Seagate Laptop Thin SSHD 500GB review: 2,5" harde schijf met SSD-cache

39 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Eigenschappen
 3. 3. Tests
 4. 4. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)
 5. 5. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)
 6. 6. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)
 7. 7. Testresultaten: PCMark7 (1)
 8. 8. Testresultaten: PCMark7 (2)
 9. 9. Testresultaten: HD Tune Read
 10. 10. Testresultaten: HD Tune Write
 11. 11. Testresultaten: Atto Random Read
 12. 12. Testresultaten: Atto Random Write
 13. 13. Geluidsproductie
 14. 14. Stroomverbruik
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

Stel, je hebt een laptop met inbouwruimte voor slechts een enkele harde schijf, maar je wilt profiteren van de snelheid van SSD's en je hebt tegelijkertijd ook voldoende opslagruimte nodig. Een SSD van 128 of 256 GB voldoet niet. In de regel ben je dan overgeleverd aan het doen van een diepte investering in een dure 512 GB SSD, of je moet maar genoegen nemen met de matige prestaties van een conventionele harde schijf. De Laptop Thin SSHD 500GB van Seagate is dan op papier een interessante optie.

De SSHD 500GB is een 2,5" harde schijf met daarop geïntegreerd 8 GB SSD-cache. De Laptop Thin SSHD 500GB kost gemiddeld zo'n 78 euro. Dat is duidelijk meer dan normale 2,5" 500 GB harde schijven, maar slechts een fractie van het bedrag dat je kwijt bent voor een 512 GB SSD. 

De Laptop Thin SSHD 500GB is niet Seagate's eerste hybride drive. Verre van zelfs: al in 2010 bracht Seagate de Momentus XT drives op de markt, eveneens 2,5" harde schijven met 8 GB SSD-cache. Destijds waren de caching algoritmes echter veel minder geavanceerd dan nu: de Momentus XT cachete enkel de meest gebruikte data voor leesopdrachten en deed niets om schrijfopdrachten te versnellen. Het resultaat was dat de Momentus XT weinig sneller was dan normale 2,5" schijven. Dat zou met deze Laptop Thin SSHD anders moeten zijn.

In deze review zoeken we uit of deze SSHD een ideaal product is om je laptop mee te upgraden. Deze drive hebben we kunnen testen met dank aan BTO Notebooks (www.bto.eu)

Seagate Laptop Thin SSHD 500GB

Eigenschappen

De Seagate Laptop Thin SSHD is een harde schijf met standaard 2,5" afmeting. De schijf is minder dan 7mm dik en past daarom ook in de extra dunne laptops die enkel 2,5" schijven van beperkte dikte kunnen huisvesten. De disk communiceert via Serial ATA 600 met de rest van het systeem. Het hardeschijfgedeelte werkt op 5400 rpm. Dat is een stap terug van de Momentus XT, die op 7200 rpm werkte. Klaarblijkelijk heeft Seagate zo'n vertrouwen in de SSD-caching dat ze geen noodzaak zien om de disk op hogere toeren te laten werken. Zoals te verwachten bij een harde schijf die slechts 7mm dik is, werkt de disk met slechts één platter.

Seagate Laptop Thin SSHD 500GB

De harde schijf is gecombineerd met een MLC-gebaseerde SSD van 8GB. Een onboard controller zorgt ervoor dat de SSD als cache gebruikt wordt: schrijfacties worden zo veel mogelijk naar de SSD gedaan en later, op de achtergrond doorgezet naar de langzamere harde schijf. Tegelijkertijd wordt de meestgebruikte data waar mogelijk ook op de SSD gecached. De caching algoritmes werken compleet binnen de schijf: het besturingssysteem ziet enkel een 500 GB harde schijf en heeft dus geen weet van het SSD-gedeelte. Ook als gebruiker heb je geen mogelijkheid om het SSD-gedeelte los te benaderen of om invloed uit te oefenen op de manier waarop de caching algoritmes te werk gaan.

Naast de SSD-cache bevat de schijf ook nog een DRAM-cache van 64 MB. De garantie op de Laptop Thin SSHD bedraagt 3 jaar.

Het door ons getest 500 GB model heeft trouwens nog een grotere broer in de vorm van de Laptop SSHD 1TB. Deze maakt gebruik van twee 500 GB platters en is daardoor ook dikker: 9,5 mm.

Tests

We hebben de Seagate Laptop Thin SSHD getest en vergeleken met eerder door ons geteste 2,5" harde schijven en met een aantal SSD's. Het maakt dat we een goed idee krijgen hoe de prestaties van de schijf tussen conventionele harde schijven en echte SSD's gepositioneerd moeten worden. 

We hebben een aantal tests op de Laptop Thin SSHD uitgevoerd. Allereerst uiteraard prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schreven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) bestanden met vier tegelijk. De belangrijkste benchmarks zijn echter PCMark Vantage en PCMark 7. Beide zijn gebaseerd op de harde schijfactiviteit van echte applicaties, de eerste uit het Windows Vista tijdperk, de tweede uit het Windows 7 tijdperk.

Naast prestatietests hebben we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van de Laptop Thin SSHD gemeten, zowel idle als in gebruik tijdens een random access test. De geluidsproductie hebben we gemeten in een geluidsdichte kast op een afstand van 10 centimeter.

