OCZ Vertex 450 review: nu met échte Indilinx-controller

6 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. 20 nm van Micron
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. Atto Disk Benchmark
 5. 5. AS SSD (oncomprimeerbare data)
 6. 6. PCMark Vantage
 7. 7. PCMark7
 8. 8. PCMark7 (vervolg)
 9. 9. Iometer
 10. 10. Continutest
 11. 11. Conclusie
 12. 12. Besproken producten
 13. 13. Reacties

Inleiding

Na de introductie van de Vertex 4 hadden ze bij OCZ wat uit te leggen, want hoewel men in eerste instantie vertelde dat de nieuwe SSD uitgerust was met een controller uit de eigen (Indilinx) stal, bleek het in werkelijkheid een controller van Marvell te zijn met een eigen firmware.  Met de introductie van deze nieuwe Vertex 450 maakt men het goed, want net als de hoger gepositioneerde Vector heeft dit model wel een controller uit eigen huis aan boord.

OCZ Vertex 450 256GB

Dit is de tweede keer dat een SSD uit de Vertex-serie voorzien is van een Indilinx-controller. Want de oorspronkelijke Vertex – toen nog zonder toevoeging – uit 2009 was ook met een controller van het toen nog zelfstandige bedrijf uitgerust. De Vertex 2 en de Vertex 3 waren voorzien van een SandForce-controller.

OCZ Vertex 450 256GB
De geschiedenis van de OCZ Vertex SSD's.

De Indilinx BareFoot 3 M10 (BF3-M10)-controller, die volgens OCZ op een iets lagere kloksnelheid draait dan de variant die in de Vector is gebruikt, is voorzien van een geoptimaliseerde klokgenerator. De lagere kloksnelheid zou de yield van de productie van de chip verbeteren, waardoor de kosten lager zouden worden. De chip ondersteunt daarnaast nu ook 256-bit AES-encryptie.

OCZ Vertex 450 256GB
De BareFoot 3-M10 is een tikje trager dan de M00 uit de Vector.

20 nm van Micron

De Barefoot 3 M10 is gekoppeld aan aan 16 stuks Micron 29F128G08CFABB chips. Dat zijn 20 nm 16x128 Gbit MLC- chips, die je min of meer als opvolger kan zien van de chips die onder andere in 25 nm-uitvoering in de Crucial m4 en de Vertex 3 werden toegepast. De chips zijn gevalideerd voor 3000 PE-cycles.

We hebben voor dit artikel de mogelijkheid gekregen om de 256 GB-uitvoering van de Vertex 450 te testen; naast deze brengt OCZ ook een 128 en een 512 GB-uitvoering op de markt. Wanneer de kans zich voordoet zullen we natuurlijk deze twee uitvoeringen ook aan de tand voelen. De 128 GB-versie heeft 16 64 Gbit-chips aan boord en de 512 GB-uitvoering is gebaseerd op 16 256 Gbit-chips.

OCZ Vertex 450 256GB
Micron is de leverancier van de 16 20 nm modules in deze 20 GB-variant.

OCZ levert de Vertex 450 behoorlijk compleet uit. Uiteraard krijg je de drive geleverd, 7 mm hoog en met 116 gram wel relatief zwaar, een bracket om inclusief schroefjes om hem in een 3,5 inch positie in een desktopkast te plaatsen en Acronis True Image HD diskcloningsoftware, die ook compatible is met Windows 8. OCZ biedt drie jaar garantie (20 GB schrijven per dag). Ter vergelijking: bij de Vector krijg je vijf jaar garantie, 25 nm MLC-geheugen, een iets hoger geklokte controller én niet te vergeten FarCry 3. Overigens krijgt de Vector in de vorm van de Vector 150 in het derde kwartaal een update en wordt in diezelfde tijd wordt ook de opvolger van de Revo3 PCI-Express SSD verwacht, onder de naam Vector PCIe Series. Die laatste hebben we onder andere al op de CES en de CeBIT gespot.

OCZ Vertex 450 256GB

Benchmarks

Voor harddisks en SSD’s maken we gebruik van een Sandy Bridge-gebaseerd testplatform. Ons testsysteem bestaat uit een Intel Core i5 2500K processor, een Intel DH67BL moederbord en 4 GB DDR3-1333 geheugen. Vanzelfsprekend sluiten we de te testen schijven aan als secundaire drive en draaien we alle benchmarks onder Windows 7.

