Mediaspeler mini round-up: voor elk wat wils

32 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASUS O!Play BDS-700
 3. 3. Eminent EM7385
 4. 4. LG SP520 en SP820
 5. 5. Mede8er MED600X3D
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Het is alweer geruime tijd geleden dat we onze laatste vergelijkingstest publiceerden van mediaspelers. Sindsdien zagen we dan ook beduidend minder nieuwe modellen op de markt verschijnen. De laatste tijd verzamelde zich echter weer een klein aantal in het Hardware.Info lab. We testten deze en stellen ze een voor een aan je voor. De selectie is tamelijk eclectisch: een Blu-ray-speler met mediaspeelfuncties, een klassieke mediaspeler met 3D-ondersteuning, twee settopbox-achtige apparaten met mediaspeelfuncties en een 3D-netwerkstreamer.

Wie op zoek is naar een mediaspeler, wil een apparaat dat zonder tussenkomst van een computer digitale audio- en videobestanden doorgeeft aan een stereo-installatie en/of televisie. Daar zijn tegenwoordig tal van opties voor, niet in de laatste plaats al ingebouwd in televisies, Blu-ray-spelers en thuisbioscoopsets. Desalniettemin heeft iedere oplossing wel zijn specifieke sterkere en zwakkere punten.

Dat maakt het lastig om "de" mediaspeler aan te raden. We hebben onze best gedaan, maar de vraag blijft regelmatig terugkomen in ons forum: welke moet ik kopen. Helaas blijft het antwoord gelijk: het hangt af van wat je wil. Gaat het puur om gedownloade avi's en mkv's met een Dolby Digital of een DTS audiospoor? Dan kan je met vrijwel iedere oplossing uit de voeten, let alleen op dat de DTS codec ondersteund is. Doorgaans staat dat expliciet op de doos - is dat niet zo, dan is de kans groot dat het apparaat het niet kan.

Wil je echter ook Windows Media Audio Pro-bestanden afspelen, streamen vanaf een NFS-netwerkshare, een grafische mediabibliotheek gebruiken voor navigatie door je collectie, direct naar de speler downloaden vanaf Usenet of met Bittorrent, HD audio in de beste kwaliteit weergeven en zo zijn er nog tientallen variabelen: dan is de keuze aanzienlijk minder groot. Wélk product het best aansluit, hangt dus af van je vereisten - en wees voorbereid op de mogelijkheid dat alle functies die je op het oog hebt, toch niet in één apparaat beschikbaar zijn.

Voor online bronnen geldt het omgekeerde: wil je Uitzending Gemist, Teletekst en meer van dat soort specifiek op de Benelux gerichte voorzieningen, dan ben je beter uit bij de grote CE-merken. Volstaat YouTube, aangevuld met wat minder bekende online streaming bronnen, en wat social media, dan kan een mediaspeler dat ook wel.

In deze test hebben we, toevallig, een aardige dwarsdoorsnede van de opties op de markt bij elkaar. De ASUS O!Play BDS-700 is een Blu-ray-speler met een ingebouwde mediaspeler, zoals het merk er al heel wat heeft onder de O!Play-vlag. De Eminent EM7385 is een klassieke mediaspeler met harde schijf inbouwmogelijkheid op basis van een Realtek-processor, maar wel het topmodel en de laatste generatie. LG stuurde twee doosjes die meer bedoeld zijn om een 'domme' TV in een 'Smart TV' te veranderen en daar zit natuurlijk ook mediaspelerfunctionaliteit bij. Van Mede8er ten slotte bespreken we de MED600X3D, een streamer met dezelfde technische basis als de EM7385 én natuurlijk de eerder geteste MED1000X3D.

