Sony MDR-1RNC review: oase van rust

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Sony MDR-1R
 3. 3. Praktijk
 4. 4. Foto's
 5. 5. Specificaties
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Hoofdtelefoons lijken een van de weinige productsegmenten die niet erg gevoelig zijn voor de huidige, toch niet al te florissante economische situatie. Wie om zich heen kijkt, ziet heel wat luxe merken voorbij komen. Sony bracht vorig jaar een nieuw topmodel uit, de MDR-1R. Deze is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Wij testten de duurste uitvoering, de MDR-1RNC, met actieve ruisonderdrukking. Die werkt erg goed, maar heeft een aparte bijwerking. Lees verder voor onze indrukken van een bijzonder fraaie hoofdtelefoon.

Sony is misschien niet het eerste merk waar je aan denkt bij hoofdtelefoons in deze tijd waarin zo ongeveer iedere rapper van enige naam een eigen lijn in deze markt heeft. Het merk maakt echt sinds jaar en dag hoofdtelefoons - liefhebbers herinneren zich wellicht nog de fameuze MDR-R10 uit 1989, die opgetrokken was uit zeldzaam, 200 jaar oud 'Aizu zelkova' hout. Met een prijskaartje van 2499 dollar (ruim 4500 dollar als je corrigeert voor inflatie) waren die nog een 'tikje' duurder dan de set die we vandaag bespreken, de MDR-1RNC.

Sony MDR-1RNC

Dit is de duurste versie van de MDR-1R. Het instapmodel kost 'slechts' 249 euro, maar is al voor iets meer dan 200 euro in onze Prijsvergelijker te vinden. Er is ook een draadloze, Bluetooth-uitvoering; die kost 349 euro volgens Sony en is vanaf ruim 300 euro te koop. De variant die wij ontvingen is te herkennen aan de toevoeging NC in de naam. Dat staat voor Noise Cancellation en betekent een prijskaartje van 399 euro - de laagste prijs in onze database op moment van schrijven is net geen 350 euro.

Dat is veel geld voor een hoofdtelefoon en ook een forse meerprijs ten opzichte van het basismodel. Volgens Sony niet zonder reden: het claimt dat de ruisonderdrukking van de MDR-1RNC maar liefst 99,7% van de omgevingsgeluiden wegfiltert. Bovendien is deze hoofdtelefoon ontworpen in samenwerking met artiesten en technici uit de muziekindustrie, waaronder singer songwriter Katy B, dubstep groep Magnetic Man en mastering ingenieur Naweed Ahmed van Whitfield Mastering, een van de oudste muziekstudio's van Londen. Genoeg reden om eens goed te luisteren naar dit product.

Sony levert de MDR-1RNC in ieder geval prettig compleet, met een reisetui, twee kabels, een vliegtuigadapter en een USB-oplaadkabel.

Sony MDR-1RNC

Sony MDR-1R

De Sony MDR-1RNC is zeer solide uitgevoerd. In ingeklapte toestand sluiten alle delen strak op elkaar aan, terwijl het mechanisme voor het aanpassen van de maat met een stevige, trapsgewijze verstelling werkt. Afgezien van rode accenten is de kleurstelling een variatie op het thema 'zwart' in mat, glanzend en iets ertussenin. De rode, metalen ringen rond de oorschelpen zijn het enige frivole accent, wat de hoofdtelefoon een stijlvol uiterlijk geeft. Hoewel de foto's misschien een andere indruk geven, is het gebruikte materiaal voornamelijk plastic - dat valt toch een beetje tegen bij een product in deze prijsklasse, al is het bepaald geen 'goedkoop' plastic. Klein is hij niet: de oorschelpen zijn zo'n 8 cm diep en 10 cm hoog. Het gewicht is met 330 gram ook niet bepaald gering, maar echt zwaar is het niet in de praktijk.

De Sony MDR-1RNC deelt een aantal kenmerken met de andere uitvoeringen van het model. Zo hebben alle modellen 40 mm drivers met een membraan van een materiaal dat Sony 'liquid crystal polymeer' noemt. Dat materiaal moet de juiste combinatie van rigiditeit en lichtheid bieden om hoge en middentonen accuraat weer te geven. Sony claimt een frequentiebereik van de drivers van 4 tot 80.000 Hz.

De drivers zijn gevat in comfortabele oorschelpen, die door een schuimlaag zeer comfortabel op het hoofd rusten. Hoewel ze net als de meeste on-ear hoofdtelefoons na verloop van tijd wat warmer worden, is het draagcomfort ook na meerdere uren nog uitstekend. Een bijwerking van deze kussens is dat ze al een flinke hoeveelheid geluid van buiten afsluiten. De scharnieren in de hoofdband zijn van siliconen ringen voorzien om geruisloos te bewegen. De oorschelpen kunnen platgedraaid worden voor transport; deze scharnier helpt ook bij een goede pasvorm op het hoofd.