We gebruiken AS SSD om de doorvoersnelheid van SSD’s zowel bij datablokken van 4 kB als 1 MB te meten. Atto is ingesteld op de standaardwaarde 4 als queue depth, wat betekent dat telkens vier taken gelijktijdig op de SSD worden afgevuurd. Deze waarde komt het meest overeen met wat in de praktijk gebeurt.

De AS SSD benchmark meet min of meer hetzelfde, met één belangrijk verschil: AS SSD maakt gebruik van oncomprimeerbare data, terwijl de testdata van Atto wel extreem goed comprimeerbaar is. SandForce-gebaseerde SSD’s hebben zodoende geen voordeel in AS SSD van de ingebouwde compressietrucjes: die benchmark is een 'worst case' voor deze SSD’s.   

PCMark Vantage en PCMark 7 zijn wat ons betreft de belangrijkste benchmarks. PCMark Vantage simuleert de hardeschijftoegang van echte programma's en geeft aan wat de prestaties van de drive zijn in verschillende scenario’s. De totaalscore geeft een maat voor algemeen gebruik, de deelscores geven een indicatie van de snelheid bij verschillende gebruiksmodellen. PCMark Vantage is echter gebaseerd op software uit het Windows Vista-tijdperk en ook op de manier waarop Windows Vista harde schijven en SSD’s aanstuurt. PCMark7 doet hetzelfde, maar met nieuwe op Windows 7 gebaseerde scenario’s. Verder speelt PCMark7 de scenario’s in real-time af; prestatiewinsten die je in werkelijkheid niet zou bemerken, zie je bij PCMark7 dan ook niet in de scores terug.

Als laatste hebben we ook nog een benchmark toegevoegd aan de tabel die eigenlijk weinig praktische waarde heeft, maar leuk is voor wie het écht interesseert. Het zijn de maximale 4k read en write Iops, gemeten in Iometer met een queue depth van 32 en oncomprimeerbare data. Dit zijn de waardes waar fabrikanten vaak zelf ook mee pronken.

Atto Disk Benchmark

De Atto Disk Benchmark leest en schrijft zo snel mogelijk datablokken van diverse groottes op willekeurige plekken op de SSD. Van alle waardes kiezen wij de 4 kB en 1 MB tests. De 4 kB tests zijn representatief voor het werken met hele kleine bestanden, iets wat bijvoorbeeld gebeurt bij het opstarten van software. De 1 MB tests zijn, zeker voor SSD's, een best-case scenario en geven aan welke prestaties je mag verwachten wanneer je grote bestanden, variërend van digitale foto's tot MP3's en filmbestanden, aan het kopiëren bent.

Standaard worden telkens vier instructies tegelijkertijd op de schijven afgevuurd. Omdat de flashchips binnen SSD's parallel worden aangestuurd, kunnen slimme controllers meerdere instructies ook gelijktijdig uitvoeren, waardoor SSD's op deze manier betere prestaties laten zien. In de praktijk zullen Windows en andere software overigens ook meerdere instructies tegelijkertijd naar disks sturen.

Let wel: Atto Disk Benchmark maakt gebruik van comprimeerbare data. Veel bestanden - zeker programmabestanden - zijn dat in de praktijk ook. 

4k lezen

De prestaties van deze nieuwe OCZ Vertex 450 256 GB zijn in dit onderdeel prima te noemen. De doorvoersnelheid vind je net iets onder de luxere Vector. 

4k schrijven

Ook hier vind je de Vertex 450 op een behoorlijk hoge plaats. Hij is net een tikje sneller (zouden ze het er om doen) dan de Samsung 840 die 259,4 MB/s haalt. De Vertex 450 zet een score neer van 264,2 MB/s. 

1MB lezen

In deze test wordt de maximale snelheid van de SSD gemeten, we halen hier 527,6 MB/s. Een tikje hoger dan de Vertex 4, maar er zit een behoorlijk groot gat met de snellere SSD's en dat brengt hem ook aan de onderkant van deze grafiek. 

