Intel 525 120GB mSATA SSD-review: speciaal voor Ultrabooks

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Veel varianten
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. Atto Disk Benchmark
 5. 5. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 6. 6. PCMark7
 7. 7. PCMark7 (vervolg)
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

De Intel 525 serie is een nieuwe reeks mSATA-SSD's, waarmee de fabrikant zich richt op gebruik in op eigen processors gebaseerde Ultrabooks. Wij testten het 120GB exemplaar uit de nieuwe serie.

We schreven al eerder dat een mSATA-SSD een ideale manier is om een moderne laptop die nog gebruikmaakt van een conventionele harde schijf te upgraden. Veel laptops van pak 'm beet een half jaar oud of nieuwer hebben naast een inbouwpositie voor een 2,5" schijf ook een mSATA-slot aan boord. Door juist daarin een nieuwe SSD te plaatsen, kun je de aanwezige harde schijf blijven gebruiken als data-disk. Juist de combinatie van een snelle SSD voor Windows en je software en een conventionele harde schijf voor dataopslag is ideaal in laptops.

De nieuwe Intel 525 SSD's zijn gebaseerd op de bekende LSI SandForce SF-2281 controller, zoals we die kennen van tientallen SSD's waaronder Intels eigen 520, 320 en 330 series. Op de 525 is de SandForce-chip wel voorzien van een nieuwe generatie firmware, die Intel nog niet voor andere series beschikbaar heeft gesteld. Op de nieuwe mSATA-SSD's wordt de SandForce controller gecombineerd met Intel-branded 25nm flashchips uit de fabriek van Micron. Dat is opvallend; want de meeste SSD-leveranciers zijn voor hun nieuwste generaties al overgestapt op chips met kleinere transistors. Waarom Intel nog op 25nm blijft hangen is onduidelijk: misschien dat men de betrouwbaarheid van 19nm flashchips nog niet optimaal vindt, al is de verklaring dat men nog een goede deal heeft gekregen op een flinke lading 25nm chips net zo voor de hand liggend.

Intel 525 Series 120GB

Veel varianten

De 525 SSD's zijn beschikbaar in 30 GB, 60 GB, 90 GB, 120 GB, 180 GB en 240 GB. Een 480 GB exemplaar bestaat niet, simpelweg omdat er niet voldoende flashchips op een mSATA-SSD passen. De exemplaren van 60 GB of meer bieden allen een maximale leessnelheid van 550 MB/s volgens de specificaties van Intel. De maximale schrijfsnelheid bedraagt bij de 180 GB en 240 GB exemplaren 520 MB/s. Bij de door ons geteste 120 GB is het 500 MB/s. Het 60 GB model kent een maximale schrijfsnelheid van 475 MB/s en bij het 30 GB exemplaar is het slechts 275 MB/s.

De prijzen van de SSD's lopen uiteen van gemiddeld € 54 voor de 30 GB uitvoering tot gemiddeld € 267 voor de 240 GB uitvoering. Dat vertaalt zich naar prijzen per GB die uiteenlopen van € 1,82 per GB tot € 1,12 per GB. Het door ons geteste model kost omgerekend € 1,19 per GB. Dat is anno 2013 stevig aan de prijs, al moeten we daarbij aantekenen dat mSATA SSD's in de regel wat duurder geprijsd zijn dan 2,5" modellen, al is het maar omdat er minder vraag naar is.

Klik hier voor een vergelijkingstabel van alle Intel 525 SSD's.

Intel 525 Series 120GB

Benchmarks

Voor harddisks en SSD’s maken we gebruik van een Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Dit bord heeft geen mSATA-slot, maar daarvoor gebruiken we een mSATA-naar-SATA converter. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

Allereerst gebruiken we Atto Disk Benchmark om de doorvoersnelheid van SSD’s zowel bij datablokken van 4 kB als 1 MB te meten. Atto is ingesteld op de standaardwaarde 4 als queue depth, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, waar de testdata van Atto wel extreem goed comprimeerbaar is. SandForce gebaseerde SSD’s hebben zodoende geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes binnen AS SSD: de resultaten zijn zodoende 'worst case' voor deze SSD’s.

