Philips Hue: Speels licht met stevig prijskaartje

26 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Zigbee Light Link
  3. 3. Installatie
  4. 4. Gebruiksgemak
  5. 5. Kleurtemperaturen en energieverbruik
  6. 6. Conclusie
  7. 26 reacties

Gebruiksgemak

De installatie van het Hue-systeem is dus erg eenvoudig, maar over het dagelijks gebruik zijn we iets minder enthousiast. Wanneer de lampen achter een normale schakelaar opgehangen worden is het weliswaar mogelijk om het licht hiermee aan en uit te zetten, maar na zo’n ‘harde’ uitschakeling geeft het licht bij een nieuwe inschakeling altijd standaard wit licht weer, ook wanneer daarvoor een profiel met gekleurd licht geladen was. Wil je de kleur aanpassen? Dan is daarvoor altijd de app op je smartphone of tablet nodig. Het klinkt wellicht verwend, maar het is gewoon omslachtig om daarvoor steeds je telefoon te moeten unlocken, de app op te starten en vervolgens het gewenste profiel te laden. Wij zouden het veel prettiger vinden als Philips (ook) de mogelijkheid zou bieden om na uit- en inschakeling van de in huis aanwezige muurschakelaars weer terug te keren naar het laatste lichtprofiel. Wellicht dat deze optie alsnog toegevoegd zal worden met een volgende softwareupdate.

Philips Hue Connected Bulb Starter Pack (E27)

De Hue-app, die voorlopig alleen beschikbaar is voor Android en iOS, werkt prettig. Standaard heeft Philips een viertal kleurprofielen bedacht voor lezen, relaxen, concentreren en om 'energie op te doen'. Daarnaast is het mogelijk om middels een kleurwaaier kleuren te kiezen en om dit te doen op basis van foto’s. Philips levert de app standaard met een aantal van deze foto-profielen voorgeïnstalleerd, maar je kunt eenvoudig ook zelf nieuwe profielen aanmaken met foto’s uit jouw collectie of door een foto te schieten vanuit de app. Per profiel kun je met een soort ‘color picker’ voor elke lamp de kleur en intensiteit instellen.

Philips Hue Connected Bulb Starter Pack (E27)

Daarnaast is het mogelijk om timers in te stellen en zo bijvoorbeeld net als bij Philips Wakeup Light lampen ’s morgens langzaam steeds meer licht te geven om zo rustig wakker te worden. Maar ook het simuleren van aanwezigheid in huis wanneer je op vakantie bent is op deze manier mogelijk.

0