ATX Miditowers Vergelijkingstest

31 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding / Waar letten we op
 2. 2. AOpen HQ45
 3. 3. Chenbro Junior A2011
 4. 4. Cooler Master ATC-100
 5. 5. ElanVital A10
 6. 6. Enlight EN-7107
 7. 7. Ropla 'Nokia 8850' look-a-like
 8. 8. Palo Alto ATCX
 9. 9. Grafieken
 10. 10. Vergelijkings- en specificaties-tabel
 11. 11. Conclusies
 12. 31 reacties

Cooler Master ATC-100

Zoals op de foto te zien is, is de Cooler Master ATC-100 een zeer bijzondere behuizing. Hij is compleet opgebouwd uit aluminium waardoor hij zeer licht is. We kennen het merk Cooler Master vooral van de koelers voor processoren. Waarschijnlijk denken veel lezers nu (terecht) dat de kast goed in staat is om de temperatuur in de kast van de processor op een bepaald niveau te houden. Helaas is dit niet zo extreem als menigeen verwacht zou hebben, zoals in de vergelijkingstabel af te lezen is. De kast is standaard voorzien van twee kastkoelers van het merk Ystech. Aan de bovenkant van de behuizing zit een 8 x 8 cm koeler die de warme opgestegen lucht uit de kast moet afzuigen.

De tweede koeler is ingebouwd in een aluminium airduct die op de foto hieronder goed te zien is. De warme lucht die de koeler van de processor wegblaast, wordt afgezogen door de grote koeler (12 x 12 cm) en via de airduct naar buiten geblazen. Deze extra kastkoelers hebben natuurlijk het nadeel dat ze flink wat geluid produceren. Het geluidsniveau van deze behuizing ligt ten opzichte van de rest dan ook een heel stuk hoger, maar liefst 61 dB met afgesloten kast.

Om het moederbord in de kast in te bouwen is het niet noodzakelijk om de airduct los te schroeven. De plaat waar het moederbord op dient te worden bevestigd kan via de achterkant uit de behuizing worden geschoven. Hiervoor hoeven slechts enkele schroeven losgedraaid te worden. Ook alle insteekkaartjes kunnen op deze manier op het moederbord worden gestoken waarna het geheel weer in de kast kan worden geschoven. 

Voor gebruikers die meer dan één harde schijf in hun PC willen hebben, maar toch geen bigtower willen aanschaffen, is de ATC-100 meer dan ideaal. Maar liefst 8 (!) 3½ inch drives, waarvan twee zichtbaar aan de buitenkant (bijvoorbeeld diskettestations), kunnen in de kast worden ingebouwd. De extra ruimte die dat in zou nemen in de kast gaat niet ten koste van het aantal 5¼ inch plaatsen dat met drie toch vrij standaard is. 

Aan de voorkant van de kast is een plaatje met behulp van twee schroeven te verwijderen waardoor er twee extra USB poorten zichtbaar worden. Overigens zijn vrijwel alle schroeven van de behuizing met de hand los en vast te draaien. Dat de behuizing klaar is voor de toekomst is te zien aan de voeding. Standaard is de ATC-100 voorzien van een ATX 2.03 voeding, wat de kast volledig compatible voor de Pentium 4 maakt. 

Tot nu toe vrij veel positieve dingen over deze Cooler Master behuizing. Zijn er dan naast de extra geluidsoverlast geen nadelen? Jazeker, zoals op de foto hiernaast te zien is, zijn beige drives echt geen gezicht in deze aluminium schoonheid. Een goudkleurig frontje (zoals we bijvoorbeeld bij de Philips branders aantreffen) zou in deze kast wel aardig staan.

0