Tt Esports Saphira gaming mouse review

5 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Tt eSports Saphira
  2. 2. Software en function lock
  3. 3. Gebruik
  4. 4. Conclusie
  5. 5. Besproken producten
  6. 6. Reacties

Tt eSports Saphira

Van Thermaltake mochten we de Saphira ontvangen, een gaming-muis speciaal ontwikkeld in samenwerking met Starcraft 2 speler White-RA. Bij het ontwerp van deze muis is voornamelijk aandacht besteed aan een verbeterde grip met rubber aan de zijkanten. Ook is tegen de gewoonte in gebruik gemaakt van een 3500 DPI optische sensor, dit in plaats van de in dit segment gebruikelijkere lasertechnologie.

De vorm van de Saphira is iets smaller dan de gemiddelde muis en heeft meer oppervlak aan de zijkanten. In combinatie met het rubber is de grip uitstekend. De twee basisknoppen hebben ook een lichte inham, waarin je vingers prettig liggen. De browse-knoppen zijn makkelijk bereikbaar en het scrollwiel kan in het rood oplichten, samen met het logo aan de achterzijde van de muis. Onderin de muis bevind zich een compartiment waarmee de muis verzwaard kan worden tot 123 gram. Het standaard gewicht is 98 gram.

Tt eSports Saphira Black

De gebruikte sensor is de Avago 3090 met 3500 DPI, waarvan de gevoeligheid instelbaar is in vier stappen met een knop onderop de muis. Vier leds geven aan welke DPI-stand is gekozen. Naast de twee standaardknoppen, browse-knoppen en een scrollwiel vinden we onderop nog meer instelmogelijkheden. Zo is de polling rate (verversingssnelheid) aan te passen met de stappen 125, 500 en 1000Hz en vinden we een knop om te wisselen tussen de vijf profielen. Bijzonder is de function lock, waarmee volgens de fabrikant de browse-knoppen uitgeschakeld kunnen worden. Dit werkt alleen iets anders dan je zou verwachten; hierover later meer.

Tt eSports Saphira Black

Software en function lock

De software ziet er vergeleken met die van andere gaming-muizen simpel uit, maar het is wel degelijk mogelijk om bijvoorbeeld macro’s te maken en DPI instellingen te wijzigen. Iedere knop op de muis kan aangepast worden en zelfs de twee browse-knoppen uitgeschakeld. In de macro’s worden netjes vertragingen tussen de aanslagen opgenomen.

Tt eSports Saphira Black
De software ziet er basic uit, maar heeft veel instelmogelijkheden.

Na het installeren van de software worden op het scherm ook meldingen weergegeven wanneer je wisselt tussen profielen of DPI instellingen. Dat is niet erg, maar de grote pijlen die tevoorschijn komen bij het gebruik van de browseknoppen zijn wel enigszins irritant. Zonder de software te verwijderen zijn deze meldingen ook niet uit te schakelen. Tijdens het surfen op internet zie je dus continu rode pijlen tevoorschijn komen als je terug of vooruit gaat met de browseknoppen.

Tt eSports Saphira Black
Bij het indrukken van de browseknoppen worden grote pijlen getoond op het scherm.

We gaven eerder al aan dat de function lock onderop de muis anders werkt dan omschreven wordt door Tt eSports. Hij deactiveert namelijk in de lock stand de profielknop en activeert de browse-knoppen. Deze twee kunnen dus standaard niet tegelijk gebruikt worden. Om het deactiveren van de browse-knoppen te omzeilen, moet je de standaardinstelling handmatig wijzigen naar de forward- en backward-functie. Hiermee behoudt je de standaard functionaliteit van de browse-knoppen, maar worden deze niet meer gedeactiveerd met function lock onderop de muis. Thermaltake geeft zelf aan dat deze lock-knop juist is bedoeld om de browse-knoppen te deactiveren, maar wat het dus werkelijk doet is wisselen tussen bediening van de knoppen.

Gebruik

De gebruikte sensor is erg precies en is daardoor uitstekend geschikt voor gaming en bijvoorbeeld fotobewerking. Een nadeel is wel de erg hoge lift-off afstand van 3,9 mm. Dat is de op een na slechtste score. Een te lage lift-off kan daarentegen er wel voor zorgen dat de precisie van een muis achteruit gaat, maar dit lijkt ons niet de reden voor deze grote lift-off. Hierdoor is deze muis minder geschikt voor low sense gebruik, mid en high is geen probleem. Dat is jammer, want de grip van deze muis is wel erg goed.

Tt eSports Saphira Black
Het gewicht-compartiment

We maten geen ongewenste versnelling bij snellere beweging met de Saphira.  Het compartiment met gewichtjes onderop de muis is daarnaast netjes afgewerkt en makkelijk in gebruik. De vijf gewichtjes van 4,5 gram worden bij elkaar gehouden in een stuk rubber, waardoor het plaatsen en uitnemen makkelijk gaat. Helaas mist wel een houder om de gewichtjes buiten de muis te bewaren. Een tasje om de muis in te vervoeren is wel aanwezig.

Conclusie

We zijn tevreden over de vorm, de grip en de precisie van de Tt eSports Saphira gaming muis. Er kleven wel twee nadelen aan. De lift-off van 3,9mm is veel te hoog, waardoor deze muis voor low sense gebruik geen aanrader is. Ook de wat vreemde werking van de function lock-knop onderop de muis weerhoudt ons ervan deze muis zonder meer aan te raden. Al zit deze muis verder wel erg goed in elkaar, de gemiddelde prijs van 43 euro is naar ons inzien te hoog voor het gebodene.

Tt eSports Saphira Black


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Tt eSports Saphira Black

Tt eSports Saphira Black

  • 3500 dpi
Niet verkrijgbaar
0
*