Microsoft Surface RT review: de eerste Microsoft tablet

19 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Twee verschillende toetsenborden
 3. 3. Aansluitingen
 4. 4. Techniek
 5. 5. Windows RT
 6. 6. Scherm
 7. 7. Prestaties
 8. 8. Accuwerktijd
 9. 9. Specificates en prestaties
 10. 10. Foto's
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

We hebben er even op moeten wachten. In oktober kwam hij al op de markt, maar nog niet op de Nederlandse. Maar sinds vorige week is hij er: de Microsoft Surface RT. De eerste tablet van Microsoft zelf en we waren dan ook erg benieuwd naar de interpretatie van het fenomeen tablet door de vader van Windows.

Met Windows 8 en Windows RT wil Microsoft een brug slaan tussen de ‘oude’ desktopwereld en de ‘nieuwe’ wereld van de tablets. In plaats van na te apen wat andere fabrikanten al doen heeft het zowel qua hardware als de veelbesproken software duidelijk een andere weg gekozen. 

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)

Eigenlijk merk je als gebruiker geen enkel verschil tussen Windows 8 en Windows RT. Het ziet er hetzelfde uit en knoppen en de bekende Windows-programma’s zijn ingebouwd. Het belangrijkste verschil tussen Windows 8 en Windows RT is op het eerste gezicht dat Microsoft bij de laatste standaard Office Home & Student 2013 meelevert: Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Dat zijn ook de enige desktopapplicaties die officieel werken op Windows RT. Verderop in dit artikel gaan we nog iets verder in op deze versie van Windows speciaal bedoeld voor ARM-processors.

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)

Laten we eerst naar het uiterlijk kijken van de Surface RT. Want hoewel het een tablet is, en het apparaat natuurlijk wat verwantschap vertoont met andere apparaten die deze naam dragen, is het wel iets compleet anders dan wat we tot nu toe gezien hebben. Dat zie je direct al aan de behuizing, gemaakt van een materiaal dat door Microsoft VaporMG genoemd wordt, een soort magnesiumlegering die stevig en duurzaam aanvoelt, al moet dat laatste natuurlijk duidelijk worden in de praktijk. De Surface RT weegt zo’n 680 gram en dat is net even zwaarder dan de iPad Retina, eveneens een tablet die we niet in de categorie lichtgewicht zouden willen plaatsen.

De donkere kleur geeft het apparaat een wat zakelijke uitstraling. Het meest bijzonder is de zogenaamde kickstand. De ingebouwde standaard waarmee je het apparaat zonder dat je een extra houder nodig hebt direct kunt neerzetten op een vlak oppervlak, een bureau of een tafeltje. Dat is echt heel erg praktisch. De standaard kan maar in één stand gezet worden waardoor je geen keuze hebt in welke hoek je de tablet plaatst. Wel moet je er aan denken dat aan de linkerkant een uitsparing is aangebracht waarmee je de standaard uit kunt klappen, rechts zit die er niet en dan werkt de standaard iets minder makkelijk: aan de andere kant: als je de Surface RT hebt wen je er vanzelf aan. De keyboards en de Surface RT werken prima samen op een vlak oppervlak, maar op schoot is de constructie te instabiel. 

Twee verschillende toetsenborden

Een ander kenmerkend onderdeel van de Surface RT is het toetsenbord. Microsoft biedt twee modellen aan: de Touch Cover en de Type cover. De eerste lijkt meer op een goede foto van een toetsenbord dan een echt toetsenbord met touchpad. De toetsen zijn voelbaar en tijdens het typen maakt de Surface tablet een tikgeluidje waardoor je toch een beetje een toetsenbordgevoel krijgt. De Touch cover is maar 3 mm dik en weegt ‘maar’ 208 gram. Je kunt in Nederland kiezen voor een zwarte, witte of blauwe cover.

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)
Helaas is de Touch Cover niet in alle kleuren verkrijgbaar in Nederland.

Je kunt de Touch Cover los aanschaffen, maar eventueel ook als pakket. Dan krijg je de (saaie) zwarte uitvoering. De Touch Cover geeft een nieuwe dimensie aan het begrip tikplank. Het is een prima oplossing voor als je op zoek bent naar een lichte mogelijkheid om toch te kunnen typen zonder het schermtoetsenbord te hoeven gebruiken, maar voor wie wat uitgebreidere teksten wil schrijven zouden we je toch echt de Type Cover aanraden.

