16 instap dual-band routers review: snel en betaalbaar draadloos

12 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Apple Airport Express Base Station
 3. 3. ASUS RT-N56U
 4. 4. Belkin Play N600
 5. 5. Buffalo AirStation High Power Gigabit Router (WZR-HP-AG300H-EU)
 6. 6. D-Link DIR-826L
 7. 7. Edimax BR-6475nD en BR-6675nD
 8. 8. Intellinet Wireless 300N Dual-Band Router
 9. 9. Linksys E2500 en EA2700
 10. 10. Netgear WNDR3700
 11. 11. Sitecom X5 (WLR-5100)
 12. 12. TP-Link TL-WDR3600 en TL-WDR4300
 13. 13. Western Digital My Net N600 en N750
 14. 14. Testprocedure
 15. 15. Testresultaten: bekabeld
 16. 16. Testresultaten: 3 meter
 17. 17. Testresultaten: 10 meter
 18. 18. Testresultaten: 3 laptops tegelijk
 19. 19. Testresultaten: stroomverbruik
 20. 20. Conclusie
 21. 21. Besproken producten
 22. 22. Reacties

Inleiding

Bij Hardware.Info besteden we veel aandacht aan de nieuwste technologieën, ook op het gebied van routers. Dat neemt niet weg dat het ook interessant is om af en toe te kijken naar wat er onder het hoogste segment gebeurt. Zo kan je tegenwoordig al voor een aantrekkelijke prijs dual-band routers aanschaffen. Wij testten er 16.

Dual-band routers waren lange tijd een behoorlijk prijzige aangelegenheid. Voor minder dan 100 euro was het lastig om er een op de kop te tikken, zeker als het er een van de gerenommeerde merken moest zijn. Het fenomeen dual-band is inmiddels dermate ver doorgesijpeld in de routermarkt, dat het tegenwoordig een stuk eenvoudiger is om een betaalbare dual-band router te vinden.

Dat is op zich een interessant gegeven, want op de hardware-markt geldt over het algemeen hetzelfde als op om het even welke andere markt: de definitieve doorbraak van een technologie staat of valt bij de toegankelijkheid ervan. Prijs is hier een belangrijk onderdeel van. Tot nu toe is de 5GHz-band voor veel consumenten niet bijzonder interessant, simpelweg omdat ze toch geen router hebben die dit ondersteunt en ook geen enorme hoeveelheid geld uit willen geven om de oude router (die misschien nog wel helemaal niet aan vervanging toe is) weg te doen en er een nieuw dual-band model voor in de plaats te zetten.

De aanwezigheid van een chip die deze frequentie ondersteunt in bijvoorbeeld een laptop maakt deze consumenten dan ook niet veel uit, waardoor ook laptopfabrikanten niet worden gedwongen om hierin te voorzien. De routerfabrikanten beginnen nu in ieder geval het goede voorbeeld te geven en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Hopelijk houden de laptopfabrikanten deze ontwikkeling in de gaten en gaan we het komende jaar meer dual-band draadloze netwerkchips in notebooks aantreffen.

Er zijn al geruime tijd routers op de markt die zowel 2,4 als 5 GHz ondersteunen en niet bijzonder veel geld kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Edimax, die met de BR-6475nD al enkele jaren een dual-band router aanbiedt die gemiddeld nog geen 80 euro moet opbrengen. Zoals we zullen zien, zijn enkele nieuwere modellen van andere fabrikanten inmiddels nog voordeliger aan te schaffen. Kortom, we vonden het hoog tijd om eens wat beter naar dit ‘instapsegment’ van dual-band routers te gaan kijken.

Sitecom X5 N600

Deelnemers

We hebben voor deze test van vrijwel alle routerfabrikanten een dual-band model kunnen testen dat ongeveer 100 euro kost of minder. Dat is voor veel consumenten misschien nog altijd iets te prijzig, maar de goedkoopste uit de test, de TP-Link TL-WDR3600, kost gemiddeld amper 60 euro en is al vanaf 50 euro te koop. Dat zijn toch wel erg aantrekkelijke prijzen.

