Cooler Master V-series 1000W PSU review

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Specificaties
 3. 3. Hoe test Hardware.Info voedingen?
 4. 4. Kabels en connectors
 5. 5. Capaciteit en voltages
 6. 6. Efficiëntie
 7. 7. Verbruik zonder belasting
 8. 8. Ripple
 9. 9. Geluidsproductie
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Op CeBIT toonde Cooler Master een tweetal nieuwe reeksen voedingen, waaronder de V-serie. Deze nieuwe voedingen, verkrijgbaar in 700W, 850W en 1000W, zijn gebaseerd op een voor Cooler Master nieuw single-rail platform met 80 Plus Gold certificaat. Wij testten het 1000W exemplaar.

Cooler Master V-Series 1000W

De nieuwe voedingen zijn gebaseerd op het Seasonic KM3 platform, dat onder meer ook de basis vormt voor Corsair AX760 en AX860 (zonder i) voedingen. Het gaat hier zoals geschreven om een single-rail opzet: de V-Series 1000W kan tot 83A op de 12V-kabels leveren. De voeding is volledig modulair en biedt vier molex-connectors, negen keer SATA en in totaal acht 6/8-pin PEG-connectors. Alle kabels zijn netjes gesleeved.

Cooler Master heeft de voeding voorzien van een 135mm FDB ventilator, die de fabrikant zelf als 'silent' omschrijft. 

Cooler Master V-Series 1000W

De 1000W voeding heeft een adviesprijs van € 189, maar in de Prijsvergelijker kost hij minder. Een gemiddelde prijs van € 180 voor een 1000W voeding met 80Plus Gold certificaat is overigens helemaal niet gek. Je kunt hem al vanaf 170 euro aanschaffen, wat het natuurlijk alleen maar aantrekkelijker maakt.

Cooler Master V-Series 1000W

Specificaties

In onderstaande tabel zie je een exacte lijst van de specificaties van de Cooler Master V-Series 1000W

Algemeen
 
MerkCooler Master
ProductnaamV-Series 1000W
ProductcodeRS-A00-AFBA-G1
DetailsProductinfo
Algemeen
Continu vermogen1000 W
Opgegeven efficiëntie93 %
Certificering80 Plus Gold
Modulair
Form factorATX
Fabrieksgarantie5 jaar
Opgegeven vermogen
Amperage 12 V - Rail 183 A
Amperage 12 V - Rail 20 A
Amperage 12 V - Rail 30 A
Amperage 12 V - Rail 40 A
Amperage 12 V - Rail 50 A
Amperage 12 V - Rail 60 A
Amperage 12 V - Totaal83 A
Amperage 5 V25 A
Amperage 3,3 V25 A
Aansluitingen
Standaard molex4
Floppy1
Serial ATA9
6 pins PEG0
8 pins PEG0
6/8 pins PEG8
Totaal PEG8
Moederbord connector20 / 24 pins
4 pins CPU
8 pins CPU
Specificaties
KleurZwart
Grootte fan 113.5 cm
Lichtgevende fans
Dynamisch toerental afhankelijk van temperatuur
Toerental handmatig instelbaar
Connector voor rpm uitlezing
(Semi-)passief
Volledig passief
Kabelhoes om moederbordkabel
Kabelhoezen om andere kabels
Aan/uit-knop
Oververhittingsbeveiliging
Voltages regelbaar
Gewicht1.92 kg
Diepte17 cm
Retail / OEMRetail
Lengte moederbord kabel61 cm
Lengte PEG kabel(s)67 cm
Maximale lengte molex kabels54 cm
Lengte SATA kabels65 cm
Lengte CPU stroomkabel69 cm

Hoe test Hardware.Info voedingen?

