Corsair Professional AX760i / AX860i PSU review: extreem efficiënt

8 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Corsair Link
 3. 3. AX760i en AX860i
 4. 4. Specificaties
 5. 5. Hoe test Hardware.Info voedingen?
 6. 6. Kabels en connectors
 7. 7. Capaciteit en voltages
 8. 8. Efficiëntie
 9. 9. Verbruik zonder belasting
 10. 10. Ripple
 11. 11. Geluidsproductie
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Begin augustus publiceerden we een review van de Corsair AX1200i, de eerste voeding voor consumenten PC's die geheel digitaal geregeld is. We bekroonden de AX1200i met een Gold Award, om verschillende redenen: de voeding bleek extreem efficiënt, had extreem lage ripple-waardes, was zeer stil en daarnaast ook nog eens volledig controleer- en regelbaar via Corsair link. 

Inmiddels heeft Corsair ook voedingen met een lager wattage gebaseerd op dezelfde technologie. In deze review bespreken we de AX760i en AX860i, met een maximaal vermogen van 760 respectievelijk 860 watt.

Corsair AX860i

DSP

Eerst een beetje herhaling. Bij traditionele voedingen worden analoge componenten gebruikt om voltages te reguleren en de voeding zo efficiënt mogelijk te laten werken. Corsair gebruikt met de AX-i reeks als eerste binnen voedingen voor desktop PC's een DSP (Digital Signal Processor). Zo'n DSP kan volgens Corsair de regulerende taken nauwkeuriger en sneller uitvoeren, wat onder meer moet resulteren in extreem lage ripple-waardes. Corsair belooft ripples die minder dan 1/3 zijn van wat de ATX-specificatie als maximum aangeeft (40 mVtt ten opzicht van 120 mVtt).

Waar de ATX-specificatie verder aangeeft dat voltages maximaal 5% mogen afwijken, belooft Corsair een maximale afwijking van hooguit 1,5%. Stabiele voltages zorgen uiteraard voor een stabielere werking van de PC. De snellere en nauwkeurigere regulering door de DSP én het uitsparen van diverse analoge componenten zorgen er daarnaast voor dat de voeding zélf minder stroom verbruikt. Lees: een betere efficiëntie. De AX-i voedingen zijn 80 Plus Platinum gecertificeerd, wat betekent dat ze ruim beter dat 90% efficiënt zouden moeten zijn.

Corsair AX860i

Bijzonder aan de Corsair AX-i voedingen is het feit dat ze gekoppeld kunnen worden aan het Corsair Link systeem. Via een bijgeleverde module kun je de Corsair AX760i en AX860i net als hun grotere broer aansluiten op een interne USB 2.0 poort van je moederbord. Via de Corsair Link software kun je dan vervolgens allerhande eigenschappen van de voeding uitlezen: het voltage op alle rails, het stroomverbruik van alle kabels, het totale verbruik, de efficiëntie, de temperatuur, de draaisnelheid van de ventilator, en zo verder.

Onder meer diezelfde draaisnelheid kan ook vanuit de software bijgestuurd worden. Wie wil, kan zelf profielen aanmaken voor de ventilator van de voeding, gebaseerd op temperaturen van de voeding, de processor, de videokaart, etc. Wie ook een Corsair waterkoelingset en/of geschikte Corsair Dominator geheugenmodules heeft, kan zo'n beetje alles binnen zijn behuizing in de gaten houden met de software. Opvallend is wel dat de stroomverbruik- en efficiëntiemetingen van de Corsair Link software bij lage belastingen niet altijd even accuraat zijn, iets waar Corsair overigens zelf ook eerlijk voor waarschuwt. 

De software biedt de mogelijkheid om het totale maximale amperage indien gewenst op één of meer stekkers beschikbaar te stellen. Ideaal voor extreme overklokkers die hun CPU en/of GPU's opvoeren tot zeer hoge klokfrequenties met dito stroomverbruik.

Onderstaande screenshots (nog afkomstig van onze test van de AX1200i, klik voor een vergroting) geven een duidelijk beeld van wat je allemaal met de Corsair Link software kunt doen.