In totaal hebben we 15 modellen (opnieuw) door onze testprocedure gehaald. De gemiddelde prijzen staan er tussen haakjes achter: ASUS RT-N56U (85 euro), Apple AirPort Express Base Station (100 euro), Belkin Play N600 (65 euro), Buffalo WZR-HP-AG300H-EU (100 euro), D-Link DIR-826L (95 euro), Edimax BR-6475nD (70 euro), Edimax BR-6675nD (80 euro), Intellinet Wireless 300N Dual-Band Router (80 euro), Linksys E2500 (70 euro), Linksys EA2700 (80 euro), Netgear WNDR3700 (85 euro), Sitecom X5 (95 euro), TP-Link TL-WDR3600 (60 euro), TP-Link TL-WDR4300 (75 euro), Western Digital My Net N600 (50 euro) en Western Digital My Net N750 (70 euro).

De hierboven genoemde routers zijn de instap dual-band modellen van de betreffende merken. Netgear was de enige die hun instapmodel, de WNDR3400, niet wilde opsturen voor de test, maar liever de WNDR3700 mee wilde laten doen.

We bespreken de verschillende modellen op de volgende pagina's op alfabetische volgorde. We geven ook per model enkele plus- en minpunten aan.

Apple Airport Express Base Station

De AirPort Express is het kleine broertje van de AirPort Extreme. De mogelijkheden van de AirPort Utility zijn, zoals we inmiddels wel gewend zijn, beperkt. Een handige functie als het aanleggen van een gastnetwerk is echter wel aanwezig. Als je houdt van het tot in de puntjes inrichten van je router, kun je de producten van Apple beter niet aanschaffen. De beperkte functie-omvang zorgt er wel voor dat een en ander erg eenvoudig te installeren is.

Apple AirPort Express Base Station (MC414Z/A)

Qua prestaties valt op dat deze worden beperkt door de 100Mbit-poorten (1 x WAN en 1 x LAN). De draadloze chips lijken meer aan te kunnen, ook op grotere afstand. Zeker gezien de vraagprijs hadden we toch wel gigabitpoorten verwacht. Een interessante extra die de Express uniek maakt in dit testveld is de aanwezigheid van een 3,5mm-aansluiting voor luidsprekers. Er zit namelijk een geluidskaartje in deze router, waardoor het erg eenvoudig is om via AirPlay naar je muziek te luisteren via dit apparaat. Verder is dit kleine apparaatje erg zuinig.

Apple AirPort Express Base Station (MC414Z/A)

Via deze link kun je de uitgebreidere review van de Apple AirPort Express lezen.

+Draadloze prestaties
+Geluidskaart geïntegreerd

-Mogelijkheden
-100Mbit-poorten

ASUS RT-N56U

De ASUS RT-N56U heeft zijn sporen al verdiend. We hebben deze router meer dan twee jaar geleden voor het eerst getest. ASUS heeft hem echter nog altijd in het aanbod zitten. Dat is wat ons betreft helemaal geen slechte zet geweest. De RT-N56U is nog altijd een uitstekende router en laat het gros van de andere deelnemers qua draadloze prestaties nog altijd achter zich. De WAN-LAN snelheid ligt weliswaar niet zo hoog als bij sommige andere modellen, die de volledige gigabitsnelheid voltrekken, maar zal voor de meeste consumenten ruimschoots voldoen. Qua mogelijkheden zit het over het algemeen ook wel goed bij de RT-N56U, al ontbreekt de mogelijkheid om een gastnetwerk op te zetten. De interface bevat zoals we vaker zien bij ASUS wat taalfoutjes, maar is wel vrij overzichtelijk.

Asus RT-N56U

Asus RT-N56U

+Draadloze prestaties
+Overzichtelijke interface

-Geen gastnetwerk
-WAN-LAN-snelheid

Belkin Play N600

De Play N600 van Belkin is een van de goedkopere modellen uit deze test en is ook alweer een tijdje op de markt. Het was een van de eerste modellen die volgens het vernieuwde design van het merk zijn gemaakt. De N600 heeft net als de eerder besproken Apple geen gigabitpoorten, wat toch echt een minpunt is, zelfs al hebben we hier te maken met een veel goedkoper apparaat. Bij de Apple zou je nog kunnen zeggen dat het met slechts een WAN- en een LAN-poort niet bijzonder waarschijnlijk is dat je hem als hoofdrouter in gaat zetten. De N600 heeft echter ‘gewoon’ vier netwerkpoorten, dus de kans is best aanwezig dat je grote hoeveelheden data via de switch in deze router bekabeld wilt gaan overbrengen. Dat wordt dan dus duidelijk beperkt door de Fast Ethernet-poorten. Een ander minpunt van de Belkin is de webinterface, die er absoluut niet meer uitziet alsof deze is ontwikkeld in dit decennium. De prestaties van de N600 zijn helaas ook niet bijzonder goed en vallen met name op 2,4 GHz gewoon tegen.

