Kingston SSDNow V300 120GB review: beste budget-SSD van dit moment

16 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Benchmarks
 3. 3. Atto Disk Benchmark
 4. 4. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 5. 5. PCMark Vantage
 6. 6. PCMark7
 7. 7. PCMark7 (vervolg)
 8. 8. Iometer
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Kingston kondigde eind november een nieuwe reeks budget SSD's aan, de SSDNow V300 modellen. Wij gingen aan de slag met het 120 GB model, dat met een gemiddelde prijs van 89 euro inderdaad één van de meest scherp geprijsde SSD's op de markt is.

De V300 mag dan qua prijs 'budget' te noemen zijn, de door Kingston gebruikte technologie is zeker niet minder dan gemiddeld. De V300 SSD's zijn gebaseerd op de bekende SandForce SF-2281 controller, die we de afgelopen twee jaar in talloze SSD's zijn tegenkomen. De controller is inmiddels al lange tijd op de markt en wie tegenwoordig bij LSI aanklopt om de chips te kopen zal vermoedelijk wel een wat scherpere prijs krijgen dan twee jaar geleden. Zeker wanneer je de schaalgrootte van Kingston hebt.

De SF-2281 wordt gecombineerd met state-of-the-art 19nm ToggleFlash chips van Toshiba. Vanwege de kleine transistors is 19nm flashgeheugen natuurlijk goedkoper te produceren dan bijvoorbeeld 25nm chips. Waar veel fabrikanten Toshiba chips juist gebruiken voor hun snellere SSD's, heeft Kingston klaarblijkelijk een dusdanig goede deal kunnen maken dat we de chips op een betaalbaar model tegenkomen. 

Kingston SSDNow V300 120GB (Toshiba)

Het door ons geteste exemplaar met 120 GB opslagcapaciteit (8 GB gaat zoals gebruikelijk bij SandForce SSD's verloren aan de RAISE technologie die tegen falende chips moet beschermen) biedt volgens Kingston een maximale leessnelheid van 450 MB/s en een maximale schrijfsnelheid van 450 MB/s. Dat is wat minder dan bij andere op SandForce SF-2281 gebaseerde 120 GB SSD's van Kingston. Of er een technische reden is voor de lagere opgegeven snelheden is ons niet helemaal duidelijk: het lijkt ons eigenlijk waarschijnlijker dat men om marketingredenen deze goedkopere SSD ook lagere snelheden geeft. We weten immers dat zowel de controller als de flashchips tot meer in staat zijn.

De prijs is zoals gezegd gemiddeld 89 euro, al zijn er shops die de V300 120GB al voor zo'n 80 euro verkopen. De prijs van 89 euro komt omgerekend neer op € 0,76 per GB en daarmee is de Kingston V300 één van de goedkoopste SSD's op de markt op dit moment. Twee exemplaren die nog goedkoper zijn, zijn de Crucial v4 en de Samsung 840, maar die hebben elk duidelijke bezwaren: de Crucial v4 is dankzij de Serial ATA 300 controller niet bepaald snel; de Samsung 840 gebruikt TLC-geheugen dat potentieel een kortere levensduur voor de SSD betekent én valt tegen qua schrijfsnelheid. Kingston heeft het dus in zich om in het budgetsegment hoge ogen te gooien.

Naast de door ons geteste 120 GB uitvoering is de V300 ook verkrijgbaar in varianten met 60 GB en met 240 GB. Die laatste kost zelfs maar € 0,72 per GB. Naast de standaard uitvoering waarbij je enkel de SSD krijgt, verkoopt Kingston ook desktop en notebook kits. In beide gevallen krijg je dan datamigratiesoftware en een externe 2,5" behuizing. Bij de desktop kit zit verder een 3,5" inbouw bracket. Zo heb je alles wat je nodig hebt om je bestaande harde schijf te migreren naar een SSD.