Corsair AX1200i
De module om de voeding intern via USB te verbinden 

Een andere bijzondere functie is de self test knop achterop. Door deze in te drukken controleert de voeding zijn eigen werking door onder meer de hoogte van alle uitgangsvoltages te meten.

AX760i en AX860i

De Corsair AX760i en AX860i zijn beide opgebouwd rond een enkele 12V rail. Bij de AX760i kan die maximaal 63,3 ampère leveren, bij de AX860i maximaal 71,6 ampère. Dat betekent dat beide voedingen hun complete maximumvermogen indien nodig op 12V kunnen leveren. Dat hebben we nog niet eerder gezien.

Corsair AX760i

Beide voedingen bieden dezelfde hoeveelheid connectors: 8x molex, 12x SATA en 6x 6/8-pin PEG. De voedingen zijn volledig modulair, waardoor je dus enkel die kabels hoeft aan te sluiten die je daadwerkelijk gaat gebruiken. Alle kabels zijn netjes gesleeved, zoals je dat van een high-end voeding mag verwachten.

De voedingen maken gebruik van een 12 cm ventilator, waarvan de draaisnelheid afhankelijk is van de belasting van de voeding. Tot ca. 30% van de maximale belasting staat de ventilator helemaal stil: semi-passief dus. 

De voedingen worden, zoals op de vorige pagina beschreven, gebundeld met de USB-kabel om ze te koppelen aan Corsair Link. 

Corsair AX760i
Intern zijn beide voedingen (vrijwel) identiek

Specificaties

In onderstaande tabel zie je een exacte lijst van de specificaties van de voedingen.

Algemeen
 
MerkCorsairCorsair
ProductnaamAX760iAX860i
ProductcodeCP-9020036-CP-9020037-
DetailsProductinfoProductinfo
Algemeen
Continu vermogen760 W860 W
Opgegeven efficiëntie94 %92 %
Certificering80 Plus Platinum80 Plus Platinum
Modulair
Form factorATXATX
Fabrieksgarantie10 jaar10 jaar
Opgegeven vermogen
Amperage 12 V - Rail 163.3 A71.6 A
Amperage 12 V - Totaal63.3 A71.6 A
Amperage 5 V25 A25 A
Amperage 3,3 V25 A25 A
Aansluitingen
Standaard molex88
Floppy22
Serial ATA1212
6 pins PEG00
8 pins PEG00
6/8 pins PEG66
Totaal PEG66
Moederbord connector20 / 24 pins20 / 24 pins
4 pins CPU
8 pins CPU
Specificaties
KleurZwartZwart
Grootte fan 112 cm12 cm
Lichtgevende fans
Dynamisch toerental afhankelijk van temperatuur
Toerental handmatig instelbaar
Connector voor rpm uitlezing
(Semi-)passief
Volledig passief
Kabelhoes om moederbordkabel
Kabelhoezen om andere kabels
Aan/uit-knop
Voltages regelbaar
Gewicht1.92 kg1.92 kg
Diepte16 cm16 cm
Extra's / AccessoiresCorsair link / 2x molex to floppyCorsair link kabel
Retail / OEMRetailRetail
Lengte moederbord kabel60 cm64 cm
Lengte PEG kabel(s)73 cm78 cm
Maximale lengte molex kabels75 cm80 cm
Lengte SATA kabels70 cm72 cm
Lengte CPU stroomkabel65 cm69 cm

Hoe test Hardware.Info voedingen?

Voor het testen van voedingen maken we gebruik van professionele Stratron load-generatoren, waarmee we voedingen in ons lab tot 1600 watt kunnen belasten. Iedere voeding testen we in stappen van 100 watt tot aan de maximale belasting. Bij iedere stap meten we voltages op de verschillende lijnen. Hoe dichter die waardes liggen bij de officiële waardes van 3,3, 5 en 12 volt, des te beter. Meer dan 5% afwijking is taboe. Bij iedere stap meten we met een professionele Zes Zimmer stroommeter het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Op basis daarvan berekenen we de efficiëntie. Een oscilloscoop stelt ons in staat om de ripple, ofwel de fluctuaties op de geleverde gelijkspanningen te meten.

