Medion Akoya X54000 review: touch-koopje

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Medion Akoya X54000
 3. 3. Testresultaten helderheid en contrast
 4. 4. Testresultaten helderheid onder kijkhoek
 5. 5. Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid
 6. 6. Testresultaten reactietijd en input lag
 7. 7. Testresultaten energieverbruik
 8. 8. Foto's
 9. 9. Specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Met de Modern UI van Windows 8 beschikken desktop- en laptopgebruikers eindelijk over een omgeving waarin aanraakbediening een meerwaarde is naast de traditionele muis-en-toetsenbordcombinatie. Helaas zijn er nog weinig keuzemogelijkheden voor wie een oudere computer wil voorzien van deze vorm van bediening, samen met een verse Windows 8 installatie. Eerder bespraken we twee luxe, maar dure 'goedgekeurde' aanraakmonitoren van Dell en Acer. Vandaag is het de beurt aan een buitenbeentje: een voordelig model van Medion. Het gebruikt oudere techniek, maar dat wil niet zeggen dat het niet bruikbaar is. Bovendien valt de beeldkwaliteit van dit TN-scherm bijzonder mee.

We gaven het al aan in onze review van de Dell S2340T en de Acer T272HLbmidz touch-monitoren: Microsoft heeft nauwkeurig gedefinieerd aan welke eisen een beeldscherm moet voldoen om het begeerde 'Made for Windows 8' label te mogen dragen. Daartoe behoren onder andere ten minste vijf detectiepunten voor aanraking en een ononderbroken aanraakoppervlak tot de rand van het scherm. Dat laatste is nodig om eenvoudig de 'charms' ofwel standaardbedieningselementen van Windows 8 op te kunnen roepen.

Een aanraakgevoelige laag maakt een monitor flink duurder en daarbij geldt bovendien: hoe groter het oppervlak, hoe sneller de meerprijs toeneemt. Ofwel relatief gezien is de meerprijs bij een losstaand 21,5-inch beeldscherm een stuk groter dan bij een 13,3-inch beeldscherm in een notebook. De reden daarvoor is dat het correct aanbrengen complexer wordt, naarmate het oppervlak groter is - en als er iets misgaat bij het fixeren van de aanraaklaag, kan het hele product direct de recycle-bak in.

Daarnaast is het maken van een aanraakmonitor voor de fabrikanten op dit moment een gok. Bij introductie van Windows 7 maakte Microsoft ook veel gewag van de ingebouwde touch-mogelijkheden, maar deed vervolgens nagenoeg niets om die mogelijkheden in softwaretoepassingen geconcretiseerd te krijgen. Monitorfabrikanten deden dat wel in hardware, en bleven zitten met goeddeels onverkoopbare aanraakmonitoren, bij gebrek aan zinnige toepassingen. Na dat fiasco is terughoudendheid begrijpelijk en vermoedelijk kunnen de eerste Windows 8 gecertificeerde modellen dan ook niet echt profijt trekken van een productie schaalvoordeel.

Het resultaat is een prijs die meer dan twee keer zo hoog ligt als die van modellen zonder ingebouwde aanraakbediening en dat zal het verkoopsucces niet ten goede komen. Wie dus eens wil experimenteren met aanraakbediening, kan beter elders kijken - bijvoorbeeld naar de vorige generatie aanraakmonitoren, die goeddeels gebruik maakt van infrarooddetectie, zoals ook de Medion Akoya X54000 die we hier bespreken.

Dit beeldscherm is op moment van schrijven niet (meer) voorradig bij Medion, maar we ontvingen een test sample en de kans is aanwezig dat we dit product nog wel gaan tegenkomen bij discounters of gewoon in de schappen bij de Aldi. Daarnaast zal het in de tweedehandsmarkt nog wel een paar jaar circuleren en de vraag zal ook dan rijzen: is dit nou wat, een optische infrarood aanraakmonitor met een prijs van 159 euro?

Medion Akoya X54000

Medion Akoya X54000

De Medion Akoya X54000 is een 21,5-inch beeldscherm met een resolutie van 1920x1080 pixels, ofwel full hd. Dat is wat kleiner dan de 23- en 24-inch monitoren die je voor de prijs van dit scherm ook kan kopen, maar eerlijk gezegd scheelt het niet heel veel. Je betaalt feitelijk maar een paar tientjes extra voor de aanraaklaag.

