Philips Hue: Speels licht met stevig prijskaartje

26 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Zigbee Light Link
  3. 3. Installatie
  4. 4. Gebruiksgemak
  5. 5. Kleurtemperaturen en energieverbruik
  6. 6. Conclusie
  7. 26 reacties

Kleurtemperaturen en energieverbruik

Met de Hue-lampen zou het mogelijk moeten zijn om 16 miljoen kleurnuances te genereren. Om te zorgen dat de lampen ook mooi ‘warm’ wit kunnen produceren heeft Philips ervoor gekozen om geen standaard RGB leds toe te passen, maar gebruik te maken van lime-groene, rood-oranje en violet-blauwe leds. Elke Hue-lamp beschikt over vijf groene, vier rode en twee blauwe leds, wat een totaal maakt van elf mini-lampjes in elke Hue-lamp.


De Philips Hue lamp telt 11 ledjes (beeld Michael Herf)

Wij hebben gepoogd het kleurbereik van de Hue-lamp zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen. Hiertoe hebben we een de lampen in een verder compleet donkere ruimte met witte wanden opgesteld en middels one X-Rite i1 Display Pro colorimeter gekeken wat het kleurbereik is dat weergegeven kan worden.

Dat kleurbereik blijkt eigenlijk vrij beperkt en bovendien niet overeen te komen met het sRGB bereik dat voor monitoren, televisies en projectoren wordt aangehouden. Dat klinkt niet als een probleem, omdat de Hue-lamp immers een compleet ander product is. Toch is het jammer, want zoals we op de pagina’s hiervoor beschreven hebben is heel het idee van het Hue-systeem dat je op basis van foto’s scenes of sferen nabootst. En die foto’s op je telefoon of tablet worden weergegeven middels het sRGB kleurspectrum. In de praktijk blijkt ook dat kleuren die je op het scherm aanwijst niet altijd op dezelfde manier door de lampen worden weergegeven.

Philips Hue Connected Bulb Starter Pack (E27)

Zoals bovenstaande grafiek laat zien komen rood en magenta vrij goed overeen met bijbehorende kleurcoördinaten volgens het sRGB spectrum en ook blauw zit nog aardig in de buurt van wat we verwachten.  Kies je één van deze kleuren op het scherm van je smartphone of tablet, dan geeft de Hue-lamp deze redelijk nauwkeurig weer, al geldt dat de helderheid van blauw licht naar verhouding érg laag is. De Hue-lampen hebben echter veel meer problemen met het correct mappen van groen, en cyaan. Cyaan wordt bijna als D6500 wit weergegeven, terwijl groen héél dicht bij geel zit. Je ziet wel dat het licht groenig is, maar het mist duidelijk de gewenste verzadiging. Is dat een probleem? Ja, als je verwacht dat je met de Hue-lampen diep-groen licht kunt maken, maar niet als je meer geïnteresseerd bent in het gebied met ‘warme’ kleuren.

Buiten het kleurbereik hebben we ook gekeken naar de kleurtemperatuur bij de verschillende presets die Philips heeft voorgeprogrammeerd. Daarnaast hebben we het energieverbruik van de lampen bij elke van deze presets op 100% helderheid gelogd, als ook het energieverbruik bij 100% weergave van elke van de primaire en secondaire RGB kleuren. Het overzicht met alle data is in de tabel hieronder terug te vinden.

SettingKleurtemperatuurEnergieverbruik
Base station - 1,4 W
Hue E27 Lamp in standby - 0,1 W
Reading 3110 K 5,1 W
Energize 6630 K 6,1 W
Concentrate 4535 K 6,3 W
Relax 2300 K 4,2 W
100% Wit 5560 K 5,5 W
100% Rood - 3,1 W
100% Groen - 4,9 W
100% Blauw - 1,6 W
100% Cyaan - 6,1 W
100% Magenta - 3,3 W
100% Geel - 4,7 W
0