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)
De Touch Cover voor de Surface RT

De Type Cover is een toetsenbord in de meer klassieke zin van het woord: dus met echte toetsen. Microsoft heeft veel betere losse keyboards in het programma, maar het biedt (natuurlijk) een veel betere aanslag dan de Touch Cover. De Type Cover is een stuk dikker (5,8 mm), maar eigenlijk maar een heel klein beetje zwaarder: 217 gram. De Type Cover is er alleen in het zwart en dat is natuurlijk wel wat saaier dan een fleurige Touch Cover. Aan de andere kant: als je van plan bent je Surface RT echt serieus te gaan gebruiken dan zouden we de Type Cover aanraden.

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)
De Type Cover is voor intensief gebruik de betere keuze.

Van voren zien beide covers er prima uit, van achter zijn ze afgewerkt met een viltachtige stof. Dat zorgt aan een kant voor een enigszins stroef, maar wel prettig aanvoelend oppervlak. Handig bij het plaatsen op het bureau, maar – en dat is wellicht een beetje persoonlijk – niet heel erg mooi. Het ziet er een beetje uit als een stukje vloerbedekking.

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)
De afwerking aan de onderkant van de covers doet aan vloerbedekking denken.

In tegenstelling tot de meeste toetsenborden die je aan een tablet kunt bevestigen worden deze via een speciale magnetische connector aan de tablet gelikt. Vergelijkbaar met de MagSafe-aansluiting voor voedingen van Apple. De sterke magneet en het profiel aan de rand van de het toetsenbord maakt dat het keyboard echt vast zit aan de Surface RT en je hem dus zelfs aan het keyboard kunt oppakken – niet dat we gebruik op die manier aanraden, maar het geeft aan hoe sterk de bevestiging is. Een ander voordeel van deze keuze is dat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van een draadloos Bluetooth-signaal en je ook niet hoeft te pairen. Het werkt zonder dat je iets hoeft in te stellen.

Aansluitingen

Het keyboard is niet het enige wat gebruikmaakt van een magnetische aansluiting en bevestiging, dat wordt ook gebruikt voor de voedingsaansluiting. Het is wat ons betreft een prettigere manier van aansluiten dan de pluggen die meestal voor dit soort apparaten worden gebruikt. De voedingsaansluiting is rechts geplaatst, net als een volledige USB 2.0-aansluiting en een micro-variant van HDMI. Vooral USB is handig, want op die manier kun je dus makkelijk even een geheugenstick of externe schijf aansluiten. Niet alle apparatuur werkt via deze aansluiting omdat lang niet voor alle denkbare apparaten drivers zijn, maar even een afdrukje maken op de Samsung all-in-one printer op de redactie van Hardware.Info verliep bijvoorbeeld prima. Op dat vlak is het dus een prima, functioneel apparaat.

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)
De volwaardige USB-aansluiting is erg praktisch.

Links heeft Microsoft een volumeschakelaar geplaatst, ook vind je daar de aansluiting voor een headset. De volumeschakelaar heeft daar ook een plekje gevonden. De aan/uitschakelaar vind je aan de bovenkant van het apparaat. Het slot voor een MicroSD-geheugenuitbreiding vind je rechts, onder de kickstand, als je niet weet dat het luikje daar zit moet je erg je best doen om hem terug te kunnen vinden.

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)

De Surface RT heeft net als de meeste tablets twee camera’s, eentje voor en eentje achter. Beide bieden een 1 megapixel sensor en dat is vergeleken met veel andere tablets in deze klasse allesbehalve bijzonder. Zeker voor een achtercamera is de resolutie wel heel erg beperkt. Jammer, want je ziet tablets met goede camera’s steeds vaker gebruikt worden als een soort draagbare camera en videobewerkingsstudio in één.

