Roccat Isku FX gaming keyboard review

4 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Roccat Isku FX eigenschappen
  3. 3. Gaming mogelijkheden
  4. 4. Conclusie
  5. 5. Besproken producten
  6. 6. Reacties

Inleiding

Het Roccat Isku FX toetsenbord is een update van de eerder verschenen Isku. Het enige echte verschil is de verlichting onder de toetsen. Deze kan nu in 16,8 miljoen kleuren ingesteld worden. Daarnaast is met dit toetsenbord Roccat Talk FX bruikbaar voor de verlichting. Dit maakt het mogelijk om de verlichting als een soort Philips Ambilight te gebruiken. Wij gingen aan de slag met dit toetsenbord.

Het spel World of Tanks kan communiceren met de verlichting in het toetsenbord en daarmee gebeurtenissen in het spel versterken door de kleur van het licht aan te passen. De kleur wordt niet aangepast aan de omgeving waar je in aanwezig bent, maar reageert op gebeurtenissen. Zo kleurt deze groen als je voertuig onbeschadigd is, oranje bij beschadiging en knippert het toetsenbord rood wanneer je uitgeschakeld bent. Bij een binnenkomend bericht en het laden van een level knippert de verlichting onder de toetsen wit. Een oranje kleur verschijnt in het hoofdmenu. Deze effecten zijn een leuke toevoeging aan de ervaring, al zullen ze het spelverloop en je prestaties niet echt verbeteren.

Roccat Isku FX

World of tanks is op dit moment het enige spel dat ondersteuning biedt voor Roccat Talk FX. Verder zijn er ook nog geen andere toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld verandering van kleur bij het weergeven van films. Aangezien Roccat Talk FX wel een van de speerpunten is van het Isku FX toetsenbord is dit een enorme tegenvaller. Roccat heeft ons recent laten weten dat er een grote update voor Roccat Talk FX onderweg is. Ze kunnen helaas niet zeggen wanneer dit zal zijn. Andere ondersteunde producten voor dezelfde lichteffecten zijn de Kone XTD, Kone Pure en Kone[+] muizen.

Roccat Isku FX eigenschappen

Naast de verbeterde verlichting zijn er geen andere veranderingen aangebracht aan dit nieuwe FX model. De indeling is dus hetzelfde. Voor meer controle over een spel zijn gamingtoetsen aanwezig onder de spatiebalk en aan de zijkant van het toetsenbord. Aan de voorzijde vinden we een extra lange polssteun waarop je polsen comfortabel kunnen rusten. De onderzijde van de Isku FX is voorzien van rubberen voetjes die ervoor zorgen dat dit toetsenbord goed op zijn plek blijft liggen. Met de uitklapbare voetjes kan deze ook in een grotere hoek gezet worden. Onderop zijn sleuven aanwezig om kabels makkelijk weg te werken. Helaas missen hierbij wel klempunten, waardoor kabels die iets dunner zijn niet goed blijven zitten.

Roccat Isku FX

Bovenaan het toetsenbord vinden we acht mediatoetsen, waarmee een mediaspeler en het volume bedient kunnen worden. Standaard zijn ook de webbrowser en 'deze computer' hiermee te openen. Vreemd genoeg mist hier wel een mogelijkheid om de muziek te kunnen stoppen, alleen een play/pauze is aanwezig. Deze knoppen zijn niet voorzien van verlichting, waardoor de bediening in een donkere omgeving lastig gaat. De overige toetsen zijn natuurlijk wel goed zichtbaar in het donker door de verlichting, die in vijf felheden ingesteld kan worden, inclusief de optie tot pulserend licht. Als je niet gediend bent van verlichting, kun je het ook helemaal uitzetten.

Het is mogelijk om een slaapstand in te stellen voor het licht, waardoor je stroom kunt besparen als het toetsenbord niet wordt gebruikt. Daarnaast kan het licht ook ’ademen’, waarbij het langzaam dimt en weer aan gaat. Per profiel zijn andere instellingen mogelijk voor de kleur. Zo kan je ook aan de kleur een profiel herkennen. Jammer is dat de verlichting van de profielleds en num lock, caps lock en scroll lock alleen in blauw weergegeven kunnen worden. Het was veel mooier geweest als deze mee zouden gaan met het geheel. Een voordeel is wel dat deze nu meer opvallen. De verdeling van de verlichting onder de toetsen is beter dan van het vorige Isku model, maar nog steeds is de belettering niet helemaal evenredig belicht. Het is wel beter leesbaar.

