Logitech G19s gaming keyboard review

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uitgebreide mogelijkheden
 3. 3. Het verschil met de G19
 4. 4. In gebruik
 5. 5. Het scherm en materiaalkeuze
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Eind maart gaf Logitech veel van zijn gaming producten een update met nieuwe looks. Waaronder ook de G19s. Wij waren benieuwd naar de verschillen met het oudere G19 model, naast de visuele verschillen en de rebranding naar de G-series. De G19 is al sinds 2009 verkrijgbaar. Wij gingen aan de slag met beide modellen, op zoek naar de verschillen.

Logitech G19s Gaming Keyboard
Boven de G19s, onder de G19. Zoek de verschillen

De speerpunten van het G19s toetsenbord zijn het ingebouwde kleurenscherm, de extra gaming toetsen en de verlichting van de toetsen die in meerdere kleuren instelbaar is. Verder is een afneembare polssteun aanwezig en mediatoetsen om een muziekspeler te bedienen. Twee USB 2.0 poorten zijn beschikbaar aan de achterzijde. In totaal kunnen er vijf profielen in het toetsenbord opgeslagen worden en voor de twaalf macrotoetsen aan de linkerzijkant zijn drie keuzestanden aanwezig, waardoor totaal 36 extra functies beschikbaar zijn per profiel. Om te voorkomen dat de Windows-toetsen ingedrukt worden tijdens het spelen van een spel zijn deze uit te schakelen.

Uitgebreide mogelijkheden

Het kantelbare kleurenscherm kent verschillende applicaties die weergegeven kunnen worden. Beschikbaar zijn een klok, timer en stopwatch, foto- en videoviewer, RSS reader, Webcam viewer, Youtube, media weergave, POP3 e-mail en een prestatiemonitor van het systeem. Daarnaast kan van een aantal games spelinformatie weergegeven worden. Dit kan handig zijn, maar de ondersteuning voor de nieuwste games loopt helaas achter. Een lijst met ondersteunde games is hier te vinden. Als een applicatie niet nodig is kan deze eventueel uitgeschakeld worden in de driver software.

Een van de opvallendste applicaties is Youtube. Hiermee kunnen voorgesorteerde video’s, zoals best beoordeeld en recente video’s, doorzocht en bekeken worden. Als de video bevalt kan je deze via het menu in de webbrowser van de computer weergeven. Dat is een leuke extra, maar aan de andere kant ook bijna een must omdat het beeld niet soepel loopt op het kleine scherm. Het geluid wordt uitgestuurd via de geluidskaart van het aangesloten systeem. Een nadeel van het scherm is dat deze niet mat is maar glimt. Door reflecties is deze daardoor niet altijd makkelijk af te lezen. Ook de kijkhoek is niet veel beter dan het vorige model. Het contrast en de helderheid verschilt per invalshoek.

Logitech G19s Gaming Keyboard
Het scherm van de G19s

Om de informatie op het scherm aan te passen zijn een d-pad en drie extra knoppen aanwezig. Hiermee kun je redelijk makkelijk alle opties bedienen. Een nadeel is dat deze niet altijd direct reageren. Het d-pad klikt soms wel, maar registreert niet altijd een aanslag. Hierdoor moet je soms harder drukken dan gewenst. Het maximum aantal toetsen dat met dit toetsenbord ingedrukt kan worden is 6, maximaal 8 in combinatie met bijvoorbeeld de shift en ctrl toetsen. Dat is in principe genoeg voor games, maar in vergelijking met het Logitech G710+ toetsenbord dat 24 aanslagen tegelijk kan verwerken is dat niet veel. Het toetsenbord is gedeeltelijk te verhogen met twee pootjes aan de onderzijde, waardoor het geheel iets schuiner komt te staan. Aan de onderkant vinden we verder ook gleuven voor cable management en rubbers om verschuiven en krassen van de G19s tegen te gaan op gladde oppervlakken.

Logitech G19s Gaming Keyboard
De onderkant is voorzien van cable management

Het verschil met de G19

Naast uiterlijke kenmerken is er bijna geen verschil met het vorige model. Het uiterlijk verschilt voornamelijk door andere materiaalkeuze en kleurstellingen. Op het nieuwe model heeft de letteropdruk van de toetsen een moderner uiterlijk gekregen en zijn tribals bij de pijltjes en gaming toetsen toegevoegd als versiering. Verder zijn de laatstgenoemde toetsen ook voorzien van een afwijkende grijze kleur. Het oppervlak rond de toetsen van de G19s is nu zeer donkerblauw en voorzien van een glimmende coating. Op de stock foto’s van de fabrikant ziet deze blauwe kleur er helder uit, maar in de praktijk is het donkerder dan op de G19.

Logitech G19s Gaming Keyboard
De opdruk op de toetsen van de G19s (links) is moderner vormgegeven

De polssteun is even groot, heeft dezelfde vorm, maar is voorzien van een andere coating. Deze is ruwer dan bij de G19 en voelt daardoor luxueuzer aan. De volumeregelaar in de vorm van een draaiwiel gaat net iets soepeler en net als het vorige model zonder klik. Verder zijn alle eerder besproken mogelijkheden exact hetzelfde bij beide toetsenborden.