ASUS O!Play BDS-700

ASUS timmert alweer een hele tijd aan de weg met de O!Play mediaspelers. Het zijn in de regel technisch goed werkende apparaten met een aantrekkelijke prijs, maar er zitten ook vaak ruwe kanten aan, van minder overzichtelijke menu's tot incomplete vertalingen tot vreemde afstandsbedieningen. De O!Play BDS-700 zet die traditie min of meer voort, maar is wel de meest gelikte speler die we tot dusver van het merk zagen. De ruwe kantjes zijn dit keer ook van een iets andere aard dan bij de eerdere modellen. Aan de buitenkant is er weinig van te zien, de speler ziet er gelikt uit en heeft naast twee USB-ingangen ook twee HDMI-uitgangen, één voor directe aansluiting op de televisie en één voor aansluiting op een externe versterker. Dat is erg handig als je wel een 3D-televisie hebt, maar geen HDMI 1.4-geschikte versterker.

Asus O!Play BDS-700

De O!Play BDS-700 maakt gebruik van een Marvell-processor, een type dat we zelden tegenkomen in dit soort mediaspelers. De bestandscompatibiliteit heeft er niet noemenswaardig onder geleden: de BDS-700 speelt de meeste formaten gewoon keurig af. Helaas lijkt Dolby TrueHD niet goed te worden weergegeven, alleen het deel van de stream met Dolby Digital komt door. Op videocodec gebied missen we foutloze ondersteuning van de VC-1 codec in combinatie met de MKV-container, een combinatie die we relatief weinig tegenkomen. In de praktijk werkt het wel, maar met haperingen.

Daar staat tegenover dat de gebruikte Qdeo-chip zorgt voor een uitstekende beeldverwerking. Met name wie veel standaard definitie bestanden in de collectie heeft, zal waarderen dat de BDS-700 ze er beter uit laat zien. Tegelijkertijd is er ook weinig mis met de 1080p weergave, maar dat is geen grote prestatie.

Asus O!Play BDS-700

Het menu is overzichtelijk en met lokaal aangesloten opslagmedia werkt de BDS-700 prima samen. Helaas is dat niet het geval met netwerklocaties en dat is echt het zwakke punt van deze speler. Alleen via het DLNA-protocol zijn bestanden afspeelbaar, ofwel mediaserver software is vereist, al dan niet met transcoding mogelijkheid. Dat is een forse beperking, want een alternatief in de vorm van door SMB (standaard shares) bladeren is er niet. Die functie is in iedere netwerkmediaspeler van een paar tientjes aanwezig, dus het is ons een raadsel dat ASUS deze mogelijkheid in de BDS-700 achterwege heeft gelaten. ASUS zelf stelt dat dit niet aansluit bij de wensen van de doelgroep, maar dat kunnen we rustig beschouwen als marketing voor 'we hebben er niet aan gedacht en/of we kregen het niet aan de praat'. Gelukkig heeft ASUS met eerdere O!Play mediaspelers bewezen te beschikken over een erg actief ontwikkelteam, dus wie weet wordt fatsoenlijke netwerkbrowsing nog toegevoegd.

Ook met dit gemis blijft het lastig de O!Play BDS-700 niet te waarderen. Dat heeft alles te maken met de functieomvang in het licht van de prijs, die met gemiddeld nog geen 200 euro vrij redelijk is. Weliswaar kan je met wat zoeken wel een aparte Blu-ray speler en mediaspeler vinden voor een vergelijkbare of nog iets lagere prijs, maar dat is een minder elegante oplossing zonder zeer grote meerwaarde. De BDS-700 beheerst duidelijk meer formaten dan tegenhangers van mainstream merken als LG en Samsung, terwijl de prijs niet bijzonder veel hoger is dan die van de luxere Blu-ray spelers van die merken.