Belkin Play N600

Belkin Play N600

+Goedkoop

-Prestaties
-100Mbit-poorten

Buffalo AirStation High Power Gigabit Router (WZR-HP-AG300H-EU)

Afgaande op de naam, wil Buffalo het de potentiële koper niet te makkelijk maken. Als je echt geïnteresseerd bent, zal dit je niet afschrikken, maar we kunnen ons voorstellen dat je deze router niet terug kunt vinden, simpelweg omdat je de naam vergeten bent. Buffalo probeert zich met hun routers te onderscheiden door verschillende soorten firmware aan te bieden. Je kunt kiezen voor een ‘gebruiksvriendelijke’ firmware en een Buffalo-variant van dd-wrt. Let wel, niet alle functies van dd-wrt zijn beschikbaar in de versie van Buffalo, maar belangrijke zaken zoals de mogelijkheid om een VPN-server op te zetten wel. We zouden je overigens aanraden om deze dd-wrt-firmware te gebruiken, want de volgens Buffalo gebruiksvriendelijke firmware doet zijn naam geen eer aan. Een en ander is behoorlijk onoverzichtelijk.

Buffalo AirStation High Power Gigabit Router

Qua prestaties hebben we weinig te klagen. Alleen de WAN-LAN-snelheid is wat aan de lage kant. Dit kan met name vervelend zijn als je hem als tweede router in huis wilt gebruiken en bestanden van een op een LAN-poort van de eerste router naar een op een LAN-poort van een tweede router wilt sturen. Vergeleken met de eerste keer dat we deze router testten (anderhalf jaar geleden), vallen met name de snelheden op 5 GHz op. Die waren de vorige keer nog niet zo heel erg geweldig, maar daar valt nu niets meer op aan te merken.

Buffalo AirStation High Power Gigabit Router

Onze review van de Buffalo WZR-HP-AG300H-EU vind je hier.

+Draadloze prestaties
+Verschillende firmwares

-Gebruiksvriendelijke firmware doet naam geen eer aan

D-Link heeft in het afgelopen jaar een behoorlijke hoeveelheid nieuwe routers uitgebracht. De opvallendste zijn toch wel de modellen met de cilindrische vormgeving. De DIR-826L is er daar ook een van. In de DIR-645 was dit gedaan vanwege de specifieke positionering van de antennes in het apparaat, die zorgden voor uitstekende verbindingen en overdrachtsnelheden. De DIR-826L beschikt niet over dit type antennes, maar dus wel over het ontwerp, dat wat ons betreft zeker wel wat heeft.

D-Link DIR-826L

Dit is echter niet alleen qua uiterlijk een moderne router. Het is tegenwoordig ook vrij normaal dat de WAN-LAN snelheid praktisch net zo hoog is als de LAN-LAN-snelheid. Met andere woorden, hij trekt bijna de hele bandbreedte van de gigabitverbinding vol. Qua mogelijkheden zit het ook goed bij dit apparaat, al is de webinterface van D-Link inmiddels niet meer heel erg modern. Dat laatste probeert D-Link deels op te lossen door de ‘L’ achter het typenummer, die aangeeft dat we hier te maken hebben met een cloud-model. Erg veel kun je hier nog niet mee instellen, maar iets handigs als het inschakelen van een gastnetwerk zit hier wel in. De draadloze prestaties vallen wat tegen, met name op 2,4 GHz.

D-Link DIR-826L

+Vernieuwend design
+WAN-LAN-snelheid

-Cloud-functionaliteit behoorlijk beperkt
-Tegenvallende draadloze prestaties

Edimax BR-6475nD en BR-6675nD

De twee deelnemers van Edimax aan deze test hebben we al vaker voorbij zien komen op Hardware.Info. Het verschil tussen de twee apparaten is dat de 6675nD op (alleen op de 5 GHz frequentie) een maximale theoretisch doorvoersnelheid heeft van 450 Mbps. Hij doet dit dus alleen op de frequentie waar het toevoegen van een extra datastroom sowieso het meeste effect heeft. Bij de bekabelde overdrachtsnelheden zien we ook bij deze apparaten weer dat de WAN-LAN-snelheid de volledige bandbreedte van de gigabitaansluiting ruimschoots niet haalt.

