33 CPU-koelers vergelijkingstest: koel, stil of beide?

61 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Testmethode
 3. 3. Innovatie
 4. 4. Modellen
 5. 5. Modellen (2)
 6. 6. Testresultaten: Socket 1155, 95 watt
 7. 7. Testresultaten: Socket 1155, 125 watt
 8. 8. Testresultaten: Socket 2011, 130 watt
 9. 9. Testresultaten: Socket 2011, 160 watt
 10. 10. Testresultaten: Geluidsproductie
 11. 11. Efficiëntie: Socket 1155
 12. 12. Efficiëntie: Socket 2011
 13. 13. De koelste en de stilste
 14. 14. Het beste van twee werelden
 15. 15. Kleiner budget
 16. 16. Kleinste budget
 17. 17. Conclusie
 18. 18. Besproken producten
 19. 19. Reacties

Inleiding

Met een geheel vernieuwde testopstelling hebben we 33 populaire CPU-koelers (opnieuw) getest. Welke koelt het best? Welke is het stilst? En bovenal: aan welke CPU-koelers doe je de beste koop.

De tijd dat processors nog vaak los dus zonder gebundelde CPU-koeler werden verkocht ligt ver achter ons. Vrijwel iedere Intel of AMD processor die tegenwoordig over de toonbank gaat wordt vergezeld van een boxed koeler, wat als resultaat heeft gehad dat de markt voor goedkope losse koelers geheel is verdwenen. De markt voor luxere losse koelers is echter nog steeds springlevend. Want laten we eerlijk zijn: hoewel de koeler die Intel bij haar Ivy Bridge processors bundelt zonder meer krachtig genoeg is om de CPU niet te heet te laten worden, schiet hij flink tekort wanneer je ook maar een beetje gaat overklokken.

De geluidsproductie is misschien nog wel belangrijker: hoewel de boxed koeler zeker niet extreem luidruchtig is, zijn los verkochte koelers toch vaak veel stiller. Deze stilte gekoppeld aan goed koelen is natuurlijk waar het bij CPU-koelers om gaat.

Nieuwe testopstelling

Al sinds de oprichting van Hardware.Info in 1998 testten wij CPU-koelers op een zelfde methode: we plaatsten CPU-koelers op een vermogensweerstand die we dankzij een variabele voeding een bepaalde hoeveelheid warmte lieten opwekken. Aangezien een weerstand geen licht geeft, geen geluid maakt en niet beweegt, leert de Wet van behoud van energie ons dat al het elektrisch vermogen dat je er in stopt, wordt omgezet in warmte. Op die manier konden we een exacte hoeveelheid warmte opwekken en CPU-koelers telkens onder identieke omstandigheden testen om zo resultaten één op één met elkaar te kunnen vergelijken.

Onze bestaande testprocedure was om deze redenen volgens onze bescheiden mening al veel beter dan de tests van veel andere publicaties, maar toch nog verre van perfect. Een vermogensweerstand mag dan op die manier wel een constante hoeveelheid warmte produceren, voor de rest komen de eigenschappen natuurlijk weinig overeen. Bij een echte CPU wordt de warmte bijvoorbeeld op een kleine oppervlakte gegenereerd, zijn er zogenaamde hot spots en is de opgewekte hitte primair aan de bovenkant gelokaliseerd. Bij een vermogensweerstand wordt de hitte echter evenredig over het gehele element opgebouwd.

Vandaar dat we hebben geïnvesteerd in een nieuwe testopstelling. Voor de tests van dit artikel maken we gebruik van professionele CPU-simulators die de exacte warmteontwikkeling van Socket 1155 Ivy Bridge en Socket 2011 Sandy Bridge-E processors simuleren. Deze simulators passen in officiële sockets en produceren warmte op vrijwel dezelfde wijze als een echte CPU. Dat betekent bijvoorbeeld dat er in het Socket 1155 exemplaar ook aparte hittegeneratoren voor het CPU- en GPU-gedeelte zitten. Daarnaast zit de temperatuursensor nu in de CPU-simulator verwerkt, waar we die vroeger aan de zijkant van de vermogensweerstand plakten. De nu gemeten temperaturen komen zodoende overeen met wat je bij een echte processor ook mag verwachten.

