Gaming headset review: Asus Orion vs. Thrustmaster Y250-C

4 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Verschil in eigenschappen
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Gebruik
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Van Asus en Thrustmaster ontvingen we gaming headsets met dezelfde karakteristieken en prijs. Beide zijn groot van formaat, hebben zwart met rode kleuren en zijn voorzien van een boom microfoon. De Thrustmaster Y250-C heeft op papier een groter frequentiebereik. Wat dat betekent vergeleken met de Asus Orion headset lees je in deze vergelijkingstest.

Zoals gezegd zijn beide modellen ongeveer even duur; gemiddeld ongeveer 70 euro. Voor 20 euro meer is de Orion Pro ook verkrijgbaar met USB geluidskaart. Een opvallende eigenschap van de Y250-C is dat deze ook volumebediening heeft voor de microfoon. De microfoon kan daarnaast ook afgenomen worden. Bij de Orion kan deze ingeschoven worden en is hij volledig flexibel, wat voor meer bewegingsvrijheid zorgt.


Links de Asus Orion, rechts de Thrustmaster Y-250C

Een groot verschil tussen de Asus en de Thrustmaster is de diepte van de schaal van de oorschelpen. Die van de Thrustmaster zijn duidelijk dieper. Hierdoor zullen de karakteristieken van de geluidsweergave anders zijn dan die van de Asus. Kijken we naar het uiterlijk van beide apparaten, dan wint de Asus het wat ons betreft. De Thrustmaster is toch iets minder mooi door de brede oorschelpen.

Verschil in eigenschappen

De hoofdband is bij beide headsets voorzien van een neplederen kussen en een stevige metalen versteller. De oorschelpen van de headsets vallen met neplederen oorkussens over de oren, ook wel over-the-ear genoemd. Dit zorgt voor een betere basweergave dan een on-ear ontwerp, maar heeft meestal een minder uitgesproken weergave van hoog.

Beide headsets kunnen mobiel gebruikt worden, maar de Thrustmaster is de enige die daarvoor speciale voorzieningen heeft. Met de speciaal meegeleverde kabel is deze gespreksklaar voor de Nintendo 3DS, Playstation Vita en de meeste smartphones. Voor mobiel gebruik kan zelfs het bedieningspaneel er tussenuit en heb je een extra kort snoer van 79 centimeter. De Asus kan alleen gebruikt worden als koptelefoon, maar heeft wel een handig houdertje voor de microfoonstekker, zodat deze niet loshangt.

Thrustmaster Y250-C Wired Gaming Headset
De aansluitmogelijkheden van de Y250-C

Het bedieningspaneel van de Thrustmaster is drie keer groter van formaat en heeft de extra mogelijkheid om het opnamevolume van de microfoon te wijzigen. Beide headsets zijn voorzien van bediening van het koptelefoonvolume en een dempknop van de microfoon. Een extraatje bij de Asus Orion is een kabelbinder en bij de "Pro" versie van de Orion zit voor twintig euro meer een USB surround geluidskaart meegeleverd, de ROG Spitfire. Hiervoor is geen driver nodig en deze heeft drie instellingen die op de geluidskaart geactiveerd kunnen worden. De FPS equalizer zorgt volgens Asus voor een betere weergave van belangrijke details, zodat opponenten makkelijker te herkennen en plaatsen zijn. Surround zorgt voor een virtuele surround ervaring en de koptelefoonversterker moet voor betere weergave in het hoog zorgen.

