Logitech K810 Bluetooth keyboard review: voor drie apparaten

8 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Drie apparaten, één toetsenbord
  2. 2. Ervaringen
  3. 3. Conclusie
  4. 4. Besproken producten
  5. 5. Reacties

Drie apparaten, één toetsenbord

Speciaal ontworpen voor Windows 8 tablets, maar ook geschikt voor Android en iOS, zelfs tegelijkertijd. Hoe bevalt het Logitech K810 Bluetooth keyboard?

Waarom kiezen tussen laptop, tablet of smartphone als je ze ook alle drie kunt nemen? Steeds meer mensen hebben al deze apparaten in hun bezit en er zijn ook al behoorlijk wat mensen die meerdere tablets hebben, bijvoorbeeld zowel een iPad als Android tablet. Wie een Bluetooth-toetsenbord op meerdere apparaten aan wilde sluiten, kwam er achter dat dat niet erg handig is. Bluetooth-toetsenborden kunnen in de regel slechts met één apparaat gepaired zijn. Wil je het toetsenbord gebruiken voor je smartphone, dan moet je eerst de verbinding met je tablet verbreken. En wil je het toetsenbord daarna weer met je tablet gebruik, dan moet je opnieuw de koppelingsprocedure doorlopen. Dat is natuurlijk niet zo heel erg handig.

Logitech heeft sinds kort een mobiel toetsenbord in het assortiment dat tegelijkertijd met drie apparaten gekoppeld kan zijn. De K810 is geschikt voor Google Android en Apple iOS apparaten, maar ook voor Windows 8 tablets.

Logitech K810 Illuminated Keyboard

De K810 Bluetooth Illuminated Keyboard is een compact toetsenbordje: we meten 28,7 bij 12,7 cm met een maximale dikte van één cm. Het toetsenbord is alles behalve goedkoop: € 99 is de gemiddelde prijs in onze prijsvergelijker.

Het toetsenbord kan via Bluetooth verbonden worden met PC's, tablets en smartphones. Bijzonder is dat je drie apparaten gekoppeld kunt hebben. Zodra je gaat pairen kun je met het apparaat koppelen aan een van de drie voorkeurstoetsen. Wanneer je drie apparaten hebt gekoppeld kun je met deze zelfde knoppen aangeven welk device je op dat moment wil gebruiken. 

Logitech K810 Illuminated Keyboard
De USB-kabel is puur voor opladen

De meegeleverd Micro USB kabel is puur om het apparaat op te halen. Het toetsenbord kan dus opgeladen worden door het apparaat waarmee het verbonden is. Voor iPads geldt dit niet.

Een handige, energiebesparende feature is dat het licht achter de toetsen na enkele tientallen seconden inactiviteit uitgaat. Zodra je met je hand in de buurt van het toetsenbord komt, dus nog vóórdat je ook maar één toets hebt aangeraakt, gaat het licht weer aan.

Ervaringen

De installatie gaat van een leien dakje, bij alle drie de soorten apparaten. Onder Windows 8 ga je naar het configuratiescherm, daarna apparaten en printers en dan apparaten toevoegen. Als de K810 in pairing stand staat - door een kleine knop op de achterkant in te drukken - wordt hij in dit scherm direct herkend. Je moet een zescijferige code die op het scherm verschijnt invoeren en je kunt aan de slag. Koppelen met iOS en Android gaat al net zo eenvoudig, via de Bluetooth-configuratieopties van beide besturingssystemen. Opvallend: bij iOS hoef je geen cijfercode ter beveiliging in te voeren.


Koppelen in Windows, Android en iOS

Het toetsenbord is primair bedoeld voor Windows 8, getuige de Windows-knop links onderop. Maar ook onder iOS en Android werkt het toetsenbord prima, al mis je dan hooguit wat specifieke sneltoetsen.

Slanke mini-toetsenborden hebben de naam een matige aanslag te hebben, waardoor ze eigenlijk niet geschikt zijn om veel te tikken. Wij zijn echter zeer positief verrast door het tikcomfort dan de K810. Dat komt enerzijds door de relatief grote toetsen (15mm breed en hoog) en de relatief grote tussenruimte (4,7 mm), maar vooral ook door de vorm en aanslag: alle toetsen zijn een beetje hol, waardoor je vingers er lekker invallen. De aanslag is voor een mini-toetsenbord relatief diep. Daarbij voelt het gebruikte materiaal degelijk en stevig. 

Laat duidelijk zijn: de K810 is zeker geen alternatief voor een normaal, bureautoetsenbord dat je gebruikt bij een desktop PC of aansluit op een laptop, wanneer je veel wil gaan tikken. Het typt echter veel beter dan andere op tablets gerichte toetsenborden die we hebben getest. 

Logitech K810 Illuminated Keyboard

Conclusie

Op basis van de prijs van € 99 waren we vooraf sceptisch. Voor veel minder dan de helft koop je immers al Bluetooth toetsenborden voor tablets. Op basis van onze test mogen we echter concluderen dat de K810 zijn geld waard is. Niet alleen vanwege de handige functie om met drie apparaten gekoppeld te kunnen zijn, maar vooral vanwege de perfecte afwerking en het prima typcomfort. Het is een investering, maar de K810 is een perfect Bluetooth-toetsenbord.


Logitech K810 Illuminated Keyboard


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Logitech K810 Illuminated Keyboard

Logitech K810 Illuminated Keyboard

  • Toetsenbord
  • Draadloos
  • Qwerty
Niet verkrijgbaar
0
*