NZXT Phantom 630 review: om U tegen te zeggen

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern
 4. 4. Koeling
 5. 5. Testprocedure
 6. 6. Testresultaten koeling 200 watt
 7. 7. Testresultaten koeling 400 watt
 8. 8. Testresultaten geluidsproductie
 9. 9. Foto's
 10. 10. Specificaties
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

De meeste behuizingen die we bespreken op Hardware.Info kosten tussen de 50 en de 120 euro, zijn tussen de 45 en de 65 kubieke decimeter in omvang en hebben twee à drie 120 of 140 mm fans. Natuurlijk is er voldoende onderscheid in eigenschappen, functies en prestaties, maar de markt dicteert nu eenmaal bepaalde overeenkomsten. Een klein deel van de behuizingen die we testen heeft maling aan de mainstream en richt zich volledig op gebruikers die wat extra's willen en bovenal: meer. Meer ruimte, meer fans, meer aansluitingen. In dat selecte gezelschap bevindt zich de NZXT Phantom 630.

NZXT is in Nederland een kleine speler, maar wil daar uiteraard verandering in brengen. Van distributeur Caseking ontvingen we dan ook een sample van de Phantom 630, een imposante behuizing met een gemiddelde prijs in onze Prijsvergelijker van net geen 185 euro. Daarmee behoort het tot de zeven duurste kasten die we getest hebben en die nog verkrijgbaar zijn.

Eerder zagen we al bij de review van de NZXT Phantom 410 en de NZXT Switch 810 dat dit merk de nodige aandacht besteedt aan de buitenkant van zijn behuizingen, en ook dat men zich daarbij niet al te zeer laat belemmeren door de invloed die dat heeft op de vraagprijs. Daar is niets mis mee, maar voor de prijsbewuste koper in crisistijd is het wel van belang dat die méér voor zijn geld krijgt dan alleen een onconventioneel uiterlijk. Dat zit bij de Phantom 630 wel goed, want het is een van de weinige behuizingen die ruimte biedt aan XL-ATX moederborden.

XL-ATX is feitelijk een niet-bestaande standaard, die door verschillende merken verschillend wordt geïnterpreteerd, maar ze hebben alle gemeen dat moederborden in deze form-factor langer zijn dan standaard ATX. Daardoor bieden ze meer ruimte voor uitbreidingssloten. De NZXT Phantom 630 heeft er maar liefst negen, waar zeven de standaard is. Qua breedte ofwel diepte van het moederbord biedt deze kast ook flink wat ruimte, maar officieel past E-ATX ofwel Extended ATX er niet in. We zouden dat ook niet aanraden, om redenen die verderop in de review aan bod komen. Hoe dan ook is E-ATX geen veelgebruikt formaat voor consumentenmoederborden, om de simpele reden dat die nooit aan meer dan één processor ruimte bieden.

De Phantom 630 is dan ook gericht op veeleisende 'gewone' gebruikers, waarbij je uiteraard in de eerste plaats aan gamers denkt. Ook wie een stevig single CPU workstation wil bouwen op basis van consumentenonderdelen heeft potentieel een goede basis aan deze immense kast.

NZXT Phantom 630 Black

In de vergelijking

Hoe immens is duidelijk met onderstaande grafiek, waarin we de behuizingen waarmee we in dit artikel de Phantom 630 gaan vergelijken, hebben opgenomen - de grafiek geeft de ruwe afmetingen weer op basis van de externe dimensies. Daarmee is het een indicatie voor hoeveel ruimte een behuizing inneemt. Slechts een handvol modellen is groter dan de 92,3 dm³ die de Phantom 630 meet. Niet geheel toevallig zijn die ook alle (nog) duurder.

Als we alleen zouden vergelijken met behuizingen in dezelfde of hogere prijsklasse, was het vergelijkingsmateriaal erg karig. Bovendien zijn er genoeg XL-ATX-behuizingen die wat kleiner zijn, terwijl er ook zeer goed koelende modellen zijn die eveneens beduidend minder ruimte innemen. Aan de andere kant zijn er dus de nog grotere exemplaren waarmee de Phantom 630 direct concurreert. Het leek ons het meest informatief om deze buitenisse behuizing met een flinke selectie aan eerder geteste kasten te vergelijken, zodat je zelf het beste kan bepalen of je naast de koelprestaties ook de extra ruimte en voorzieningen wenst.

