Vier passieve videokaarten review: 100 procent stil!

25 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Club 3D Radeon HD 7750 royalQueen 1GB
 3. 3. Sapphire Radeon HD 6450 Flex 1GB
 4. 4. Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1GB
 5. 5. Zotac GeForce GT 640 Zone Edition 2GB
 6. 6. Benchmarks
 7. 7. Benchmarks (vervolg)
 8. 8. Temperatuur, geluid en stroomverbruik
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Een volledig stille PC, het blijft het hoogst haalbare voor veel hardwareliefhebbers. Wij vergeleken vier courante modellen, de Club 3D Radeon HD 7750 royalQueen, Sapphire Radeon HD 6450 Flex 1 GB, Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1 GB en de Zotac GeForce GT 640 Zone Edition 2 GB.

Recentelijk hebben we op onze website twee mooie voorbeelden voorbij zien komen. De Streacom FC-5 behuizing biedt de mogelijkheid om een systeem volledig passief te koelen door de behuizing zelf als koelblok te gebruiken. De Leidse computerleverancier Quibus Enzo toonde ons met hun Knoll Creek Silent systeem dat je zelfs een potent systeem met Core i5 processor en Radeon HD 6770 videokaart geheel passief kunt koelen, als je maar voor de juiste componenten kiest. Wie zelf een systeem à la die Knoll Creek Silent wil samenstellen, zal op zoek moeten gaan naar een passief gekoelde videokaart. De keuze op dat vlak houdt tegenwoordig niet bepaald over. Uiteindelijk zijn we zoals gezegd op vier exemplaren uitgekomen.

Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1GB

Weinig keuze

Bij de nieuwste generaties GPU’s is er opvallend weinig keuze wat passief gekoelde videokaarten betreft. De reden daarvoor is tweeledig. Sommige fabrikanten lieten ons off-the-record weten geen focus meer te hebben op kaarten zonder actieve koeler, omdat ze relatief vaak stuk gaan. Dat is op zich niet zo gek: als een kaart om welke reden dan ook veel te heet wordt, is er geen enkele manier om dat tegen te gaan. Aan de andere kant, alle moderne GPU’s hebben technologie aan boord om zichzelf terug te klokken bij te hoge temperaturen.

Een tweede reden is dat er simpelweg minder vraag is naar passief gekoelde videokaarten. Vroeger kwam die vraag primair van gebruikers die niet wilden gamen, maar een stille all-round of zakelijke PC wilden samenstellen. Die doelgroep koopt anno 2012 natuurlijk helemaal geen videokaarten meer, want voor dergelijke gebruiksdoelen zijn de in moderne processors geïntegreerde GPU’s krachtig genoeg.

Waar bijvoorbeeld ASUS, Gigabyte en MSI bij de vorige generaties GPU’s altijd wel één of meer passief gekoelde exemplaren hadden, komen we die bij de nieuwste generatie niet meer tegen. Gelukkig hebben niet alle fabrikanten deze nichemarkt verlaten. Op ons verzoek om courante, passief gekoelde videokaarten voor een test in te sturen, konden nog drie merken positief reageren: we testen twee kaarten van Sapphire en daarnaast nog één kaart van Club 3D en Zotac. Helaas kon HIS noch PowerColor ons een sample sturen van hun iSilence, respectievelijk Go!Green modellen.

Airflow

Ons videokaartentestsysteem staat op een zogenaamde test bench en is niet ingebouwd in een PC behuizing. Voor een passieve videokaart is dat een worst case scenario, aangezien er in een behuizing altijd enige airflow van de casefans is. Toch testen we passieve videokaarten juist graag op deze manier, want als je kiest voor een kaart zonder ventilator doe je dat vermoedelijk omdat je je complete PC zo stil mogelijk wil hebben. Dan zal je per definitie ook weinig tot geen airflow in de behuizing hebben. In het verleden hebben we nog wel eens passieve videokaarten gezien waarbij de temperaturen binnen de kortste keren opliepen tot boven de 90 ºC: niet goed voor de levensduur van de kaart en vermoedelijk ook de verklaring voor de verhalen van te hoge uitvalspercentages. Dergelijke temperaturen zijn we bij de vier nieuwe kaarten gelukkig niet tegengekomen.