Edimax BR-6475nD
Edimax BR-6475nD

De draadloze snelheden van beide routers vallen zeker voor de alleszins redelijke prijs die je ervoor moet betalen, prima mee. Het valt op dat de meerwaarde van de extra datastroom op de BR-6675nD eigenlijk afwezig is. Qua mogelijkheden is Edimax over het algemeen een merk waarbij je enkele concessies moet doen. Daar zijn deze modellen geen uitzondering op. Een gastnetwerk aanmaken is bijvoorbeeld niet mogelijk en ook IPv6-ondersteuning is niet aanwezig. iQoS is op zich een handige manier om je QoS met behulp van het verslepen van icoontjes te regelen, maar wel wat beperkt qua configuratiemogelijkheden.

Edimax BR-6675ND
Edimax BR-6675nD

+Goed geprijsd
+Redelijk goede prestaties

-Matige WAN-LAN-snelheid
-Beperkte configuratiemogelijkheden

Intellinet Wireless 300N Dual-Band Router

We zijn Intellinet vorig jaar in onze vergelijkingstest van 450Mbps-routers voor het eerst tegengekomen op Hardware.Info. Het merk heeft echter ook een 300Mbps dual-band model in het assortiment, dat we hier dan ook meenemen. Het is in ieder geval geen duur apparaat.In dit prijssegment moet je natuurlijk wel bereid zijn om enkele compromissen te sluiten. Zo ontbreekt een USB-poort. Dat is op zich een compromis dat nog te doen is, maar de 100Mbit-poorten van dit model zijn wat ons betreft net een wat te groot compromis. Er zijn voor dit geld ook apparaten te krijgen met gigabitpoorten, bijvoorbeeld de eerder besproken Edimax BR-6475nD. Als je een router zoekt om alleen wat op te internetten, of ben je op zoek naar een access point ergens in huis waarop je niet veel meer dan dat gaat doen, dan is een product zoals dit het overwegen waard. Ben je een fervent downloader en heb je een 120Mbit-aansluiting, dan loop je tegen de beperkingen van deze poorten aan.

Intellinet Wireless 300N Dual-Band Router

De draadloze prestaties van deze router zijn overigens uitstekend, al zijn met name op 5 GHz de beperkingen van de 100Mbit-poorten duidelijk zichtbaar. Het is nu simpelweg onmogelijk om volledig gebruik te maken van de capaciteit van de 5GHz-chip. De interface van de Intellinet biedt redelijk wat instelmogelijkheden, maar ook hier zoek je tevergeefs naar het opzetten van gastnetwerken en IPv6-ondersteuning.

Intellinet Wireless 300N Dual-Band Router

+Draadloze prestaties

-Instelmogelijkheden
-100Mbit-poorten

Linksys E2500 en EA2700

Linksys heeft een zeer uitgebreid aanbod aan routers, in vrijwel alles prijsklassen. De twee die we in deze test hebben opgenomen, vallen gezien het eerste cijfer van het typenummer in dezelfde klasse. De EA2700 zou gezien kunnen worden als de Smart Wi-Fi opvolger van de E2500, die al een tijdje te koop is maar nog altijd goed verkrijgbaar is.

Linksys E2500 Dual-Band N Router
Linksys E2500

Gebaseerd op onze test is de keuze tussen deze twee een no-brainer. De EA2700 is dan weliswaar gemiddeld ongeveer een tientje duurder, maar presteert duidelijk beter. Allereerst heeft hij de beschikking over gigabitpoorten, waar de E2500 het nog moet doen met Fast Ethernet-varianten, die ondanks de naam inmiddels behoorlijk langzaam zijn. Qua draadloze prestaties zijn de verschillen tussen de twee modellen ook aanzienlijk. De behaalde snelheden van EA2700 zijn zeker niet slecht. De EA2500 presteert duidelijk onder de maat.

Linksys EA2700
Linksys EA2700

Het grootste verschil tussen de twee routers is dan ook dat het duidelijk twee verschillende generaties zijn. De EA2700 is een model uit de nieuwste lijn, die wordt aangeduid met Smart Wi-Fi. Na het gedoe rondom de lancering van de nieuwe cloud firmware, is er inmiddels ook een lokale variant van beschikbaar. Je kunt nu zelf beslissen of je je webinterface lokaal of in de cloud wilt hebben. Het gebruik ervan is echter hetzelfde. Wat ons betreft is dat een goede zaak, want de nieuwe interface is een van de beste op de markt op dit moment. Niet alleen qua mogelijkheden, maar ook wat betreft gebruiksgemak.