De belangrijkste eigenschap van de oude testopstelling heeft de nieuwe ook: de hoeveelheid opgewekte warmte kunnen we exact reguleren, waardoor we verschillende CPU-koelers op een vergelijkbare manier kunnen testen.

Testmethode

Met onze Socket 1155 Ivy Bridge CPU-simulator testen we CPU-koelers bij een hitteproductie van 65 W, 95 W en 125 W. De eerste twee zijn de TDP-waardes (ruwweg het maximale stroomverbruik) van de meeste Socket 1155 processors. 125 W staat gelijk aan een redelijk overklokte processor. Met de Socket 2011 Sandy Bridge-E CPU-simulator testen we 130 W en 160 W. De eerste waarde is de TDP van de echte Socket 2011 processors, de tweede meting komt overeen met een wat overklokte variant.

Alle metingen doen we twee keer: met de ventilator(s) van de CPU-koeler op vol vermogen (aangesloten op 12 V) en met de ventilator(s) op lage draaisnelheid (aangesloten op 7 V). De resultaten normaliseren we naar een omgevingstemperatuur van 20 graden Celsius.

Naast het koelvermogen testen we ook de geluidsproductie van de verschillende koelers. Dit doen we in een geluidsdichte box op een afstand van 10 centimeter, opnieuw op hoge (12V) en lage (7V) draaisnelheid. Voor de test maken we gebruik van een professionele Brüel&Kjaer 2238 geluidsdrukmeter.

Om de verhouding tussen temperatuur en geluidsproductie duidelijker maken, berekenen we voor CPU-koelers ook een efficiëntie-score, door de temperatuur en geluidsproductie met elkaar te vermenigvuldigen. Hoewel beide eenheden niets met elkaar te maken hebben, geldt voor beide 'lager = beter' en hebben de waardes dezelfde ordegrootte. Dat betekent dat voor het berekende getal ook geldt 'lager = beter' en dat processorkoelers goed kunnen scoren door het geluidsniveau laag te houden, de temperaturen laag te houden en bovenal natuurlijk door op beide vlakken goed te scoren. Koelers met een zo laag mogelijke score voor efficiëntie bieden derhalve een combinatie van goede koeling met een laag geluidsniveau.


De nieuwe Hardware.Info CPU-koeler testopstelling

Innovatie

Van de 33 geteste koelers hebben we veel exemplaren al eerder getest, maar er zitten ook een handvol nieuwe modellen in de test. Opvallend is dat er de afgelopen twee jaar weinig echte innovatie heeft plaatsgevonden bij CPU-koelers, met misschien één uitzondering. Cooler Master gebruikt bij de nieuwe TPC-800 koeler een zogenaamde Vertical Vapor Chamber, een soort platgeslagen grote heatpipe. De werking is echter hetzelfde als van een conventionele heatpipe: de hitte van de CPU laat inwendig vloeistof verdampen die de hitte naar boven transporteert. Daar wordt de hitte overgegeven aan het koelblok, waarvan de stof weer vloeibaar wordt en terugstroomt naar de onderkant van vapor chamber of heatpipe.

De heatpipe blijft anno 2012 dé methode om CPU-koelers beter te laten koelen. Alle koelers in de test maken gebruik van twee of meer heatpipes, De Silentmaxx BigBlock spant de kroon met de implementatie van maar liefst 10 heatpipes. Wat we steeds vaker zien is het gebruik van dikkere (8 mm) heatpipes. Die kunnen veel meer warmte transporteren dan traditionele, 6 mm dikke exemplaren, maar hebben natuurlijk als nadeel dat er minder naast elkaar passen.

Silentmaxx BigBlock
Heatpipes tot in het extreme. Deze Silentmaxx BigBlock heeft er 10!