Wel is gekozen voor een eenvoudige voet, die feitelijk niets meer is dan een standaard aan de achterkant die het scherm overeind houdt. Leuk is dat je de Akoya X54000 behoorlijk achterover kan laten hellen, veel verder dan monitoren met een standaardvoet. De gekozen standaard zorgt er bovendien voor dat het scherm weinig ruimte in beslag neemt. De X54000 staat behoorlijk stevig op z'n poten, ook bij het aanraken komt hij amper in beweging. Een Vesa-bevestiging is aanwezig voor wie het scherm wil ophangen of bevestigen op een andere voet.

Medion Akoya X54000

De optische aanraakdetectie gebeurt met twee infraroodsensoren. Die kunnen maximaal twee gelijktijdige aanrakingen registreren: niet voldoende om aan de eisen van Windows 8 te voldoen. Bovendien zijn deze sensoren verwerkt in een opstaande rand rond het paneel, waardoor het vereiste doorlopende oppervlak ook afwezig is. Dat maakt het oproepen van de 'charms' lastig, al is er wel een trucje voor te bedenken: door de driver van je grafische kaart te laten compenseren voor (afwezige) overscan, kan je een rand van pixels vrij laten. Het kost je wat werkoppervlak, maar dat is niet voor iedere toepassing even kritiek.

De aanraakdetectie werkt verder prima. Het gebruikte paneel is voorzien van een beschermende laag, waarop vingerafdrukken wel zichtbaar zijn, maar niet heel erg storen - ze trekken deels vanzelf weg. In de rand van het scherm is een stylus opgenomen, die kan je er aan de rechteronderhoek uittrekken.

Medion Akoya X54000

Technische kenmerken

De Akoya X54000 maakt gebruik van een TN-paneel en CCFL-achtergrondverlichting, wat anno 2013 niet meer als high-end te kwalificeren is. Kwalitatief is er weinig mis met CCFL-backlights, ze gebruiken alleen meer energie en zorgen voor een dikkere monitor. Ook de X54000 is bepaald niet dun: een kleine zeven centimeter dik meet de behuizing van het scherm. TN-panelen daarentegen hebben niet de beste reputatie, tenminste, als het gaat om kleurechtheid en helderheid onder een hoek.

Dat TN-panelen er in soorten en maten zijn illustreert ook deze Akoya X54000 van Medion: volgens onze testresultaten is juist de kleurechtheid bovengemiddeld goed, zeker voor een paneel met deze technologie. In andere opzichten schiet het echter duidelijk tekort, zowel qua helderheid, helderheid uniformiteit, contrast, responstijd als stroomverbruik.

Qua aansluitingen zit het wel goed met de X54000: VGA, DVI en HDMI zijn aanwezig. Verder is er een audio-ingang en zijn er ingebouwde luidsprekers. Het aanraaksignaal arriveert bij de aangesloten computer via USB.

Medion Akoya X54000

Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken de Medion Akoya X54000 (te herkennen aan het rode balkje) met 15 andere touch-monitoren: alle modellen die ooit de revue passeerden in ons testlab. Dat betekent wel dat er grote verschillen zullen zijn tussen modellen en dat diverse producten niet meer te koop zijn. Een verrassend groot aantal is dat echter wel. De meeste geteste modellen maken gebruik van infrarooddetectie, maar de Iiyama T2234MC en T2233MSC, Dell S2340T en Acer T272HLbmidz hebben een capacitieve aanraaklaag en zijn dan ook een stuk duurder. Alleen de laatste twee voldoen aan Microsofts eisen voor Windows 8 compatibiliteit.

Belangrijk: de Medion Akoya X54000 is met afstand het goedkoopste model. De eerstvolgende nog leverbare goedkoopste touch-monitor is de gemiddeld 272 euro kostende Iiyama T2250MTS-B1.

Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen. In de grafieken op deze en de volgende pagina's wordt de Akoya X54000 weergegeven met een rood balkje.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De maximale helderheid van de Medion Akoya X54000 haalt met 193 cd/m² net de eerste ondergrens niet - en alle modellen in de test zijn helderder in te stellen.