Uiterlijk

Vonden we de onlangs besproken Xigmatek Talon al een imposante verschijning, de NZXT Phantom 630 is écht groot. Bovendien is deze behuizing gewoon klassiek verticaal opgetrokken; waar de Talon onder een kleine hoek staat en daardoor relatief veel interne ruimte verspilt, is dat bij de Phantom 630 niet het geval. Met de duimstok ernaast zien we dat het gevaarte 62,5 cm hoog is, 60 cm diep en net geen 25 cm breed. De buitenkant (boven- en voorpaneel) is deels van kunststof, deels van metaal (zijpanelen en mesh roosters). Het gebruikte plastic voelt kwalitatief veel beter aan dan bij de eerder geteste Switch 810 en de Phantom 410. Ook is de aansluiting op het metaal veel beter, waardoor de kast meer overkomt als een geheel, in plaats van een metalen doos waarop wat plastic versiering is bevestigd.

NZXT Phantom 630 Black

Een deurtje aan de voorkant slaat naar rechts open en bedekt de vier extern toegankelijke 5,25" ruimtes, en een eenvoudig te missen SD-geheugenkaartlezer, die ook voor SDHC en SDXC geschikt is. Een interne kabel verbindt deze met een USB 2.0 header. Het is anno 2013 best apart dat deze kaartlezers een standaardvoorziening zijn op laptops, maar op behuizingen zien we ze amper. Ondertussen worden SD-geheugenkaartjes een stuk meer gebruikt dan bijvoorbeeld 5,25" drives, waar kasten altijd ruimte voor bieden. De meerprijs voor een geheugenkaartlezer is naar verluidt bijzonder gering en we moedigen dan bij dezen ook alle fabrikanten aan om die voorziening standaard in te gaan bouwen.

NZXT Phantom 630 Black

De frontaansluitingen bevinden zich bovenaan de Phantom 630, aan de linkerkant. Daar treffen we twee keer USB 2.0, twee keer USB 3.0 (beide verbonden met een interne header-aansluiting) en audio in- en uitgangen voor een headset. Gespiegeld aan de rechterkant bevinden zich de power- en reset-knoppen, alsmede een fan-controller die maximaal 30 watt kan verwerken, met drie standen. Voldoende voor de maximaal 10 fans die je in deze kast kan aansluiten, naar verluidt.

NZXT Phantom 630 Black

NZXT Phantom 630 Black

Een derde knopje is apart vermeldenswaardig want bestemd voor de LED-verlichting. Dat is echter geen standaardverlichting van de binnenzijde, maar een daadwerkelijk nuttige verlichting in de vorm van een stel LEDjes aan de achterzijde, bij het I/O-paneel en bij de uitbreidingskaarten. In het halfduister even een kabel in- of omprikken is zo een stuk eenvoudiger. Op onderstaande afbeelding zie je de beide lampjes in rood omcirkeld.

NZXT Phantom 630 Black

Het linkerzijpaneel bevat een relatief klein venster en daaronder een groot stuk mesh, waarachter een van de drie 200 mm fans schuilgaat. Ook aan de voorzijde is dat mesh aanwezig. De achterkant is relatief sober, met ruimte voor de genoemde 9 uitbreidingssloten van een XL-ATX bord en nog een flink rooster. Aan de bovenkant is een 140 mm fan zichtbaar. Opvallend is de afwezigheid van waterkoelingsgaten, maar dat heeft er vermoedelijk alles mee te maken dat je alle onderdelen van een waterkoelinginstallatie eenvoudig aan de binnenzijde kwijt kan.

NZXT Phantom 630 Black

Intern

Na verwijdering van het linkerzijpaneel van de NZXT Phantom 630 staart een enorme hoeveelheid ruimte ons tegemoet. Direct opvallend is de wat apart - asymmetrisch - uitgesneden ruimte voor het monteren van de backplate van een CPU-koeler. Ook het grote aantal openingen om kabels door weg te werken valt op. Achter de moederbordplaat is ruim 3 cm beschikbaar hiervoor.