Techniek

De Surface RT draait Windows RT, dus je vindt hier geen AMD, VIA of Intel-processor aan boord, maar een Nvidia Tegra 3-processor. Dat is een quad-core processor op basis van vier ARM Cortex A9-kernen op 1,3 GHz. De architectuur van deze chip is compleet anders dan de processors die gewoonlijk met het Windows-besturingssysteem worden gebruikt. Technisch lijkt deze tablet dus erg op een gemiddelde Android-tablet. Hij is er in twee varianten: met 32 of 64 GB (eMMC-gebaseerd) aan boord, in beide gevallen heeft hij 2 GB werkgeheugen. De prestaties van het apparaat zijn over het algemeen prima te noemen, behalve als we bijvoorbeeld wat intensiever gaan surfen. Als we twee Youtube-filmpjes tegelijk aan het bekijken zijn, dan merk je dat je tegen de limieten van het apparaat aan loopt. De capaciteit is wel een probleem. Ons exemplaar had 32 GB aan boord. Daarvan is 24,6 GB netto beschikbaar en daar wordt door Windows 8,31 GB vanaf gesnoept waardoor er nog maar 16,3 GB overblijft voor je bestanden. Dat is niet veel, en we bevelen dan ook de 64 GB van harte aan. 

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)
De kickstand is erg praktisch.

Het scherm heeft een resolutie van 1366x768 en is 10,6 inch groot. De IPS-technologie van het scherm zorgt voor een mooi helder plaatje zoals je dat van een luxere tablet gewend bent. De resolutie is wat lager dan van de nieuwste generatie iPad met Retina-scherm, die 2048x1536 pixels biedt of de Google Samsung Nexus 10 die maar liefst 2560x1440 pixels heeft en ook zijn er verschillende fabrikanten die voor het prijsniveau van rond de € 500 ook een Full HD-scherm op een tablet bieden.

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)
Voor geheugenuitbreiding is er een MicroSD-slot beschikbaar.

De WiFi is in handen van een Marvell Avastar-controller die geschikt is voor zowel 2,4 als 5 GHz-netwerken en ook Bluetooth 4.0 is ingebouwd. De Surface heeft verder een Trusted Platform Module (TPM) 2.0 voor beveiligingsmogelijkheden en een oriëntatiesensor aan boord. Opvallend is dat GPS niet is ingebouwd in de Surface RT, ook bestaat er (nog) geen versie met ingebouwde 3G of 4G LTE voor mobiel internet.

Windows RT

Het werken met Windows RT is als het werken met Windows 8. Je merkt er weinig verschil mee. Het scherm heeft vijf ingebouwde aanraakpunten, net als de meeste instaptablets voor dit besturingssysteem. De 1366x768-resolutie maakt het mogelijk om te snappen: je kunt dus twee fullscreen apps naast elkaar gebruiken of een fullscreen app naast de desktop of omgekeerd. Dat is best praktisch en ook merk je dat Windows echt ontwikkeld is om met meerdere programma’s tegelijk te werken en dat je makkelijker tussen programma’s schakelt dan je dat op een andere tablet doet.

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)

Een ander ding van Windows is (al is het wel onderdeel van Android 4.2 voor tablets) is dat het besturingssysteem gemaakt is om te gaan met meerdere gebruikers. Iedere gebruiker die de tablet gebruikt kan zijn eigen instellingen gebruiken. Heb je al een ander Windows 8 of Windows RT apparaat in gebruik en heb je die gekoppeld aan een Microsoft-account dan krijg je direct al de primaire instellingen op de tablet, zoals de ingestelde achtergrond, de accounts van Office, SkyDrive en de apps van Windows. Je kunt dus vrij snel aan de slag met je Windows RT tablet.

Het belangrijkste nadeel van dit apparaat is dus dat je gebonden bent aan de apps uit de Windows Store die geschikt zijn voor Windows RT en de programmatuur die Microsoft op de tablet heeft geinstalleerd oftewel de standaard Windows programma’s en Office 2013 en dan alleen Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Outlook is bijvoorbeeld niet beschikbaar en hoewel het aanbod van apps in de Windows Store groeit is het nog wel zo dat de kwaliteit van de apps nog wel wat te wensen over laat. Zo kun je met de software van Microsoft wel de standaard kantoortaken uitvoeren, maar echt goede fotobewerkingssoftware is bijvoorbeeld niet beschikbaar. Werk je met apps op de desktop dan is meteen duidelijk dat Windows niet echt voor aanraakschermen ontwikkeld is, zo weet het besturingssysteem niet wanneer je een keyboard nodig hebt en wordt het schermtoetsenbord dus niet direct in beeld getoverd wanneer er geen toetsenbord is aangekoppeld. 

