9 interne DVD-branders en Blu-ray-drives review: opgebrand, nog niet uitgeblust

34 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Consolidatie
 3. 3. State-of-the-art snelheden
 4. 4. Test
 5. 5. Resultaten: branden
 6. 6. Resultaten: lezen + geluidsproductie
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Vaak heb je hem niet meer nodig, maar af en toe een optische drive toch best handig of in ieder geval een noodzakelijk kwaad, al is het maar om Windows te installeren. Als je nu een nieuwe PC gaat bouwen, welke DVD- of Blu-Ray-brander moet je dan kiezen?

Waarvoor zou je anno 2013 nog een optische drive gebruiken? Bestanden uitwisselen met vrienden en kennissen doe je middels WeTransfer of een USB-stick als je het zonder internettoegang moet stellen. Games installeren gaat tegenwoordig via Steam en andere online distributiediensten. Back-ups maken doe je veel gemakkelijker (en voordeliger!) op een externe harde schijf of NAS dan op disc. Dat is tegenwoordig ook direct een handigere manier om je muziek- en filmcollectie te beheren en te organiseren.

Kortom, het lijkt erop dat Nederland massaal is “uitgebrand”. Als we ons oor te luister leggen bij leveranciers van lege DVD-schijfjes, dan blijkt inderdaad dat het maandelijks verkochte aantal optische media nog maar een fractie is van wat het ooit was. Steeds vaker beschikken PC’s en laptops niet eens meer over een optische drive, en steeds minder mensen lijkt dat wat uit te maken.

Heeft de DVD-brander zijn glans van weleer inmiddels verloren, Blu-ray-branders hebben die populariteit eigenlijk nooit gekend. Toen de eerste Blu-ray branders op de markt kwamen, was de trend van steeds grotere en goedkopere (externe) harde schijven al ingezet. Ging je rekenen aan de prijs per GB, dan bedacht je je wel twee keer voordat je Blu-ray schijven ging gebruiken om data op te slaan. Nu je BD-R schijfjes al voor minder dan een euro kunt aanschaffen is het prijsverschil verdwenen. Maar dan nog: voor het bedrag van 80 BD-R discs koop je ook een 2 TB externe harde schijf met dezelfde capaciteit. Het moge duidelijk zijn wat handiger in gebruik is. Blu-ray films bekijken op de PC? Het gebeurt, maar mondjesmaat. Voor dit doeleinde zijn anno 2013 ook betere alternatieven: al dan niet illegaal downloaden, of streamen.

Kortom, populair is de ouwe, trouwe optische drive niet meer. Toch zal je er soms een nodig hebben, zeker als je een nieuwe PC samenstelt, al is het maar om Windows te installeren. Welke is dan de juiste keuze? Wij vergelijken negen optische drives: vijf DVD-branders, twee Blu-ray Combo-drives en twee Blu-ray-branders.

Consolidatie

De markt voor optische drives was de afgelopen jaren al flink geconsolideerd, tot vier grote samenwerkingsverbanden tussen partijen die licenties en goedkope productiefaciliteiten combineerden: PLDS (Philips/Lite-On), TSST (Toshiba/Samsung), HL-DS (Hitachi/LG) en OptiArc (Sony/NEC). Laatstgenoemde heeft onlangs de handdoek in de ring gegooid, waardoor er nog slechts drie over blijven, buiten enkele kleinere fabrikanten die veelal technologie of zelfs complete producten bij één van deze drie inkopen.

In de Nederlandse markt is er nog maar een handvol merken echt actief met optische drives: LG, Samsung, Lite-On, Plextor (zustermerk van Lite-On) en ASUS. Die laatste is verrassend, aangezien ASUS als enige geen onderdeel uitmaakt van één van de grote samenwerkingsverbanden. ASUS kan zich klaarblijkelijk staande houden in deze markt, aangezien optische drives maar een fractie vormen van wat de Taiwanese firma allemaal doet.

