10 dual-band routers vergelijkingstest

30 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. D-Link DIR-826L en DIR-857
 3. 3. Linksys EA2700 en EA4500
 4. 4. Netgear WNDR3700 en WNDR4500
 5. 5. Sitecom X5 en X6
 6. 6. TP-Link TL-WDR3600 en TL-WDR4900
 7. 7. Testprocedure
 8. 8. Testresultaten: bekabeld
 9. 9. Testresultaten: 3 meter
 10. 10. Testresultaten: 10 meter
 11. 11. Testresultaten: 3 laptops tegelijk
 12. 12. Testresultaten: stroomverbruik
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Als je de uitzending van VARA Kassa van 6 april 2013 hebt gezien, zag je dat we van vijf fabrikanten twee routers hebben getest. In dit artikel kan je over alle modellen nog even teruglezen en de testresultaten in detail bekijken.

De opdracht die we kregen van VARA Kassa was om van de vijf grootste routerfabrikanten in Nederland twee routers te testen, een relatief laag gepositioneerd model en een router die je zou kunnen bestempelen als high-end. Gezien de relatief lage prijs die tegenwoordig betaald moet worden voor een instap dual-band router hebben we ervoor gekozen om uitsluitend dual-band-exemplaren mee te nemen in de test. We hebben er verder voor gekozen om de nieuwste draadloze standaard, 802.11ac, voor deze test te laten voor wat hij is. Voor het merendeel van de mensen is die standaard nog helemaal niet relevant of interessant en is een 802.11n-model de voor de hand liggende keuze. Er zijn sowieso nog bijna geen netwerkadapters die 802.11ac ondersteunen, dat helpt natuurlijk ook niet.

Uiteindelijk zijn we wat fabrikanten betreft uitgekomen op D-Link, Linksys, Netgear, Sitecom en TP-Link. Van D-Link hebben we de DIR-826L en de DIR-857, van Linksys de EA2700 en EA4500, van Netgear de WNDR3700 en WNDR4500, van Sitecom de X5 en de X6 en ten slotte van TP-Link de TL-WDR3600 en TL-WDR4900. In wat volgt gaan we de routers niet uitgebreid bespreken. We bespreken per merk globaal onze bevindingen. Dit doen we op alfabetische volgorde, dus we beginnen met D-Link.

Als je alle modellen rustig naast elkaar wilt vergelijken, kan je dat doen met deze vergelijkingstabel.

Van D-Link hebben we twee zeer verschillende routers in de test opgenomen. Dan hebben we het natuurlijk in eerste instantie over het uiterlijk. Waar de DIR-857 er uitziet als een 'traditionele' router, heeft de DIR-826L een cilindrische vormgeving meegekregen. Het zorgt ervoor dat hij een beetje lijkt op een thermoskan of een waterkoker. Wij vinden het wel wat hebben, maar over dat soort zaken lopen de meningen over het algemeen behoorlijk uiteen.

D-Link DIR-826L
D-Link DIR-826L

Het verschil qua prijs is ook behoorlijk fors te noemen. Waar de DIR-857 met een gemiddelde prijs van ruim 160 euro met afstand de duurste router is in deze test, zit de DIR-826L daar gemiddeld meer dan 60 euro onder. Kijken we naar de prestaties, dan is dat verschil deels te verklaren. De DIR-857 is over het algemeen genomen de best presterende router in de test, terwijl de DIR-826L tot de minst presterende exemplaren behoort. Het maakt de DIR-826L wat ons betreft niet echt interessant als je op zoek bent naar een apparaat dat met name heel erg snel moet zijn, maar de DIR-857 des te interessanter.

D-Link DIR-857
D-Link DIR-857

Waar D-Link het wat ons betreft een beetje laat liggen, is op het gebied van het beheren van de routers. De DIR-826L hoort weliswaar tot de 'cloud'-line-up van D-Link, wat inhoudt dat je niet per se in de webinterface van de router hoeft te gaan om bepaalde instellingen door te voeren. Dat kan bijvoorbeeld ook met behulp van een app op je smartphone of tablet, maar de mogelijkheden die dit biedt zijn niet enorm groot. Voor veel zaken zal je toch naar de webinterface toe moeten. De DIR-857 moet het doen met alleen de inmiddels toch wel verouderde webinterface van D-Link. 

Al bij al laten de deelnemers van D-Link aan deze test een wat wisselende indruk achter. De DIR-857 bevalt ons op veel vlakken prima, maar is behoorlijk prijzig, terwijl we de DIR-826L niet meteen aan zouden raden, of je moet echt gecharmeerd zijn van de vormgeving.