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Anders gezegd: om hetzelfde verbeterde contrast te bereiken als een afname van het minimale helderheidsniveau met 0,01 cd/m², moet je het maximale helderheidsniveau met 10 cd/m² verhogen. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

De Medion Akoya X54000 komt uit op een niet bijzondere 0,29 cd/m².

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. Hiervoor kijken we naar het helderste deel van het scherm en vergelijken deze met het minst heldere deel.

De Medion laat hier een wel heel grote afwijking zien, een waarde van 66% geeft aan dat er duidelijk zichtbaar verschil in helderheid is in de verlichting van het paneel.

Contrast (checkerboard)

In de belangrijkste (want moeilijkste en meest realistische) checkerboard-test brengt de Medion Akoya X54000 het er ronduit slecht vanaf met een waarde van 188:1. Ook de overige contrasttests laten geen indrukwekkende waardes zien.

Testresultaten helderheid onder kijkhoek

De helderheid onder een kijkhoek zegt iets over hoe goed het beeld er nog uitziet wanneer het scherm niet recht van voren wordt bekeken. TN-panelen verkleuren altijd in meerdere of mindere mate, IPS- en VA-schermen hebben daar veel minder last van. De helderheid neemt altijd af. Horizontaal zijn waardes boven de 47% goed en boven de 50% zeer goed, verticaal zijn waardes boven de 10% redelijk, boven de 15% goed en boven de 20% erg goed.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden horizontaal

De Medion Akoya X54000 heeft met 45% helderheid onder een horizontale hoek een niet opmerkelijk resultaat, vergelijkbaar met veel andere aanraakmonitoren, maar bepaald niet voldoende voor een plaats hoog in de grafiek.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van boven

De helderheid vanaf een hoek van boven gezien is opmerkelijk goed met 20% resterende helderheid.

Helderheid onder kijkhoek 45 graden verticaal van onderen

Verticaal van onderen bezien blijft er van de helderheid vrijwel niets over.

Testresultaten kleurtemperatuur & kleurechtheid

De kleurechtheid is waar de Medion Akoya X54000 nog een paar verrassingen in petto heeft.

We zijn voor deze test aan het omschakelen naar een andere testopstelling, wat voor bepaalde testonderdelen kan inhouden dat het aantal producten om mee te vergelijken duidelijk kleiner is.

Native kleurtemperatuur

De gemeten kleurtemperatuur is met 7004 K wat aan de blauwe kant, maar niet slecht.

Afwijking van ideale kleurtemperatuur

Wel is duidelijk dat diverse andere schermen het ideaal van 6500 K beter weten te benaderen. Aan de andere kant, sommige modellen wijken nog meer af.

Afwijking van ideale greyscale gamma

De afwijking van de ideale greyscale gammawaarde van 2,2 is veel te groot, in dit geval te hoog, met een te donker beeld als resultaat.

Greyscale tracking

De grijswaarde afwijking is voor een TN-paneel opmerkelijk klein. Toch zijn de andere, alle modernere schermen die we op deze wijze getest hebben nog beter. Dat is niet zo raar, met uitzondering van de Viewsonic TD2220 beschikken ze alle over IPS-panelen. Bovendien zijn alle veel duurder, tot bijna vier keer zo duur. Ter herinnering: een waarde lager dan 3 is vereist om geen met het menselijk oog detecteerbare kleurafwijkingen te tonen.

De kleurafwijking van de Medion Akoya X54000 is nog kleiner dan de grijswaarde-afwijking.

Testresultaten reactietijd en input lag

Reactiesnelheid is de aanduiding voor hoe snel pixels van kleur kunnen veranderen. Een waarde minder dan 16 milliseconden is vereist om voldoende te scoren, onder de 10 is goed, onder de 5 is uitzonderlijk goed. We hebben nog niet veel aanraakschermen getest met overdrive aan, dus het vergelijkingsmateriaal is daar wat beperkt. De 20%-80%-20% test is lastiger en telt dus zwaarder mee.

