Netgear WNDR4300 router review: 3800+4000=4300

5 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Atheros-bordje
 3. 3. Niet helemaal Premium Edition
 4. 4. Foto's en screenshots
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Testprocedure
 7. 7. Testresultaten: bekabeld
 8. 8. Testresultaten: 3 meter
 9. 9. Testresultaten: 10 meter
 10. 10. Testresultaten: 3 laptops tegelijk
 11. 11. Testresultaten: stroomverbruik
 12. 12. Conclusie
 13. 13. Besproken producten
 14. 14. Reacties

Inleiding

Zowel de WNDR3800 als de WNDR4000 zijn routers van Netgear die ons vorig jaar erg goed bevielen. De WNDR4300 brengt de sterke punten van beide apparaten samen. Althans, dat leiden we af van de combinatie van de toevoeging 'Premium Edition', die de WNDR3800 ook had, en het feit dat er N750 in de naam staat, een kenmerk dat de WNDR4000 juist had.

We vroegen ons vorig jaar af wat de bedoeling was van de tweeledige strategie van Netgear op het gebied van routers. Tijdens de lancering van de WNDR4500 werd ook de WNDR3800 aangekondigd. Hiermee richtte het bedrijf zich op twee verschillende gebruikers. Enerzijds zagen ze een groep gebruikers die het met name te doen was om mogelijkheden. De andere groep gebruikers was het met name te doen om een zo hoog mogelijke draadloze doorvoersnelheid. Daarom was er bij de WNDR3800 gekozen om op beide banden maximaal 300 Mbps mogelijk te maken, maar deze lijn toch aan te duiden met 'Premium Edition'. De WNDR4500 had deze toevoeging niet, maar heeft een theoretisch maximale doorvoersnelheid van twee keer 450 Mbps. We hebben die strategie eigenlijk nooit echt helemaal begrepen. Waarom niet gewoon een apparaat maken dat zowel veel mogelijkheden biedt als een hoge theoretische doorvoersnelheid?

Netgear WNDR4300

Met de WNDR4300 is er feitelijk een brug geslagen tussen de WNDR3800 en de WNDR4000. Qua uiterlijk is het natuurlijk niet moeilijk om de twee apparaten op elkaar te laten lijken. Eigenlijk het enige verschil tussen de twee modellen was de kleur van de strip aan de voorzijde, die bij de WNDR3800 rood is en bij de WNDR4000 grijs. Bij de WNDR4300 heeft Netgear gekozen voor een zilveren strip. Verder is het weer gewoon hetzelfde doosje als altijd. Je hoeft hem overigens niet staand neer te zetten. Je kunt hem ook plat neerleggen of aan de muur hangen.

Achterop de router zitten de gebruikelijke vier LAN-poorten (gigabit), een WAN-poort, een USB 2.0-aansluiting en een aan/uit-knop. Aan de voorzijde zien we twee knopjes, een om een verbinding via WPS te leggen en een om de draadloze modules van de router uit te schakelen. De ledjes in de strip geven aan welke functionaliteit er ingeschakeld is.

Netgear WNDR4300

De prijs van de WNDR4300 komt vrijwel overeen met die voor de WNDR3800 en WNDR4000: gemiddeld ongeveer 115 euro.

Atheros-bordje

Voor de techniek is Netgear bij de WNDR4300 uitgekomen bij Atheros. Dat is op zich niet zo verrassend, want de WNDR3800 (en WNDR3700) maakte ook gebruik van chips van die fabrikant. De WNDR4000 deed het overigens met Broadcom-chips, evenals de nog iets hoger gepositioneerde WNDR4500. Je zou het dus zo kunnen zien dat de WNDR4300 een trendbreuk is. Atheros-chips leken tot voor kort met name toegepast te worden in de 3000-serie, terwijl de 4000-serie Broadcom gebruikte. Die onderverdeling is nu dus niet meer te maken.

Als we het bordje (zie hieronder) wat beter bekijken, zien we een AR8327 als switch. De CPU is de AR9344, die tevens de verbindingen op 2,4 GHz verzorgt. De AR9380 zorgt ervoor dat de verbindingen op 5 GHz gelegd kunnen worden. Het geheel wordt ondersteund door 128 MB DDR2-geheugen van Nanya, een hoeveelheid die inmiddels als standaard beschouwd mag worden bij routers in dit segment.

Wat verder opvalt aan het bordje zijn de antennes. Netgear maakt namelijk vaak gebruik van antennes die in het moederbordje gegoten zitten voor de 5GHz-verbinding. Dit is een vinding van Netgear zelf en levert in onze ervaring behoorlijk goede prestaties. Het spaart tevens wat ruimte uit. Daar lijkt Netgear het in eerste instantie niet voor gedaan te hebben overigens, want een van de drie is op enige afstand van het bordje geplaatst.