Een goede koeler is ook anno 2012 nog altijd afhankelijk van de hoeveelheid gebruikt koper en aluminium. Heel simpel gezegd geldt: hoe groter de koeler, hoe meer oppervlakte en hoe beter warmte kan worden afgevoerd. Niet voor niets zijn de best presterende koelers in de test echte bakbeesten. Het ontwerp van de koeler en vooral ook de gebruikte fan(s) spelen zonder meer ook een grote rol.

Het overgrote deel van de geteste koelers zijn zogenaamde tower modellen: een rechtopstaand koelblok dat via heatpipes in verbinding staat met de baseplate en één of twee fans die dwars door het koelblok heenblazen richting de achterkant van de behuizing. Het andere soort koeler, de zogenaamde top-flow modellen waarbij een koeler naar onder, richting de processor blaast, is veel minder populair.

 
Tower koelers (links) zijn veel populairder van top-flow koelers (rechts).

Modellen

De 33 geteste koelers komen van 13 verschillende merken. Arctic stuurde ons de Freezer i30, die enkel geschikt is voor Intel processors. Met vier heatpipes en een 120mm fan is deze i30 een typische towerkoeler.

Be Quiet! is met vier modellen vertegenwoordigd; van de relatief betaalbare Shadow Rock Pro SR1, via de Dark Rock Advanced C1 en Dark Rock Pro C1 naar de Dark Rock Pro 2. Het zijn stuk voor stuk towerkoelers, waarbij beide Pro’s gebruikmaken van zeven heatpipes en twee fans. Zoals je van het merk Be Quiet! mag verwachten is vooral de geluidsproductie opvallend laag.

Van Cooler Master testten we zes modellen voor deze review. De Hyper TX3 Evo is al een oudje, maar nog altijd populair. De Blizzard T2, een towerkoeler met maar twee heatpipes, is een nieuw budgetmodel: met een gemiddelde prijs van slechts 18 euro is dit de goedkoopste koeler in de test. Verder testten we nog de Hyper T4, de Hyper 412 Slim en de Hyper 412S. Die laatste twee zijn koelers met een prijs van rond de 40 euro, waarmee Cooler Master probeert een zo goed mogelijke prijs/prestatie-verhouding te bieden. De Cooler Master TPC-800 tenslotte is een bijzonder exemplaar, want het is de eerste CPU-koeler die gebruik maakt van Vapor Chamber technologie. Klik hier om onze losse review van de TPC-800 terug te lezen, waar we deze technologie in beschrijven.

Een nieuw merk op de Nederlandse markt is DeepCool. Het wordt geïmporteerd door de distributeur van onder meer Scythe. De Fiend Shark is één van de weinige top-flow koelers in de test en is met een gewicht van ruim 1,2 kilo letterlijk een zware jongen. De Neptwin is een uit de kluiten gewassen towerkoeler met twee ventilators.

Van EKL testten we de recent op onze website besproken Alpenföhn Matterhorn Pure opnieuw, een betaalbare towerkoeler met zes heatpipes.

Enermax is in de test aanwezig met de ETS-T40-VD towerkoeler en de ETS-T60-VD top-flow koeler. In beide gevallen claimt Enermax dankzij een innovatief ontwerp met een relatief klein oppervlakte goede koelprestaties te bieden.

Modellen (2)

Eén van de meest populaire koelers in Nederland is de Gelid Tranquilo Rev. 2. Hoewel het al een oudje is, testen we deze scherp geprijsde koeler opnieuw, samen met zijn wat luxere broer, de GX7. Beide zijn towerkoelers, waarbij de Tranquilo vier heatpipes gebruikt en de GX7 zeven.

De Oostenrijkse fabrikant Noctua is met vier modellen vertegenwoordigd. De NH-D14 en NH-C14 zijn twee uit de kluiten gewassen modellen met elk twee ventilators. De D14 is een towermodel, de C14 eentje volgens het top-flow principe. De D14 weegt 1240 gram, waarmee het één van de zwaarste koelers uit de test is. De NH-L12 en NH-U9B zijn relatief wat minder uitbundige top-flow en towermodellen.