Het beeld is duidelijk: de Medion Akoya X54000 is geen hardloper en zou niet onze eerste keus zijn om aan te bevelen voor het spelen van snelle games.

Testresultaten energieverbruik

Het stroomverbruik van de Medion Akoya X54000 is slechter dan gemiddeld. Duidelijk zichtbaar is dat het een oudere vorm van achtergrondverlichting heeft en daardoor meer stroom verbruikt dan modernere 22" modellen als de Iiyama T2234MC-B1, om van de Viewsonic TD2220 maar te zwijgen. Ter herinnering: een TN-paneel verbruikt meer stroom bij weergave van een zwart beeld, dan bij weergave van een wit beeld.

Foto's

Op deze pagina vind je alle foto's en schermafdrukken van de Medion Akoya X54000.

Specificaties

Algemeen
 
MerkMedion
ProductnaamAkoya X54000
Productcode30010607
DetailsProductinfo
Paneeleigenschappen
Scherm formaat21.5 inch
Resolutie1920x1080
Pixeldichtheid102 ppi
PaneeltechniekTN
BacklightCCFL
Beeldverhouding16:9
Pixelgrootte0.248 mm
Ondersteuning voor 3D
Touchscreen
Aantal aanraakpunten2
Overdrive optie aanwezig
120 Hz
Aansluitingen & functionaliteit
D-Sub (VGA) ingang
HDCP compatible
DVI ingang
HDMI
Aantal HDMI ingangen1
DisplayPort
Picture-in-Picture on-screen
3,5mm jack audio uit
3,5mm jack audio in
Geïntegreerde USB HUB
Geïntegreerde luidsprekers
Geïntegreerde webcam
Geïntegreerde TV-tuner
Fysieke eigenschappen
Afmeting - Breedte51.8 cm
Afmeting - Hoogte38 cm
Afmeting - Diepte12.5 cm
In hoogte verstelbaar
Portretmodus
BeugelbevestigingVesa 100mm
Gewicht5.5 kg
KleurZwart
Eigenschappen fabrikantopgave
Aantal kleuren16.7 mln
Reactietijd2 ms
Helderheid300 cd/m²
Contrastratio1000 : 1
Maximale horizontale kijkhoek170 °
Maximale verticale kijkhoek160 °
Stroomverbruik (actief)45 W
Stroomverbruik (in standby)1 W

Conclusie

De Medion Akoya X54000 is als monitor geen hoogvlieger, zoveel is duidelijk. Op geen enkel vlak springt hij er positief uit, alleen de kleurweergave is voor een TN-model verrassend goed. Ook de prijs is in vergelijking met andere 22-inch monitoren niet bijzonder laag - sterker, je kan ook een 23/24-inch model kopen voor dit geld.

Maar toch, wil je iets met touch doen, dan is dit ruimschoots de goedkoopste optie die we voorbij hebben zien komen en in die context bekeken is het in ieder geval geen miskoop, zolang je je bewust bent van de beperkingen. We kunnen ons voorstellen dat het ook een leuke keuze is voor een modding of home automation project. Voor dit geld haal je nog niet eens een kleiner aanraakscherm in huis en de meeste modellen op dit moment kosten minstens twee keer zoveel.

Uiteraard is de Medion prijs geflatteerd omdat het een oud model betreft, maar op dit moment is het niet onredelijk. Ook als je het tweedehands vindt of in de aanbieding bij een bekende Duitse supermarktketen, weet je na lezing van deze review wat voor vlees je in de kuip hebt.

Desalniettemin zouden we adviseren even te wachten met de aanschaf van een los aanraakbeeldscherm, tot de prijzen van modellen met een capacitieve detectie verder dalen. Ook is er naar verluidt een door Microsoft goedgekeurde optische detectietechniek met voldoende aanraakpunten en een gunstiger prijsstelling, maar het zal nog even duren eer we ook goedgekeurde monitoren met die techniek in de markt zien verschijnen.

Medion Akoya X54000


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Medion Akoya X54000

Medion Akoya X54000

 • 21.5 inch
 • 1920x1080
 • 102 ppi
 • TN
 • HDMI
 • 2 ms
 • 300 cd/m²
 • 1000 : 1
Niet verkrijgbaar
0
*