Belangrijk om te weten is dat we in alle gevallen in totaal zo’n 50 watt stroom uit de 3,3 en 5 voltlijnen trekken en de rest uit de 12 voltlijnen. Dat is anders dan de manier waarop bijvoorbeeld de 80 Plus organisatie of de meeste fabrikanten zélf hun voedingen testen, maar staat wel dichter bij de realiteit. In een PC maken alle stroomverslindende componenten (lees: de CPU en GPU) louter van de 12 voltlijnen gebruik; de 3,3 en 5 voltlijnen hebben slechts een zeer beperkte functie.

Naast de metingen mét belasting, meten we ook het door de voeding uit het stopcontact onttrokken vermogen zónder belasting. Dat is belangrijk om te weten of een voeding niet te veel sluipvermogen heeft.

Onze geluidstest hebben we geheel herzien. Vanaf nu testen we voedingen in een geluidsdichte box, zodat we waardes vanaf ca. 18 dB(A) nauwkeurig kunnen meten. Onze meter plaatsen we 10 cm. van de voeding en we belasten de voedingen met ca. 100W, 300W en 500W.

In de grafieken op de volgende pagina's vergelijken we de Corsair AX760i en AX860i met de exemplaren uit onze recente 750 t/m 950 watt voedingen vergelijkingstest. In de grafieken is de AX760i voorzien van een rood balkje en de AX860i van een groen exemplaar.

Kabels en connectors

De moederbordkabel van de AX-voedingen is relatief lang en de PEG-kabels zelfs zeer lang. Dat is prettig voor casemodders. De molex- en SATA-kabels zijn helaas korter dan gemiddeld, zoals te zien in onderstaande grafieken.

Capaciteit en voltages

Een capaciteit daadwerkelijk kunnen leveren is één, dat op de juiste manier doen is twee. De ATX-specificatie schrijft voor dat voltages maximaal 5% mogen afwijken om stabiliteit te waarborgen. Dat betekent dat de belangrijke 12V-lijnen minimaal 11,40 en maximaal 12,6 volt mogen zijn. Voor de 5V lijn zien we graag voltages tussen de 4,75 en 5,25 volt. Corsair beweert zelfs binnen een marge van 1,5% te blijven!

Die belofte maken ze netjes waar, zoals te zien in onderstaande grafieken. Alleen bij de AX860i meten we op één van de 12V kabels voltage die weliswaar wat verder inzakken dan 1,5%, maar wel zeer ruim binnen de ATX-specificatie blijven. De overige metingen zijn allemaal binnen de 1,5%, top!

Tip: klik op de productnamen in de grafiek om bepaalde producten onzichtbaar te maken.

Efficiëntie

De meest besproken eigenschap van voedingen de afgelopen jaren is ongetwijfeld de efficiëntie, ofwel het percentage van het uit het stopcontact opgenomen vermogen dat daadwerkelijk aan de componenten binnen de PC wordt doorgegeven. Wanneer de componenten in totaliteit 400 watt verbruiken, verbruikt een systeem met een 80% efficiënte voeding 400 / 0,80 = 500 watt stroom. Een zelfde PC met een 90% efficiënte voeding haalt slechts 400 / 0,90 = 444 watt uit het stopcontact. Dat kan dus potentieel schelen in de stroomrekening, maar werkt ook door op andere vlakken. Het verloren vermogen komt immers grotendeels tot uiting als warmte. Hoe efficiënter de voeding, hoe koeler die blijft, hoe minder koeling er noodzakelijk is en hoe langer de te verwachten levensduur.

De AX760i is met een gemiddelde van 91,9% de meest efficiënte voeding die we ooit hebben getest in dit segment. De AX860i eindigt met 90,5% op de derde plek, net onder de Seasonic Platinum 860W. Dat zijn wederom zeer mooie resultaten.

Verbruik zonder belasting

Een efficiëntere voeding draagt bij aan een lagere stroomrekening. Misschien nog wel belangrijker is dat een voeding wanneer de PC uit staat (en er dus geen belasting is) niet alsnog veel stroom verbruikt. Daarom doen wij ook altijd een test zonder belasting. Dat doen we zowel met de voeding ingeschakeld als met de voeding uitgeschakeld. Wanneer een voeding geen aan/uitschakelaar heeft, kunnen we dat onderscheid uiteraard niet maken en zijn de resultaten identiek.