Linksys EA2700 en EA4500

Dat het ook anders kan als het op het gebruik van de cloud op routers aankomt, bewijst Linksys. De vorig jaar niet zonder problemen geïntroduceerde cloud-firmware van het bedrijf staat ook echt volledig in de cloud. Dit houdt onder andere in dat je niet meer per se in je eigen netwerk hoeft te zitten om de volledige toegang te hebben tot je router. In combinatie met de mogelijkheid om apps te installeren op deze routers, biedt dit in potentie interessante toepassingen, bijvoorbeeld op het gebied van camerabewaking. Als je nog altijd van mening bent dat je je routerfirmware helemaal niet in de cloud wilt hebben, dan heb je overigens ook de mogelijkheid om het bij een lokale variant te houden. De functionaliteit is verder hetzelfde en is wat ons betreft uitstekend als het gaat om gebruiksgemak en mogelijkheden.

Linksys EA2700
Linksys EA2700

De EA4500 is feitelijk een upgrade van de E4200v2 van vorig jaar en zet prima prestaties neer. De EA2700 is de Smart Wi-Fi-opvolger van de E2500, is met een gemiddelde prijs van ongeveer 80 euro goed te betalen en zet voor dat prijspunt prima scores neer, al moet hij zijn grote broer wel voor laten gaan. Ook op het gebied van functionaliteit biedt de EA4500 net wat meer, bijvoorbeeld de mogelijkheid om er via USB een externe harde schijf of printer op aan te sluiten. Dat is op zich ook niet zo gek, want die is met een gemiddelde prijs van ongeveer 135 euro ook duidelijk duurder.

Linksys EA4500
Linksys EA4500

Zowel de Linksys EA2700 als de EA4500 zijn wat ons betreft aanraders. Het is uiteraard afhankelijk van je eigen wensen welke de voorkeur zou moeten hebben.

Netgear WNDR3700 en WNDR4500

De designers van Netgear doen het al jaren behoorlijk rustig aan. Alleen de ac-routers van het merk, de R6200 en R6300 hebben een afwijkende vormgeving meegekregen, voor de rest kom je eigenlijk alleen de staande modellen tegen waar ook de WNDR3700 en WNDR4500 voorbeelden van zijn. Echt heel erg mooi kunnen we het maar niet vinden. In het geval van de WNDR3700 kun je de standaard er afhalen en de router platleggen of eventueel zelfs ophangen. De WNDR4500 is gemaakt om uitsluitend staand te kunnen worden geplaatst. 

Netgear WNDR3700 Wireless Dual Band Gigabit Router
Netgear WNDR3700

Wat ons betreft is de manier van plaatsen een van de weinige nadelen aan de WNDR4500. Voor het overige is het wat ons betreft de beste router in deze test, al zit de Linksys EA4500 er niet ver achter. De prestaties zijn uitstekend en je hebt dankzij de zeer uitgebreide Genie-software die je op je computer kunt installeren eigenlijk bijna geen reden meer om nog naar de webinterface van de router te navigeren. Dat is maar goed ook, want die ziet er nog altijd niet uit alsof hij helemaal van deze tijd is. Daarnaast is hij ook niet altijd even duidelijk.

Netgear WNDR4500 N900 Wireless Dual Band Gigabit Router
Netgear WNDR4500

De WNDR3700 is goed te vergelijken met de op de vorige pagina besproken Linksys EA2700. Ook deze router biedt prima prestaties tegen een alleszins acceptabele prijs.

Sitecom X5 en X6

Het Nederlandse Sitecom kan in dit overzicht uiteraard niet ontbreken. We hebben de relatief recent geïntroduceerde vernieuwde versies van de X5 en de X6 in deze test opgenomen. Het opvallendste aan deze nieuwe uitvoering is het uiterlijk. Jarenlang waren de meeste Sitecom-routers platte doosjes die waren uitgevoerd in een combinatie van crème-wit en bruin, maar met de nieuwe lijn gaat Sitecom een hele andere richting uit. Allereerst zijn het modellen die zowel plat als staand geplaatst kunnen worden en eventueel ook opgehangen kunnen worden. Daarnaast zijn ze helemaal spierwit.

Sitecom X5 N600
Sitecom X5

Kijken we naar de X5, dan moeten we constateren dat die het minst presteert van alle geteste routers. Met name op grotere afstand doet hij het samen met de D-Link DIR-826L duidelijk minder dan de andere deelnemers. Ze kosten overigens ook gemiddeld ongeveer even veel, namelijk zo'n 100 euro. Sitecom biedt op beide routers in deze test wel het zelf ontwikkelde Sitecom Cloud Security aan, waarmee je alle apparaten die op je router aangesloten zijn in een klap beschermt tegen virussen en phishing. Verder kun je ook nog een 'do not track'-module aanzetten, zodat je zoek- en surfgedrag niet gevolgd kan worden.