Sony MDR-1RNC

De kabel van de MDR-1R loopt naar één oorschelp (links) en is vervangbaar. Sony levert er twee mee, een wat langere (1,5 m) met tweepolige jack-stekker en een kortere (1,25 m) voor onderweg met drie polen en ingebouwde afstandsbediening voor geschikte smartphones, waaronder iOS apparaten. De kabel is vermeldenswaard, omdat deze weliswaar erg soepel is, maar kleine groeven over de gehele lengte voorkomen dat deze in de knoop raakt, een euvel waar nogal wat hoofdtelefoonkabels gevoelig voor zijn. Het is een kleinigheid, maar erg prettig in het dagelijks gebruik.

De linkeroorschelp heeft ook de aan-uitknop voor de ruisonderdrukking. Deze vereist dat de ingebouwde accu is opgeladen - is die leeg, dan produceert de MDR-1RNC geen geluid met ruisonderdrukking 'aan'. Gelukkig wel als je deze uitschakelt - dat hebben we bij andere hoofdtelefoons wel anders meegemaakt, die waren onbruikbaar zonder opgeladen accu. Voor het opladen gebruik je de meegeleverde micro-USB naar USB-A kabel, die je kan aansluiten op een poort in de rechteroorschelp, verscholen onder een klein klepje.

Sony MDR-1RNC

Praktijk

We hebben de MDR-1RNC een aantal weken gebruikt, om deze ook voldoende te laten inspelen. Als bron heeft een variëteit aan apparaten gediend, van PC's tot smartphones tot mp3-spelers. Uiteraard hebben we naast onze standaard test suite van muziekbestanden allerlei verschillende genres en kwaliteit bestanden beluisterd. Zo is een goede totaalindruk te verkrijgen, die in het geval van de MDR-1RNC overwegend positief uitvalt, al zijn er een paar kanttekeningen te plaatsen.

Deze hoofdtelefoon is een redelijke allemansvriend: de geluidskarakteristiek lijkt toegesneden op een toegankelijk geluid, met enigszins aangedikte midlaag, dat instrumenten wat extra punch geeft. In sommige genres kan dat storend zijn, met name klassiek en jazz, waar bepaalde instrumenten gaan overheersen. Een equaliser biedt daar uitkomst voor de kritische luisteraar. In de meeste mainstream genres zorgt het voor een prettig, levendig geluid, dat weliswaar niet 100% neutraal is, maar de tuning is zeker niet storend.

Sony MDR-1RNC

Wel missen we volume in het echte laag en sublaag, al hangt dat ook af van de gebruikte bron. Sony claimt een impedantie van 24 ohm by 1 kHz, wat mogelijk verklaart dat de hoofdtelefoon met name in combinatie met sommige draagbare muziekspelers moeite hebben om op standaardvolume het volledige frequentiespectrum recht te doen. De iPhone 4, die al niet echt bekend staat als beschikkend over de beste audiocodec en lijnuitgang van Apples draagbare producten, klinkt met name tamelijk vlak in combinatie met deze hoofdtelefoon. De eerder besproken P3 van Bowers & Wilkins doet het in dat opzicht beter. Sluiten we de MDR-1RNC aan op een high-end geluidskaart met ingebouwde hoofdtelefoonversterker, dan is de weergave aanmerkelijk beter - maar ook de nieuwe iPod Nano klinkt een stuk beter: met een overtuigender bas, helderder hoog en een dynamischer geluid. Eigenlijk hadden we de hoofdtelefoon willen testen in combinatie met een aparte hoofdtelefoonversterker, maar die hadden we helaas niet tot onze beschikking. Aangezien Sony dit product duidelijk op de mobiele gebruiker richt, zou het resultaat hoe dan ook weinig relatie tot de gebruikspraktijk hebben.

Met slechte kwaliteit audiobestanden gaat de MDR-1RNC een stuk minder kritisch om. Sony meldt dat de hoofdtelefoon 'geluidsverbeterende technologie' bevat om die als het ware op te poetsen, een functie die we ook op diverse Sony Walkman mp3-spelers aantreffen en ook in dit product heel aardig werkt. Je kan een plank misschien niet langer zagen, zoals audioliefhebbers plegen te zeggen van bestanden met een lage bitrate, maar je kan er wel de splinters en scherpe kantjes afvijlen - om even in die analogie te blijven. Er zijn wel grenzen aan: als het bestand klinkt als een onderwateruitvoering van een wasrol, dan zal je je ook met de MDR-1RNC niet opeens in een concertzaal wanen. Afwezig detail wordt uiteraard niet magischerwijs ingevuld. Zoals altijd bij hoofdtelefoons in deze klasse raden we aan om goede bronbestanden te gebruiken, minimaal 256 kbps mp3-bestanden, maar liever nog betere kwaliteit.

