Adata DashDrive Air AE400 review: draadloze cardreader voor tablets en smartphones

3 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Draadloze cardreader
  3. 3. Hotspot
  4. 4. Powerbank
  5. 5. Besproken producten
  6. 6. Reacties

Inleiding

Het aantal tablets waar je direct een SD-kaartje uit je fototoestel in kunt plaatsen is niet heel groot en ook de mogelijkheid om een USB-apparaat aan te sluiten komt niet bijster vaak voor. Bij smartphones hebben we zelfs nog nooit een volledig SD-kaartslot gezien en is een USB-hostpoort ook een unicum. Hoe krijg je de foto's van je SD-kaartje of data van een USB-stick of externe USB-harde schijf dan zo snel mogelijk op je tablet of smartphone? Adata heeft daar met de DashDrive Air AE400 een mooie oplossing voor, geschikt voor Apple iOS, Google Android en Microsoft Windows apparaten.

De AE400 is een apparaat met drie functies. Allereerst is het een draadloze cardreader, maar daarnaast doet het apparaat ook dienst als powerbank om je smartphone op te laden én is het een portable hotspot waarmee je een enkele WiFi-verbinding kunt delen over meerdere apparaten. Het apparaat is niet al te groot (80x59x21 mm) en weegt 128 gram. Voor gemiddeld € 77 haal je de AE400 in huis. Een aantrekkelijke vormgeving kunnen we de AE400 niet echt op betrappen, maar dat is uiteraard persoonlijk. Hoewel het apparaat is gemaakt van plastic, voelt het zonder meer solide aan.

Adata DashDrive Air AE400

Draadloze cardreader

De belangrijkste functionaliteit van de DashDrive Air AE400 is die van draadloze cardreader. Het concept is even simpel als doeltreffend: zet de AE400 aan en er ontstaat een WiFi-netwerk waar je met je smartphone, tablet of laptop mee kunt verbinden. Eenmaal verbonden zie je op Windows laptops en tablets de AE400 direct als ander apparaat in het netwerk en kun je de geplaatste SD-kaart of via USB aangesloten USB-stick of harde schijf direct benaderen.

Adata DashDrive Air AE400

Gebruikers van een iPhone, iPad of Android apparaat moeten in de Apple AppStore of Google Play Store eerst de DashDriveAir Elite app downloaden. Wanneer je bent verbonden met het WiFi-netwerk van de AE400 en je de app opent kun je direct de bestanden van de geplaatste SD-kaart of aangesloten USB-apparaat benaderen. 

Wanneer je aan de slag gaat met een Apple-device loop je wel tegen wat beperkingen aan van het iOS-besturingssysteem. Het is enkel mogelijk om foto's, video's en andere bestanden naar de daarvoor bestemde bibiliotheken op je iPad of iPhone te kopiëren. Vanaf daar kun je er mee aan de slag. Er is geen mogelijkheid om vanuit andere apps de bestanden direct te benaderen en ook is er geen mogelijkheid om bestanden van de iPad/iPhone naar een op de AE400 aangesloten apparaat te kopiëren. Bij Windows tablets/laptops, waar je de AE400 als volwaardige harde schijf kunt benaderen, is die beperking er niet. Maar goed, voor de primaire functie van het apparaat - foto's of andere bestanden van een geheugenkaartje of USB-apparaat beschikbaar maken op tablet of smartphone - is dit geen belemmering.


In Windows kun je de geheugenkaart in de AE400 benaderen als normale schijf


Bij iOS of Android maak je gebruik van een speciale app om bestanden te benaderen

Prestaties

Het kopiëren van 100 foto's, 375 MB in totaal, vanaf een simpel Class 5 SD-kaartje in de AE400 naar een Windows-laptop kostte ons 92 seconden, wat betekent dat we een snelheid van iets meer dan 4 MB/s bereikten. Hetzelfde SD-kaartje direct in dezelfde Windows-laptop geplaatst resulteerde in een snelheid van 14,4 MB/s (26 seconden). De draadloze oplossing is dus duidelijk wat langzamer en wie gigabytes aan data naar z'n tablet of smartphone wil kopiëren moet geduld hebben. Wie de AE400 puur gebruikt voor foto's zal er weinig last van hebben. 