Pluspunten:

 • Ingebouwd Blu-ray loopwerk
 • Twee HDMI-uitgangen
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Goede bestandscompatibiliteit
 • Behoorlijk overzichtelijk menu

Minpunten:

 • Geen SMB shares ondersteund
 • Relatief duur in vergelijking met mainstream BD-spelers
 • VC-1 in MKV hapert
 • Dolby TrueHD ondersteuning niet in orde

Asus O!Play BDS-700

Eminent EM7385

De tweede speler die we bespreken is de Eminent EM7385, voluit 3D full hd mediaplayer. Het apparaat vertoont grote overeenkomsten met de EM7285 die we ruim een jaar geleden bespraken. De EM7385 is overigens al een tijdje op de markt, maar we kwamen nog niet eerder toe aan een review. Feitelijk is het de EM7285 met een andere processor, de bekende Realtek RTD1186 met 3D Blu-ray ondersteuning. Dezelfde chip die zich in de Xtreamer Prodigy en de Mede8er MED1000X3D bevindt. Ook de Mede8er MED600X3D, die we verderop bespreken, maakt hier gebruik van.

Eminent EM7385

Eminent doet de nodige aanpassingen aan de firmware om er een eigen gezicht aan te geven. Helaas kiest het merk er nog altijd voor om een relatief klein deel van de beschikbare schermruimte te gebruiken. Dat was nog begrijpelijk een paar jaar geleden en zelfs voor instapmediaspelers valt te denken dat ze met een SDTV worden verbonden - maar voor een luxe topmodel is dat bijzonder onwaarschijnlijk. Het is leuk dat er analoge video-uitgangen op zitten, maar heel realistisch is het niet dat die ooit gebruikt zullen worden. Ook 3D weergeven is niet mogelijk via zo'n aansluiting. Met andere woorden, dit is een HD mediaspeler bestemd voor HD televisies en daar past een HD menu bij, met overzichten en instellingenschermen die meer dan acht regels benutten.

Eminent EM7385

De EM7385 is niet goedkoop, gemiddeld betaal je er net geen 200 euro voor. Daarvoor haal je wel een behoorlijk complete speler in huis, die ook beschikt over ingebouwde WiFi met twee antennes - nog altijd een zeldzaamheid, veelal is een dongle vereist. Als er al WiFi is ingebouwd, is het vaak een erg simpel kaartje met een antenne. De metalen behuizing zorgt voor een luxere uitstraling en de slede voor inbouwen van een harde schijf is lekker solide. Eminent levert een stevige HDMI-kabel mee (op de doos aangeprezen als een exemplaar dat 20 euro waard is, wat een beetje overdreven is), evenals een USB 3.0-kabel. Dat is niet uitzonderlijk, maar ook niet standaard.

Toepassing van de RTD1186 chip betekent dat de EM7385 vrijwel ieder mediaformaat onder de zon afspeelt. Toch zijn er wat ruwe kantjes. Waar de ASUS BDS-700 moeite had met TrueHD, geeft de Eminent niet de volledige kwaliteit van DTS Master Audio weer. Dat is wel een meer gebruikte codec. Aan de andere kant speelt de EM7385 alle audioformaten af, alleen ons WMA Pro testbestand blijkt weer een lastige kluif, maar dat is bij veel spelers het geval. Afgezien van deze kleinigheden is de bestandscompatibiliteit zoals je mag verwachten van een speler met deze chip. De enige smet bij het afspelen was dat sommige hoge bitrate bestanden niet volledig soepel afspeelden. Dat verschijnsel zien we vaker met de Realtek RTD1186 spelers - een firmware update (of downgrade) biedt doorgaans soelaas. Toch is het enigszins storend dat een basale functie als deze niet gewoon vlekkeloos werkt anno 2013.

Pluspunten:

 • Zeer goede bestandscompatibiliteit
 • Ingebouwde wifi i.p.v. dongle
 • USB 3.0 voor snel vullen
 • 3D-ondersteuning

Minpunten:

 • Benut Full HD-resolutie niet optimaal
 • DTS Master Audio niet in volledige kwaliteit
 • Hapering bij sommige hoge bitrate bestanden

LG SP520 en SP820

LG introduceerde enige tijd geleden twee kastjes om een 'gewone' TV om te toveren in een 'smart tv'. De SP520 heeft wat minder functies en heet een 'Network media player', de SP820 is het uitgebreidere model en heet dan ook 'smart tv upgrader'.