Benchmarks

Voor harddisks en SSD’s maken we gebruik van een Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

Allereerst gebruiken we Atto Disk Benchmark om de doorvoersnelheid van SSD’s zowel bij datablokken van 4 kB als 1 MB te meten. Atto is ingesteld op de standaardwaarde 4 als queue depth, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, waar de testdata van Atto wel extreem goed comprimeerbaar is. SandForce gebaseerde SSD’s hebben zodoende geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes binnen AS SSD: de resultaten zijn zodoende 'worst case' voor deze SSD’s.

PCMark Vantage en PCMark 7 zijn wat ons betreft de belangrijkste benchmarks. PCMark Vantage simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark Vantage is echter gebaseerd op software uit het Windows Vista tijdperk en ook op de manier waarop Windows Vista harde schijven en SSD’s aanstuurt. PCMark7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario’s. Verder speelt PCMark7 de scenario’s real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark7 dan ook niet in de scores terug.

Als laatste hebben we ook nog een benchmark toegevoegd aan de tabel die eigenlijk weinig praktische waarde heeft, maar leuk is voor wie het écht interesseert. Het zijn de maximale 4k read en write Iops, gemeten in Iometer met een queue depth van 32 en oncomprimeerbare data. Dit zijn de waardes waar fabrikanten vaak zelf ook mee pronken.

Grafieken

In de grafieken hebben we alle nog goed verkrijgbare door ons geteste 120 / 128 GB SSD's opgenomen. De Kingston V300 120GB is te herkennen aan rode balkjes. De twee andere "budget SSD's", de Crucial v4 128GB en de Samsung 840 120GB hebben gele balkjes, zodat de vergelijking goed te maken is. 

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld. Juist omdat de Kingston op SandForce gebaseerd is, scoort 'ie erg goed in deze test.

We zien dat de prestaties van de V300 in lijn liggen met andere SandForce-gebaseerde SSD's. Op de 4k lezen test na is de Kingston ook duidelijk sneller dan de Crucial v4 en Samsung 840.

4k lezen

4k datablokken lezen doet de V300 SSD met 144,8 MB/s. Daarmee is het de snelste van de SandForce gebaseerde 120/128GB SSD's.

4k schrijven

Bij het schrijven van 4k blokken meten we 203,4 MB/s. Dat doet menig andere SandForce SSD weer juist ietsje sneller.

1MB lezen

Het lezen van 1 MB datablokken toont in feite de maximale doorvoersnelheid in de praktijk. 551,6 MB/s slaat de teller naar uit.

1MB schrijven

Bij de 1MB schrijftest zien we de maximaal haalbare doorvoersnelheid bij schrijven. Nogmaals: Atto werkt met comprimeerbare data en dus mag het niet verwonderlijk zijn dat vrijwel alle SandForce SSD's hier de 500 MB/s voorbij streven. 

AS SSD (oncomprimeerbare data)

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller als de geteste Kingston SSDNow V300 hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

De V300 120GB haalt in deze test een score van 526 punten. Courante high-end SSD's van deze capaciteit scoren tegenwoordig tussen de 800 en 1000 punten. De score van Kingston is in lijn met andere SandForce SSD's met 120 GB capaciteit. De Samsung 840 120GB scoort met 707 punten hoger, de Crucial v4 met 271 punten echter veel lager.

Kijken we naar de deelscores, dan zien we dat de Samsung 840 z'n hogere scores voornamelijk aan de 4k read tests heeft te danken. Bij alle schrijftests is Kingston veel sneller.

4k blokken lezen - single threaded

4k blokken lezen - 64 threads

Sequentieel lezen

4k blokken schrijven - single threaded

4k blokken schrijven - 64 threads

Sequentieel schrijven

PCMark Vantage

PCMark Vantage is gebaseerd op het hardeschijfgebruik van echte applicaties, zij het applicaties uit de Windows Vista tijd. Futuremark heeft zogenaamde traces, zeg maar opnames gemaakt van de schijfactiviteit van echte programma's en speelt deze activiteit in de benchmark zo snel mogelijk opnieuw af. Doordat de traces niet real-time maar zo snel mogelijk worden afgespeeld worden prestatieverschillen tussen schijven in PCMark Vantage uitvergroot.