Hoewel het geen schokkende verbruikscijfers zijn, trekken de AX760i en AX860i zonder belasting toch meer uit het stopcontact dan we graag gezien hadden.

Ripple

Een voeding hoort strakke spanningen van 3,3, 5 en 12 volt af te leveren. Wie de geleverde spanningen echter analyseert met een oscilloscoop, ziet dat deze gelijkspanning toch altijd een beetje fluctueert. Is dit fluctuatie op lage frequentie, dan spreken we in jargon over ripple, is het op hoge frequentie dan spreken we over noise (ruis). Het is een arbitrair verschil en in alle gevallen geldt: hoe kleiner deze fluctuaties, des te stabieler de voeding. Zeker overklokkers die zich het liefst op de grens bevinden van wat chips nog net kunnen, zijn gebaat met een zo klein mogelijke ripple.

Met behulp van een oscilloscoop hebben we de maximale ripple gemeten. De Vtt (voltage-top-top) waardes geven het verschil aan tussen de hoogste gemeten voltages. Wanneer de 12 voltlijn een ripple heeft van 50 mVtt, betekent het dat deze fluctueert tussen de 11,95 en 12,05 volt.

Waardes rondom de 50 mVtt zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je je zelfs bij flink overklokken geen zorgen hoeft te maken over de stabiliteit. Waardes onder de circa 75 mVtt zijn ook nog prima. Zit een voeding daar ver boven, dan is dat echt een minpunt.

Bij 700 watt meten we bij beide voedingen een ripple van circa 45 mVtt, een prima, maar gemiddeld resultaat. Heel eerlijk: gezien onze ervaringen met de AX1200i hadden we op beter gehoopt.

Geluidsproductie

Ten slotte de geluidsproductie. Deze hebben we gemeten in een geluidsdichte box op 10 centimeter afstand bij drie belastingen: circa 100W, circa 300W en circa 500W. Waardes rond of onder de 30 dB(A) betekenen dat een voeding onhoorbaar stil is. Alles onder de 35 dB(A) is nog fluisterstil te noemen, daarboven begin je een voeding toch te horen. Een meting van 40 dB(A) of hoger mag je opvatten als zeer duidelijk hoorbaar.

De voedingen zijn semi-passief. Bij 100 watt belasting staat de fan bij beide voedingen nog helemaal stil en noteren we de laagste waarde die onze meter vastlegt. Bij de 300 watt test staat de ventilator in de AX860i nog steeds stil, maar draait die van de AX760i wel. Maar heel eerlijk: 26 dB(A) op 10 centimeter afstand is simpelweg onhoorbaar. Bij 500 watt draaien de fans van beide voedingen, maar ook de resultaten hier (30 dB(A) en 34 dB(A)) kunnen we echt als fluisterstil bestempelen. 

Conclusie

Met prijzen van gemiddeld € 197 respectievelijk € 213 zijn de Corsair AX760i en AX860i duidelijk duurder dan de voedingen die we in onze recente vergelijkingstest onder handen namen. Kwalitatief valt er echter weinig op de voedingen af te dingen: de efficiëntie is uitmuntend, de voedingen zijn extreem stil en de voltages zijn ongekend stabiel. We hadden gehoopt op betere ripple-waardes, maar die zijn ook gewoon prima. Een tegenvaller is het verbruik zonder belasting, al zullen waarschijnlijk niet veel mensen wakker liggen van de € 1,20 die de voedingen kosten wanneer je ze enkel in het stopcontact steekt.

Het Corsair Link-principe blijft uniek. Geen enkele andere voeding in dit segment biedt dit. Combineer je deze software met de uitstekende resultaten, dan is dat wat ons betreft goed voor een Hardware.Info Gold Award voor de AX760i en AX860i.  


Corsair AX760i
Corsair AX860i


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award Corsair AX760i

Corsair AX760i

 • 760 W
 • 94 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • 63.3 A
Niet verkrijgbaar
Gold Award Corsair AX860i

Corsair AX860i

 • 860 W
 • 92 %
 • 80 Plus Platinum
 • Modulair
 • 71.6 A
Niet verkrijgbaar
0
*