ASUS P8Z77-V LX review: goedkoop ASUS Z77 bord

5 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Standaard bClk
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. Stroomverbruik
 5. 5. Geluidskwaliteit
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

ASUS stuurt ons traditiegetrouw meest alleen luxere moederborden met een bepaalde chipset toe. Toch blijven we nieuwsgierig: hoe doet ASUS het in dit segment? ASUS stuurde ons de P8Z77-V LX, met een gemiddelde prijs van € 110 het goedkoopste Z77 ATX-bord uit hun assortiment. Wij vergelijken het bord met 41 eerder geteste Z77-borden, maar vooral met de Gigabyte GA-Z77-D3H, MSI Z77A-G43 en MSI Z77A-G45; drie prima presterende, goedkope ATX Z77-borden uit onze laatste vergelijkingstest

ASUS P8Z77-V LX

De P8Z77-V LX kost gemiddeld € 110 en is daarmee zo'n drie tientjes goedkoper dan de eerder geteste ASUS P8Z77-V LE. Dankzij de Socket 1155 processorvoet en Z77-chipset is het bord geschikt voor alle Intel Sandy Bridge en Ivy Bridge processors, van Celeron tot Core i7. Op het bord vinden we vier DDR3-geheugensloten. Het bord heeft twee PCI-Express x16 sloten met in totaal 16 lanes: een 16/0 of 8/8 verdeling dus. Verder tellen we nog twee maal PCI-Express x1 en drie maal standaard PCI. Dat laatste is bijzonder: blijkbaar redeneert ASUS dat mensen die voor een goedkoper bord kiezen, vermoedelijk nog veel oude PCI-uitbreidingskaarten hebben. Hoe dan ook, als je toevallig nog meerdere PCI-kaarten hebt die je in een moderne PC wil gebruiken, is dit bord een van de weinig keuzes met zoveel PCI-sloten.

Asus P8Z77-V LX

De zes SATA aansluitingen van de Z77-chipset (2x SATA600, 4x SATA 300) zijn keurig verwerkt op het bord. Het bord biedt vier keer USB 3.0 (2x extern, 2x intern) en 10x USB 2.0 (4x extern, 6x intern), ook allemaal aangestuurd door de Z77-chipset.

Achterop vinden we VGA-, DVI- en HDMI-uitgangen voor de in de processor geïntegreerde videokaart. Voor het 7.1-kanaals geluid heeft ASUS een bejaarde Realtek ALC887 chip toegepast. De enkele Gigabit LAN-aansluiting wordt aangestuurd door een Realtek RTL8111E chip.

Asus P8Z77-V LX

Het bord heeft een zes-fase stroomvoorziening en biedt vier fan-aansluitingen, waarvan drie van het PWM-type. De Mem OK knop zou automatisch compatibiliteitsproblemen met geheugenmodules moeten kunnen oplossen. De GPU Boost knop kan de in de processor geïntegreerde GPU versnellen, zonder dat je daarvoor de BIOS in hoeft. Dankzij de EPU chip zou het bord extra zuinig moeten zijn, iets wat we verderop in deze review uiteraard uitzoeken. Verder bundelt ASUS de Lucid VirtuMVP software.

De grafische EFI BIOS is qua opbouw en indeling identiek aan ASUS' luxere Z77-borden. Hoewel alle opties voor het aanpassen van voltages e.d. aanwezig zijn, is het bord hardwarematig qua overklokmogelijkheden lang niet zo uitgebreid als de rest van het aanbod.

Standaard bClk

We vergelijken het ASUS P8Z77-V LX bord met 41 eerder geteste Z77 borden, waaronder de 32 van onze laatste roundup. In de grafieken is het ASUS bord rood en eerder geteste borden blauw.

