AMD Radeon HD 7970 GHz Edition vs. Nvidia GeForce GTX 680: frame times review

84 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Assassin's Creed III
 3. 3. Battlefield 3
 4. 4. Far Cry 3
 5. 5. Hitman: Absolution
 6. 6. Max Payne 3
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Kort geleden las je op Hardware.Info alles over een nieuwe manier om de prestaties van videokaarten in kaart te brengen: frametime tests. In dit artikel lees je de eerste head-to-head die we met deze methode hebben uitgevoerd: de AMD Radeon HD 7970 GHz Edition versus de Nvidia GeForce GTX 680.

Wie op zoek is naar een nieuwe videokaart om moderne games in Full HD resolutie en vrijwel altijd hoogste settings te spelen, komt al snel voor de keuze tussen deze twee kaarten te staan. Qua prijs zet AMD de laatste tijd scherp in: een Radeon HD 7970 GHz Edition koop je gemiddeld voor een dikke € 400, wat meer als je een verder overklokte versie wenst aan te schaffen. Voor een GeForce GTX 680 betaal je gemiddeld zo'n € 460 op dit moment.

Toen we de 7970 GHz Edition in eerste instantie testten, concludeerden we dat de kaart in de meeste benchmarks sneller is dan de GeForce GTX 680. Met de originele prijs van de GHz Edition was er geen significant verschil in prijs/prestatie-verhouding te vinden, dus je zou mogen concluderen dat de 7970 GHz met de huidige prijsstelling de betere keuze is. 

Toch is het verhaal met onze standaard benchmarks nog niet helemaal af. De nieuwe frametime testmethode kan in potentie een nieuw licht op de zaak schijnen. Aan de hand van deze andere testmethode en vijf moderne games duiken we er opnieuw in. Welke kaart is nu sneller, de GTX 680 of de HD 7970 GHz Edition?

Benchmarks

We hebben de kaarten getest op ons standaard testsysteem, bestaand uit een Intel Core i7 3960X (Sandy Bridge-E) processor, een ASUS P7X79 Pro moederbord, 16 GB Corsair DDR3-1600 geheugen, een Samsung Spinpoint F1 harde schijf en een Cooler Master Silent Pro Gold 1200 watt voeding. Alle benchmarks zijn uitgevoerd onder Windows 7 x64.

Voor de frametime test richten we ons enkel op de meest gebruikte resolutie, Full HD. We hebben een vijftal games getest: Assassin's Creed III, Battlefield 3, Far Cry 3, Hitman: Absolution en Max Payne 3. We hebben deze games zowel in Normal/Medium settings getest als in de hoogste settings, waarbij we die laatste combineren met 4x AA.

Op de volgende pagina's zie je telkens balkgrafieken met achtereenvolgens fps-waardes en het 99ste percentiel van de frametijden. In de derde grafiek zie je telkens de rendertijden van de eerste 1500 frames van de verschillende benchmarks uitgebeeld. We laten expres niet de gehele benchmark zien, omdat de grafiek dan te veel bij elkaar gepropt wordt om duidelijk de variatie in rendertijden en eventuele pieken te zien.

De AMD Radeon HD 7970 GHz Edition hebben we getest met Catalyst driver versie13.2 beta, voor Nvidia gebruikten we GeForce driver versie 310.90.

Assassin's Creed III

De eerste game die we bekijken is Assassin's Creed III. In 1920x1080 met Medium settings blijkt de GeForce GTX 680 op basis van de standaard test de snellere kaart: 160,3 fps voor Nvidia tegen 132,7 fps voor AMD. De frametime test toont weinig schokkende verschillen: beide kaarten produceren vrijwel alle frame op of onder de 8 milliseconden, zonder noemenswaardige uitschieters. Kijken we naar het 99ste percentiel, dan komt Nvidia op 8,5 ms en AMD op 8,8 ms. Prima.

