A.M.P. SP1 review: nieuwkomer in speakerdocks

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. A.M.P. SP1
 3. 3. Specificaties
 4. 4. Foto's
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Antec kondigde eind vorig jaar aan in de mobiele producten te stappen. Op CeBit konden we al even kennismaken met diverse producten en vandaag bespreken we de SP1, een mobiele Bluetooth speaker, ofwel speakerdock. Deze valt op met een strakke vormgeving die doet denken aan de eerder gereviewde Jawbone Jambox, maar is wel een stuk vriendelijker geprijsd. Ook in vergelijking met andere Bluetooth speakerdocks is de SP1 voordelig, wat ons extra nieuwsgierig maakte naar de werking in de praktijk.

Zoals we eerder al memoreerden, maakte Antec (van huis uit fabrikant van voedingen en behuizingen) eerder een uitstapje naar de audiowereld, met de SoundScience Rockus PC-speakerset. Die was zeker niet slecht, maar bij introductie wel veel te hoog geprijsd voor de geleverde kwaliteit. Inmiddels zijn de laatste exemplaren van de winkelschappen verdwenen en een opvolger is niet in het vooruitzicht.

Toch gaat Antec weer de audiomarkt in, maar nu met een andere focus en andere wijze. De nadruk ligt nu op mobiele accessoires, geen gekke keuze gezien de nog altijd groeiende markt van smartphones en tablets. Apparaten die veelzijdig zijn, maar niet bekend staan om hun lange accuduur of goede geluidskwaliteit. Er is dan ook een levendige markt voor accessoires in deze categorieën en dan ook precies waar Antec zich in begeeft.

Dat doet het met het een apart merk: A.M.P., wat staat voor Antec Mobile Products. De onderneming is een initiatief van de zoon van de CEO van Antec en het merk staat dan ook los van Antec. Toch is die scheiding voornamelijk oppervlakkig, want de accessoires voor voeding (externe accu's ofwel powerbanks, auto- en wandcontactadapters) zitten nog in een verpakking die het Antec logo draagt. Op termijn moet dat gaan veranderen en moeten alle mobiele accessoires, net als de audioproducten nu al, 'echt A.M.P.' worden. Vooralsnog betreft het alleen een tweetal Bluetooth-adapters met in-ear headsets, een hoofdtelefoon en de SP1, het Bluetooth speakerdock dat onderwerp is van deze review.

De SP1 heeft een gemiddelde prijs van zo'n 85 euro in de Hardware.Info Prijsvergelijker en is daarmee een van de goedkopere Bluetooth speakerdocks die we hebben getest. De prijs is vergelijkbaar met die van de Logitech Mobile Boombox; de 'gewone' Boombox is aanmerkelijk duurder, evenals de Jabra Solemate. Ook de eerder aangehaalde Jawbone Jambox kost aanmerkelijk meer. De Logitech Wireless Speaker for iPad is iets goedkoper, en duidelijk groter. Hoe de SP1 zich staande houdt in de vergelijking, lees je op de volgende pagina.

A.M.P. SP1 Black

A.M.P. SP1

De A.M.P SP1 is apart vormgegeven. Op het eerste gezicht lijkt het een balkvorm te hebben, zoals de Jawbone Jambox, waarop hij qua formaat aardig lijkt. Bij nadere inspectie is het eerder een soort trapeziumvorm, met schuin aflopende voor- en achterzijde. Het effect is dat de voorkant iets schuin omhoog gericht is, wat natuurlijk handig is als je de speaker niet op oorhoogte hebt staan. Het gewicht is met 380 gram bescheiden. De zwarte, rubberachtige afwerking van de SP1 voelt wat stroef aan - het geeft een goede grip, maar is ook behoorlijk gevoelig voor vingerafdrukken en krassen.

A.M.P. SP1 Black

Aan beide lange zijkanten bevindt zich een rooster, waarachter de speakers verborgen gaan. Bij het zwarte model is dat rood gekleurd, bij de witte uitvoering roze en bij de groene uitvoering zwart. Aan de bovenzijde bevinden zich drie knoppen (harder, zachter en een Bluetooth pairing annex beantwoorden/ophangen knop) en aan een zijkant nog een aan-uitknop alsmede een lijningang en een micro-USB-aansluiting. Met die laatste kan je de A.M.P SP1 opladen, maar niet verbinden met een computer om geluid weer te geven: een geluidskaart zoals bij de Jabra Solemate is niet ingebouwd.

Verbinden met Bluetooth is een fluitje van een cent. De SP1 ondersteunt het A2DP profiel, evenals HFP (handsfree profiel) en HSP (headset profiel). Je kan hem dus gebruiken om een gesprek te beantwoorden en te voeren, middels de ingebouwde microfoon. AVRCP (audio/video remote control profiel) wordt niet ondersteund, dus wanneer je het volume aanpast op de SP1 verschuift het volume van je smartphone of tablet niet. Dat is niet per se nadelig, het kan handig zijn om twee afzonderlijke volumeregelingen te hebben. Bedieningsknoppen voor afspelen heeft de SP1 niet.