In alle grafieken zijn eerder geteste harde schijven blauw en SSD's groen. De Seagate Laptop Thin SSHD is te herkennen aan rode balkjes.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)

In PCMark Vantage scoort de Laptop Thin SSHD 41.113 punten, en het moet gezegd: dat ligt inderdaad veel meer in de buurt van de scores van SSD's dan die van harde schijven. Een mooi resultaat.

Let wel: PCMark Vantage is gebaseerd op zogenaamde traces van echte software, maar speelt die zo snel mogelijk af en dus niet real-time. Dat betekent dat een twee keer zo hoge score in deze benchmark betekent dat een schijf de I/O-opdrachten van de betreffende applicatie wel degelijk twee keer zo snel kan verwerken, maar het betekent zeer zeker niet dat de taak die de applicatie uitvoert twee keer zo snel klaar is, aangezien dat van meer factoren afhankelijk is. PCMark 7 geeft op dat vlak een realistischer beeld.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)

Testresultaten: PCMark7 (1)

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruik maakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke harde schijf of SSD je gaat te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores veel dichter bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat. 

In PCMark 7 zien we een score die ongeveer halverwege ligt. 2,5" harde schijven komen rond de 1500 punten en SSD's gaan de 5000 punten voorbij. De Seagate Laptop Thin SSHD zit op 3259 punten. 

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Testresultaten: PCMark7 (2)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: HD Tune Read

Met HD Tune doen we de standaard sequentiële lees- en schrijftests als ook een toegengastijd test. Bij sequentieel lezen en schrijven kan een SSD-cache geen winst opleveren. De behaalde 87,6 MB/s is bovengemiddeld voor een 2,5" harde schijf, maar komt natuurlijk niet in de buurt van waardes van SSD's. De toegangstijd van normale, niet gecachete data ligt ook op het niveau van normale disks: rond de 17 ms.

Testresultaten: HD Tune Write

Bij schrijven komen we uit op 82 MB/s, een gemiddeld resultaat voor een 2,5" harde schijf. Bij schrijven is de toegangstijd uiteraard wél erg laag: schrijfacties worden immers eerst op de SSD uitgevoerd en pas later doorgevoerd naar de conventionele schijf. Het maakt dat de Laptop Thin SSHD gemiddeld in 0,7 ms een schrijfopdracht kan aannemen.

Testresultaten: Atto Random Read

Het met vier threads tegelijk lezen van kleine 4 kB datablokken gaat wat sneller dan bij conventionele harde schijven, al doet menig SSD het nog veel beter. Bij het van random plekken lezen van grote datablokken heeft de SSD-cache geen effect: we meten 111,4 MB/s. 

Testresultaten: Atto Random Write

Bij schrijven van 4 kB datablokken zien we opnieuw een duidelijke snelheidswinst en zit de Laptop Thin SSHD tussen conventionele harde schijven en SSD's in. Bij 1 MB datablokken op volle snelheid schrijven functioneert de schijf als standaard harddisk.

Geluidsproductie

Bij de geluidstest zien we dat de Seagate Laptop Thin SSDHD 500GB stiller is dan de andere de laatste tijd geteste 2,5" harde schijven. Een belangrijke reden hiervoor zal zijn dat de schijf maar één platter heeft. 28,3 dB(A) op 10 centimeter afstand betekent dat de disk in feite onhoorbaar stil is. 

Stroomverbruik

Ten slotte het stroomverbruik. Dat is idle wat hoger dan gemiddeld bij 2,5" schijven maar in actie juist wat lager. We meten waardes waar niets mis mee is.

Conclusie

Bij auto's moet de regering flink sponsoren om hybrides aantrekkelijk te maken. Hybride harde schijven doen dat zelf. We zien dat de Seagate Laptop Thin SSHD in de PCMark real-life benchmarks inderdaad duidelijk sneller is dan conventionele harde schijven, maar tegelijkertijd ook niet het prestatieniveau van echte SSD's behaalt. In de overige benchmarks zien we wat we ook kunnen beredeneren: vanwege de SSD-cache kan de disk schrijf acties zeer snel uitvoeren. Leesacties zullen in de regel natuurlijk vaker van de harde schijf dan uit de cache komen en gaan dan natuurlijk ook op HDD-snelheid. 

Voor een desktop PC of een laptop met twee 2,5" inbouwpositities (of een 2,5" positie en een mSATA-slot) blijven we aanraden om een SSD te kopen voor je OS en programma's en deze te combineren met een conventionele harde schijf. Heb je echter een laptop met slechts één positie voor een harde schijf, heb je voldoende opslagruimte nodig en wil je niet honderden euro's investeren in een 512 GB SSD, dan is de Laptop This SSHD een prima optie, zeker aangezien de schijf slechts zo'n 15 à 25 euro duurder is dan normale 2,5" 500GB harde schijven.

Met dank aan BTO Notebooks voor het uitlenen van deze schijf. 


Seagate Laptop Thin SSHD 500GB


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Seagate Laptop Thin SSHD 500GB

Seagate Laptop Thin SSHD 500GB

 • SSHD
 • 500 GB
 • 5400 rpm
 • 8 GB
 • Serial ATA 600
 • 2.5 inch

33,86 €

1 winkel
0
*