In Very High settings pakt Nvidia bij de standaard test een vrijwel even grote voorsprong op AMD; 78,4 fps ten opzichte van 67,8 fps. Hier zien we bij de frametime test echter duidelijke verschillen: waar bij AMD opnieuw alle frames ongeveer even lang duren om te berekenen, is er bij Nvidia meer variatie. Bij de GTX 680 meten we een enkel frame dat langer dan 25 ms duurt, maar dat kan een glitch in the matrix zijn. De 99ste percentiel waardes liggen onieuw dicht bij elkaar, maar hier ligt juist bij AMD de tijd waarbinnen 99% van de frame berekend kan worden wat lager. Met beide kaarten is 1920x1080 op maximale settings uitstekend speelbaar.

Battlefield 3

In Battlefield 3 in Full HD op Medium settings blijkt AMD de snellere als we naar fps-metingen kijken. De Radeon HD 7970 GHz Edition behaalt gemiddeld 142 fps in onze benchmark, de GeForce GTX 680 komt tot 118,2 fps. Het lijkt een klein verschil, maar kijken we naar de frame tijden, dan zien we dat die bij AMD redelijk constant zijn, maar bij de GTX 680 grofweg variëren tussen de 4 ms en 20 ms. Uiterindelijk blijkt bij AMD 99% van de frames binnen 10,6 seconden berekend te zijn, bij Nvidia ligt deze waarde bijna twee keer zo hoog, op 19,5 ms. Dat is nog altijd prima overigens.

Bij Ultra settings met 4x AA liggen de fps-waardes een stuk dicht bij elkaar en trekt Nvidia met 66,7 fps aan het langste eind. Kijken we naar de frametijdens dan gaan beide kaarten behoorlijk gelijk op en zijn de hele hoge pieken van Nvidia verdwenen. AMD heeft met een 99ste percentiel waarde van 17 ms de snelste werking, maar ook bij Nvidia wordt 99% van de frame binnen 20,8 ms berekend. Beide kaarten draaien Battlefield 3 met hoogste settings in Full HD resolutie als een zonnetje.

Far Cry 3

In Far Cry 3 in Full HD met Medium settings blijken de GeForce GTX 680 en Radeon HD 7970 GHz wanneer we naar de fps-waardes kijken vrijwel even snel: gemiddeld 93,1 fps in onze benchmark voor AMD en gemiddeld 96,5 fps voor Nvidia. Kijken we naar de grafiek dan zien we inderdaad dat de rendertijd van de meeste frames vrijwel identiek is, maar dat AMD heel wat duidelijke pieken heeft. Uiteindelijk blijkt dat Nvidia 99% van de frames binnen 13,7 ms aflevert, terwijl die grens bij AMD op 19 ms ligt. 

In 1920x1080 met Ultra settings scoren beide kaarten tussen de 40 en 45 fps, waarbij het juist AMD is die gemiddeld een hogere fps-waarde weet te bewerkstelligen. Enkel op basis van deze gegevens zou je mogen concluderen dat beide kaarten in de gevarenzone zitten: 40 fps is namelijk ruim onder onze veilige grens van 60 fps. Wie zich onze review van Far Cry 3 nog kan herinneren, weet dat we schreven dat 60 fps niet noodzakelijk bleek om soepel te gamen, maar dat we bij AMD-kaarten duidelijke schokken bemerkten die ervoor zorgden dat het spel niet soepel aan voelde.

De frame time test verduidelijkt dit effect. Waar de render tijden van Nvidia keurig rond de 20 ms blijven liggen, heeft AMD behoorlijk wat pieken die de 40 ms voorbij gaan. De 99ste percentiel waarde is uiteindelijk 39 ms, flink hoger dan de 27,2 ms van Nvidia. Far Cry 3 in 1920x1080 met Ultra settings speelt op de Nvidia kaart zonder meer prettiger.

Hitman: Absolution

In Hitman: Absolution blijkt AMD op basis van de gemiddelde fps-meting de snellere. Op Medium settings in Full HD komt de Radeon HD 7970 GHz Edition op 87,5 fps, terijl Nvidia op 68,6 fps blijft steken. De frametime grafiek laat juist in deze benchmark echter een interessant beeld zien: waar er bij Nvidia weinig variatie in de frametijd zit, heeft AMD relatief veel pieken. Hoewel de gemiddelde frametijd bij AMD dus lager ligt, is de 99ste percentiel waarde juist wat hoger. Maar we praten over 20,4 ms versus 18,5 ms, beide vallen ruim onder de gewenste grens van maximaal 30 ms.

