Sitecom PC-Card USB en Ethernet Quicktest

9 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Sitecom PC-Card USB en Ethernet Quicktest
  2. 9 reacties

Sitecom PC-Card USB en Ethernet Quicktest

Wie droomt er nu niet van een digitaal maatje dat overal mee naar toe gaat en alle informatie en gegevens bevat die je op een dag nodig hebt. Notebooks zullen de komende jaren alleen maar populairder worden. Begrijpelijk, maar wie zich laat verleiden tot de aanschaf zal tot de ontdekking komen dat veelzijdigheid en een hoge prijs hand in hand gaan, op zich natuurlijk niet zo'n probleem. Vervelender is dat de uitbreidbaarheid van notebooks vaak bar tegenvalt. Een PC schroef je open en je voegt er een kaart bij en hij  is weer helemaal bij de tijd. Bij een notebook gaat dat wat lastiger. Ze zijn natuurlijk uitgerust met één of twee uitbreidingsslots waarin op creditcard gelijkende kaartjes passen. Deze PC-Cards of PCMCIA-kaarten zijn vaak niet goedkoop. Van Sitecom ontvingen wij echter een tweetal betaalbare en handige uitbreidingsmogelijkheden, een USB-kaart en een netwerkkaart.

De USB-kaart beschikt over een losse kabel (boven), de connector van de netwerkkaart is geïntegreerd op de kaart.

Een van de bekendste fabrikanten van uitbreidingskaarten voor notebooks is Xircom, een door Intel overgenomen bedrijf dat naam gemaakt heeft met haar Realport-kaarten. Het bijzondere van de Realport-kaartjes is dat de connectors, voor bijvoorbeeld netwerk of modem op de kaart zijn geïntegreerd. Andere fabrikanten maken veelal gebruik van losse kabeltjes, die na verloop van tijd vaak kapot gaan of zoek raken. Het nadeel van de oplossing van Xircom is echter de vrij hoge prijs en het feit dat er door een kaart altijd een tweetal PC-Card-slots in beslag genomen wordt. Wie een Realport wil combineren met een andere kaart of als je notebook slechts één slot voor een insteekkaart bevat, heeft een probleem.

De oplossing voor dit probleem komt echter niet van Xircom maar van Sitecom. De Cardbus PC Card Fast Ethernet, zoals het ding voluit heet, beschikt net als de producten van Xircom over een geïntegreerde connector, die een beetje uitsteekt. De uitstulping is misschien niet zo elegant als de oplossing van Xircom, maar het voordeel is dat de kaart slechts een slot in beslag neemt en dat het onderste slot beschikbaar blijft.

De Sitecom-netwerkkaart ingebouwd in een IBM Thinkpad 240X

De kaart is geschikt voor zowel 10 als 100 Mbit-netwerk. Met welk type netwerk de kaart verbinding heeft, wordt weergegeven door de lampjes die zich naast de connector bevinden. Heel praktisch allemaal en degelijk, want omdat de uitstulping maar net buiten de computer komt, is deze constructie vele malen degelijker dan een los kabeltje. In het binnenwerk vinden we een netwerkchip van Realtek terug, een prima en uiterst compatible chipje dat door de meeste besturingssystemen wordt ondersteund. De meegeleverde driverdiskette hoefde voor Windows XP dan ook niet uit de verpakking te komen.

USB

Ook de installatie van de USB-uitbreidingskaart verloopt op een vergelijkbaar eenvoudige wijze. De OPTI 82C861 verzorgt het verkeer in het kaartje. Nu zullen sommigen misschien het hoofd schudden en denken: Wat is het nut van een tweede USB-controller in een computer? Het antwoord is simpel, veel notebooks hebben maar één USB-aansluiting en één USB-controller en wie die aansluiting al gebruikt voor een apparaat dat veel bandbreedte vereist, bijvoorbeeld een ZIP-drive of CD-RW loopt tegen een probleem aan als nog een dergelijk apparaat aangesloten moet worden.

Door de Sitecom Cardbus to USB in de notebook te steken komt er dus een nieuwe USB-controller en een tweetal poorten beschikbaar. Die poorten worden via een kort maar stevig kabeltje met de kaart verbonden. Overigens verwacht Sitecom ook een USB 2.0-versie van deze kaart binnen niet al te lange tijd op de markt te brengen. USB 2.0 beschikt over een veel grotere bandbreedte dan zijn voorganger, maar liefst 480 Mbit/s. Wie meer wil weten over USB 2.0 doet er goed aan dit artikel eens na te lezen: /artikelen.php?id=46.

Conclusie

Aansluitingen heeft een notebook nooit genoeg en de fabrikant moet vaak een compromis sluiten tussen prijs en de beschikbare ruimte in het notebook. En wie op zoek is naar mogelijkheden om zijn notebook uit te breiden, is bij Sitecom met deze twee getestte producten aan het juiste adres. Wie de USB-kaart aanschaft, krijgt de beschikking over een een extra USB-controller en een tweetal aansluitingen. Enorm handig voor wie bijvoorbeeld zowel een CD-RW als een ZIP-drive op een notebook wil aansluiten.

Maar vooral zijn we gecharmeerd van de netwerkkaart die evenals de vele malen duurdere kaarten van Xircom over een geïntegreerde netwerkconnector beschikt. De connector zit hier aan de buitenzijde van de notebook waardoor het andere PC-card slot bruikbaar blijft. Daarnaast is de prijs van deze kaart prima in orde. Reden genoeg voor Hardware.Info om een zilveren award aan deze kaart toe te kennen.


Sitecom Cardbus PC Card Fast Ethernet (10/100)

Prijs Cardbus PC Card to USB 1.1: € 89,95
Prijs Cardbus PC Card to USB 2.0: € 99,95
Prijs Cardbus PC Card Fast Ethernet (10/100): € 69,95

Sitecom, http://www.sitecom.nl/
Distributeur: Pirox, http://www.pirox.nl/, 010-2985353

0