Netgear WNDR4300

Voor de 2,4GHz-band gebruikt Netgear overigens ook enigszins afwijkende antennes, die aan de binnenzijde van de behuizing worden bevestigd. Dit zijn Rayspan-modellen die zijn gemaakt van zogeheten metamateriaal, een materiaal dat naar verluidt uitstekende resultaten moet koppelen aan een beperkt formaat en lagere SAR-waardes dan antennes van andere materialen. SAR staat voor Specific Absorption Rate en geeft het deel van de straling aan dat door het menselijk lichaam opgenomen wordt.

Niet helemaal Premium Edition

We zien vrijwel alle functionaliteit van de WNDR3800 van vorig jaar terug op de WNDR4300. Voor zover we hebben kunnen zien, is het enige wat ontbreekt de Clear Channel Selector, een van de onderscheidende kenmerken van de WNDR3800. Die functionaliteit zat erop om je de best mogelijke draadloze verbinding te geven. Er wordt door de Clear Channel Selector niet alleen gezocht naar een goed kanaal bij het opstarten of het leggen van een verbinding, maar ook tijdens het onderhouden van die verbinding. Als het kanaal minder goed wordt, schakelt de router vanzelf over naar een ander en neemt het aangesloten apparaat mee naar dat nieuwe kanaal.

Netgear WNDR4300

Voor het overige zien we eigenlijk niets opvallends. Je hebt nog steeds de mogelijkheid om via ReadyShare de op de USB-aansluiting aangesloten sticks en schijven beschikbaar te stellen aan het netwerk. Verwacht geen wonderen van de overdrachtsnelheid via de USB-poort van routers. Als je ergens tussen de 10 en de 20 MB/s haalt, heb je al een echt snel exemplaar te pakken. Via ReadyShare is het op de WNDR4300 net als op de WNDR3800 ook mogelijk om de bestanden op het aangesloten opslagmedium via de cloud te benaderen. Je moet hiervoor wel eerst een account aanmaken.

Netgear WNDR4300

Om je een idee te geven van de webinterface van de Netgear WNDR4300 en van Netgear Genie, kun je op een volgende pagina een selectie screenshots bekijken. Je hoeft echter niet per se gebruik te maken van de webinterface, want Netgear heeft daarnaast ook de Genie-software, waarmee je eigenlijk ook alle instellingen kunt doorvoeren/wijzigen. Deze desktop-software ziet er daarnaast een stuk beter uit dan de webinterface.

Netgear WNDR4300

Foto's en screenshots

Hieronder zie je enkele foto's en screenshots van de Netgear WNDR4300.

Specificaties

Algemeen
 
MerkNetgear
ProductnaamWNDR4300
ProductcodeWNDR4300
DetailsProductinfo
WiFi
Draadloos
802.11-standaard802.11n (Wi-Fi 4)
Totale WiFi-snelheid450 Mbit/s
Ondersteuning 2,4 GHz frequentieband
Gastnetwerk 2,4 GHz
Ondersteuning 5 GHz freqentieband
Gastnetwerk 5 GHz
Antennes intern/externIntern
Verwisselbare antenne(s)
WMM (Wireless MultiMedia / 802.11e) compatible
Wireless Distribution System (WDS)
Bedraad
Aantal LAN-aansluitingen4
LAN snelheid1000 Mbit/s
Internet
Ethernet WAN-aansluiting
Geïntegreerd ADSL-modem
RFC 2364 (PPP over ATM) compatible
RFC 1483 (Ethernet over ATM) compatible
PPPoE compatible
Installatie wizard
Beveiliging
64-bit WEP beveiliging
128-bit WEP beveiliging
256-bit WEP beveiliging
WPA beveiliging
WPA2 beveiliging
802.1X authenticatie
WLAN standaard beveiligd
WLAN beveiligd na installatie wizard
WLAN Mac filtering
WPS (Wi-Fi Protected Setup) ondersteuning
Router-mogelijkheden
Remote management
DHCP-server
Port forwarding / Virtual servers
Firewall
SPI Firewall
Poorten beperking lokale PC's
URL blokkering
Tijdsblokkering algemeen
Negeer ping van WAN
Waarschuwingen / log-bestanden via e-mail
DMZ (Demilitarized Zone)
Dynamic DNS cliënt
UPnP
IPv6-ondersteuning
VPN passthrough
VPN-server
Port triggering
QoS - Upstream beperken
QoS - Downstream beperken
QoS - Programma's/poorten prioriteren
QoS - PC's prioriteren
QoS - Lan Poorten Prioriteren
QoS - Mac-adres prioriteren
Overige hardware
Firmware tijdens test1.0.1.42
Auto firmware check/update
USB printerserver
USB fileserver
USB webcam server
BitTorrent server
Nederlandstalige GUI optie
Fysieke eigenschappen
USB 2.01
USB 3.00
Afmetingen: Hoogte3 cm
Afmetingen: Breedte21.8 cm
Afmetingen: Diepte16.3 cm
Gewicht router zonder adapter en kabel429 gram

Testprocedure

We testen zowel de bekabelde als de draadloze snelheden van routers. Dit doen we aan de hand van het IxChariot-pakket van Ixia, een veelgebruikt pakket om doorvoersnelheden binnen een netwerk te meten. Op alle systemen in het testnetwerk installeren we een zogenaamd endpoint, waarna de software aan de hand van een testscript bepaalt hoeveel megabits er per seconde van het ene endpoint naar het andere gestuurd kunnen worden. We meten de bekabelde snelheid van WAN naar LAN en van LAN naar LAN; dit houdt in dat er pakketjes vanaf een systeem gestuurd worden en via de WAN-poort op de router door een LAN-poort aan een ander systeem doorgegeven worden. Bij LAN naar LAN zijn beide systemen logischerwijs aangesloten op twee LAN-poorten.