Wij vroegen deze merken om ons allemaal hun nieuwste DVD-brander, Blu-ray Combo-drive en Blu-ray-brander toe te sturen. Enkel LG blijkt alle drie de varianten nog daadwerkelijk te verkopen. Samsung liet ons weten zich enkel op DVD-branders te richten en stuurde dus enkel dit type in. Lite-On heeft wel degelijk Blu-ray drives, maar kon ons enkel voorzien van een DVD-brander. Van ASUS ontvingen we naast een DVD-brander nog een Combo-drive en van Plextor juist een Blu-ray-brander.

State-of-the-art snelheden

De immer stijgende brandsnelheden van DVD-branden blijken gestabiliseerd te zijn op 24x. Zowel de ASUS DRW-24B5ST, Samsung SH-224BB, LG GH24NS95 als de Lite-On iHAS524 beloven die snelheid voor zowel DVD+R als DVD-R schijven. Toch blijkt het meer theorie dan praktijk. Officiële 24x (of 22x/20x) media bestaan nog altijd niet: de snelste DVD-schijfjes die je kunt kopen werken officieel op 16x. Enkel bij bepaalde combinaties van drives en herkende media worden hogere snelheden ingezet. Voor onze test gebruikten wij DVD+R en DVD-R media van Verbatim, Philips en Emtec slechts twee keer behaalden we daadwerkelijk een maximale snelheid van 24x: op de LG GH24NS95 in combinatie met beide media van Verbatim. In alle andere gevallen bleek de maximale brandsnelheid beperkt tot 16x, of minder… Of het veel in tijd scheelt? Een volledige DVD branden op maximaal zestienvoudige snelheid duurt zo’n vijf minuten en veertig seconden. Op maximaal 24-voudige snelheid gaat er zo’n 40 seconden vanaf, naar vijf minuten rond. Vergeet niet: DVD-schijfjes worden van binnen naar buiten gebrand en vanwege de vaste draaisnelheid en het feit dat de omtrek aan de buitenkant groter is dan aan de binnenkant, loopt de snelheid van een DVD-brander gedurende het branden langzaam op tot de maximale snelheid.

De schrijfsnelheid bij dubbellaags DVD-schijven is inmiddels bij 8x uitgekomen. En hoewel de DVD+R DL en DVD-R DL discs maar weinig gebruikt worden, is dat wel een flink verschil ten opzichte van de oorspronkelijke snelheid van 2,4x: zo’n 16 minuten in plaats van drie kwartier voor een volledige DVD.

Ook bij Blu-ray-branders zijn de snelheden de laatste tijd verder verhoogd. De Plextor PX-B950SA belooft 12x brandsnelheid en de LG BH16NS40 zelfs 16x. Met de door ons gebruikte Verbatim discs kwamen beide echter niet verder dan 6x en bij Emtec discs liet Plextor de snelheid oplopen tot 10x en LG officieel tot 12x, al wordt die laatste snelheid niet behaald. Plextor blijkt uiteindelijk de snellere, maar het branden van een volledige Blu-ray van 25GB branden duurt ook dan bijna een half uur.

16x, 12x, hoe zit het ook alweer?

De snelheid bij optische drives wordt opgegeven in termen als ‘16x speed’, maar wat betekent dat? Bij CD’s komt 1x speed overeen met 150 kilobyte/s. Bij DVD’s is 1x speed 10,5 Megabit/s, ofwel ongeveer 1,3 Megabyte/s. Bij Blu-ray is 1x speed 36 Megabit/s ofwel 4,5 Megabyte/s.