Club 3D Radeon HD 7750 royalQueen 1GB

Club 3D stuurde ons de Radeon HD 7750 royalQueen 1GB. Bij de vorige generatie Radeon-kaarten gebruikten veel fabrikanten de Radeon HD 6770 om passieve kaarten te maken. De nieuwe Radeon HD 7750 is qua prestaties vergelijkbaar, maar wel energiezuiniger, zodat deze GPU zich er eigenlijk nog meer voor leent. Club 3D gebruikt een flink koelblok, dat via twee heatpipes in verbinding staat met een baseplate op de GPU. Door het koelblok mag je het equivalent van drie uitbreidingskaarten aan ruimte in je behuizing vrijmaken.

Op de passieve koeler na is deze royalQueen een standaard Radeon HD 7750 met 1 GB GDDR5-geheugen op standaard klokfrequenties: 800 MHz voor de GPU en 1125 MHz voor het geheugen. De kaart biedt dual-link DVI-, HDMI- en DisplayPort-uitgangen, waardoor het dus mogelijk is om drie schermen aan te sluiten. In 3DMark Vantage komen we uit op 12433 punten en in 3DMark11 op 2759; standaard scores voor een 7750. Club 3D is hiermee samen met de 7750 van Sapphire wel de snelste in de test.

De temperaturen vallen reuze mee. Na twee runs Metro 2033 geven de drivers 61 ºC aan en meten we zelf 64,5 ºC. Dat is tientallen graden onder de maximum temperatuur van de Radeon HD 7750. Met een gemiddelde prijs van 111 euro is deze Club 3D niet veel duurder dan normale 7750 kaarten.

Club 3D Radeon HD 7750 royalQueen 1GB

Club 3D Radeon HD 7750 royalQueen 1GB

Sapphire Radeon HD 6450 Flex 1GB

De Radeon HD 6450 is een GPU uit de vorige generatie, maar toch nemen we deze Sapphire kaart graag mee in de vergelijking. Enerzijds omdat AMD geen budget-GPU’s heeft uitgebracht in de Radeon HD 7000 reeks en de Radeon HD 6450 dus nog steeds courant is, anderzijds omdat deze kaart wat bijzondere eigenschappen heeft.

Allereerst is de kaart low-profile, waardoor hij ook in zeer kleine kastjes past waar geen uitbreidingskaarten met volledige hoogte in passen. Daarnaast heeft deze Flex-kaart een geïntegreerde DisplayPort-naar-DVI-conversiechip. Dat betekent concreet dat je op de twee DVI-poorten en de enkele HDMI-poort rechtstreeks drie DVI/HDMI-schermen kunt aansluiten, zonder dat je zelf nog converters hoeft te kopen. Sapphire richt zich met dit product dan ook grotendeels op de zakelijke markt: mensen die geen zware 3D-prestaties wensen, maar wel met goede prestaties drie hoge-resolutie Windows-desktops willen weergeven.

De prestaties vallen in vergelijking met de andere kaarten uiteraard tegen: 1939 3DMark Vantage punten houdt niet over en bij al onze game tests komt de kaart de 10fps niet voorbij. De temperaturen zijn wel prima: na twee runs Metro 2033 geven de drivers 65 ºC aan en meten we aan de achterzijde van de kaart 58 ºC. Heel netjes!

Sapphire Radeon HD 6450 Flex 1GB

Sapphire Radeon HD 6450 Flex 1GB

Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1GB

Net als Club 3D heeft ook Sapphire een passief gekoelde Radeon HD 7750 in het assortiment. Voor de Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1GB betaal je een paar euro meer dan voor de Radeon HD 7750 van Club 3D, maar daar krijg je wel een groter koelblok voor. Ook Sapphire gebruikt twee heatpipes om het koelblok met de baseplate te verbinden, maar laat die heatpipes in een bocht ook weer teruglopen, zodat je het effect van vier heatpipes hebt. Daarnaast krult het koelblok aan de bovenkant een beetje om de kaart heen; mocht je toch casefans in je behuizing hebben dan is de kans dat de kaart een beetje airflow kan oppikken daardoor een stuk groter.

De verdere eigenschappen van de kaart zijn identiek aan de Club 3D kaart. Zo vinden we DVI, HDMI en DisplayPort aansluitingen. Ook Sapphire heeft ervoor gekozen de standaard klokfrequenties van de Radeon HD 7750 intact te laten. De prestaties zijn zodoende vergelijkbaar.

Kijken we naar de temperaturen, dan zijn die bij Sapphire iets lager: zowel de drivers als onze meting rapporteren 60 ºC na twee runs Metro 2033.

Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1GB

Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1GB

Zotac GeForce GT 640 Zone Edition 2GB

Zotac stuurde ons de Zone Edition van hun GeForce GT 640. De GT 640 is een vrij nieuwe videokaart uit de stal van Nvidia en gebaseerd op de GK107 chip, een kleinere en minder krachtige variant van de GK104 van Nvidia’s huidige generatie high-end chips. Deze GK107 bevat 384 shader units (tegen 1536 bij de GK104), een 128-bit geheugenbus (tegen 256-bit) en wordt in de regel gecombineerd met het wat langzamere DDR3 geheugen in plaats van het dure GDDR5.

Zo ook bij deze Zotac. De GPU werkt bij deze Zone edition op 902 MHz (een fractie hoger van Nvidia’s standaardwaarde) en er is 2 GB geheugen dat werkt op 891 MHz. De andere kaarten in deze test moeten het met 1 GB doen. De kaart biedt verder twee DVI-aansluitingen (één dual-link) en mini-HDMI. DisplayPort is niet beschikbaar.

Qua prestaties haalt de GT 640 het niet bij de Radeon HD 7750. Met 9484 3DMark Vantage punten en 2407 3DMark11 punten is de kaart prima voor wat simpele 3D games op lage resolutie, maar niet voor het serieuze werk. De gebruikte passieve koeler is twee slots dik, maakt een degelijke indruk en is voorzien van drie heatpipes. Na twee runs Metro 2033 rapporteren de drivers 68 ºC, al meten we zelf aan de achterkant van de kaart niet meer dan 58 ºC. 

De prijs valt net als de prestaties wat lager uit dan die van de Radeon HD 7750’s; gemiddeld zo’n 98 euro.

Zotac GeForce GT 640 Zone Edition 2GB

Zotac GeForce GT 640 Zone Edition 2GB

Benchmarks

We hebben de kaarten met hun standaard instellingen getest op ons videokaartentestplatform, bestaande uit een Intel Core i7 3960X, 16 GB DDR3-1600 geheugen, een Samsung Spinpoint F1 1TB harde schijf, een Cooler Master Silent Pro Gold 1200W voeding en Windows 7 x64 als besturingssysteem. 

We zien dat de Radeon HD 7750's zoals al te verwachten het snelst zijn, al zit de GeForce GT 640 er niet ver vanaf. De Radeon HD 6450 is zoals we al schreven geen kaart die je koop om mee te gamen.

Benchmarks (vervolg)

Hieronder zie je de rest van de benchmarks.

Temperatuur, geluid en stroomverbruik

Geen enkele kaart wordt tijdens onze tests te heet. De Club 3D royalQueen wordt met een gemeten temperatuur van 64,5 graden het warmst, maar dat valt nog prima binnen de marges. Bij deze kaart konden we overigens geen temperatuur via de drivers uitlezen. De Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate, gebaseerd op dezelfde GPU, blijft zo'n vijf graden koeler.

Wat stroomverbruik betreft zien we geen gekke uitschieters.

Conclusie

De vier geteste passieve videokaarten blijven alle zonder enige airflow rond de 60 graden. Bij geen van de kaarten maken we ons dan ook zorgen over de levensduur of over instabiliteit binnen een volledig passief gekoelde PC.

De Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1GB heeft onze voorkeur. De Radeon HD 7750 biedt passief gekoeld de beste prestaties en doordat Sapphire een koelblok heeft dat gedeeltelijk over de kaart heen krult, kan deze kaart in de praktijk zijn warmte het beste kwijt.

Wie toch meer gecharmeerd is van Nvidia, heeft aan de Zotac GT 640 Zone Edition ook een prima kaart, die zelfs nog wat goedkoper is.


Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1GB


Zotac GeForce GT 640 Zone Edition 2GB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Club 3D Radeon HD 7750 royalQueen 1GB

Club 3D Radeon HD 7750 royalQueen 1GB

 • AMD Radeon HD 7750
 • 1024 MB
Niet verkrijgbaar
Sapphire Radeon HD 6450 Flex 1GB

Sapphire Radeon HD 6450 Flex 1GB

 • AMD Radeon HD 6450
 • 1024 MB
Niet verkrijgbaar
Silver Award Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1GB

Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1GB

 • AMD Radeon HD 7750
 • 1024 MB
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Zotac GeForce GT 640 Zone Edition 2GB

Zotac GeForce GT 640 Zone Edition 2GB

 • Nvidia GeForce GT 640
 • 2048 MB
Niet verkrijgbaar
0
*