Plextor M5M 128GB SSD review: mSATA alternatief

3 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. Atto Disk Benchmark
 5. 5. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 6. 6. PCMark7
 7. 7. PCMark7 (vervolg)
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Heel wat laptops hebben tegenwoordig een mSATA-aansluiting aan boord. Soms is die leeg, soms gevuld met een compact SSD'tje. Die zijn lang niet altijd de beste in hun soort, zo treffen we regelmatig de slome Sandisk U100 aan in verder erg fraaie notebooks. Of je nu gewoon een betere SSD wilt of deze alsnog wilt toevoegen aan een notebook of moederbord waarop een mSATA-aansluiting beschikbaar is, er zijn voldoende toepassingen voor deze kleine form factor. Toch zijn er niet veel exemplaren die je eenvoudig los kunt kopen, maar Plextor heeft sinds kort de M5M SSD's beschikbaar: mSATA-varianten van de bekende M5 Pro SSD's. Hardware.Info testte een 128GB-exemplaar om te zien hoe deze zich verhoudt tot de 'full size' 2,5-inch M5 Pro's en het beperkte aanbod aan alternatieve mSATA SSD's.

Heel wat laptops met bouwjaar 2012 bieden naast een standaard 2,5" harde schijf compartiment ook een mSATA-aansluiting. Dankzij een mSATA SSD kun je zo'n laptop dus voorzien van snelle opslag voor het besturingssysteem en programma's, met daarnaast een grotere, langzamere harde schijf voor dataopslag. In heel wat echt dunne Ultrabooks is mSATA zelfs de enige beschikbare opslag: wil je de standaard aanwezige SSD upgraden dan is een mSATA model dus de enige optie.

Een aantal zaken is belangrijk om rekening mee te houden. De allerdunste Ultrabooks zijn over het algmeen niet alleen lastig open te maken, ze gebruiken soms ook een andere form factor of hebben de SSD gesoldeerd op het moederbord. Ook als er een standaard mSATA-slot aanwezig is in je notebook, heb je een klein schroefje nodig om deze insteekkaartjes vast te zetten - die zijn niet altijd voorhanden. Een trucje can zijn om een extra schroefje van de draadloze netwerkadapters (doorgaans PCI-Express kaartjes) te gebruiken, maar soms zal je zelf voor een los schroefje moeten zorgen. Let daar dus op, voor je investeert in een mSATA SSD.

MSI GE60 0NC-072NL
Eén keer 2,5" gecombineerd met één keer mSATA: heel gebruikelijk bij moderne laptops

De Plextor M5M SSD's zijn zoals geschreven de mSATA-tegenhangers van de vorig jaar geteste en snelle M5 Pro SSD's. Ze zijn dan ook gebaseerd op de nieuwste generatie Marvell controller, de Marvell 88SS9187. Net als bij de M5 Pro's wordt deze controller gecombineerd met 19nm ToggleFlash geheugen van Toshiba.

De M5M is beschikbaar in drie capaciteiten: 64 GB, 128 GB en 256 GB. Wij testten het 128 GB model, dat over de toonbank gaat voor gemiddeld 127 euro. Daarmee zit Plextor net onder de grens van € 1 per GB. De M5M is hiermee duidelijk duurder dan de meeste 2,5" SSD's. Dat is op zich niet gek, want het is nog altijd een niche-segment met minder aanbieders en minder vraag.

Plextor M5M 128GB

Het door ons geteste 128 GB model, met een 256 MB buffer, zou volgens Plextor leessnelheden tot 540 MB/s en schrijfsnelheden tot 320 MB/s moeten kunnen halen. Dat laatste is 20 MB/s minder dan wat men opgeeft bij de M5 Pro 128 GB. Het is niet vreemd dat de M5M qua specificaties en ook in de praktijk wat langzamer is dan de M5 Pro: op de kleine mSATA-module passen slechts vier flashchips, waar in de M5 Pro acht chips zitten. De controller kan dus minder flashgeheugen parallel aanspreken.

Plextor M5M 128GB

De M5M 256 GB zou een schrijfsnelheid van 430 MB/s moeten kunnen halen, terwijl de 64 GB uitvoering volgende Plextor bij 160 MB/s blijft steken. De exacte specificaties vind je in de tabel op de volgende pagina.

Specificaties

In onderstaande tabel tref je de specificaties van de drie uitvoeringen van de Plextor M5M mSATA SSD's.

Algemeen
 
MerkPlextorPlextorPlextor
ProductnaamM5M 128GBM5M 256GBM5M 64GB
ProductcodePX-128M5MPX-256M5MPX-64M5M
DetailsProductinfoProductinfoProductinfo
Specificaties
Harddisk of SSDSSDSSDSSD
Opgegeven capaciteit128 GB256 GB64 GB
Cache geheugen256 MB512 MB128 MB
InterfaceSerial ATA 600Serial ATA 600Serial ATA 600
SSD controllerMarvell 88SS9187Marvell 88SS9187Marvell 88SS9187
Beschikbare capaciteit in Windows119 GB
Native Command Queuing
TRIM ondersteuning
Type flashgeheugenMulti-level cell (MLC)Multi-level cell (MLC)Multi-level cell (MLC)
Merk flashchipsToshibaToshibaToshiba
Transistorgrootte flashchips19 nm19 nm19 nm
Garantie3 jaar3 jaar3 jaar
Snelheden
Leessnelheid (sequentieel)540 MB/s540 MB/s540 MB/s
Schrijfsnelheid (sequentieel)320 MB/s430 MB/s160 MB/s
Leessnelheid (4k random)80000 IOps79000 IOps73000 IOps
Schrijfsnelheid (4k random)76000 IOps77000 IOps42000 IOps
Fysieke eigenschappen
Form-factormSATAmSATAmSATA
Hoogte3.6 mm3.6 mm3.6 mm
Encryptie / beveiliging
Encryptie256-bit AES256-bit AES256-bit AES