Van Scythe testten we vijf koelers op het nieuwe platform, waaronder de inmiddels uit het assortiment gehaalde Mugen 2 Rev. B, wat voor velen toch nog altijd de benchmark voor een goede CPU-koeler is. De Big Shuriken 2 Rev. B is een zeer platte (5,8 cm) top-flow koeler, bedoeld voor bijvoorbeeld HTPC’s. De Kabuto 2 is juist een veel groter top-flow model. Courante tower-modellen zijn de Mugen 3 PCGH Edition en de Ninja 3 Rev. B met respectievelijk zes en acht heatpipes.

Met afstand de grootste en zwaarste (1,3 kilo) koeler in de test is de Silentmaxx BigBlock. Deze koeler is bedoeld om vrijwel passief gebruikt te worden: er wordt een 120mm fan meegeleverd, maar die draait zó langzaam dat je hem met de beste wil van de wereld niet hoort. Een koeler van 16,3 bij 15,8 bij 20,9 centimeter in je kast wegwerken is potentieel wel een uitdaging.

Xigmatek stuurde ons de nieuwe Night Hawk Edition van haar Dark Knight towerkoeler. Deze is voorzien van een zwarte, keramische coating, wat volgens Xigmatek zorgt voor betere koeling. Daarnaast testten we ook de wat extravagantere Prime SD1484.

Het laatste merk in de test is Zalman. De CNPS12X is een bijzonder vormgegeven, bolvormige towerkoeler en is ideaal voor casemods. De CNPS14X is een towerkoeler bestaande uit twee koelblokken met een grote 14cm ventilator in het midden.

Testresultaten: Socket 1155, 95 watt

In onderstaande twee grafieken zie je de testresultaten van de CPU-koelers op onze Socket 1155 CPU-simulator, terwijl die 95 Watt warmte opwekt. 95 watt is de TDP van de snelste Socket 1155 processors en is zodoende volgens Intel de maximale hoeveelheid warmte die een niet overklokte Socket 1155 CPU kan opwekken. Je ziet onder elkaar de prestaties van de CPU-koelers op hoge draaisnelheid (12V) en op lage draaisnelheid (7V).

Testresultaten: Socket 1155, 125 watt

In onderstaande twee grafieken zie je de testresultaten van de CPU-koelers op onze Socket 1155 CPU-simulator, terwijl die 125 watt warmte opwekt. Dit staat gelijk aan een redelijk overklokte high-end Socket 1155 processor. Opnieuw eerst een grafiek met de koelprestaties op hoge draaisnelheid (12V) en daarna op lage draaisnelheid (7V).

Testresultaten: Socket 2011, 130 watt

In onderstaande twee grafieken zie je de testresultaten van de CPU-koelers op onze Socket 2011 CPU-simulator, terwijl die 130 Watt warmte opwekt. 130 watt is de TDP van Intels high-end Socket 2011 processors en is dus in feite de maximale hoeveelheid warmte die de processors wanneer niet overklokt kunnen opwekken. Wederom in de bovenste grafiek de koelresultaten op hoge draaisnelheid (12V) en in de tweede grafiek op lage draaisnelheid (7V).

Een aantal koelers in de test is niet compatible met Socket 2011 en is dus ook niet in deze grafieken terug te vinden.

Testresultaten: Socket 2011, 160 watt

In onderstaande twee grafieken zie je de testresultaten van de CPU-koelers op onze Socket 2011 CPU-simulator, terwijl die 160 watt warmte opwekt. Dit is een maat voor een redelijk overklokte Socket 2011 CPU. Opnieuw in de bovenste grafiek de koelresultaten op hoge draaisnelheid (12V) en in de tweede grafiek op lage draaisnelheid (7V).