Linksys E2500:
+Goedkoop

-100Mbit-poorten
-Verouderd

Linksys EA2700:
+Draadloze prestaties
+Gebruiksvriendelijke interface

-WAN-LAN-snelheid aan de lage kant

Netgear WNDR3700

Netgear wilde zoals al aangegeven niet meedoen aan de test met hun echte instapmodel (de WNDR3400), maar wel met de WNDR3700. Vaste lezers zullen denken dat dat wel een érg oud beestje is, maar niets is minder waar. We hebben hier namelijk te maken met de derde versie van deze succesvolle router. Wat de exacte verschillen tussen de drie iteraties zijn, voert te ver voor dit artikel, maar het wordt door Netgear in ieder geval (wederom) als nieuw product op de markt gebracht.Op zich is dit goed te begrijpen, want de WNDR3700 is een van de succesvolste routers van Netgear geweest, dus het is zonde om een dergelijk succesvol type met pensioen te sturen. Aan de andere kant wordt het er niet overzichtelijker op.

Netgear WNDR3700 Wireless Dual Band Gigabit Router

Desalniettemin zijn ook van deze versie van de WNDR3700 de prestaties goed tot uitstekend te noemen. Ook op het gebied van mogelijkheden valt er weinig meer te wensen dan je op dit model aantreft. De webinterface van Netgear heeft weliswaar een cosmetische upgrade gekregen in de afgelopen jaren, maar is onderliggend met uitzondering van het startscherm vrijwel hetzelfde gebleven. We zijn hier niet enorm van gecharmeerd. Het is niet altijd even duidelijk waar je moet zijn. Van de desktop-toepassing Netgear Genie zijn we daarentegen des te meer gecharmeerd. Daar kun je in een aantrekkelijke en eenvoudige interface vrijwel alle instellingen mee doorvoeren die ook mogelijk zijn via de webinterface.

Netgear WNDR3700 Wireless Dual Band Gigabit Router

+Draadloze prestaties
+Netgear Genie

-Webinterface
-WAN-LAN-snelheid aan de lage kant

Sitecom X5 (WLR-5100)

Op het moment dat we deze test aan het opzetten waren, kregen we van Sitecom te horen dat de nieuwe uitvoering van de X5 zeer binnenkort uit zou komen. We hebben uiteraard even gewacht op deze router, want Sitecom is inmiddels een van de grootste routermerken in Nederland. Sitecom is met deze eerste router van een nieuwe generatie duidelijk een andere koers opgegaan wat betreft design. De nieuwe routers zijn geheel wit. Ze kunnen met behulp van de voet niet alleen staand geplaatst worden, maar ook aan een muur gehangen worden. Wil je hem liever plat leggen, dan kan dat ook.

Sitecom X5 N600

Een ander onderscheidend onderdeel van de routers van Sitecom is de ingebouwde Cloud Security, die feitelijk alle apparaten die aangesloten zijn op de router beschermt. Deze toepassing gebruikt niet een of twee engines, zoals het geval is bij veel andere security-suites, maar vier. Hierdoor is de beveiliging in theorie beter dan met minder scan-engines. De randvoorwaarden die Sitecom creëert zijn dus prima. Op het gebied van prestaties laat de X5 echter wat liggen. De WAN-LAN-snelheid ligt onder de 200 Mbps en de draadloze performance op met name 2,4 GHz had wat ons betreft toch wel duidelijk beter gemogen voor de 95 euro die je gemiddeld kwijt bent aan deze router.

Sitecom X5 N600

De interface van Sitecom is niet noemenswaardig veranderd ten opzichte van die op eerdere routers die we hebben getest. Een verschil is wel dat de firmware ‘IPv6 upgradable’ wordt genoemd, wat inhoudt dat dit nieuwe protocol er op een later moment via een firmware-update opgezet gaat worden.

+Veelzijdige positionering
+Sitecom Cloud Security

-Prestaties

Met de TL-WDR3600 en de TL-WDR4300 gaat TP-Link traditiegetrouw voor de zogeheten ‘bang for the buck’. Beide apparaten bieden behoorlijk wat voor de prijs die je ervoor moet betalen. De WDR4300 heeft bijvoorbeeld een 5GHz-module waarmee in theorie 450 Mbps gehaald kan worden. Daarmee is het overigens niet de enige in deze test; de Edimax BR-6675nD en de Western Digital My Net N750 bieden dit ook. De router van WD is op het moment echter duidelijk goedkoper.