LG SP520
LG SP520

Over de SP520 kunnen we heel kort zijn. Dit apparaat kost gemiddeld net geen 65 euro, maar is qua bestandscompatibiliteit beperkt tot oudere codecs. Op audiogebied missen we, naast surround codecs, ogg, flac en ape. Dat is tot daaraantoe, maar op videogebied ontbreekt ondersteuning voor cruciale codecs als H.264 en VC-1. Daarnaast kan de SP520 niet overweg met moderne Quicktime (mov) bestanden, net zo min als met DVD folders, ISO-bestanden, laat staan Blu-ray folders. Dat maakt het apparaat naar onze mening niet meer interessant: voor hetzelfde geld kan je een eenvoudige Realtek-gebaseerde mediaspeler aanschaffen die al deze bestanden probleemloos afspeelt.

De SP820 heeft meer in zijn mars. Net als de SP520 is dit model voorzien van bedrade en draadloze netwerkaansluitingen, maar het kan daar heel wat meer mee doen. Weliswaar is de codec-ondersteuning niet zo compleet als bij de mediaspelers die we doorgaans testen (de maar iets duurdere MED600X3D bijvoorbeeld beheerst er heel wat meer), maar de voornaamste codecs zitten er wel in. Het voornaamste minpunt van de SP820 op dit vlak is dat ook deze niet overweg kan met DVD en Blu-ray folders en ISO-bestanden. Ook met m2ts-bestanden kan deze speler niets aanvangen. De compatibiliteit is ongeveer gelijk aan wat LG aanbiedt in zijn smart TV's, Blu-ray spelers en home cinemasets.

LG SP820
LG SP820 met Magic Remote

Daar staat tegenover dat de SP820 óók beschikt over de best mooi vormgegeven interface van die producten, die je bovendien kan bedienen met de 'Magic Remote', een afstandsbediening die dankzij de ingebouwde gyroscoop werkt als een soort toverstaf. Je verplaatst de cursor of het geselecteerde onderdeel van het menu door de afstandsbediening door de lucht te bewegen, in plaats van met de meer gebruikelijke cursortoetsen. Dat werkt heel aardig, zeker als je tekst moet invoeren. Dat kan opmerkelijk genoeg niet met de gratis verkrijgbare smartphones apps (iOS en Android) die LG ook beschikbaar stelt.

LG ontsluit de nodige online diensten met de SP820, waaronder YouTube, Flickr en diverse social media. Ook online streaming dienst Deezer is beschikbaar. Bovendien kan je middels te installeren 'apps' het aanbod uitbreiden. LG kondigde onlangs aan ook Spotify op de 2013 modellen te ondersteunen, maar of die app ook op de SP820 beschikbaar komt was op moment van schrijven nog niet duidelijk.

De SP820 heeft naast de beperkte bestandscompatibiliteit in vergelijking met 'klassieke' mediaspelers als voornaamste nadeel dat hij alleen media vanaf een netwerklocatie kan afspelen, wanneer hij gebruikmaakt van UPnP. Bladeren op netwerkshares is niet mogelijk. Dat is raar, want LG heeft eerder mediaspelers (ook ingebouwd in home cinemasets) gebouwd, die wél gewoon via bijvoorbeeld SMB konden navigeren.