Wanneer een DVD-brander op maximaal 24x speed brandt, betekent dat dus maximaal 31,5 MB/s. Vergeet één ding echter niet: bij het branden van CD’s, DVD’s en Blu-rays draait de schijf over het algemeen op vaste draaisnelheid (CAV in jargon, ofwel Constant Angular Velocity). Schijven worden van binnen naar buiten beschreven en aangezien er per omwenteling aan de buitenkant meer oppervlak voorbij komt dan aan de binnenkant, wordt de maximale snelheid enkel helemaal aan de buitenkant van de schijf behaald. Bij het branden van een DVD op 16x speed begint de drive over het algemeen op circa 8x speed en naar mate de buitenkant van de schijf benaderd wordt, neemt de snelheid toe tot de 16x speed wordt bereikt.

Test

We hebben de negen optische drives alle getest op lees- en schrijfsnelheden en daarnaast op de brandkwaliteit van gebrande DVD’s. Alle drives mochten met behulp van de Opti Drive Control software DVD+R en DVD-R schijven van Verbatim, Philips en Emtec volschrijven, met daarnaast DVD+R DL’s en (enkel bij de Blu-ray branders) BD-R’s van Verbatim en Emtec. Telkens noteerden we de maximale snelheid waarop de drive aangaf te gaan branden, maar ook de gemiddelde brandsnelheid die uiteindelijk werd behaald, als ook de brandtijdsduur. De gebrande DVD-schijfjes hebben we uiteindelijk op een Lite-On DH-20A4P uitgelezen met dezelfde testsoftware en voorzien een kwaliteitsscore tussen de 0 en 100 punten: 100 = perfect, 0 = heel slecht of zelfs gedeeltelijk onleesbaar. Met DVD+R en BD-R schijven bepaalden we verder ook de leessnelheden van de drives en de geluidsproductie bepaalden we in een geluidsdichte box op een afstand van 10 cm.

Klik hier voor een vergelijkingstabel van de geteste drives waarin je alle resultaten per schijfsoort terug vindt. Op de volgende pagina's beperken we ons tot gemiddelden per schijftype.

Resultaten: branden

De vijf pure DVD-branders in deze test beloven zoals gezegd alle snelheden tot 24x, terwijl de Blu-ray Combo-drives en Blu-ray-branders DVD’s kunnen vullen op maximaal 16x. Het verschil zien we in de praktijk eigenlijk niet terug, we schreven al dat we in slechts twee brander/schijfcombinaties snelheden boven de 16x hebben gezien.

Middelen we de schijfsnelheden van zes soorten DVD+R en DVD-R schijfjes die we hebben gebruikt, dan is de LG GH24 de snelste, met een gemiddelde brandtijd van 315 seconde, ter verklaren door de twee 24x discs. Ook de Plextor PX-B950S Blu-ray-brander, Lite-On iHAS524 en LG BH16NS40 zijn bovengemiddeld snel. De langzaamste brander is de Plextor PX-891SA, die gemiddeld 378 seconden nodig heeft om DVD-schijfjes te vullen, al komt dat voornamelijk omdat deze drive zich verslikt in de Philips DVD+R 16x discs.

Bij het beoordelen van de gemiddelde brandkwaliteit van DVD’s komt een verrassende winnaar naar voren: de LG CH10LS28 combo drive met gemiddeld 89 punten. Ook de Plextor PX-B950SA en LG GH24NS95 zetten prima scores neer. Van twee drives is de gemiddelde brandkwaliteit duidelijk beneden gemiddeld: de LG BH16NS40 Blu-ray brander en de Samsung SH-224BB DVD-brander.

Kijken we naar de brandkwaliteit van dual-layer DVD schijfjes, dan zetten de LG GH24NS95 en de Plextor PX-891SA de beste resultaten neer.

Bij Blu-ray discs kunnen we geen kwaliteitstests uitvoeren, dus op dat vlak kunnen we geen oordeel vellen. Wel zien we dat met het tweetal door ons gebruikte testdiscs (Verbatim en Emtec) de Plextor PX-B950SA hogere snelheden behaalt, ondanks het feit dat de LG BH16NS40 volgens de specificaties de snellere zou moeten zijn.