Full HD op hoogste settings is opnieuw interessanter. De fps-waardes zijn 45,1 fps voor Nvidia en 54,6 fps voor AMD. Met enkel deze gegeven zou je concluderen dat beide kaarten potentieel in de gevarenzone zitten, maar dat je aan de kaart van AMD de betere keuze hebt. De realiteit is echter exact andersom. Kijken we naar de frametime grafiek dan blijken beide kaarten een ruime variatie aan rekentijden te hebben, maar bij AMD zijn de pieken veel hoger. Bij Nvidia komen we uit op een 99ste percentiel van 30,5 ms, bij AMD van 37,8 ms. Die laatste waarde ligt ruim boven onze ideale grens van 30 ms. 37,8 ms is omgerekend 26 fps; op zich voldoende - het spel voelt dan ook zeker niet erg schokkerig in deze setting - maar het houdt echt niet over.

Dit is in ieder geval een mooi voorbeeld waar de frame time test voor nieuwe inzichten zorgt: de kaart die sneller lijkt, is het eigenlijk niet.

Max Payne 3

De laatste benchmark die we hebben bekeken is Max Payne 3. Full HD met Normal settings is weinig spannend voor beide geteste kaarten: we maten gemiddeld 147,7 fps voor AMD en gemiddeld 150,4 fps voor Nvidia. Met dergelijke waarden hoef je je over de frametijden eigenlijk al geen zorgen meer te maken en dat blijkt ook wel. Beide kaarten zitten keurig consequent rond de 6 à 7 ms. Uitstekend dus.

In 1920x1080 met Highest settings scoren beide kaarten net boven de 80 fps en is het juist AMD die gemiddeld net wat sneller is. Opnieuw zien we frame tijden met zeer weinig variatie en daardoor keurige 99ste percentiel scores. Max Payne 3 in Full HD met maximale settings werkt uitstekend op beide kaarten.

Conclusie

We concludeerden eerder al dat de Nvidia GeForce GTX 680 en de AMD Radeon HD 7970 prima zijn om vrijwel alle moderne games in Full HD resolutie met maximale settings te spelen. Pakken we het gemiddelde van de 99ste percentiel waardes van de vijf geteste games in hoogste settings, dan komen we op 25,1 ms voor AMD en 22,4 ms voor Nvidia. Nvidia is dus wat sneller, maar ook wat duurder.

Interessanter is het om naar individuele uitschieters te kijken, en dat is er eigenlijk maar één: Far Cry 3 op maximale settings op de 7970 resulteert in merkbare schokken. Andere games draaien als een zonnetje in Full HD op max settings en hetzelfde geldt voor alle vijf de games op de GTX 680.

De GeForce GTX 680 wint zodoende deze eerste battle, wat maakt dat we mogen concluderen dat de meerprijs van de GTX 680 boven de 7970 GHz Edition op dit moment gerechtvaardigd is.

Zoals we eerder al schreven biedt de frametime test bij deze twee kaarten niet bijster veel bijzondere inzichten. Dat is bij onze volgende frametime test, met goedkopere kaarten, wel anders.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

AMD Radeon HD 7970 GHz Edition

AMD Radeon HD 7970 GHz Edition

 • Tahiti
 • 2048 cores
 • 1000 MHz
 • 3072 MB
 • 384 bit
 • DirectX 12 fl 11_1
 • PCI-Express x16
Niet verkrijgbaar
Nvidia GeForce GTX 680

Nvidia GeForce GTX 680

 • GK104
 • 1536 cores
 • 1006 MHz
 • 2048 MB
 • 256 bit
 • DirectX 12 fl 11_0
 • PCI-Express 3.0 x16
Niet verkrijgbaar
0
*