Testresultaten: Geluidsproductie

De geluidsproductie van de CPU-koelers hebben we gemeten in de geluidsdichte box op 10 centimeter afstand. In deze box kunnen we nauwkeurige metingen doen tot ongeveer 18 dB(A), extreem stil dus.  De getallen kun je als volgt interpreteren: waardes rond of onder de 30 dB(A) betekenen dat een CPU-koeler onhoorbaar stil is. Alles onder de 35 dB(A) is nog fluisterstil te noemen, daarboven begin je een koeler toch te horen. Een meting van 40 dB(A) of hoger mag je opvatten als zeer duidelijk hoorbaar.

In de bovenste grafiek zie je de geluidsproductie op hoge draaisnelheid, in de onderste grafiek de geluidsproductie op lage draaisnelheid. We zien dat voldoende koelers op lage draaisnelheid echt zéér stil zijn.

Efficiëntie: Socket 1155

Om de verhouding tussen temperatuur en geluidsproductie duidelijker maken, berekenen we voor CPU-koelers ook een efficiëntie-score, door de temperatuur en geluidsproductie met elkaar te vermenigvuldigen. Hoewel beide eenheden niets met elkaar te maken hebben (en iedere natuurkundige dus zal gruwelen bij het idee van deze berekening), geldt voor beide 'lager = beter' en hebben de waardes dezelfde ordegrootte. Dat betekent dat voor het berekende getal ook geldt 'lager = beter' en dat processorkoelers goed kunnen scoren door het geluidsniveau laag te houden, de temperaturen laag te houden en bovenal natuurlijk door op beide vlakken goed te scoren. Koelers met een zo laag mogelijke score voor efficiëntie bieden derhalve een combinatie van goede koeling met een laag geluidsniveau.

Hieronder zie je de efficiëntie scores voor Socket 1155, eerst op hoge snelheid (12V), daarna op lage snelheid (7V). Nogmaals: lager = beter!

Efficiëntie: Socket 2011

Hieronder zie je de efficiëntiescores voor Socket 2011, eerst op hoge snelheid (12V), daarna op lage snelheid (7V). Nogmaals: lager = beter!

De koelste en de stilste

Wie gaat overklokken zal de allerbeste koelcapaciteit wensen, ongeacht de geluidsproductie. Met de Ivy Bridge CPU-simulator op 125 W en de koeler op hoge snelheid wint de Noctua NH-D14 het op dit punt, met een temperatuur van 37,9 ºC. De NH-C14 van hetzelfde merk doet het met 38,3 ºC maar marginaal minder goed. Hierna volgen de DeepCool Neptwin (38,5 ºC), Enermax ETS-T40-VD (39,9 ºC) en de Be Quiet! Dark Rock Pro 2 (40,4 ºC). Voor die laatste twee is een top 5 positie bijzonder; de Enermax ETS-T40 is namelijk een stuk kleiner dan de andere modellen, terwijl de Be Quiet! Dark Rock Pro 2 op hoge snelheid nog relatief stil is.

Kijken we naar Socket 2011 met 160 W dan vinden we opnieuw de Noctua NH-D14 op de eerste plek met 40,5 ºC, gevolgd door de DeepCool Neptwin en de Noctua NH-C14. De in samenwerking met een Scythe Gentle Typhoon 1450rpm fan geteste Cooler Master TPC800 eindigt als vierde, gevolgd door de Zalman CNPS12X.

Noctua NH-D14 (Socket 2011)
De immense Noctua NH-D14 is de koeler met de beste koelprestaties en is de ultieme keuze voor overklokkers. De koeler is wel vrij prijzig en hoewel niet extreem luidruchtig, is menig koeler veel stiller.

Voor de meesten zal een koeler echter met name stil moeten zijn. De Scythe Big Shuriken en Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 spannen de kroon: op lage draaisnelheid zijn ze met 18,4 dB(A) het stilst. Maar ook de Be Quiet! Dark Rock Pro 2, Silentmaxx BigBlock, Be Quiet! Shadow Rock Pro SR1, Be Quiet! Dark Rock Pro C1, Cooler Master TPC-800 en Scythe Mugen 3 PCGH Edition komen onder de 25 dB(A) wat betekent dat je ze echt niet zult horen. Steker nog: alle koelers beneden de 30 dB(A) durven we als zéér stil te bestempelen en alles onder de 35 dB(A) als stil.