Benchmarks

Voor harddisks en SSD’s maken we gebruik van een Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Dit bord heeft geen mSATA-slot, maar daarvoor gebruiken we een mSATA-naar-SATA converter. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

Allereerst gebruiken we Atto Disk Benchmark om de doorvoersnelheid van SSD’s zowel bij datablokken van 4 kB als 1 MB te meten. Atto is ingesteld op de standaardwaarde 4 als queue depth, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, waar de testdata van Atto wel extreem goed comprimeerbaar is. SandForce gebaseerde SSD’s hebben zodoende geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes binnen AS SSD: de resultaten zijn zodoende 'worst case' voor deze SSD’s.

PCMark 7 is wat ons betreft de belangrijkste benchmark. PCMark simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark 7 maakt gebruik van op Windows 7 gebaseerde scenario’s. De benchmark speelt de scenario’s real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark7 dan ook niet in de scores terug.

Grafieken

In de grafieken hebben we enkel de drie door ons geteste mSATA SSD's opgenomen. De op SandForce SF-2281 gebaseerde Adata XPG SX300 128GB, de op de vorige generatie Marvell-chip gebaseerde Crucial m4 256GB en de nieuwe Plextor M5M 128GB. 

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

Het feit dat Atto met comprimeerbare data werkt, maakt dat de op SandForce gebaseerde Adata XPG SX300 128 GB het in de schrijftests duidelijk wint van de Plextor M5M.

4k lezen

4k schrijven

1MB lezen

1MB schrijven

AS SSD (oncomprimeerbare data)

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

We komen in deze test uit op 811 punten, flink meer dan de Adata XPG SX300 en ook meer dan de Crucial m4 256 GB, die een hogere capaciteit heeft en daardoor dus ook een prestatievoordeel. Kijken we naar de losse tests, dan pakt de Plextor M5M mSATA SSD overal de winst, behalve bij de 4k writes.

4k blokken lezen - single threaded

4k blokken lezen - 64 threads

Sequentieel lezen

4k blokken schrijven - single threaded

 

4k blokken schrijven - 64 threads

Sequentieel schrijven

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. 

In deze benchmark behaalt de Plextor M5M mSATA SSD een score van 5348 punten, een mooi resultaat dat in lijn ligt met snelle 2,5" SSD's.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Conclusie

De Plextor M5M 128GB is wat langzamer dan zijn 2,5" familielid, maar de verschillen zijn beperkt. In vergelijking met de twee andere door ons geteste mSATA-SSD's is de M5M de snelste. 

Voor een desktop PC kun je uiteraard veel beter kiezen voor een 2,5" SSD. Je bent dan goedkoper uit en krijgt in de regel betere prestaties. Voor laptops met een mSATA-slot is een mSATA SSD juist een perfecte keuze, al is het maar omdat je de 2,5" ruimte dan kunt gebruiken voor een extra harde schijf voor dataopslag. Wie nu een moderne laptop met harde schijf heeft, zou die door Plextor M5M bij te plaatsen véél sneller kunnen maken, terwijl de bestaande harde schijf kan blijven zitten voor opslag. Zo'n SSD-upgrade is het slimste wat je kunt doen met je laptop. Je laptop moet hier uiteraard wel geschikt voor zijn, maar dat spreekt voor zich.

Als je laptop al een SSD heeft, zouden we sterk de 256GB uitvoering van de M5M in overweging geven: de meeste SSD's die niet voor caching gebruikt worden zijn al 128GB, dus je gaat er dan hooguit qua snelheid wat op vooruit, waarbij de vraag is of je het verschil echt merkt. Met 256GB zijn de prestaties waarschijnlijk nog wat beter en is er ook een verbetering qua capaciteit. Wil je puur een caching of opstart SSD upgraden, dan volstaat allicht een lagere capaciteit. Ook voor gebruik in een 'NUC' voor bijvoorbeeld een HTPC zal 64 of 128GB volstaan.

De Plextor M5M 128GB kunnen we zonder meer aanraden. We hopen wel dat er spoedig meer keuze komt in deze markt.


Plextor M5M 128GB

Plextor M5M 128GB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Plextor M5M 64GB

Plextor M5M 64GB

 • SSD
 • 64 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9187
 • 540 MB/s
 • 160 MB/s
 • mSATA
Niet verkrijgbaar
Plextor M5M 128GB

Plextor M5M 128GB

 • SSD
 • 128 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9187
 • 540 MB/s
 • 320 MB/s
 • mSATA
Niet verkrijgbaar
Plextor M5M 256GB

Plextor M5M 256GB

 • SSD
 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Marvell 88SS9187
 • 540 MB/s
 • 430 MB/s
 • mSATA
Niet verkrijgbaar
0
*