PCMark 7 is wat ons betreft de belangrijkste benchmark. PCMark simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De overall score geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark 7 maakt gebruik van op Windows 7 gebaseerde scenario’s. De benchmark speelt de scenario’s real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark7 dan ook niet in de scores terug.

Grafieken

In de grafieken hebben we enkel de vier door ons geteste mSATA SSD's opgenomen. De Intel 525 120GB, de eveneens op SandForce SF-2281 gebaseerde Adata XPG SX300 128GB, de op de vorige generatie Marvell-chip gebaseerde Crucial m4 256GB en de op nieuwe generatie Marvell-chip gebaseerde Plextor M5M 128GB. 

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. Bestanden als digitale foto's, MP3's of videobestanden zijn echter niet of nauwelijks verder comprimeerbaar. De AS SSD benchmark op de volgende pagina geeft dan een beter beeld.

Het feit dat Atto met comprimeerbare data werkt, maakt dat de op SandForce gebaseerde Adata en Intel SSD's het in de schrijftests duidelijk winnen van Plextor en Crucial. 4k lezen blijkt op de SandForce SSD's juist minder snel te gaan.

4k lezen

4k schrijven

1MB lezen

1MB schrijven

AS SSD (oncomprimeerbare data)

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

We komen uit op 541 punten, vergelijkbaar met de eveneens op SandForce SF-2281 gebaseerde Adata XPG SX300 mSATA-SSD's. De Crucial m4, maar vooral de Plextor M5M behalen een duidelijk hogere score in AS SSD. Opnieuw vallen de prestaties bij het lezen van 4k blokken een beetje tegen, maar ook de sequentiële schrijfsnelheid bij oncomprimeerbare data is duidelijk lager dan bij de Marvell-gebaseerde SSD's.

4k blokken lezen - single threaded

4k blokken lezen - 64 threads

Sequentieel lezen

4k blokken schrijven - single threaded

 

4k blokken schrijven - 64 threads

Sequentieel schrijven

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. 

In deze benchmark behaalt Intel nipt de hoogste score met 5389 punten, maar het verschil met de Plextor M5M en Adata XPG SX300 is te verwaarlozen.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Conclusie

De Intel 525 120 GB is een prima SSD om een laptop met conventionele harde schijf mee te upgraden. We beginnen wel te merken dat de SandForce-controller die in deze SSD is gebruikt langzaamaan ouderwets begint te worden: de chip kan niet meer opboksen tegen de nieuwste generatie SSD-controllers.

Desalniettemin hebben we op de prestaties en betrouwbaarheid van de Intel 525 120GB weinig aan te merken. Onze kritiek gaat met name over de prijs. Klik hier voor een vergelijkingstabel van de SSD's uit de grafieken. De Intel kost gemiddeld € 142, ofwel € 1,19 per GB. De Adata XPG SX300 128GB, gebaseerd op dezelfde SandForce controller en een zelfde soort 25nm flashgeheugen, kost slechts € 0,96 per GB, ofwel zo'n 20% minder. De snelste mSATA-SSD uit onze test, de Plextor M5M 128 GB, gebaseerd op de nieuwe generatie Marvell controller, kost zelfs maar € 0,92 per GB.

Het maakt dat we de Plextor M5M vooralsnog prefereren voor de upgrade van een laptop waar een mSATA-slot in zit.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Intel 525 Series 120GB

Intel 525 Series 120GB

 • SSD
 • 120 GB
 • Serial ATA 600
 • SandForce SF-2281
 • 550 MB/s
 • 500 MB/s
 • mSATA
Niet verkrijgbaar
0
*