De vijf stilste koelers houden een licht overklokte Ivy Bridge processor met 125 W warmteontwikkeling onder de 70 graden. De Be Quiet! Dark Rock Pro 2, Be Quiet! Dark Rock Pro C1, Cooler Master TPC-800 en Scythe Mugen 3 PCGH zitten zelfs rond de 50 graden. Dat is echt heel goed.

Be quiet! Dark Rock Advanced C1
Samen met de Scythe Big Shuriken is de Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 de stilste koeler uit de test, maar levert ook meer dan uitstekende koelprestaties. Deze Advanced C1 is verder een stuk vriendelijke geprijsd dan de met goud bekroonde Dark Rock Pro 2 en andere high-end exemplaren.

Be quiet! Dark Rock Pro 2
De Be Quiet! Dark Rock Pro 2 zit in de top 5 van beste koelprestaties, maar is de enige van het vijftal die dan nog relatief stil is. De koeler zit echter ook in de top 3 koelers die op lage snelheid het stilst zijn. Hij is dus van alle markten thuis.

Het beste van twee werelden

De ideale koeler biedt echter het beste van twee werelden: goede koeling met een zo laag mogelijke geluidsproductie. Kijken we naar onze efficiëntiescores, dan komt de Cooler Master TPC-800 in combinatie met de door ons gebruikte Scythe Gentle Typhoon 120mm 1450rpm ventilator in vrijwel alle gevallen als beste uit de bus. Voor Ivy Bridge processors bieden verder ook de Cooler Master Hyper 412S, Scythe Mugen 2 en Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 een uitstekende efficiëntie op hoge snelheid, terwijl de Be Quiet! Dark Rock Pro 2, Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 en Scythe Mugen 3 PCGH de beste efficiëntie voor Ivy Bridge op lage snelheid bieden.

Voor Socket 2011 processors met de ventilator op hoge snelheid zijn het opnieuw de Cooler Master TPC-800, Cooler Master Hyper 412S en Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 die de beste verhouding tussen koeling en geluidsproductie bieden, op de voet gevolgd door de Noctua NH-D14 en Be Quiet! Dark Rock Pro 2. Bij Socket 2011 op lage draaisnelheid is de top 3 gelijk en vinden we de Be Quiet! Dark Rock Pro 2 en de Cooler Master Hyper 412S op plek vier en vijf.

Cooler Master TPC-800
Gecombineerd met een Scythe Gentle Typhoon 1450rpm ventilator biedt de Cooler Master TPC-800 de beste efficiëntie. Je moet de ventilator er wel zelf los bijkopen.

Kleiner budget

Veel van de koelers die als beste uit de test komen, hebben prijzen tussen de 60 en 80 euro, of zelfs nóg hoger. Wat als je een kleiner budget hebt?

Wie maximaal 60 euro wil uitgegeven (op basis van gemiddelde prijzen) haalt met de DeepCool Neptwin overduidelijk de beste koelprestaties in huis. Dit geldt voor beide sockets en zowel op hoge als lage snelheid. Maar ook de wat kleinere Enermax ETS-T40 en de nog veel goedkopere Gelid Tranquilo Rev.2 zijn te overwegen voor wie bij een Socket 1155 processor zo goed mogelijke koelprestaties wenst. Bij Socket 2011 wordt de Neptwin juist gevolgd door de EKL Alpenföhn Matterhorn Pure en de Zalman CNPS14X.

De stilste koelers onder de 60 euro zijn de Scythe Big Shuriken 2 Rev. B, de Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 en de Be Quiet! Shadow Rock Pro SR1, waarbij die laatste twee zelfs met 160 W nog een adequate koeling leveren.