TP-Link TL-WDR3600
TP-Link TL-WDR3600

De WDR-3600 is de 300Mbps-uitvoering van dezelfde router, maar dan gemiddeld nog eens 15 euro goedkoper. Zowel de behuizing als het bordje is nagenoeg hetzelfde, met uitzondering uiteraard van de 5GHz-chip. Je krijgt in beide gevallen een behoorlijk complete router, met twee usb-poorten en gigabitpoorten. Over het algemeen is de interface van deze routers redelijk overzichtelijk, inclusief helpteksten in het rechterpaneel van de interface. Je moet er echter geen wonderen van verwachten qua mogelijkheden en heel erg gelikt ziet het er ook niet uit. Zo is QoS vrijwel afwezig. Het is na een update inmiddels wel mogelijk om een gastnetwerk op te zetten. Een opmerkelijke menu-optie is de ‘Dual Band Selection’, waarmee je aan kunt geven of je beide frequenties tegelijk wilt gebruiken. Je kunt bij heel veel routers aangeven of de radios aan moeten staan of niet, maar om hier nu een aparte pagina van de interface aan te wijden, vinden we wat overdreven.

TP-Link TL-WDR4300
TP-Link TL-WDR4300

De prestaties van deze routers zijn wat wisselend. De WDR-3600 presteert op alle vlakken prima, maar de WDR-4300, die in theorie sneller zou moeten zijn, doet het vaak juist iets minder.

Via deze link kom je terecht bij onze review van deze twee routers.

TL-WDR3600:
+Prijs/prestatie
+Prestaties

-Beperkte instelmogelijkheden

TL-WDR4300:
+450 Mbps
+ Relatief goedkoop

-Prestaties vallen tegen

Western Digital My Net N600 en N750

Het laatste merk dat we hier bespreken is een van de meest recente toevoegingen aan de productcategorie routers, namelijk Western Digital. Dat het naast harde schijven en externe schijven ook NAS-apparaten, mediaspelers en powerline-adapters kan verkopen, wisten we al een tijdje. Vorig jaar zomer kwam het merk ook met een hele line-up van 5 routers (waarvan twee met interne harde schijf) en een switch op de proppen.

Western Digital My Net N600
WD My Net N600

De twee modellen die we hier bespreken zijn de instappers, die inmiddels op een lekker laag prijspunt zijn uitgekomen. Met name de N750 (een 450Mbps-model) is relatief gezien erg voordelig. WD levert voor dit geld een router met twee USB-poorten. Uiteraard heeft dit model gigabitpoorten, een luxe die de My Net N600 moet missen. De prestaties van de N750 zijn goed. Met name op de meest gebruikte 2,4GHz-band laat hij veel andere testdeelnemers achter zich. De prestaties op 5 GHz zijn wat wisselend. De N750 doet het over het algemeen beter dan beide andere 450Mbps-modellen in deze test.

Western Digital My Net N750
WD My Net N750

De My Net N600 is alleen interessant als je geen al te hoge eisen stelt aan je netwerk. De draadloze snelheden zijn op zich prima, maar de Fast Ethernet-poorten gooien roet in het eten. Het punt waarop de modellen van Western Digital alle andere routers in dit testveld achter zich laten, is de interface. Daar is erg goed over nagedacht. Alles is erg overzichtelijk weergegeven en je verdwaalt zelden tot nooit, wat bij andere interfaces nog wel eens wil gebeuren.

De review van de hele line-up kun je hier teruglezen.

My Net N600:
+Erg goedkoop
+Redelijk goede draadloze snelheden

-100Mbit-poortjes

My Net N750:
+Goedkoop voor een 450Mbps-model
+Prima prestaties

-WAN-LAN-snelheden vallen tegen

Testprocedure

We meten de prestaties van de routers die we testen met behulp van het programma IxChariot van Ixia, een van de meest gerenommeerde pakketten voor het testen van netwerken. We hebben de bekabelde doorvoersnelheid gemeten tussen lokaal aangesloten apparaten (LAN-LAN), maar ook de maximale ‘downloadsnelheid’ gemeten (WAN-LAN). Naast bekabelde snelheden hebben we ook de snelheden gemeten die draadloos bereikt worden. We hebben dit gedaan van LAN naar WLAN en andersom. Om te kijken hoe een router zich houdt als er meerdere apparaten tegelijkertijd voorzien moeten worden van een stabiele draadloze verbinding, doen we tevens een test met drie laptops die we tegelijkertijd draadloos op de router aansluiten, waarna we via IxChariot meten wat de gecombineerde doorvoersnelheid is. Als laatste kijken we uiteraard ook naar het energieverbruik van de routers.