NZXT Phantom 630 Black

Achter die moederbordplaat kan je ook twee 2,5" stations kwijt, uiteraard denkt men hierbij in de eerste plaats aan SSD's. Die kan je ook plaatsen in de 3,5" lades van de hardeschijfkooien, waarvan er in totaal zes zijn. We zien vaker uitneembare of verplaatsbare kooien, maar de Phantom 630 spant tot dusverre de kroon met drie afzonderlijke kooien met één, twee en drie posities voor harde schijven. Die kan je naar wens alle boven elkaar zetten, of twee naast elkaar met een derde bovenop een van de twee - of hangend onder de 5,25" stations. Als je alleen de 1-slede kooi laat zitten, creëer je een indrukwekkende windtunnel waarbij de aangevoerde lucht van de voorste 200 mm ventilator recht over de gemonteerde videokaart(en) blaast.

Die videokaarten kunnen een maximale lengte hebben van 32,5 cm wanneer de kooien gemonteerd zijn. Haal je er een of twee weg, dan is de maximale lengte ruim 50 cm. Dat is langer dan welke consumentenkaart ook. Ook voor de CPU-koeler is indrukwekkend veel ruimte beschikbaar: standaard 17 cm, maar als je de ventilator uit het zijpaneel haalt (wat we ernstig in overweging zouden geven) en elders in de kast monteert, mag een torenkoeler zelfs 20 cm hoog zijn.

NZXT Phantom 630 Black

Verder vermeldenswaard is dat de interne afwerking heel netjes is, we troffen nergens noemenswaardige scherpe randen aan. De kabels naar de ventilatoren zijn overwegend netjes weggewerkt. Ook de totale constructie is bijzonder solide, wat gezien het gewicht van ruim 12 kilo niet verbaast: het chassis van de Phantom 630 is geheel opgetrokken uit zware kwaliteit staal, de plastic delen zitten alleen aan de buitenkant. Ook die delen zijn overigens zeer stevig, we merkten al op dat de kwaliteit duidelijk hoger is dan van de eerder geteste Switch 810. Zelfs de bevestigingsmechanismen voor 5,25" apparaten zijn stevige metalen klemmen - doorgaans wordt hier plastic toegepast, zoals ook in de aanmerkelijk duurdere Cooler Master Cosmos II.

NZXT Phantom 630 Black
De hardeschijfkooien zijn volledig modulair in te bouwen en aan te passen.

Koeling

De NZXT Phantom 630 is een high-end kast, dus we verwachten meer koelvoorzieningen dan een stel standaard 120 mm fans. Gelukkig worden we daarin niet teleurgesteld, want standaard is deze behuizing uitgerust met vier ventilatoren. Drie van 200 mm diagonaal en een 'slechts' 140 mm, de outtake fan aan de achterkant. De drie 20 cm ventilatoren bevinden zich aan de voor- en bovenzijde en in het linkerzijpaneel.

Die laatste lijkt getuige onze geluidstest relatief de meeste herrie te produceren, mogelijk omdat het paneel er ook iets door gaat vibreren. Er is aan de bovenkant nog ruimte voor (nog) een 200 mm fan en we zouden dan ook adviseren de fan van het paneel te verplaatsen naar de bovenzijde als je last hebt van rumoer.

Er is meer ruimte voor fans, want in totaal kan je er 10 kwijt. Dan zijn dat twee 140 mm exemplaren aan de voorkant, drie 120 mm exemplaren aan de bovenkant, een 200 mm fan in het linkerzijpaneel, een 140 mm aan de achterkant, twee 120 of 140 mm aan de onderkant en een 140 of 120 mm fan in een aparte houder die vastzit aan de hardeschijfkooien. Die feature hebben we vaker gezien in NZXT behuizingen, maar standaard is deze positie dus niet gevuld in de Phantom 630.

NZXT Phantom 630 Black

Echter, de NZXT Phantom 630 biedt een alternatief en dat is waterkoeling. We merkten al op dat deze kast geen openingen heeft voor slangen van een waterkoelingsysteem. De reden is dat er intern alle ruimte is voor radiatoren. Aan de bovenkant kan je een 360 mm exemplaar (3x 120 mm) kwijt, of een 280 mm model (2x 140 mm). Aan de voorzijde is ruimte voor een relatief dunne 240 mm radiator als je die rechtop zet, maar haal je de onderste hardeschijfkooien weg, dan kan je op de bodem ook een dikker model kwijt - of zelfs een 280 mm model. Aan de achterzijde ten slotte kan je ook nog een 140 mm radiator kwijt.