1MB schrijven

Ook bij het 1MB schrijven wordt een maximale snelheid gemeten en hier vinden we hem niet helemaal onderaan, maar meer in het middenveld. 

AS SSD (oncomprimeerbare data)

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. SSD's met een SandForce controller hebben hier dus geen voordeel van de ingebouwde compressietrucjes.

AS SSD doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd, die een maat geeft voor het werken met zeer grote bestanden. Op basis van alle tests bepaalt AS SSD ook een totaalscore.

We komen uit op een totaalscore van 1039 punten voor de OCZ Vertex 450 en dat is heel erg goed.

4k blokken lezen - single threaded

De AS SSD 4k leestest komt op 21,6 MB/s. Dat is niet heel erg geweldig. 

4k blokken lezen - 64 threads

4k blokken met 64 tegelijk komt uit op 330,3 MB/s en dat is een behoorlijk goede score. Daarmee zit hij net een tikje onder de Samsung 840, een belangrijke concurrent van dit model en behoorlijk boven de Crucial M500. 

Sequentiëel lezen

De sequentiële leessnelheid is volgens AS SSD 469,9 MB/s. Geen topklasse. 

4k blokken schrijven - single threaded

Het schrijven van 4k blokken is hij net een tikje langzamer dan de meeste populaire moderne modellen en zelfs een tikkie trager dan zijn voorganger. 

4k blokken schrijven - 64 threads

Bij 4k blokken met 64 tegelijk zet menig SSD toch betere prestaties neer. We meten 310,8 MB/s. Dat is erg goed te noemen. 

Sequentiëel schrijven

Ook bij de sequentiële schrijfsnelheid komen we uit op 493,8 MB/s, Dat is heel erg goed en zelfs beter dan de Samsung 840 Series Pro.

PCMark Vantage

PCMark Vantage is gebaseerd op het hardeschijfgebruik van echte applicaties, zij het applicaties uit de Windows Vista tijd. Futuremark heeft zogenaamde traces, zeg maar opnames gemaakt van de schijfactiviteit van echte programma's en speelt deze activiteit in de benchmark zo snel mogelijk opnieuw af. Doordat de traces niet real-time maar zo snel mogelijk worden afgespeeld worden prestatieverschillen tussen schijven in PCMark Vantage uitvergroot.

We komen uit op 72.105 en dat is een prima eindresultaat, net iets onder de Plextor M5 Pro. In de verschillende subonderdelen van PCMark Vantage weet de Vector 450 ook een behoorlijk hoge score neer te zetten. 

PCMark7

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruikmaakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke SSD te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces in real time afspeelt. Daardoor liggen de scores van SSD's dichter bij elkaar, maar komen de resultaten ook veel beter overeen met wat je in de praktijk daadwerkelijk mag verwachten.

In PCMark7 meten we 5340 punten, een prima resultaat.

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopiëerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

PCMark7 (vervolg)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Iometer

Voor de liefhebbers ten slotte zoals beloofd nog de maximale random 4k read en write scores uit Iometer, met queue-depth 32 en uitgevoerd binnen een blok van 8 GB. De test is gedraaid met comprimeerbare data. Dit zijn de scores waar fabrikanten van SSD's ook graag mee schermen. Let wel; deze test is met comprimeerbare data gedaan, wat de scores van SandForce SSD's kan vertekenen.

De 4k read Iops zet de OCZ Vertex 450 een uitstekende score van 88.900 neer. Bij schrijven haalt de OCZ ruim 83.00 IOps neer en dat valt eigenlijk een klein beetje tegen. 

Continutest

Sinds enige tijd testen we ook hoe de prestaties van een SSD zich houden bij langdurig intensief gebruik.

Eerst wat achtergrondinformatie. We hebben meermaals geschreven dat data op een SSD per zogenaamde 'pagina', hoeveelheden van meestal 4, 8 of 16 kB, weggeschreven en uitgelezen kan worden. Om data te kunnen wegschrijven moeten datacellen echter eerst geleegd worden: dat kan alleen per blok. Zo'n blok bestaat uit 128, 256 of 512 pagina's.