Dat is toch wel een beetje het probleem met Windows RT en de Surface RT. De vanafprijs zonder toetsenbord is € 486. Dat is in lijn met andere high-end tablets, maar door de beperking van de software krijg je toch een beetje het gevoel met een onaf product opgescheept te zijn. Dat zou nog begrijpelijk zijn als het prijsverschil aanmerkelijk zou zijn met een Windows-tablet zonder die beperking, maar voor ongeveer hetzelfde bedrag kun je ook een ASUS Vivotab Smart of een Acer Iconia Tab kopen met Intel Atom-processor, en hebben geen last van deze beperkingen. Onze versie was oorspronkelijk voorzien van een Scandinavische preload en hoewel we hem konden omzetten naar Nederlands lekte de noordelijke talen zo nu en dan nog door in de interface. 

Scherm

We bekijken ook het scherm van de Microsoft Surface RT 32GB. Belangrijk is dat de helderheid in het grijsverloop van zwart naar het witste punt mooi evenredig verloopt. Daarnaast is de verdeling van de basiskleuren rood, groen en blauw belangrijk en als laatste kijken we naar de kleurechtheid van de monitor.

In het grijsverloop is goed te zien dat de basiskleuren afzonderlijk een zeer goed gamma hebben. De gammawaarde voor deze drie samen is met 2,09 wel net iets te laag, met 2,2 als uitgangspunt. Ook zijn duidelijk kleine afwijkingen zichtbaar. Hierdoor is het scherm lichter dan gewenst.

Zoals te zien in onze test voor het kleurbereik is deze kleiner dan het sRGB gebied, waardoor kleuren minder gesatureerd zijn dan gewenst. De onderlinge helderheid van de kleuren is ook niet goed met grote uitschieters van blauw en magenta. In de DeltaE 94 puntentelling scoren twee kleuren acceptabel onder vijf punten, maar groen, blauw en magenta zitten daar ver boven.

De kleurtemperatuur komt met 6531 Kelvin erg dicht in de buurt van het ideaal (6500). Het beeld is daardoor maar net iets blauwer dan gewenst. De maximum helderheid van het scherm is met 425 cd/m² zeer goed. Door de lage helderheid van zwart is het contrast ook prima met 1005:1. Een contrast van 500:1 en hoger is normaal.

Voor het testen van het beeldscherm maken we gebruik van SpectraCal CalMAN in combinatie met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter.

Prestaties

Onze conclusie eerder was dat een tablet met een Tegra 3 als Soc gemiddeld net wat minder presteert dan exemplaren gebaseerd op een Intel Atom Z2760. Het prestatieverschil met Intel Core i3 of Core i5 gebaseerde tablets is gigantisch. De Surface RT voelt overigens lekker vlot aan. In Peacekeeper, een webbenchmark is hij net wat sneller dan de Atom-gebaseerde ASUS ViviTab Smart ME400C, maar in het op JavaScript-gebaseerde SunSpider is hij net even wat trager.

Accuwerktijd

Onze semi-worstcase accutest, waarbij we tablets in een loop de SunSpider benchmark laten draaien, terwijl op de achtergrond muziek speelt die via WiFi wordt gestreamed van een NAS. De Microsoft Surface RT zet een gemiddelde score neer met een werktijd van 6 uur en 21 minuten. Bij de tweede test spelen we een videobestand af en haalt de tablet van de makers van Windows een score van 11 uur. Prima dus.

Specificates en prestaties

Een uitgebreid overzicht van de specificaties en prestaties van de Microsoft Surface RT. 