Resultaten: lezen + geluidsproductie

Voor wat betreft de DVD-leessnelheid zien we geen schokkende verschillen tussen de negen geteste drives. De ‘langzaamste’, de LG BH16NS40 Blu-ray-brander, leest gemiddeld op 11,41x; de snelste, de LG CH10LS28 Combo-drive, op gemiddeld 11,7x.

Ook bij de geluidstest zijn er op een enkele uitzondering na geen schokkende verschillen. Een DVD op hoogste snelheid lezen zorgt bij alle drives voor een flinke geluidsproductie, tussen de 52 en 54 dB(A), gemeten op 10 cm. afstand. Stellen we de drive in op 4x speed, dan zijn de meeste drives een stuk stiller. De ASUS BC-12B1ST, ASUS DRW-24B5ST, LG GH24NS95, Lite-On iHAS524 en Plextor PX-891SA komen onder de 30 dB(A) uit, wat prima te noemen is. Enkel de LG BH16NS40 maakt met 40,8 dB(A) zelfs op 4x snelheid nog veel lawaai.

Conclusie

Wie op zoek is naar een DVD-brander hoeft anno 2013 niet veel meer dan twee tientjes uit te geven. Wij testten een vijftal 24-speed DVD-branders en op basis van de resultaten kan de conclusie eenvoudig opgemaakt worden: de LG GH24NS95 is de goedkoopste, gemiddeld de snelste en biedt daarnaast van de vijf drives ook nog eens gemiddeld de beste brandkwaliteit. Hoewel de branders van ASUS en Plextor nog een fractie stiller zijn, zit de LG daar vrijwel niets boven. De GH24NS95 is wat ons betreft zodoende beste DVD-brander en ontvanger van een Silver Award.

Wil je graag Blu-ray discs kunnen lezen, dan kun je het best bij LG blijven. De LG CH10LS28 is de goedkoopste Blu-ray drive (gemiddeld 58 euro), biedt een nog wat betere brandkwaliteit dan de LG GH24NS95 en leest ook nog wat sneller: eveneens goed voor een Silver Award dus. Hij is helaas wel een tikkeltje luidruchtig, al is het verschil te klein om je druk over te maken, zeker omdat de stillere ASUS Combo-drive duidelijk mindere brandresultaten biedt. Ga je echter (bijna) nooit branden, dan heb je aan die ASUS BC-12B1ST wel een stillere drive.

Bij de Blu-ray-branders gaat onze voorkeur uit naar de Plextor PX-B950SA, hoewel die ruim twee keer duurder is dan de LG BH16NS40. De Plextor is sneller, stiller en kwalitatief beter. Qua geluidskwaliteit en DVD-brandkwaliteit stelt de LG BH16NS40 simpelweg teleur en het is dus Plextor dat een Silver Award krijgt voor de B950SA.

Klik hier voor een vergelijkingstabel van alle geteste drives.


LG CH10LS28
LG GH24NS95
Plextor PX-B950SA


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus BC-12B1ST

Asus BC-12B1ST

 • Blu-ray lezer
 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
Asus DRW-24B5ST

Asus DRW-24B5ST

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
LG BH16NS40

LG BH16NS40

 • Blu-ray brander
 • Intern
 • Serial ATA

91,00 €

1 winkel
Silver Award LG CH10LS28

LG CH10LS28

 • Intern
 • Serial ATA
 • Lightscribe
Niet verkrijgbaar
Silver Award LG GH24NS95

LG GH24NS95

 • DVD-brander
 • Intern
 • Serial ATA

44,89 €

1 winkel
Silver Award Lite-On iHAS524

Lite-On iHAS524

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
Plextor PX-891SA

Plextor PX-891SA

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
Silver Award Plextor PX-B950SA

Plextor PX-B950SA

 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
Samsung SH-224BB/BEBE

Samsung SH-224BB/BEBE

 • DVD-brander
 • Intern
 • Serial ATA
Niet verkrijgbaar
0
*