Asus Orion Pro
De geluidskaart van de Orion Pro

Specificaties

Algemeen
 
MerkAsusThrustmaster
ProductnaamOrionY250-C Wired Gaming Headset
Productcode90-YAHI8110-UA002960741
DetailsProductinfoProductinfo
Specificaties
Type koptelefoonOver-earOver-ear
Type draagbandHeadbandHeadband
Afmeting - Hoogte19.5 cm21 cm
Afmeting - Breedte20.8 cm19.8 cm
Afmeting - Diepte10 cm10.8 cm
Gewicht268 gram358 gram
KleurZwart/Rood
Lengte snoer2.53 m 2.91 m
Impedantie32 Ω
Aantal kanalen2 kanaals2 kanaals
Virtueel surround
Frequentiebereik - Laag20 Hz10 Hz
Frequentiebereik - Hoog20 kHz25 kHz
Diameter speakers50 mm50 mm
Draadloos
Ruisonderdrukkende koptelefoon
Microfoon
Microfoon geïntegreerd
Type microfoonBoomLoskoppelbaar
Microfoon in koord
Microfoon op boom
Stereo/Mono microfoonStereoStereo
Draadloze verbinding
Propriëtair protocol
Bluetooth
Ondersteunde Bluetooth profielen
A2DP
Ondersteunde Bluetooth codecs
Apt-X
Aansluitingen / Knoppen
S/PDIF ingang
3,5 mm jack
6,3 mm jack
USB
Volume regelaar
Mute schakelaar microfoon
Overige
Garantie2 jaar

Gebruik

Beide modellen zitten comfortabel en zijn geschikt voor lange gamesessies. De Asus Orion is net iets minder zwaar, waardoor hij een tikje comfortabeler zit. Dit is overigens ook een gevolg van het feit dat de Asus iets minder strak op je hoofd zit dan de Thrustmaster. De strakkere pasvorm van de Y250-C heeft overigens wel als voordeel dat hij het omgevingsgeluid beter dempt.

Asus Orion Pro
Asus Orion

De Thrustmaster Y250-C is zoals gezegd groter dan de Asus Orion. Dit heeft als gevolg dat de geluidskwaliteit van de headset van Thrustmaster beter is dan die van de Asus, met een fraaie verdeling tussen laag, midden en hoog. De Asus Orion headset heeft een duidelijkere basweergave, maar mist tegenover de Thrustmaster helderheid in het midden en hoog.

De microfoon van beide maakt een heldere opname, met net iets minder ruis bij de Thrustmaster. De Asus klinkt iets blikkerig. Het ontwerp van de uitschuifbare microfoon van de Orion is wel mooier en praktischer in gebruik. De afneembare microfoon van de Y250-C is als los onderdeel lastiger bereikbaar.

Thrustmaster Y250-C Wired Gaming Headset
De losse microfoon van de Y250-C

De ROG Spitfire geluidskaart levert prima prestaties. De surroundfunctie haalt weliswaar een stuk dynamiek uit de geluidsweergave, maar maakt het plaatsen van geluiden in games makkelijker. Hij moet nog wel altijd zijn meerdere erkennen op het gebied van surround-ervaring in Creative headsets zoals de Sigma.

Asus Orion Pro
De inschuifbare microfoon van de Asus Orion

Conclusie

De prijs van beide modellen is nagenoeg gelijk, maar zowel het design als de geluidsweergave zijn duidelijk verschillend. Wat ons betreft is de Asus iets fraaier. Hij is ook iets minder groot en zwaar. Zowel de Asus als de Thrustmaster zitten comfortabel, maar ook hier heeft de Asus een streepje voor. De geluidsweergave van de Thrustmaster Y250-C is echter beter in balans, wat er naast de extra aansluit- en instelmogelijkheden van de microfoon voor zorgt dat we deze headset verkiezen boven de Asus Orion. De Asus heeft wel een diepere basweergave, maar mist wat helderheid, waardoor hij iets doffer klinkt. Een Hardware.Info Silver Award gaat naar de Thrustmaster Y250-C.


Thrusmaster Y250-C

Thrustmaster Y250-C Wired Gaming Headset


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus Orion

Asus Orion

 • Over-ear
 • 2 kanaals

69,91 €

4 winkels
Asus Orion Pro

Asus Orion Pro

 • Over-ear
 • 2 kanaals

97,57 €

4 winkels
Silver Award Thrustmaster Y250-C Wired Gaming Headset

Thrustmaster Y250-C Wired Gaming Headset

 • Over-ear
 • 2 kanaals
Niet verkrijgbaar
0
*