Ruisonderdrukking

De ruisonderdrukking maakt gebruik van twee aparte microfoons en werkt erg goed, in dezelfde klasse als de roemruchte Bose Quiet Comfort 15 hoofdtelefoon, die in ieder geval op dit vlak in onze ervaring een absolute benchmark is. Sony komt met de MDR-1RNC érg dichtbij. We hebben in allerlei omstandigheden gekeken hoe de ruisonderdrukking presteert, zowel in een kantooromgeving als onderweg, maar ook staand naast een boorhamer die een muur van de HWI burelen te lijf ging. Zodra het schuifje naar 'aan' gaat, is een forse vermindering van het omgevingsgeluid hoorbaar. De werking is duidelijk beter dan die van de vergelijkbaar geprijsde Sennheiser MM-550 X Travel.

Wel verandert de geluidskarakteristiek van de beluisterde muziek enigszins, al kunnen wij goed leven met het effect, dat veruit te prefereren is boven zeg een straalmotor aan de andere kant van het vliegtuigraam of een rek met servers. Desalniettemin is de bas duidelijk minder aanwezig bij gebruik van NC en dat was al niet het sterkste punt van deze hoofdtelefoon. Een andere bijwerking is dat stemgeluid van mensen die zich in dezelfde ruimte bevinden behoorlijk vervormd wordt, waarbij we nog het meest moesten denken aan het effect van helium. Dat is wel even wennen.

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's van de Sony MDR-1RNC.

Specificaties

Algemeen
 
MerkSony
ProductnaamMDR-1RNC
ProductcodeMDR1RNC
DetailsProductinfo
Specificaties
Type koptelefoonOver-ear
Type draagbandHeadband
Afmeting - Hoogte21 cm
Afmeting - Breedte16 cm
Afmeting - Diepte9 cm
Gewicht330 gram
KleurZwart
Lengte snoer1.25 m
Impedantie51 Ω
Aantal kanalen2 kanaals
Virtueel surround
Frequentiebereik - Laag20 Hz
Frequentiebereik - Hoog20 kHz
Diameter speakers40 mm
Draadloos
Ruisonderdrukkende koptelefoon
Microfoon
Microfoon geïntegreerd
Microfoon in koord
Microfoon op boom
Stereo/Mono microfoonMono
Draadloze verbinding
Bluetooth
NFC
Aansluitingen / Knoppen
3,5 mm jack
Overige
Garantie2 jaar

Conclusie

Al bij al zijn we behoorlijk enthousiast over de MDR-1RNC. Overwegend klinkt hij uitstekend, ook al is het niet de allerbeste hoofdtelefoon die we ooit gehoord hebben. Daarvoor is de laagweergave toch wat aan de zwakke kant, wat met name voor liefhebbers van muziek waar bas de voornaamste component is een minpunt is. Voor het merendeel van de genres en muziekbronnen is het echter een prima keus, die zich echt onderscheidt door de extreem effectieve ruisonderdrukking. Die heeft wel weer een effect op de geluidskarakteristiek, maar daarmee is zoals gezegd te leven. Wie veel reist in rumoerige omgevingen weet ongetwijfeld de rust die de 1RNC met zich meebrengt te waarderen.

Qua constructie en draagcomfort hebben we weinig aan te merken, al is het materiaalgebruik voor een product in deze prijsklasse wat minder hoogwaardig dan we zouden verwachten. Aan de andere kant zou meer metaal ook aan het gewicht bijdragen en potentieel het draagcomfort verminderen. De grote omvang van het product doet ons wel afvragen hoe groot de markt is hiervoor: voor onderweg zullen velen een wat compacter product wensen, terwijl thuis de ruisonderdrukking doorgaans minder toegevoegde waarde zal bieden. In dat geval is de MDR-1R wellicht interessanter.

Een kanttekening die we daarbij moeten maken, is dat de MDR-1RNC naar verluidt een andere geluidskarakteristiek heeft dan de versie zonder ruisonderdrukking, wat niet verrassend is gezien de extra circuits waarover dit model beschikt. Deze review moet dan ook niet gebruikt worden als richtlijn voor de andere modellen.

Onder de streep laat Sony met de MDR-1RNC zien het maken van een goede hoofdtelefoon bepaald nog niet verleerd te zijn, terwijl het op het vlak van ruisonderdrukking duidelijk voorloopt op de meeste concurrenten. Een Silver Award is dan ook op zijn plaats.


Sony MDR-1RNC

Sony MDR-1RNC


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Sony MDR-1RNC

Sony MDR-1RNC

 • Over-ear
 • 2 kanaals
 • Ruisonderdrukking
Niet verkrijgbaar
0
*