Sitecom X6 N900
Sitecom X6

De X6 zet betere prestaties neer dan de X5 en de D-Link DIR-826L, maar haalt het ruimschoots niet vergeleken met de echte snelle routers in de test. Voor een gemiddelde prijs van ongeveer 125 euro is dat toch ook wat teleurstellend, al zijn de prestaties ook niet echt slecht te noemen.

Al bij al zijn we niet enorm enthousiast over de X5 en X6 als we ze vergelijken met de andere modellen in deze test. Iets wat het vermelden nog wel waard is, is dat Sitecom standaard 10 jaar garantie geeft. In hoeverre dat meer marketing is dan ook daadwerkelijk zinvol, laten we hier in het midden.

Het laatste tweetal in deze test komt van TP-Link, een merk dat het afgelopen jaar echt op stoom gekomen is in Nederland. Daarvoor waren er ook regelmatig modellen die langskwamen op de burelen van Hardware.Info, maar dat waren er lang zoveel niet als we de afgelopen tijd hebben getest. TP-Link heeft inmiddels een vrijwel complete line-up, zeker met de aankondiging van de ac-router enkele maanden geleden op CES in het achterhoofd. Dat maakt dat het een steeds interessantere partij wordt.

TP-Link TL-WDR3600
TP-Link TL-WDR3600

Een van de kenmerken van producten van TP-Link is dat ze over het algemeen goed te betalen zijn. Dit geldt niet alleen voor de routers, maar ook voor de andere netwerkproducten, zoals powerline-adapters, repeaters en switches. Een lage prijs is natuurlijk altijd interessant, maar er moet ook nog wel gepresteerd worden. Anders heb je er niet zo heel erg veel aan. De TL-WDR3600, met een gemiddelde prijs van ongeveer 60 euro verreweg de goedkoopste router in de test, weet deze twee zaken uitstekend te verenigen. De prestaties zijn namelijk prima te noemen en op veel punten ongeveer net zo goed als die van de twee keer zo dure Sitecom X6.

TP-Link TL-WDR4900
TP-Link TL-WDR4900

De TL-WDR4900 doet er nog een schepje bovenop. Dit model is echter duidelijk wat meer op het high-end segment gericht. Met een gemiddelde prijs van ongeveer 110 euro kun je dit model niet meer echt goedkoop noemen. Over de prestaties hebben we echter niets te klagen, al moet hij wel enkele nog iets duurdere modellen voor zich laten, maar dat is op zich geen schande. Qua mogelijkheden en gebruiksgemak heeft TP-Link nog wel een slag te maken, maar voor de rest zijn beide apparaten zeker interessant.

Testprocedure

We testen zowel de bekabelde als de draadloze snelheden van routers. Dit doen we aan de hand van het IxChariot-pakket van Ixia, een veelgebruikt pakket om doorvoersnelheden binnen een netwerk te meten. Op alle systemen in het testnetwerk installeren we een zogenaamd endpoint, waarna de software aan de hand van een testscript bepaalt hoeveel megabits er per seconde van het ene endpoint naar het andere gestuurd kunnen worden. We meten de bekabelde snelheid van WAN naar LAN en van LAN naar LAN; dit houdt in dat er pakketjes vanaf een systeem gestuurd worden en via de WAN-poort op de router door een LAN-poort aan een ander systeem doorgegeven worden. Bij LAN naar LAN zijn beide systemen logischerwijs aangesloten op twee LAN-poorten.

De draadloze snelheid meten we beide kanten op, dus van LAN naar WLAN en van WLAN naar LAN. Hier gebruiken we uiteraard een systeem voor dat bekabeld (op een LAN-poort dus) is aangesloten op de router die op dat moment getest wordt. Daarnaast gebruiken we meerdere BTO-laptops met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 WLAN-chip en drie antenne-aansluitingen om draadloos verbinding te maken met de router.

We hebben de testprocedure in de afgelopen maanden wat aangepast. We doen nog steeds de test op 10 meter met line of sight, maar zijn gestopt met de test op 20 meter. Om een wat meer realistische gebruikssituatie te creëren hebben we een test op 3 meter toegevoegd aan de procedure. We hebben tevens een test toegevoegd waarbij we drie BTO-laptops tegelijkertijd (allemaal met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 chip) op de router die we aan het testen zijn, aansluiten. Op die manier krijgen we een beeld van wat de router aankan als hij behoorlijk zwaar belast wordt en zien we wat de bandbreedte is die de router aan de verschillende laptops toewijst. We testen de draadloze snelheden op twee verschillende momenten, zodat de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren wordt verkleind.