Kijken we naar de verhouding tussen koelprestaties en de geluidsproductie, dan is de Cooler Master Hyper 412S de beste op hoge snelheid en de Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 het beste op lage snelheid, maar ook de Scythe Mugen 3 mag in dit rijtje niet onvermeld blijven.

DeepCool Neptwin
Wie de Noctua NH-D14 te duur vindt, heeft aan de DeepCool Neptwin een goed alternatief. Een fractie warmer, een fractie luidruchtiger, maar wel zo’n 35 euro goedkoper.

Kleinste budget

En wat als je nóg minder uit wil geven aan een koeler? Negen van de 33 koelers hebben een prijs die gemiddeld lager is dan 40 euro. Al die koelers, zelfs de 18 euro kostende Cooler Master Blizzard T2, koelen duidelijk beter dan de Intel boxed koeler.

Van de goedkope koelers vinden we de beste koelprestaties voor Socket 1155 bij de Gelid Tranquilo Rev. 2 en voor Socket 2011 bij de EKL Alpenföhn Matterhorn Pure. De stilste is de Scythe Big Shuriken, maar enkel op lage draaisnelheid. In het algemeen is de Hyper 412S de stilste.

Dat is overall ook de koeler in dit prijssegment; bij onze efficiëntieberekeningen komt de Hyper 412S zowel voor Socket 1155 als Socket 2011 als beste uit de bus. De vrijwel even dure Gelid Tranquilo Rev. 2 is een goede tweede: hij koelt iets beter, maar is ook wel iets luidruchtiger.

Cooler Master Hyper 412S
De Cooler Master Hyper 412S is de beste koeler onder de 40 euro en ook de beste koeler onder de 60 euro. Uitstekende koeling en een zeer lage geluidsproductie geven een in deze prijsklasse onovertroffen efficiëntie.

Gelid Tranquillo Rev.2
In het segment onder de 40 euro is de Gelid Tranquilo Rev. 2 een goed alternatief voor de Cooler Master Hyper 412S: hij koelt iets beter, maar is wel iets luidruchtiger.

Conclusie

Drie CPU-koelers gaan met een Hardware.Info Gold Award naar huis. De Cooler Master TPC-800 is gecombineerd met de Scythe Gentle Typhoon 1450rpm ventilator de meest efficiënt werkende koeler van het stel: een uitstekende combinatie van goede koelprestaties en lage geluidsproductie. De dure Be Quiet! Dark Rock Pro 2 is zijn geld absoluut waard: hij zit in de top 5 van beste koelprestaties, maar is de enige van het vijftal die dan nog relatief stil is De koeler zit echter ook in de top 3 van koelers die op lage snelheid het stilst zijn. De zeer betaalbare Cooler Master Hyper 412S is niet alleen de beste koeler onder de 40 euro, maar ook de beste onder de 60 euro. Dat is een prestatie van formaat.

Er zijn echter ook meerdere Silver Awards uit te delen. De Noctua NH-D14 is zonder enige twijfel het exemplaar met de beste koelcapaciteit. Het is de beste keuze voor overklokkers, maar wel prijzig en niet extreem stil. De Be Quiet! Dark Rock Advanced C1 is een van de twee stilste koelers uit de test, maar wel nog met prima koelresultaten. De DeepCool Neptwin is de best presterende koeler onder de 60 euro. Sterker nog: hij doet niet veel onder voor de 35 euro duurdere Noctua NH-D14. De Gelid Tranquilo Rev. 2 ten slotte is een prima alternatief voor de Cooler Master Hyper 412S.

Klik hier voor een uitgebreide vergelijkingstabel van alle geteste CPU-koelers.