Dit gegeven zorgt ervoor dat SSD's slimme trucjes moeten uithalen. Wanneer een aantal pagina's aan data verwijderd moet worden, moet eerst de rest van de data uit het blok gekopieerd worden naar een ander blok, waarna het gehele blok geleegd kan worden. In de praktijk betekent het dat SSD-controllers schrijfacties zoveel mogelijk opzamelen, deze vervolgens tegelijk naar nieuwe, vers geleegde blokken uitvoeren en tegelijkertijd verwijderacties pas op gezette tijden uitvoeren. Op die momenten, wanneer de SSD niets te doen heeft, schakelt de in de controller ingebakken garbage collector in, die verwijderacties daadwerkelijk doorvoert op chipniveau en overbleven data zoveel mogelijk combineert in volle blokken, om op die manier zoveel mogelijk blokken volledig leeg te kunnen maken.

Wanneer de SSD echter lange tijd volcontinu, dus zonder een seconde rust, gebruikt wordt, kan de garbage collector niet tussendoor aan de slag. Op een gegeven moment zijn er dan geen lege blokken meer over en zal de SSD tussen het uitvoeren van commando's door aan garbage collection moeten gaan doen. Het resultaat: de prestaties worden lager.

Om het effect daarvan aan te tonen hebben we een aantal SSD's gedurende 15 minuten continu belast middels de IOMeter benchmark. De instelling die we gebruiken is om met 32 instructies tegelijkertijd (queue-depth 32 dus) 50% van de tijd lezen en 50% van de tijd schrijven. De instructies bestaan voor 25% uit 4 kB, 25% uit 64 kB, 25% uit 128 kB en 25% uit 1 MB. We stellen IOmeter in om gebruik te maken van een testbestand van 160 GB.

De Vertex 450 begint relatief laag, zo'n 250 MB/s, maar gedurende de test loopt de doorvoorsnelheid een beetje op naar zo'n 300 MB/s, de prestaties blijven dus ook over een langere periode stabiel. 

Overigens: hecht niet te veel waarde aan deze grafiek. In de praktijk zal het zelden tot nooit voorkomen dat je je SSD minutenlang vol continu gebruikt, zonder enige tussenpozen van enkele seconden. Wat je je wel moet realiseren: hoe voller je SSD staat, hoe minder lege blokken er zijn en hoe eerder een SSD naar z'n 'steady state' prestaties zal afzakken.

Conclusie

Het schrijven van een conclusie van een artikel als dit is erg lastig. De prestaties van de OCZ Vertex 450 256 GB zien er op het eerste gezicht goed uit. De combinatie van een iets lager geklokte Barefoot 3-controller en 20 nm geheugen zorgt voor een over het algemeen prima presterende schijf die ook goed zijn snelheid vasthoudt, ook als hij wat langer moet doorwerken.

OCZ Vertex 450 256GB

Een award geven is echter lastig. Op het moment dat we dit schrijven kunnen we namelijk nog geen prijzen in de markt vinden en over het algemeen fluctueren deze ook nog. Bovendien is er een gerede kans dat andere fabrikanten reageren op de komst van een nieuwe SSD met een aanpassing van de eigen prijzen.

OCZ verwacht zelf dat de modellen de volgende prijzen gaan krijgen:

 • 128 GB: € 124,99
 • 256 GB: € 224,99
 • 512 GB: € 499,99

Als je dan naar de prijsvergelijker kijkt naar het aanbod in dit segment, lijkt de prijs behoorlijk concurerend te worden en is deze OCZ een interessante keuze. Mede ook vanwege de complete levering met bracket, Acronis-software en de drie jaar fabrieksgarantie. Zolang we geen echte marktprijzen weten, is het too close to call. Een miskoop zal je in ieder geval niet hebben aan de Vertex 450.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

OCZ Vertex 450 128GB

OCZ Vertex 450 128GB

 • 128 GB
 • Serial ATA 600
 • Indilinx Barefoot 3
 • 525 MB/s
 • 290 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
OCZ Vertex 450 256GB

OCZ Vertex 450 256GB

 • 256 GB
 • Serial ATA 600
 • Indilinx Barefoot 3
 • 540 MB/s
 • 525 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
OCZ Vertex 450 512GB

OCZ Vertex 450 512GB

 • 512 GB
 • Serial ATA 600
 • Indilinx Barefoot 3
 • 540 MB/s
 • 530 MB/s
 • 2.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*