SP520 Pluspunten:

 • Goedkoop
 • Gebruiksvriendelijk
 • Ingebouwde Wifi

SP 820 Pluspunten:

 • Gebruiksvriendelijk
 • Magic Remote werkt heel aardig
 • Bediening met apps
 • Flink aanbod aan apps voor het apparaat
 • Indexeert ook bestanden op usb-opslag

SP520 Minpunten:

 • Zeer beperkte bestandscompatibiliteit
 • Beperkte functionaliteit
 • Sorteert bestanden niet correct alfanumeriek

SP 820 Minpunten:

 • Geen SMB shares
 • Beperkte bestandscompatibiliteit

Foto's en screenshots LG SP520:

Foto's en screenshots LG SP820:

Mede8er MED600X3D

Wil je een mediaspeler die wél 3D-ondersteuning biedt, maar geen inbouwmogelijkheid voor een harde schijf heeft, dan is de Mede8er MED600X3D een optie. Dit is bovendien een van de meest betaalbare van de modellen die met 3D-overweg kunnen. Feitelijk is het kastje bijna niet te onderscheiden van de oudere MED400X en 400X2 en de overeenkomsten zijn dan ook groter dan de verschillen.

Mede8er MED600X3D

Zoals we nog altijd bij Mede8er gewoon zijn, treffen we een prettig complete hoeveelheid aansluitingen. Naast HDMI ook nog component en composiet video-uitgangen: handig voor op vakantie, in de caravan of op de boot, als je het nog moet doen met oudere televisies. Daar is hij prima geschikt voor, dankzij de compacte afmetingen. Naast twee usb-hostpoorten is ook een lezer ingebouwd voor SD-geheugenkaartjes. De ingebouwde wifi-adapter is via PCI-Express aangesloten in ons testmodel, maar er zijn ook uitvoeringen zonder wifi.

Net als de Eminent EM7385 gebruikt de MED600X3D een Realtek RTD1186 SoC en compatibiliteit is dan ook in de basis hetzelfde. De interface is echter een wereld van verschil. Mede8er maakt hier veel werk van en blijft ook voor oudere modellen updates met functionaliteit uitbrengen. De interface reageert vlot en maakt goed gebruik van de resolutie van een full hd televisie.

Op moment van schrijven werkt het bedrijf aan een zelfstandige jukebox-oplossing, die op de spelers zelf kan draaien. Die was echter nog niet gereed voor deze test. Dat betekent niet dat je geen fraaie grafische bibliotheek kan gebruiken op de speler, maar dat vereist wel een extern programma op een PC, waarmee je deze genereert, zoals Yamj of een van de vele vergelijkbare pakketten.

De werking van de MED600X3D is prima; de bestandscompatibiliteit is zoals verwacht groot, de netwerksnelheid is uitstekend en de functie-omvang van de firmware is indrukwekkend. De beeldkwaliteit is bij full hd uiteraard uitstekend, bij lagere resolutiebestanden is het alleszins redelijk - de HQV-score van 70 is aan de hoge kant voor Realtek-gebaseerde spelers. Vergeleken bij de postprocessing-mogelijkheden van de grote CE-merken is het natuurlijk niet bijzonder, maar voor deze prijs verwachten we dat ook niet. Die prijs is gewoon alleszins acceptabel - een goedkopere 3D netwerkstreamer vind je niet snel, zeker niet van een merk van enige bekendheid.

Pluspunten:

 • Uitstekende bestandscompatibiliteit
 • Ingebouwde wifi i.p.v. dongle
 • 3D-ondersteuning
 • Uitgebreide firmware
 • Mediabibliotheek

Minpunten:

 • Relatief duur i.v.m. non-3D modellen
 • DTS Master Audio niet in volledige kwaliteit

Conclusie

Mediaspelers zijn rap aan het terugkeren naar wat het waren, nicheproducten. Dat is te zien aan het zeer geringe aantal modellen dat in 2012 en 2013 op de markt is gekomen - waar in de periode 2008-2011 jaarlijks tal van nieuwe modellen en nieuwe merken 'in de mediaspelers' stapten, is aan die beweging inmiddels wel een einde gekomen. Het kleiner worden van het segment is ook te zien aan de technologische innovatie: de bestandscompatibiliteit verandert amper nog, ondersteuning van DRM en daarmee streaming diensten als Netflix lijkt opgegeven te zijn, nieuwe modellen richten zich vooral op verfijning van bestaande functies.