De draadloze snelheid meten we beide kanten op, dus van LAN naar WLAN en van WLAN naar LAN. Hier gebruiken we uiteraard een systeem voor dat bekabeld (op een LAN-poort dus) is aangesloten op de router die op dat moment getest wordt. Daarnaast gebruiken we meerdere BTO-laptops met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 WLAN-chip en drie antenne-aansluitingen om draadloos verbinding te maken met de router.

We hebben de testprocedure in de afgelopen maanden wat aangepast. We doen nog steeds de test op 10 meter met line of sight, maar zijn gestopt met de test op 20 meter. Om een wat meer realistische gebruikssituatie te creëren hebben we een test op 3 meter toegevoegd aan de procedure. We hebben tevens een test toegevoegd waarbij we drie BTO-laptops tegelijkertijd (allemaal met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 chip) op de router die we aan het testen zijn, aansluiten. Op die manier krijgen we een beeld van wat de router aankan als hij behoorlijk zwaar belast wordt en zien we wat de bandbreedte is die de router aan de verschillende laptops toewijst. We testen de draadloze snelheden op twee verschillende momenten, zodat de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren wordt verkleind.

Testresultaten: bekabeld

In de grafieken op deze en volgende pagina's hebben we de Netgear WNDR4300 voorzien van een rood balkje. We hebben verder alle dual-band routers aan de grafieken toegevoegd die we de afgelopen 6 maanden hebben getest.

Wat opvalt is dat de WAN-LAN-snelheid niet in de buurt komt van de maximale snelheid die mogelijk is via de gigabitpoorten. De snelheid is echter nog ruimschoots hoog genoeg.

Testresultaten: 3 meter

De Netgear WNDR4300 zet met name op 5 GHz uitstekende scores neer op deze afstand. Op 2,4 GHz moet hij behoorlijk wat modellen voor laten gaan, al zijn de resultaten niet echt slecht te noemen.

Testresultaten: 10 meter

Op 10 meter zien we een opvallend verschijnsel bij de Netgear WNDR4300. Het maakt voor de 2,4GHz-band niet uit of de afstand 3 of 10 meter is, de scores zijn vrijwel identiek. Aangezien dat bij veel andere routers wel een (behoorlijk) verschil maakt, zien we de WNDR4300 stijgen in de lijst. Op 5 GHz zien we dat de snelheid wel inzakt, maar ook hier zet hij nog altijd erg goede scores neer.

Testresultaten: 3 laptops tegelijk

De maximale bandbreedte meten wanneer er een enkele laptop draadloos is aangesloten is op zich interessant, maar het is ook interessant om te zien hoe de verschillende routers de bandbreedte verdelen als er meerdere apparaten draadloos verbonden zijn. Om hier een beeld van te krijgen voegen we naast de laptop op 3 en de laptop op 10 meter ook nog een derde laptop toe in de ruimte waarin we testen. We creëren hierbij zoveel mogelijk een waaiervorm, zodat de router een zo breed mogelijk oppervlak moet bestrijken. De Netgear WNDR4300 haalt hier op 2,4 GHz vrijwel de maximale snelheid die we op 3 meter hebben gemeten en ook op 5 GHz zien we uitstekende prestaties.

Testresultaten: stroomverbruik

De Netgear WNDR4300 levert niet alleen over het algemeen goede tot uitstekende prestaties, maar doet dit ook aan een prettig laag stroomverbruik. Dat is toch wel prettig voor een apparaat dat dag en nacht aan staat.

Conclusie

Toegegeven, de Netgear WNDR4300 is geen ultiem staaltje vernieuwing. Het is echter wel een uitstekend presterend apparaat, met de op het eerste gezicht afgeknepen prestaties op 2,4 GHz als een van de weinige nadelen. Let wel, de WNDR4300 verenigt niet alle features van de WNDR3800 met de prestaties van de WNDR4000. Een uitermate belangrijk kenmerk van de WNDR3800 (althans, getuige de nadruk die Netgear hier bij de lancering op legde), namelijk de Clear Channel Selector, zit hier niet op.

Ben je echter op zoek naar een dual-band router die uitstekende prestaties neerzet, maar niet al te veel mag kosten, dan is de Netgear WNDR4300 met een gemiddelde prijs van 115 euro zeker een aanrader en wat ons betreft een Hardware.Info Silver Award zeker waard.


Netgear WNDR4300

Netgear WNDR4300


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Netgear WNDR4300

Netgear WNDR4300

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
0
*