Testresultaten: bekabeld

Bij de test van WAN naar LAN zien we de grootste verschillen. Dat heeft er niet alleen mee te maken dat sommige routers over 100Mbit-poorten beschikken terwijl andere op gigabitsnelheid kunnen communiceren, maar ook met het feit dat niet alle routers op dezelfde manier NAT toepassen.

Testresultaten: 3 meter

Testresultaten: 10 meter

Testresultaten: 3 laptops tegelijk

De maximale bandbreedte meten wanneer er een enkele laptop draadloos is aangesloten is op zich interessant, maar het is ook interessant om te zien hoe de verschillende routers de bandbreedte verdelen als er meerdere apparaten draadloos verbonden zijn. Om hier een beeld van te krijgen voegen we naast de laptop op 3 en de laptop op 10 meter ook nog een derde laptop toe in de ruimte waarin we testen. We creëren hierbij zoveel mogelijk een waaiervorm, zodat de router een zo breed mogelijk oppervlak moet bestrijken.

Testresultaten: stroomverbruik

Conclusie

Goede dual-band routers zijn definitief doorgedrongen tot het betaalbare segment. Dat is wat ons betreft een van de belangrijkste conclusies die we kunnen trekken uit deze test. Niet alleen de ‘budget’-merken bieden modellen aan in de prijsklasse onder de honderd euro, maar je kunt ook prima terecht bij de merken die zich hoger in de markt positioneren.

Kijken we naar de apparaten die er boven uitsteken wat betreft prestaties, dan komen we uit bij de ASUS RT-N56U, Linksys EA2700, Netgear WNDR3700, TP-Link TL-WDR3600 en Western Digital My Net N750. Het totaalplaatje van de Western Digital klopt wat ons betreft het best, niet in het minst door de zeer lage prijs. We hebben die bij onze review van de hele lijn al een Silver Award gegeven, die we hier met plezier nog eens oppoetsen. De Linksys EA2700 en de Netgear WNDR3700 zijn echter bijna even goed, wat ook deze routers een Silver Award oplevert. De Bronze Award die we online al uitreikten aan de TP-Link TL-WDR3600, zien we hier bevestigd.

Via deze link vind je een tabel van alle geteste routers, met specificaties en actuele prijsinformatie op basis van de Hardware.Info Prijsvergelijker.

Linksys EA2700
Netgear WNDR3700
WD My Net N750
TP-Link TL-WDR3600

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple AirPort Express Base Station (MC414Z/A)

Apple AirPort Express Base Station (MC414Z/A)

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Silver Award Asus RT-N56U

Asus RT-N56U

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Belkin Play N600

Belkin Play N600

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Buffalo AirStation High Power Gigabit Router

Buffalo AirStation High Power Gigabit Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
D-Link DIR-826L

D-Link DIR-826L

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Edimax BR-6475nD

Edimax BR-6475nD

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Bronze Award Edimax BR-6675ND

Edimax BR-6675ND

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Intellinet Wireless 300N Dual-Band Router

Intellinet Wireless 300N Dual-Band Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Linksys E2500 Dual-Band N Router

Linksys E2500 Dual-Band N Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)

31,16 €

5 winkels
Silver Award Linksys EA2700

Linksys EA2700

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Silver Award Netgear WNDR3700 Wireless Dual Band Gigabit Router

Netgear WNDR3700 Wireless Dual Band Gigabit Router

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Sitecom X5 N600

Sitecom X5 N600

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Bronze Award TP-Link TL-WDR3600

TP-Link TL-WDR3600

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
TP-Link TL-WDR4300

TP-Link TL-WDR4300

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Western Digital My Net N600

Western Digital My Net N600

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
Silver Award Western Digital My Net N750

Western Digital My Net N750

 • 802.11n (Wi-Fi 4)
Niet verkrijgbaar
0
*