Hotspot

De tweede functie die de AE400 heeft is die van portable hotspot, waarmee je een enkele WiFi-verbinding kunt delen met meerdere apparaten. Via de iOS en Android apps kun je de Hotspot-functionaliteit van de AE400 configureren en op Windows apparaten ga je simpelweg met je browser naar een bepaalde URL om in het configuratiemenu uit te komen.

De belangrijkste reden voor deze bridge functionaliteit, is natuurlijk om verbinding met het internet te blijven behouden wanneer je met de AE400 aan de slag gaat. Je moet dan immers verbinding maken met het draadloos netwerk dat de AE400 opzet en daarmee verlies je per definitie de verbinding met je bestaande draadloze netwerk. Door de AE400 op zijn beurt te laten verbinden met het normale netwerk en die verbinding te delen, kun je gebruikmaken van de SD-kaart of het USB-apparaat terwijl je ook nog steeds een werkende internetverbinding hebt.

Maar er is nog wel een reden denkbaar waarom die handig is. Bij sommige hotels, restaurant of andere publieke ruimtes krijg je een WiFi-toegangscode waarmee je maar met één apparaat kunt verbinden. Lekker handig wanneer je met laptop, tablet én smartphone aan de slag wil gaan. Door dan de AE400 te laten verbinden met het betreffende netwerk gebruik je maar één connectie, maar kun je al je apparaten via de AE400 alsnog verbinden.

Uit onze test blijkt dat de AE400 internetverkeer tot zo'n 30 Mbit/s kan verwerken. Op een snelle glaszevel internetverbindingen meten we met een laptop rechtstreeks aangesloten 80 Mbit/s en via de AE400 komen we rond die 30 Mbit/s. Dat is overigens ruim voldoende voor gebruik onderweg.


Wie een heel snelle internetverbinding heeft...


... zal via de AE400 niet de volledige bandbreedte kunnen benutten.

Powerbank

Ten slotte is er dan nog de powerbank functionaliteit. In de AE400 zit een 5000 mAh accu en dat is meer dan in de meeste powerbanks zit. Wij testten de functionaliteit in combinatie met een Nokia Lumia 920 smartphone, waar een accu van 2000 mAh in zit.

Wanneer we de Lumia 920 volledig leeg op de AE400 aansloten en lieten opladen totdat deze bijna vol, bleek achteraf de accu van de AE400 nog zo'n 46% vol. We mogen dus concluderen dat je een moderne smartphone bijna twee keer volledig kunt opladen met de powerbank functionaliteit van de AE400.

Adata DashDrive Air AE400

Conclusie

De DashDrive AE400 is een erg interessant product. De AE400 blijkt in de praktijk een zeer handige en gebruiksvriendelijke manier om foto's en andere bestanden van een SD-kaartje of USB-apparaat op je iOS, Android of Windows tablet of smartphone te krijgen. Juist op apparaten zonder USB-hostpoort of eigen SD-kaartslot is de AE400 een uitkomst.

Ook de powerbank functionaliteit werkt goed: we kunnen een Lumia 920 bijna twee keer opladen. De hotspot functionaliteit lijkt op het eerste gezicht een gimmick, maar is toch voornamelijk handig om internet te blijven behouden terwijl je met de AE400 bezig bent.

Al met al drie goede functionaliteiten verwerkt in een prima product. De prijs van gemiddeld € 77 is wat ons betreft ook zeer redelijk. Het ontwerp van het kastje had wat ons betreft wat Europeser gemogen, maar desalniettemin is de AE400 een aanrader.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Adata DashDrive Air AE400

Adata DashDrive Air AE400

  • Extern
  • WiFi
Niet verkrijgbaar
0
*