Voor het testen van voedingen maken we gebruik van professionele Stratron load-generatoren, waarmee we voedingen in ons lab tot 1600 watt kunnen belasten. Iedere voeding testen we in stappen van 100 watt tot aan de maximale belasting. Bij iedere stap meten we voltages op de verschillende lijnen. Hoe dichter die waardes liggen bij de officiële waardes van 3,3, 5 en 12 volt, des te beter. Meer dan 5% afwijking is taboe. Bij iedere stap meten we met een professionele Zes Zimmer stroommeter het uit het stopcontact opgenomen vermogen. Op basis daarvan berekenen we de efficiëntie. Een oscilloscoop stelt ons in staat om de ripple, ofwel de fluctuaties op de geleverde gelijkspanningen te meten.

Belangrijk om te weten is dat we in alle gevallen in totaal zo’n 50 watt stroom uit de 3,3 en 5 voltlijnen trekken en de rest uit de 12 voltlijnen. Dat is anders dan de manier waarop bijvoorbeeld de 80 Plus organisatie of de meeste fabrikanten zélf hun voedingen testen, maar staat wel dichter bij de realiteit. In een PC maken alle stroomverslindende componenten (lees: de CPU en GPU) louter van de 12 voltlijnen gebruik; de 3,3 en 5 voltlijnen hebben slechts een zeer beperkte functie.

Naast de metingen mét belasting, meten we ook het door de voeding uit het stopcontact onttrokken vermogen zónder belasting. Dat is belangrijk om te weten of een voeding niet te veel sluipvermogen heeft.

Onze geluidstest hebben we recent geheel herzien. Vanaf nu testen we voedingen in een geluidsdichte box, zodat we waardes vanaf ca. 18 dB(A) nauwkeurig kunnen meten. Onze meter plaatsen we 10 cm. van de voeding en we belasten de voedingen met ca. 100W, 300W en 500W.

In de grafieken op de volgende pagina's vergelijken we de Cooler Master V-Series 1000W met andere de afgelopen tijd door ons geteste voedingen met een capaciteit tussen de 900W en 1200W.

Kabels en connectors

De moederbord- en PEG-kabels zijn bovengemiddeld lang bij de V-Series 1000W. De molex- en SATA-kabels vallen qua lengte erg tegen en kunnen wellicht een beperking zijn bij het netjes wegwerken van kabels in een relatief grote kast.

Capaciteit en voltages

De Cooler Master V-Series 1000W doorstaat onze tests tot 1000W load prima. Een capaciteit daadwerkelijk kunnen leveren is één, dat op de juiste manier doen is twee. De ATX-specificatie schrijft voor dat voltages maximaal 5% mogen afwijken om stabiliteit te waarborgen. Dat betekent dat de belangrijke 12V-lijnen minimaal 11,40 en maximaal 12,6 volt mogen zijn. Voor de 5V lijn zien we graag voltages tussen de 4,75 en 5,25 volt. 

Zoals in onderstaande grafieken te zien is, blijft de V-Series 1000W zeer netjes binnen de marges. Met 1000W load blijft de 12V boven de 11,65V.

Tip: klik op de productnamen in de grafiek om bepaalde producten onzichtbaar te maken.

Efficiëntie

De meest besproken eigenschap van voedingen de afgelopen jaren is ongetwijfeld de efficiëntie, ofwel het percentage van het uit het stopcontact opgenomen vermogen dat daadwerkelijk aan de componenten binnen de PC wordt doorgegeven. Wanneer de componenten in totaliteit 400 watt verbruiken, verbruikt een systeem met een 80% efficiënte voeding 400 / 0,80 = 500 watt stroom. Een zelfde PC met een 90% efficiënte voeding haalt slechts 400 / 0,90 = 444 watt uit het stopcontact. Dat kan dus potentieel schelen in de stroomrekening, maar werkt ook door op andere vlakken. Het verloren vermogen komt immers grotendeels tot uiting als warmte. Hoe efficiënter de voeding, hoe koeler die blijft, hoe minder koeling er noodzakelijk is en hoe langer de te verwachten levensduur.

De voeding heeft een 80Plus Gold certificaat maar blijkt volgens onze test wat gemiddelde efficiëntie betreft op het niveau van Platinum-voedingen te zitten. Berekend van 200W to 1000W komen we uit op een gemiddeld van 90,89%. Op zijn maximale belasting is hij zelfs efficiënter dan de Platinum-voedingen die we in dit segment getest hebben. Uitstekend!