Algemeen
 
MerkMicrosoft
ProductnaamSurface RT 32GB (7XR-00027)
Productcode7XR-00027
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeTablet
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieNvidia Tegra
Processor typeNvidia Tegra 3
Processor klokfrequentie1.3 GHz
Aantal processorcores4
ARM-architectuurARMv7
Type ARM processorcoreARM Cortex-A9
Geheugen capaciteit2 GB
Type geheugenDDR2
Geheugen klokfrequentie750 MHz
Scherm
Scherm diagonaal10.6 inch
Resolutie1366x768
Pixeldichtheid148 ppi
Scherm type (mat/glans)Glanzend
PaneeltypeIPS
Touchscreen
Aanraakpunten touchscreen5 aanraakpunten
Touchscreen typeCapacitief
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Graphics
GPU typeNvidia GeForce ULP
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Opslag
Totale opslagcapaciteit32 GB
SSD opslagcapaciteit32 GB
Harddisk toerental0 rpm
Beschikbaar opslaggeheugen9.93 GB
Aantal harddisks / SSD's1
Harddisk/SSD 1 capaciteit32 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
WLAN / WiFi standaard802.11n (Wi-Fi 4)
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
USB 2.0 (Type-A)1
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)0
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
Cardreader - MS
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
Analoge audio aansluitingen1
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie1.2 MPixel
Tweede camera
Tweede cameraresolutie1.2 MPixel
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)31.5 Wh
Gewicht totaal682 gram
Afmeting - Breedte27.46 cm
Afmeting - Diepte0.94 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte17.2 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows RT
Besturingssysteem (serie)Windows
Windows benchmarks
Speed Test Pro - CPU (Single Threaded)29.55 MB/s
Speed Test Pro - CPU (Multi Threaded)105.91 MB/s
Speed Test Pro - GPU Compute22.98299
Speed Test Pro - RAM57.42 MB/s
Speed Test Pro - Disk (Linear, Write)27.91 MB/s
Speed Test Pro - Disk (Linear, Read)61.14 MB/s
Speed Test Pro - Disk (512k, Write)8.72 MB/s
Speed Test Pro - Disk (512k, Read)29.75 MB/s
Speed Test Pro - Disk (4k, Write)2.54 MB/s
Speed Test Pro - Disk (4, Read)2.45 MB/s
Notebook Performance Index
NPI - Gaming16
NPI - Entertainment21
NPI - Internet, e-mail en social media33
NPI - Werk en studie22
Android & iOS
Peacekeeper v2345
BrowserMark1326
SunSpider 0.9.11050 ms
WebXPRT 2013 - Totaalscore160
WebXPRT 2013 - Photo Effects2858.6 ms
WebXPRT 2013 - Face Detection3653.1 ms
WebXPRT 2013 - Stocks Dashboard1733.7 ms
WebXPRT 2013 - Offline Notes2490.1 ms
Energieverbruik / Accu
Accuduur: Sunspider / WiFi muziek381 min.
Accuduur: Afspelen MP4-videobestand661 min.
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur6531 K
Helderheid wit425 cd/m²
Helderheid zwart0.423 cd/m²
Contrast1004.7 : 1
Gamma2.09
Gamma (afwijking van 2,2)0.11
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)3.68
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)10.44
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)23.33
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)5.74
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)12.36
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)7.12
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)10.4
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)2

Foto's

Een overzicht van de foto's van de Surface RT

Conclusie

De Microsoft Surface laat ons met een wat dubbel gevoel achter. De hardware en meer bepaald de buitenkant is het sterke punt van dit product. De handige kickstand, de doordachte magnetische bevestiging van het toetsenbord en de volledige USB-aansluiting zijn behoorlijke pluspunten van dit apparaat en ook de Nvidia Tegra-processor werkt mede dankzij het flashgeheugen vlotjes.

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)

Het zwakke punt is juist de software, iets wat je nou net niet zou verwachten van de grootste softwarefabrikant ter wereld. Windows RT lijkt weliswaar heel erg op Windows 8, maar de beperking dat je eigenlijk alleen Word, Excel, PowerPoint en OneNote op de desktop kunt gebruiken en dat de Windows Store nog niet volwassen genoeg is om in alle behoeften te voorzien maakt dat dit een zwaarwegend minpunt is van de Surface RT.

Oftewel als Microsoft de Surface RT had uitgerust met een Intel Atom energiezuinige X86-processor en gecombineerd had met Windows 8 dan was het een veel interessanter apparaat geweest. Buiten dat: 32 GB is in de praktijk te weinig, zeker omdat er eigenlijk maar de helft voor je eigen bestanden beschikbaar is. Kies voor de 64 GB-variant of – als je die te duur vindt – bedenk dat je dan relatief snel een MicroSD-kaartje nodig gaat hebben om de opslag van het apparaat uit te breiden.  


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)

Microsoft Surface RT 32GB (7XR-00027)

 • Tablet
 • Nvidia Tegra 3
 • 2 GB
 • 10.6 inch
 • 1366x768
 • Touchscreen
 • Nvidia GeForce ULP
 • 32 GB
 • 682 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*