Testresultaten: bekabeld

Alle routers in deze test hebben gigabitpoorten. Dat is duidelijk te zien aan de doorvoersnelheden van LAN naar LAN, waar alle deelnemers de volledige bandbreedte voltrekken. Bij de test van WAN naar LAN zien we echter wel behoorlijk grote verschillen. Dat heeft ermee te maken dat niet alle routers op dezelfde manier NAT toepassen.

Testresultaten: 3 meter

Op 3 meter halen alle routers in de test prima scores, al zijn de verschillen soms behoorlijk groot.

Testresultaten: 10 meter

Op 10 meter zien we dat de krachtigere en vaak ook duurdere apparaten boven komen drijven. 

Testresultaten: 3 laptops tegelijk

De maximale bandbreedte meten wanneer er een enkele laptop draadloos is aangesloten is op zich interessant, maar het is ook interessant om te zien hoe de verschillende routers de bandbreedte verdelen als er meerdere apparaten draadloos verbonden zijn. Om hier een beeld van te krijgen voegen we naast de laptop op 3 en de laptop op 10 meter ook nog een derde laptop toe in de ruimte waarin we testen. We creëren hierbij zoveel mogelijk een waaiervorm, zodat de router een zo breed mogelijk oppervlak moet bestrijken. De meeste deelnemers aan de test doorstaan deze test uitstekend.

Testresultaten: stroomverbruik

De twee Sitecoms in deze test mogen dan wat tegenvallen op het gebied van prestaties, zuinig zijn ze wel.

Conclusie

In het algemeen kun je zeggen dat geen enkele router die we in deze test hebben besproken echt door de mand valt. Dit neemt niet weg dat er wel degelijk een duidelijk onderscheid te maken is binnen deze selectie. Wil je niet te veel geld uitgeven, maar wel gewoon goede prestaties hebben, dan kom je uit bij de Linksys EA2700, Netgear WNDR3700 of de TP-Link TL-WDR3600. Die laatste is duidelijk de goedkoopste, maar legt het ten opzichte van de twee duurdere modellen wel af op het gebied van instellingsmogelijkheden en gebruiksgemak.

Wil je per se de allerbeste prestaties, dan kun je niet om de D-Link DIR-857 heen. Qua gebruiksgemak zijn de nummers twee en drie, de Linksys EA4500 en Netgear WNDR4500, echter duidelijk beter. TP-Link weet met de TL-WDR4900 ten slotte zeer goede prestaties neer te zetten tegen een scherpe prijs, maar de Linksys EA4500 en de Netgear WNDR4500 overtuigen als totaalplaatje net wat meer. Dit heeft als gevolg dat we de Netgear WNDR4500 als winnaar uitroepen, vlak voor de Linksys EA4500, op iets grotere afstand gevolgd door de TP-Link TL-WDR4900 en de D-Link DIR-857.

Twee modellen in deze test vallen eigenlijk in niemandsland, omdat ze te duur zijn voor de prestaties die ze leveren. Dat zijn de D-Link DIR-826L en de Sitecom X5. De prestaties van deze twee vallen toch wel behoorlijk tegen vergeleken met die van de andere modellen in de test. Over de Sitecom X6 zou je ook kunnen zeggen dat die iets te duur is, maar die levert nog wel gewoon acceptabele scores, al zou hij het gezien zijn prijs nog wel wat beter moeten doen.

Netgear WNDR4500 N900 Wireless Dual Band Gigabit Router


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

D-Link DIR-826L

D-Link DIR-826L

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Silver Award D-Link DIR-857

D-Link DIR-857

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
 • Dual-band
Niet verkrijgbaar
Silver Award Linksys EA2700

Linksys EA2700

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Linksys EA4500

Linksys EA4500

 • 802.11n (Wi-Fi 4)

171,60 €

1 winkel
Silver Award Netgear WNDR3700 Wireless Dual Band Gigabit Router

Netgear WNDR3700 Wireless Dual Band Gigabit Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Silver Award Netgear WNDR4500 N900 Wireless Dual Band Gigabit Router

Netgear WNDR4500 N900 Wireless Dual Band Gigabit Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Sitecom X5 N600

Sitecom X5 N600

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Sitecom X6 N900

Sitecom X6 N900

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Bronze Award TP-Link TL-WDR3600

TP-Link TL-WDR3600

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Silver Award TP-Link TL-WDR4900

TP-Link TL-WDR4900

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
0
*