De benchmarks en ook het stroomverbruik zijn gedeeltelijk afhankelijk van de basisinstellingen van de base clock (bClk). Die hoort bij standaardinstellingen op exact 100,0 MHz te werken, maar sommige fabrikanten smokkelen er een beetje bij om bij reviews hoger in de grafieken te eindigen. Een hogere bClk zorgt voor iets betere prestaties, maar tegelijkertijd ook voor een iets hoger stroomverbruik.  Gigabyte verhoogt daarnaast ook de klokfrequentie van de geïntegreerde GPU een beetje in haar BIOS'en, wat je op de volgende pagina duidelijk ziet in de 3DMark-resultaten. Wij zijn overigens geen fan van deze praktijken. 

We hebben geïnventariseerd wat de bClk is bij standaard instellingen, de resultaten zie je in onderstaande grafiek. Voornamelijk Gigabyte en ASRock maken het bont door vier borden standaard op 100,9 te laten werken. De LX zit netjes op exact 100 MHz.

Benchmarks

We hebben alle moederborden getest in combinatie met een Intel Core i7 3770K processor, 4 GB (2x 2GB) Corsair Dominator DDR3-1600 CL8-geheugen, een OCZ Vertex 4 128GB SSD en een Cooler Master Real Power M850 voeding. We gebruikten Windows 7 x64 als besturingssysteem.

In onderstaande grafieken zie je de resultaten van onze benchmarks. Zoals je ziet lopen de scores niet veel uiteen, hooguit een paar procent. Dat is grotendeels te wijten aan de verschillen in bClk en de onnauwkeurigheid van benchmarks. Het ASUS bord scoort wat lager dan gemiddeld, maar significant is het niet. De prestaties zijn feitelijk geen onderdeel van de overweging om voor een bepaald bord te kiezen.

Stroomverbruik

Interessanter is dan het stroomverbruik. Daarvoor hebben we een drietal tests gedaan. In de bovenste grafiek zie je het idle-verbruik op de Windows desktop, gemiddeld over een tijdsduur van vijf minuten. De tweede grafiek toont het gemiddelde stroomverbruik tijdens een complete run van 3DMark Vantage op de geïntegreerde GPU. De derde grafiek toont het maximale stroomverbruik tijdens Cinebench 11.5 Hier zijn flinke verschillen waar te nemen, zeker bij het idle verbruik: het minst zuinige bord trekt meer dan twee keer zoveel vermogen uit het stopcontact als het zuinigste bord. 

Het ASUS LX-bord verbruikt iets meer stroom dan gemiddeld en dat valt ons voor een uitgekleed bord eigenlijk gewoon tegen.

Geluidskwaliteit

De analoge geluidskwaliteit van alle Z77-moederborden hebben we getest met de loopback test van Rightmark Audio Analyzer. In deze test scoort de ASUS P8Z77-V LX ronduit slecht. De keuze voor een Realtek ALC887 vonden we al niet gelukkig, maar de implementatie is ook zeker niet goed.

Conclusie

In onze laatste Z77 moederborden vergelijkingstest schreven we al dat wie op zoek is naar een goedkoop ATX-bord kon kiezen tussen de Gigabyte GA-Z77-D3H, MSI Z77A-G43 en MSI Z77A-G45. Daar komt het ASUS bord nu bij (klik hier voor een vergelijkingstabel). De Gigabyte en MSI's G45 zijn vrijwel even duur, euh, goedkoop als het ASUS bord, de G43 is twee tientjes goedkoper.

Van de drie borden die rond de € 110 à € 115 kosten liet en laat de Gigabyte GA-Z77-D3H de beste indruk achter: de beste prestaties, het laagste energieverbruik, VirtuMVP, Dual BIOS en twee extra USB 3.0 poorten. Maar we moeten er tevens eerlijk bijzeggen: die MSI Z77A-G43 is voor minder dan 100 euro gewoon een prima bord, dat voor wie echt wil besparen zeker het overwegen waard is.

Asus P8Z77-V LX


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus P8Z77-V LX

Asus P8Z77-V LX

 • ATX
 • Socket 1155
 • Intel Z77
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
0
*