De handleiding laat alle mogelijkheden duidelijk zien:

NZXT Phantom 630 waterkoeling opties

NZXT Phantom 630 Black

De ventilatoren aan de bovenkant, onderkant en voorkant zijn voorzien van (uitneembare) stoffilters. Alleen aan de achterzijde zijn die achterwege gelaten, vermoedelijk om de luchtstroom naar buiten niet onnodig te hinderen.

NZXT Phantom 630 Black

Koelmogelijkheden biedt de NZXT Phantom 630 dus bij de vleet, maar hoe vertalen die zich naar de prestaties in de praktijk?

Testprocedure

Sinds najaar 2011 hebben wij dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart zoals de GeForce GTX 580 heeft een maximaal opgegeven verbruik van 244 watt, terwijl dat voor GTX 590 zelfs 265 watt is. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

Op onderstaande foto kan je de nieuwe testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de case fans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de case fans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 200 watt

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

We vergelijken de NZXT Phantom 630 met een groot aantal behuizingen, die voornamelijk gemeen hebben dat ze vrijwel alle minimaal 100 euro gemiddeld kosten volgens onze Prijsvergelijker. Dat betekent dat het alle kasten zijn die ofwel bovengemiddelde koelprestaties bieden, ofwel dat ze bovengemiddeld zijn qua voorzieningen, afwerking of stilte.

200 W 7 V

Bij een lage draaisnelheid van de fans treffen we de NZXT Phantom 630 al behoorlijk hoog in de grafiek aan, op de zevende positie. Het spreekt voor zich, maar alle resultaten onder de 25 graden zijn gewoon érg goed.

200 W 12 V

Met de fans op een hogere rotatiesnelheid nemen de koelprestaties van de NZXT Phantom 630 maar iets toe: de fans verplaatsen al erg veel lucht bij lagere snelheid. Vermoedelijk zou plaatsing van de fan aan de zijkant naar de bovenkant de positie in de grafieken nog een paar plaatsen verbeteren, omdat de afvoer van warme lucht aan de bovenkant in onze ervaring de meest effectieve manier is om de temperatuur in de kast laag te houden, meer dan extra aanvoer van lucht van buiten. Hoe dan ook is 23 graden een uitstekende prestatie.

Testresultaten koeling 400 watt

De tweede set van de vier tests doen we met een warmteproductie van 400 watt. Hier is het dus een stuk lastiger voor de behuizingen om de warmte zo snel mogelijk af te voeren.

400 W 7 V

Bij verdubbeling van de warmteproductie zien we dat de NZXT Phantom 630 nog een positie naar boven opschuift in de grafieken. Op lage draaisnelheid is dit de zwaarste test die we uitvoeren, maar de Phantom 630 weet de interne temperatuur op 30 graden te houden. Slechts een handvol kasten doet het nog beter.

400 W 12 V

Op hoge rotatiesnelheid is de concurrentie iets sterker - en soms ook een stuk luidruchtiger - en de Phantom 630 zakt dan ook een plaats. De gemeten 26,2 graden zijn echter niets om zich voor te schamen: ook met de standaard koelvoorzieningen kan deze kast ieder zwaar systeem dat je inbouwt koel houden.

Testresultaten geluidsproductie

Zoals altijd is geluidsproductie de tegenhanger van koelresultaten.

De NZXT Phantom 630 blijkt hier niet de stilste, maar dat heeft wel een duidelijke oorzaak. Let daar dus op bij beoordeling van deze grafieken.

Geen fans

We testen behuizingen ook altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Het is niet altijd interessant om die op te nemen in een grafiek in een review, omdat de onderlinge verschillen bij sterk vergelijkbare modellen erg klein zijn. Bij een groter testveld dat meer uiteenloopt is echter te zien dat ook zonder fans er duidelijke verschillen zijn in hoe sterk een kast de ingebouwde (vrij luidruchtige) componenten kan dempen. We zien dat de NZXT Phantom 630 het er hier erg goed vanaf brengt, met een vierde plaats.

7 V

Dat beeld verandert fors met de fans op lage draaisnelheid , dan treffen we de NZXT Phantom 630 ruim onder het midden van de grafiek. Een geluidsproductie van 38,1 dB(A) suggereert duidelijk hoorbaar lawaai, maar daarbij moeten we vermelden dat de in het zijpaneel ingebouwde fan relatief dicht op de geluidsmeter staat. Zouden we die slechts iets verder weg plaatsen, dan daalt het gemeten volume al aanzienlijk. Echter, omwille van de directe vergelijking doen we dat uiteraard niet - maar in dit geval moet het harde cijfer dus wat genuanceerd worden: bij lage rotatiesnelheid op normale afstand is deze kast gewoon erg stil.

