbers de maximale random 4k read en write scores uit Iometer, met queue-depth 32 en uitgevoerd binnen een blok van 8 GB. De test is gedraaid met comprimeerbare data. Dit zijn de scores waar fabrikanten van SSD's ook graag mee schermen. 

De Vector 256 GB tikt inderdaad de 100.000 4k read Iops bijna aan: we meten 97.482, een fractie minder dan de 840 Pro. Wat 4k write Iops betreft pakt OCZ de winst: 92.005 meten we.

Continutest

OCZ liet ons weten dat de Vector 256 GB naast de prestaties vooral uit zou moeten blinken wanner de SSD lange tijd continu gebruikt wordt. Om die claim te controleren hebben we een extra test toegevoegd.

Eerst wat achtergrondinformatie. We hebben meermaals geschreven dat data op een SSD per zogenaamde 'pagina', hoeveelheden van 4 kB, weggeschreven en uitgelezen kan worden. Om data te kunnen wegschrijven moeten datacellen echter eerst geleegd worden: dat kan alleen per blok. Zo'n blok bestaat uit 128 pagina's en is zodoende 512 kB groot. 

Dit gegeven zorgt ervoor dat SSD's slimme trucjes moeten uithalen. Wanneer een aantal pagina's aan data verwijderd moet worden, moet eerst de rest van de data uit het blok gekopieerd worden naar een ander blok, waarna het gehele blok geleegd kan worden. In de praktijk betekent het dat SSD-controllers schrijfacties zoveel mogelijk opzamelen, deze vervolgens tegelijk naar nieuwe, vers geleegde blokken uitvoeren en tegelijkertijd verwijderacties pas op gezette tijden uitvoeren. Op die momenten, wanneer de SSD niets te doen heeft, schakelt de in de controller ingebakken garbage collector in, die verwijderacties daadwerkelijk doorvoert op chipniveau en overbleven data zoveel mogelijk combineert in volle blokken, om op die manier zoveel mogelijk blokken volledig leeg te kunnen maken.

Wanneer de SSD echter lange tijd volcontinu, dus zonder een seconde rust, gebruikt wordt, kan de garbage collector niet tussendoor aan de slag. Op een gegeven moment zijn er dan geen lege blokken meer over en zal de SSD tussen het uitvoeren van commando's door aan garbage collection moeten gaan doen. Het resultaat: de prestaties worden lager.

Om het effect daarvan aan te tonen hebben we een aantal SSD's gedurende 15 minuten continu belast middels de IOMeter benchmark. De instelling die we gebruiken is om met 32 instructies tegelijkertijd (queue-depth 32 dus) 50% van de tijd lezen en 50% van de tijd schrijven. De instructies bestaan voor 25% uit 4 kB, 25% uit 64 kB, 25% uit 128 kB en 25% uit 1 MB. We stellen IOmeter in om gebruik te maken van een testbestand van 160 GB.

We zien in de grafiek dat de meeste SSD's na circa 7 minuten inzakken qua prestaties. Bij OCZ zakken de prestaties al veel sneller in, maar het niveau waarop de prestaties stabiliseren is wel hoger dan bij de andere SSD's. OCZ stabiliseert net boven de gemiddeld 300 MB/s. Opvallend is dat ook de Corsair Neutron GTX 240 GB met LAMD-controller het hier goed doet. De Samsung 840 Pro zakt na zeven minuten naar zo'n 230 MB/s.

Overigens: hecht niet te veel waarde aan deze grafiek. In de praktijk zal het zelden tot nooit voorkomen dat je je SSD minutenlang vol continu gebruikt, zonder enige tussenpozen van enkele seconden. Wat je je wel moet realiseren: hoe voller je SSD staat, hoe minder lege blokken er zijn en hoe eerder een SSD naar z'n 'steady state' prestaties zal afzakken.

Stroomverbruik

In onderstaande grafieken zie je de resultaten van onze stroomverbruik test. OCZ scoort op dit vlak gemiddeld.

Conclusie

Samsung heeft concurrentie gekregen! Riepen we de 840 Pro SSD kort geleden nog uit tot de onbetwist snelste SSD ter wereld, inmiddels mogen we spreken van een gelijkspel tussen Samsung en OCZ. De 840 Pro GB en Vector 256 GB staan in vrijwel alle grafieken aan kop; dan weer de één, dan weer de ander. OCZ's claim dat de zogenaamde steady state prestaties van de SSD, ofwel de prestaties na enige tijd continu gebruik, beter zijn kunnen we bevestigen.

OCZ geeft aan dat men betrouwbaarheid bij het ontwikkelen van de Vector reeks top de absolute nummer één prioriteit hebben gemaakt. Helaas kunnen we pas over enkele maanden echt vaststellen of dat klopt, maar één ding moge duidelijk zijn: een debacle als bij de Vertex 2 en Vertex 3 kan OCZ zich niet nog een keer veroorloven en dat heeft het nieuwe management goed in haar oren geknoopt. Juist het feit dat de Barefoot 3 controller in eigen huis ontwikkeld is - en deze keer echt - maakt dat OCZ de kwaliteit veel beter kan bewaken.

Al met al zijn we enthousiast over de Vector. De prijs mag nog een tikkeltje lager om ons echt jubelstemming te krijgen, maar wat meer betalen voor de snelste in z'n soort is hardwareliefhebbers niet vreemd. Daarbij wordt de SSD mooi compleet geleverd met Acronis datamigratiesoftware en 5 jaar garantie. Samen met de Samsung 840 Pro zal de OCZ Vector vermoedelijk de komende tijd aan de top van de SSD benchmarkgrafieken blijven staan. 


OCZ Vector 256GB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

OCZ Vector 128GB

OCZ Vector 128GB

 • 128 GB
 • Serial ATA 600
 • Indilinx Barefoot 3
 • 550 MB/s
 • 400 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Gold Award OCZ Vector 256GB

OCZ Vector 256GB

 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Indilinx Barefoot 3
 • 550 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
OCZ Vector 512GB

OCZ Vector 512GB

 • 512 GB
 • Serial ATA 600
 • Indilinx Barefoot 3
 • 550 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*