Jabra Solemate review: super speaker

14 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. In de doos
 3. 3. Jabra Solemate
 4. 4. Praktijk
 5. 5. Foto's
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Conclusie
 8. 1 besproken product
 9. 14 reacties

Inleiding

We hebben al diverse keren aandacht besteed aan het fenomeen draagbare speaker. Met name de draadloze varianten, met Bluetooth, weten weliswaar af en toe te imponeren, maar zeker na een blik op het hoge prijskaartje kunnen we ze tot dusver niet zonder meer aanraden. Ook Jabra's Solemate is verre van goedkoop, maar er is één belangrijk verschil: dit is een product dat eigenlijk van A tot Z gewoon klopt.

Jabra Solemate

Met de toenemende populariteit van digitale bestanden, draagbare muziekspelers en de laatste jaren smartphones en tablets is het geen wonder dat fabrikanten zich massaal storten op de markt voor persoonlijke audio-accessoires. Apple mag zich verheugen in een waar leger van merken dat 'Made for iPod/iPhone' licenties afneemt om apparaten met een dock te maken, maar ook wie niet voor producten van het merk uit Cupertino gaat, valt er steeds meer te kiezen.

Dat heeft vermoedelijk ook iets te maken met Apple, de fameuze 30-pins dock connector en de recente overstap naar een nieuwe, 9-pins 'Lightning' connector. Niet alleen heel wat consumenten zag zich genoodzaakt adapters en/of nieuwe docks te kopen, ook de partners van Apple zullen even hebben moeten slikken bij de aankondiging van de overstap.

In ieder geval een deel ervan heeft er, mede naar aanleiding van wat we wel de 'dock affaire' mogen noemen, voor gekozen om de focus te verleggen naar speakers die helemaal geen dock-aansluiting nodig hebben. Via Bluetooth kan namelijk niet alleen met Apple-producten, maar met alle apparaten die het A2DP-profiel ondersteunen een draadloze audio-verbinding worden gemaakt. Weliswaar biedt die niet dezelfde geluidskwaliteit als een bedrade verbinding, maar de Bluetooth-standaard zal niet van de ene op de andere dag wijzigen waardoor nieuwe producten er niet meer mee werken. Een Bluetooth 4.0-apparaat kan immers ook prima communiceren met een Bluetooth 2.1-apparaat.

Bovendien ondersteunen steeds meer apparaten betere audiocodecs die binnen het A2DP-profiel gebruikt kunnen worden. Standaard is dat SBC (small band codec), dat ook voor niet-kenners hoorbaar inferieur is aan een bedrade verbinding. Het is echter ook mogelijk om bijvoorbeeld van mp3 of aac-codering gebruik te maken en dat gebeurt ook steeds meer. Het enige wat echt lastig is, is achterhalen welke apparaten welke codecs ondersteunen: daarover doen de fabrikanten zelden een uitspraak. Dat is betreurenswaardig en het is te hopen dat die praktijk in de toekomst verbetert. Zeker in het geval van de naar onze mening beste Bluetooth-audiocodec, Apt-X, is meer duidelijkheid gewenst.

Jabra Solemate Black

De Jabra Solemate, die we in dit artikel onder de loep nemen, ondersteunt geen Apt-X, maar duidelijk wel kwalitatief betere codecs. In samenwerking met de apparaten waarmee we hebben getest - een iPhone 4, een Sony Ericsson Xperia Ray, een Samsung Galaxy 10.1 tablet - was de geluidskwaliteit duidelijk beter dan die zou zijn bij toepassing van SBC. Dat is echter niet het enige dat vermeldenswaard is aan dit apparaat.

Met een adviesprijs van 179 euro en een laagste prijs in onze Prijsvergelijker van zo'n 150 euro is ook deze Bluetooth-speaker niet goedkoop. Hij is wel iets goedkoper dan de kleinere Jawbone Jambox, die 199 euro moet opbrengen. Ook is hij goedkoper dan de Logitech UE Boombox, die 249 euro kost, maar wel een heel stuk groter is. Toch is de Jabra Solemate onze favoriet, om diverse redenen. Een aantal lijkt wellicht triviaal, maar één zal direct duidelijk zijn.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award Jabra Solemate Black

Jabra Solemate Black

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
0