Logitech G19s Gaming Keyboard
De polssteun van de G19s is stroever

In gebruik

Het toetsenbord heeft dezelfde prettige aanslag als het voorgaande model. Deze is iets zwaarder dan gemiddeld, maar typt aangenaam. De gamingtoetsen hebben een iets zwaardere indruk. De knoppen voor de bediening van het ingebouwde scherm zijn makkelijk te bereiken, maar zoals eerder gezegd zou het d-pad iets beter mogen reageren. De terugknop kan gebruikt worden om terug te gaan  binnen een applicatie, maar niet om vanuit daar terug te gaan naar het applicatieoverzicht. Dat is soms verwarrend. Om terug te gaan naar dit overzicht is een extra knop aanwezig die eventueel ook ingesteld kan worden om te wisselen tussen de actieve applicaties. Het is dan niet meer mogelijk om terug naar het applicatieoverzicht te gaan.

Logitech G19s Gaming Keyboard
Youtube is ook mogelijk op het scherm

De driver software is universeel voor alle gaming producten van Logitech. Hierin kan het in te stellen product geselecteerd worden. Bij de G19 kunnen de gamingtoetsen aangepast worden, voor onder andere macro’s. Een macro kan ook gemaakt worden met de MR knop op het toetsenbord. Voor de meeste spellen zijn daarnaast ook voorgeprogrammeerde opties aanwezig. Via de software is een oneindig aantal profielen beschikbaar. Het is ook mogelijk om vijf profielen in het toetsenbord zelf op te slaan. De verlichting onder de toetsen kan met een kleurenwiel naar alle kleuren van de regenboog ingesteld worden, verschillend per profiel en geheugenbank van de gamingtoetsen. De schermhelderheid kan ingesteld worden en eventuele applicaties die je niet wilt gebruiken zijn uit te schakelen. Opvallend is dat firmware updates net als bij de G19 niet mogelijk zijn.

Logitech G19s Gaming Keyboard
De extra gaming toetsen

Het scherm en materiaalkeuze

Instellingen van het schermpje kunnen alleen in de driver software aangepast worden. De applicaties kunnen wel voor een groot deel via het toetsenbord zelf ingesteld worden. Tijdens het gamen of kijken van een film kan het licht van het ingebouwde scherm afleiden. Dit is uit te schakelen via het toetsenbord, maar dan wordt standaard ook tegelijk de verlichting onder de toetsen uitgeschakeld. In de driver software is dit wel apart instelbaar, maar dit is wat ons betreft te omslachtig als je dit tijdelijk wilt doen. Bij de G19 werkt dit hetzelfde. Opvallend is dat er een vertraging in de weergave op het kleurenscherm aanwezig is bij het aanpassen van het systeemvolume via het draaiwiel. Bij het aanpassen van het volume wordt dit direct aangepast in het systeem, maar op het schermpje wordt dit vertraagd weergegeven. Een ander nadeel is dat het scherm gevoelig is voor kleine krassen. Op ons testexemplaar waren deze al veelvuldig aanwezig. Het is afhankelijk van het invallende licht of deze zichtbaar zijn. In de meeste gevallen is dat gelukkig niet het geval.

Logitech G19s Gaming Keyboard
De nieuwe blauwe kleur van de G19s is donkerder dan de G19

De stevigheid van het toetsenbord verschilt niet van het vorige model en is prima. De polssteun voelt ondanks het ruwe oppervlak prettig aan en is glad genoeg om overheen te bewegen. De donker blauwe toplaag is glanzend en geeft het toetsenbord een luxe uiterlijk, maar heeft het nadeel dat het vingerafdruk gevoelig is. Het Logitech-logo is net als bij de andere vernieuwde gaming producten vervangen voor een groot G logo. Hierdoor is de merknaam alleen nog maar terug te vinden onderop het klavier.

Logitech G19s Gaming Keyboard
De mediatoetsen

Conclusie

De nieuwe Logitech G19s is net als zijn voorganger een uitgebreid toetsenbord. Het kleurenscherm is een leuke extra en de toetsen hebben een prettige aanslag. De mediatoetsen zijn makkelijk bereikbaar en de twee USB poorten zorgen voor extra aansluitmogelijkheden. De verlichting onder de toetsen zorgt daarnaast voor een goede leesbaarheid in het donker en de gamingtoetsen voor extra flexibiliteit tijdens het gamen. Ook de stevigheid is prima in orde samen met de afneembare polssteun. Qua bediening van het scherm en de dimbaarheid daarvan is er nog wel een aantal verbeteringen mogelijk. De G19s is met 198 euro gemiddeld een van de duurste toetsenborden die we hebben getest. Hij verschilt echter niet veel van het oudere G19 model dat al vanaf 130 euro verkrijgbaar is en gemiddeld 167 euro kost. Zolang het laatstgenoemde model verkrijgbaar is, zouden wij toch nog voor dat model gaan.

Logitech G19s Gaming Keyboard


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Logitech G19 Gaming Keyboard

Logitech G19 Gaming Keyboard

 • Toetsenbord
 • Qwerty
Niet verkrijgbaar
Logitech G19s Gaming Keyboard

Logitech G19s Gaming Keyboard

 • Toetsenbord
 • Qwerty
Niet verkrijgbaar
0
*