Roccat Isku FX
Bij de cijfertoetsen is goed te zien dat de toetsen niet evenredig verlicht zijn

Gaming mogelijkheden

Met vijf vaste profielen kunnen macro’s en functies voor de toetsen opgeslagen worden in de Roccat Isku FX. Wisselen gaat standaard via de duimtoetsen onder de spatiebalk. Om de keuze tussen profielen makkelijk te maken, zijn er vijf blauwe leds aanwezig op het toetsenbord die het gekozen profiel aangeven. Naast de vijf standaardprofielen in het toetsenbord, kunnen er lokaal meer bijgehouden worden in de software. Daarnaast kun je met de Macro Live! toets zonder tussenkomst van software direct een macro toevoegen aan een van de extra gamingtoetsen. Voor bekende spellen zijn ook al standaard profielinstellingen beschikbaar voor dit toetsenbord. Aan de ondersteunde games te zien is het echter wel lang geleden dat ze nieuwe games hebben toegevoegd. Veel nieuwer dan de spellen Bio Shock 2 en Modern Warfare 2 wordt het niet.

Roccat Isku FX
De verlichting kleurt niet op alle plekken mee

Met EasyShift+ is het mogelijk om tijdelijk de functie van een toets op het toetsenbord te veranderen in bijvoorbeeld een macro of Windowsfunctie. EasyShift+ kan standaard geactiveerd worden met de Caps-Lock toets op het toetsenbord, waarmee toetsen tijdelijk een andere functie krijgen. Aangezien Caps Lock een belangrijke functie kan zijn, is het mogelijk één van de macro toetsen aan te wijzen voor deze functie. Alleen de toetsen rondom het WASD gedeelte bieden de EasyShift+ mogelijkheid, inclusief de extra gaming toetsen. Roccat noemt dit de EasyZone. Je kunt de EasyShift+ functie tijdelijk vastzetten of ervoor kiezen om deze alleen te gebruiken terwijl je Caps Lock ingedrukt houdt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om via Roccat Talk met de Roccat Kone+ muis (en andere ondersteunde Roccat muizen) deze functie op het toetsenbord te activeren, bijvoorbeeld met een van de browseknoppen. Andersom is het ook mogelijk om EasyShift+ op de muis te activeren via het Isku FX toetsenbord. Daarnaast kunnen de macrotoetsen ook gebruikt worden om EasyAim op de muis te activeren. Hiermee wordt tijdelijk de gevoeligheid van de muis veranderd.


De driver software van de Roccat Isku FX

De toetsen laten geen enorm solide indruk achter. Toch konden wij er prettig op werken door de lichte aanslag. De weerstand is een stuk lager dan die van de toetsenborden die we eerder testten. Het opslaan van instellingen in de driver software gaat nu een stuk sneller dan tijdens onze test van het Isku model eind 2011. Toen duurde bij ons het opslaan heel erg lang. Aansluitingen zoals USB zijn afwezig op dit toetsenbord. Handig is wel de sound feedback die gegeven wordt bij het wisselen van een profiel of het live instellen van een macro. In de stem is geen vertraging meer aanwezig.

Conclusie

Gezien de magere ondersteuning voor het Talk FX effect is de update van het Isku FX toetsenbord geen grote stap vooruit. Er moet veel meer ondersteuning komen voor dit protocol wil je er echt gebruik van kunnen maken. De ingebouwde macro’s voor games zijn ook aan een update toe. Een van de nieuwste titels in de lijst is nog steeds Bio Shock 2. De verdeling van de verlichting in de toetsen is een stuk beter dan het oudere Isku model, maar nog steeds niet perfect.

Roccat Isku FX

De overige functies van Roccat Talk zijn wel erg aangenaam. De koppeling tussen de Roccat Isku FX en Roccat muizen werkt goed. De toetsen van de Isku FX hebben verder een prettig lichte aanslag en de extra macrotoetsen zijn makkelijk te bereiken. De polssteun biedt daarnaast extra comfort.

Wil je geen gebruik gaan maken van het Roccat Talk protocol, bijvoorbeeld EasyShift+ en de macrofunctionaliteit, dan is dit toetsenbord misschien niet de beste keuze. Als je deze functies wel wilt gebruiken en als de ondersteuning van games voor Talk FX wordt uitgebreid dan is de redelijk hoge prijs van gemiddeld 93 euro te rechtvaardigen.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Roccat Isku FX

Roccat Isku FX

  • Toetsenbord
  • Qwerty
Niet verkrijgbaar
Roccat Isku FX (UK)

Roccat Isku FX (UK)

  • Toetsenbord
  • Qwerty
Niet verkrijgbaar
0
*