Het is mogelijk dat er een opleving komt op het moment dat UHD/4K-televisies een wat aantrekkelijker prijspunt bereiken. H.265 codering vergt weer behoorlijk meer rekenkracht dan H.264 en op laptop en desktop zien we in de mainstream eerder een daling van rekenkracht/euro dan een stijging. Vergelijkbaar met hoe een 400 euro kostende H.264 mediaspeler in 2007 een interessant alternatief was voor een 3GHz PC die initieel vereist was om soepel deze codec af te spelen, zou iets soortgelijks de komende jaren kunnen gebeuren. De kans is echter klein. In de tussentijd zijn smartphone en tablet mainstream geworden en die apparaten zijn voor de hand liggende kandidaten voor integratie van goedkope, dedicated H.265 decoders (en later encoders).

Daarnaast is Smart TV, zij het met horten en stoten, eindelijk zijn belofte van 'internet in de huiskamer' aan het inlossen. De meeste televisies, Blu-ray spelers en home cinemasets beschikken over mediaspeelfuncties en die worden alleen maar uitgebreider. De meerwaarde van een apart apparaat dat louter kan afspelen is daarmee beperkt. Uiteraard blijft er een niche voor liefhebbers van zaken als gepersonaliseerde mediabibliotheken en obscure bestandsformaten, maar gezien de immer dalende prijzen van goedkope mini-PC'tjes is voor die groep een custom 'mediaspeel-PC' vermoedelijk minstens zo interessant.

Kijken we naar de modellen die we voor dit artikel konden bespreken, dan is de ASUS O!Play BDS-700 een interessante optie als je toch al op zoek was naar een Blu-ray speler. De prijs is natuurlijk wat hoger, maar je krijgt er een redelijk complete mediaspeler bij. Het enige wat je in het achterhoofd moet houden, is dat met wat zoeken een complete thuisbioscoopset voor een niet al te veel hogere meerprijs te koop is, die vrijwel dezelfde mogelijkheden biedt. De beperkingen qua afspelen via het netwerk zorgen ervoor dat de BDS-700 het zonder award moet stellen.

De Eminent EM7385 is een prima 3D-mediaspeler, maar behoorlijk aan de prijs. Dat geldt ook de concurrent van Mede8er, de MED1000X3D, maar dat merk heeft ook al de qua functionaliteit vrijwel identieke MED800X3D, terwijl de Xtreamer Prodigy een paar tientjes minder kost. Van al die opties is de interface van de Eminent toch wel het minst fraai en dat onderdeel is naar onze mening te belangrijk om te negeren. Ook hier houden we de awards dus in de kast.

De 'Smart TV extenders' van LG, de SP520 en de SP820, lossen hun belofte niet in. Ze voegen veel mogelijkheden toe, maar juist basale zaken zijn onvolledig of niet geïmplementeerd. Wellicht een volgende versie, maar de belofte van de DP1W lossen ze niet in.

Mede8er MED600X3D

De Mede8er MED600X3D ten slotte is een prima keuze als je op dit moment een mediaspeler zoekt die met 3D overweg kan. Is dat niet belangrijk, dan kan je beter een goedkopere optie uitzoeken. Ook deze speler is echter niet te duur voor wat hij biedt, terwijl Mede8er inmiddels wel heeft laten zien achter de eigen producten te staan - al kan het soms even duren eer een bug wordt opgelost. Dat is echter inherent aan deze productgroep. De MED600X3D ontvangt dus een Silver Award.


Mede8er MED600X3D


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus O!Play BDS-700

Asus O!Play BDS-700

 • Intern DVD-station
 • Intern Blu-ray station
 • 2 GB
 • HDMI
 • LAN
 • 802.11n
Niet verkrijgbaar
Eminent EM7385

Eminent EM7385

 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
LG SP520

LG SP520

 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
LG SP820

LG SP820

 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
Silver Award Mede8er MED600X3D

Mede8er MED600X3D

 • 0 GB
 • HDMI
 • LAN
Niet verkrijgbaar
0
*