70.625 punten is een zéér mooie score voor een 120/128 GB drive: goed voor een tweede plek, onder de Samsung 840 Pro. Kingston scoort hiermee beter dan de Samsung 840 en al zeker dan de Crucial v4, die op 32936 punten blijft steken.

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces in real time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar komen de resultaten ook veel beter overeen met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

In PCMark7 komen we met de Kingston SSDNow V300 uit op 5317 punten. Ook hier een prima score, die hoger is dan die van de andere budget SSD's.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Iometer

Voor de liefhebbers ten slotte zoals beloofd nog de maximale random 4k read en write scores die de Kingston SSDNow V300 behaalt in Iometer, met queue-depth 32 en uitgevoerd binnen een blok van 8 GB. De test is gedraaid met comprimeerbare data. Dit zijn de scores waar fabrikanten van SSD's ook graag mee schermen.

Conclusie

Wie een lekker goedkope 120 of 128 GB SSD zocht, kon al terecht bij Crucial en Samsung voor respectievelijk de v4 of de 'niet-Pro' 840. Op beide SSD's is echter wel wat aan te merken: de v4 is naar huidige maatstaven echt traag; de 840 is bij schrijfopdrachten niet snel en werkt met TLC-geheugen, dat zich nog niet helemaal bewezen heeft.

Kingston brengt nu met de V300 een SSD die op de markt die qua prijs wél budget is, maar qua prestaties zeker niet. De prestaties liggen keurig in lijn met andere SandForce SF-2281 gebaseerde SSD's. En laat gezegd zijn: dat is anno 2013 al lang niet meer voldoende om in de bovenste regionen van alle grafieken uit te komen, maar is in ieder geval duidelijk beter dan die andere budget SSD's. Kort en goed: op de prestaties van de Kingston V300 is eigenlijk niets aan te merken.

Dat maakt onze conclusie helder: in het budget segment is de Kingston V300 120GB zonder meer onze eerste keuze. Een ideale SSD om een bestaande PC te upgraden zonder te veel geld te spenderen!

Zoals gebruikelijk bij producten die in het oog springen door een uitstekende prijs/prestatieverhouding, belonen we Kingston met een Bronze Award.


Kingston V300 120GB


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Kingston SSDNow V300 60GB

Kingston SSDNow V300 60GB

 • SSD
 • 60 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 60GB (desktop kit)

Kingston SSDNow V300 60GB (desktop kit)

 • SSD
 • 60 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 60GB (notebook kit)

Kingston SSDNow V300 60GB (notebook kit)

 • SSD
 • 60 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 60GB (upgrade kit)

Kingston SSDNow V300 60GB (upgrade kit)

 • SSD
 • 60 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 120GB (desktop kit)

Kingston SSDNow V300 120GB (desktop kit)

 • SSD
 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 120GB (notebook kit)

Kingston SSDNow V300 120GB (notebook kit)

 • SSD
 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 120GB (Toshiba)

Kingston SSDNow V300 120GB (Toshiba)

 • SSD
 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 120GB (upgrade kit)

Kingston SSDNow V300 120GB (upgrade kit)

 • SSD
 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 240GB (desktop kit)

Kingston SSDNow V300 240GB (desktop kit)

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 240GB (notebook kit)

Kingston SSDNow V300 240GB (notebook kit)

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 240GB (Toshiba)

Kingston SSDNow V300 240GB (Toshiba)

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
Kingston SSDNow V300 240GB (upgrade kit)

Kingston SSDNow V300 240GB (upgrade kit)

 • SSD
 • 240 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 450 MB/s
 • 450 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*