Verbruik zonder belasting

Een efficiëntere voeding draagt bij aan een lagere stroomrekening. Misschien nog wel belangrijker is dat een voeding wanneer de PC uit staat (en er dus geen belasting is) niet alsnog veel stroom verbruikt. Daarom doen wij ook altijd een test zonder belasting. Dat doen we zowel met de voeding ingeschakeld als met de voeding uitgeschakeld. Wanneer een voeding geen aan/uitschakelaar heeft, kunnen we dat onderscheid uiteraard niet maken en zijn de resultaten identiek.

Met de knop op 'uit' verbruikt de voedingen in zijn geheel geen stroom. Beter kan uiteraard niet. Met de knop op 'aan', maar zonder belasting, meten we 0,1 watt, een uitstekend resultaat.

Ripple

Een voeding hoort strakke spanningen van 3,3, 5 en 12 volt af te leveren. Wie de geleverde spanningen echter analyseert met een oscilloscoop, ziet dat deze gelijkspanning toch altijd een beetje fluctueert. Is dit fluctuatie op lage frequentie, dan spreken we in jargon over ripple, is het op hoge frequentie dan spreken we over noise (ruis). Het is een arbitrair verschil en in alle gevallen geldt: hoe kleiner deze fluctuaties, des te stabieler de voeding. Zeker overklokkers die zich het liefst op de grens bevinden van wat chips nog net kunnen, zijn gebaat met een zo klein mogelijke ripple.

Met behulp van een oscilloscoop hebben we de maximale ripple van beide voedingengemeten. De Vtt (voltage-top-top) waardes geven het verschil aan tussen de hoogste gemeten voltages. Wanneer de 12 voltlijn een ripple heeft van 50 mVtt, betekent het dat deze fluctueert tussen de 11,95 en 12,05 volt.

Waardes rondom de 50 mVtt zijn uitstekend en zorgen ervoor dat je je zelfs bij flink overklokken geen zorgen hoeft te maken over de stabiliteit. Waardes onder de circa 75 mVtt zijn ook nog prima. Zit een voeding daar ver boven, dan is dat echt een minpunt.

Ook hier prima testresultaten: 32,0 mVtt op maximale belasting is echt heel erg goed.

Geluidsproductie

Ten slotte de geluidsproductie. Deze hebben we gemeten in een geluidsdichte box op 10 centimeter afstand bij drie belastingen: circa 100W, circa 300W en circa 500W. Waardes rond of onder de 30 dB(A) betekenen dat een voeding onhoorbaar stil is. Alles onder de 35 dB(A) is nog fluisterstil te noemen, daarboven begin je een voeding toch te horen. Een meting van 40 dB(A) of hoger mag je opvatten als zeer duidelijk hoorbaar.

We meten 33 à 34 dB(A) en dat valt in de categorie fluisterstil. Vanzelfsprekend hebben we het bij onder meer semi-passieve voedingen nog wel beter gezien, maar hier is heel weinig mis mee.

Conclusie

Cooler Master brengt met de V-Series 1000W een uitstekende voeding op de markt. Het blijkt een goede zet om voor de nieuwe V-serie de overstap te maken naar Seasonic als leverancier, want de voeding scoort op alle fronten uitstekend: een Platinum-achtige efficiëntie, zeer lage ripple, fluister stil, strakke voltages, op de wat korte kabels na hebben we eigenlijk niets op de voeding aan te merken.

Daar komt bij dat de voeding ook nog lekker scherp geprijsd is: gemiddeld zo'n € 180 is niet gek voor een 1000W voeding met 80Plus Gold certificaat en prima testresultaten. Het is wat ons betreft dan ook echt een aanrader, die we onderscheiden met een Hardware.Info Silver Award.


Cooler Master V-series 1000W


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award Cooler Master V-Series 1000W

Cooler Master V-Series 1000W

 • 1000 W
 • 93 %
 • 80 Plus Gold
 • Modulair
 • 83 A

169,95 €

3 winkels
0
*