De SP1 produceert een heel acceptabel geluid voor zijn omvang en prijs, luider en ruimtelijker dan bijvoorbeeld de kleine X-Mini speakers, maar zonder te vervormen. Van ruis of storing was tijdens onze test geen sprake. De basprestaties blijven achter bij de Jabra Solemate (die op dat vlak rustig als superlatief aangeduid kan worden) en ook de Jawbone Jambox kan qua bas meer overtuigen, dankzij een aparte 'passive radiator' speaker. Toch weet A.M.P duidelijk hoorbaar laag uit het kleine kastje te persen, meer dan bijvoorbeelde de Logitech Mobile Boombox. Hierbij helpt wellicht dat de gebruikte speakers iets groter dan gangbaar zijn, wat compenseert dat er geen aparte basspeaker aanwezig is. Hoog en midden zijn hierdoor beter vertegenwoordigd en de SP1 klinkt dan ook behoorlijk gebalanceerd. De vorm van de SP1 zorgt er wel voor dat deze het geproduceerde geluid behoorlijk directioneel (één richting op) uitstraalt, dus het maakt wat uit hoe je de speakerdock neerzet. Duidelijk moge zijn dat de SP1 beslist een verbetering is ten opzichte van smartphone-, tablet- en ook laptopspeakers.

Een paar kenmerken zijn apart vermeldenswaard. Zo kan je twee apparaten tegelijk verbinding laten maken met de SP1. Dat beheersen nog niet alle Bluetooth-apparaten, al zijn er ook die gelijktijdig met meer dan twee apparaten tegelijk kunnen 'praten'. Daarnaast kan je prima bellen via de SP1: een druk op de knop volstaat om op te nemen en de microfoon is gevoelig genoeg om je stem op te pikken, zonder dat je je in rare bochten moet wringen. De kwaliteit van spraak is ondertussen erg goed, beter dan menig speakerphone.

Specificaties

Algemeen
 
MerkA.M.P.
ProductnaamSP1 Black
Productcode0-761345-01310-9
DetailsProductinfo
Algemeen
Afmeting - hoogte6.2 cm
Afmeting - breedte15.8 cm
Afmeting - diepte4.1 cm
Gewicht380 gram
Volume (op basis van afmetingen)0.4 dm³
Aansluitingen
Audio-uitgang
3,5 mm stereo uit
Tulp stereo uit
HDMI-uitgang
Geheugenkaartlezer
Lijningang 3,5 mm jack
Kabel lijningang verwisselbaar
Streaming standaarden
Apple Airplay
Draadloze verbindingen
Bluetooth
Bluetooth versie2.1
Bluetooth A2DP
Bluetooth AVRCP
Bluetooth HFP
Bluetooth HSP
Bluetooth Apt-X codec
Speakers
Ingebouwde speakers
Ingebouwde subwoofer
Aantal speakers2
Speakersysteem1-weg
Uitgangsvermogen RMS totaal6
Bediening
Display
Bediening iPod/iPhone
Afstandsbediening
Volume
Bass (lage tonen)
Treble (hoge tonen)
Balans
Input (bron)
DSP mode / equaliser
Stroomvoorziening
Voeding intern/externIntern
Batterij/accu
Batterij/accu oplaadbaar
Accu/batterij verwisselbaar
Type accuLithium Ion
Opgegeven accuduur10 uur
Extra functies
Klok
Wekker
FM-radio
Speakerphone
Fabrikantopgave
USB poort

Foto's

Conclusie

Met de SP1 brengt A.M.P de prijs van draagbare Bluetooth speakerdocks flink omlaag. De nieuwkomer op de markt is er ondertussen wel in geslaagd om de geluidskwaliteit alleszins acceptabel te houden. Hij kan niet het laag evenaren van de Jambox van Jawbone, die we al aanhaalden en eerder reviewden, maar die kost ook twee keer zoveel. Wil je echt een zware bas, dan kan je beter kijken naar de Jabra Solemate - eveneens een stuk duurder, maar ook duidelijk nog beter dan de Jambox.

Waar die Jawbone Jambox een pioniersproduct is, is de SP1 een vertegenwoordiger van de producten die op een grotere doelgroep gericht zijn, met wat concessies aan afwerking en interne onderdelen, maar onder de streep nog altijd een prima geluid - voor een significant lagere prijs. Kijken we naar de alternatieven op dit prijspunt, dan kunnen we rustig stellen dat de SP1 tot dusver weinig concurrentie te vrezen heeft. De Logitech UE Mobile Boombox is duurder en kan qua geluidskwaliteit en maximumvolume niet meekomen, bijvoorbeeld.

De komende tijd zullen we nog heel wat Bluetooth speakerdocks beluisteren en bespreken, maar vooralsnog is de SP1 absoluut een aanrader voor wie voordelig en zonder van een stopcontact afhankelijk te zijn naar muziek wil luisteren: goed voor een Hardware.Info Silver Award.


A.M.P. SP1

A.M.P. SP1 Black


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award A.M.P. SP1 Black

A.M.P. SP1 Black

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu

79,45 €

1 winkel
Silver Award A.M.P. SP1 Green

A.M.P. SP1 Green

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu

24,95 €

2 winkels
Silver Award A.M.P. SP1 White

A.M.P. SP1 White

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
0
*