12 V

Op hoge draaisnelheid van de fans neemt het lawaai nog flink toe en kunnen we de Phantom 630 niet meer stil noemen, al geldt wederom dat het minder erg is dan de 48,8 dB(A) lijkt te impliceren. De ruimte in de geluidsdichte kast waarin we deze metingen uitvoeren is nu eenmaal beperkt, en deze behuizing is erg groot.

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de NZXT Phantom 630.

Specificaties

Algemeen
 
MerkNZXT
ProductnaamPhantom 630 Black
ProductcodeCA-PH630-M1
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatXL-ATX
MateriaalStaal / Plastic
KleurZwart
Afmeting - Breedte24.6 cm
Afmeting - Diepte60 cm
Afmeting - Hoogte62.5 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)92.25 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern4
2,5 inch intern totaal2
3,5 inch intern totaal6
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten9
Low profile
Maximale lengte videokaart50.7 cm
Maximale hoogte CPU-koeler20 cm
Casefans
120 mm fan posities9
140 mm fan posities8
200 mm fan posities4
Meegeleverde casefans4 fans
Totaal aantal fan posities10
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitschuifbare moederborddrager
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)2
Frontaansluitingen - Firewire
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
VFD (Vacuum Fluorescent Display)
Chassis open detectie
Verlichting
Fanduct voor CPU-koeler

Conclusie

De NZXT Phantom 630 is een superlatieve behuizing met een navenant prijskaartje. Voorop staat dat je in veel gevallen uitstekend uit bent met een behuizing die minder prijzig is. Zolang je geen XL-ATX moederbord, twee extreem lange videokaarten en drie waterkoelingsets kwijt hoeft, kan je prima uit de voeten met kasten als de aanmerkelijk goedkopere en kleinere Lian Li PC-7HX of de al wat grotere Corsair Carbide 500R. Wil je veel inbouwruimte en goede koeling, dan zijn de Cooler Master HAF XM of de Antec Eleven Hundred betaalbaardere, goede keuzes. Gaat het je om afwerking, dan is de met een Gold Award bekroonde Cooler Master Storm Trooper (ook in het wit als Stryker) een prima alternatief dat wederom goedkoper is en vrijwel net zo goed koelt. De Raven RV03 van SilverStone koelt nóg beter, maar is een notoire herrieschopper, significant luidruchtiger dan de Phantom 630 - maar hij is wel 50 euro goedkoper.

Wil je echter wél aan de slag met meerdere en grotere waterkoelingsets, een zware configuratie met triple-SLI of CrossFire en dat combineren met goede koelprestaties, goede afwerking, acceptabele geluidsproductie, dan zijn je keuzes beperkt. De Enermax Fulmo GT is een indrukwekkende kast, maar je betaalt er gemiddeld ruim 40 euro meer voor. Bovendien zijn we geneigd de Phantom 630 te prefereren qua afwerking en mogelijkheden. De Cooler Master Cosmos II is nog altijd een klasse apart, maar qua koeling legt hij het af tegen deze Phantom.

De Switch 810 van NZXT zelf is een alternatief dat je kan overwegen, maar niet heel veel betaalbaarder en duidelijk minder goed afgewerkt zowel intern als extern. NZXT zet zich met deze behuizing echt op een hoger niveau, wat we uiteraard toejuichen: als je dan toch gaat voor groots, doe het dan goed. Dat is bij de Phantom 630 duidelijk geslaagd, want het resultaat is een kast die letterlijk en figuurlijk boven het maaiveld uitsteekt, zonder significante steken te laten vallen. En dat is goed voor een Hardware.Info Gold Award.


NZXT Phantom 630

NZXT Phantom 630 Black


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gold Award NZXT Phantom 630 Black

NZXT Phantom 630 Black

 • Tower
 • XL-ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 4 fans
Niet verkrijgbaar
Gold Award NZXT Phantom 630 Gun Metal

NZXT Phantom 630 Gun Metal

 • Tower
 • XL-ATX
 • Zwart
 • Venster
Niet verkrijgbaar
Gold Award NZXT Phantom 630 White

NZXT Phantom 630 White

 • Tower
 • XL-ATX
 • Wit
 • Venster
Niet verkrijgbaar
0
*