Cooler Master TPC-800
Be Quiet! Dark Rock Pro 2
Cooler Master Hyper 412S


Noctua NH-D14
Be Quiet! Dark Rock Advanced C1
DeepCool Neptwin
Gelid Tranquilo Rev. 2


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Arctic Freezer i30

Arctic Freezer i30

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 920 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Silver Award Be quiet! Dark Rock Advanced C1

Be quiet! Dark Rock Advanced C1

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 856 gram
 • 120 mm

94,50 €

2 winkels
Gold Award Be quiet! Dark Rock Pro 2

Be quiet! Dark Rock Pro 2

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 1255 gram
 • 135 mm
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Dark Rock Pro C1

Be quiet! Dark Rock Pro C1

 • Socket 115x
 • 1240 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Be quiet! Shadow Rock Pro SR1

Be quiet! Shadow Rock Pro SR1

 • Socket 115x
 • 740 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Blizzard T2

Cooler Master Blizzard T2

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket AM4
 • 340 gram
 • 92 mm
Niet verkrijgbaar
Cooler Master Hyper 412 Slim

Cooler Master Hyper 412 Slim

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 617 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Gold Award Cooler Master Hyper 412S

Cooler Master Hyper 412S

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 570 gram
 • 120 mm

39,67 €

4 winkels
Cooler Master Hyper T4

Cooler Master Hyper T4

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 548 gram
 • 120 mm

38,90 €

1 winkel
Cooler Master Hyper TX3 Evo

Cooler Master Hyper TX3 Evo

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket AM4
 • 394 gram
 • 92 mm

22,95 €

11 winkels
Gold Award Cooler Master TPC-800

Cooler Master TPC-800

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 868 gram
Niet verkrijgbaar
DeepCool Fiend Shark

DeepCool Fiend Shark

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 1216 gram
 • 140 mm
Niet verkrijgbaar
Silver Award DeepCool Neptwin

DeepCool Neptwin

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 1109 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Silver Award EKL Alpenföhn Matterhorn Pure

EKL Alpenföhn Matterhorn Pure

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 799 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Enermax ETD-T60-VD

Enermax ETD-T60-VD

 • Socket 115x
 • 707 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Enermax ETS-T40-VD

Enermax ETS-T40-VD

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 728 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Gelid GX-7

Gelid GX-7

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • 720 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Excellent Gelid Tranquillo Rev.2

Gelid Tranquillo Rev.2

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • 651 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Noctua NH-C14

Noctua NH-C14

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • 1021 gram
 • 140 mm
Niet verkrijgbaar
Silver Award Noctua NH-D14 (Socket 2011)

Noctua NH-D14 (Socket 2011)

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 1262 gram
 • 140 mm
Niet verkrijgbaar
Noctua NH-L12

Noctua NH-L12

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 680 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Noctua NH-U9B SE2

Noctua NH-U9B SE2

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 640 gram
 • 92 mm

53,95 €

7 winkels
Scythe Big Shuriken 2 Rev. B

Scythe Big Shuriken 2 Rev. B

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 410 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Scythe Kabuto 2

Scythe Kabuto 2

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 695 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Gold Award Scythe Mugen 2 Rev. B

Scythe Mugen 2 Rev. B

 • Socket 115x
 • 870 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Silver Award Scythe Mugen 3 PCGH Edition

Scythe Mugen 3 PCGH Edition

 • Socket 115x
 • 942 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Scythe Ninja 3 Rev. B

Scythe Ninja 3 Rev. B

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 1080 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Silentmaxx BigBlock

Silentmaxx BigBlock

 • Socket 115x
 • 1314 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Spire TherMax Eclipse III

Spire TherMax Eclipse III

 • Socket 115x
 • 845 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Xigmatek Dark Knight Night Hawk Edition

Xigmatek Dark Knight Night Hawk Edition

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 484 gram
 • 120 mm
Niet verkrijgbaar
Xigmatek Prime SD1484

Xigmatek Prime SD1484

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 1005 gram
 • 140 mm
Niet verkrijgbaar
Zalman CNPS12X

Zalman CNPS12X

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 1022 gram
 • 120 mm

53,31 €

1 winkel
Zalman CNPS14X

Zalman CNPS14X

 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • 875 gram
 • 140 mm
Niet verkrijgbaar
0
*