Eerste blik op Windows 8.1 Preview: een betere melange

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Installatie
  3. 3. Windows 8.1 Startknop
  4. 4. Instellingen in modern interface
  5. 5. Snappen en Bing-integratie
  6. 6. Nieuwe apps
  7. 7. Ondersteuning kleine tablets
  8. 8. Conclusie
  9. 9. Reacties

Inleiding

Blue zou het eerst worden, wellicht zou het aangeboden worden in een abonnement. Maar het is toch allemaal anders geworden. Microsoft heeft op 26 juni de preview-versie vrijgegeven van Windows 8.1, een grote update voor haar Windows 8-besturingssysteem en deze zal later dit jaar gratis beschikbaar komen voor de huidige gebruikers van Windows 8. Natuurlijk konden we het niet laten bij Hardware.Info en zijn we direct aan de slag gegaan met de testversie.

Steve Ballmer tijdens de presentatie van Windows 8.1 op Build.

Bij de start van de keynote van de Build-conferentie gaf Steve Ballmer al meteen het startschot. Vanaf preview.windows.com kon je de download ophalen. Maar het installeren ging niet voor iedere vroege tester van een leien dakje. De update die Microsoft beschikbaar stelt om de nieuwe versie te downloaden is namelijk een update voor de Windows-store, en om die te kunnen installeren moet Windows oorspronkelijk in een van de ondersteunde talen geïnstalleerd zijn. Nederlands wordt (nog) niet ondersteund en als je dus een (van oorsprong) Nederlandse versie van Windows hebt, dan geeft het installatiebestand een foutmelding. Je moet dan dus nog even wachten totdat de ISO-bestanden van Windows 8.1 beschikbaar komen. Proberen? Kijk dan hier.

Tijdens de keynote gaf Steve Ballmer aan dat Microsoft transformeert naar een bedrijf dat rap nieuwe releases van haar software op de markt brengt. Windows 8.1 komt nu nauwelijks een jaar nadat Windows 8 op de markt kwam beschikbaar, maar dit zal een trend zijn die Microsoft van plan is vol te houden. Om het met de woorden van Ballmer te zeggen: de gebruikers hebben Microsoft gevraagd een nieuwe melange te bereiden tussen de nieuwe moderne interface en de desktop. Met Windows 8.1 hoopt het softwarebedrijf uit Redmond dat bereikt te hebben.

Installatie

Windows 8.1 is beschikbaar als gratis download, pp dit moment alleen nog als update voor de Windows Store. Daarvoor moet je een speciaal programma downloaden, deze werkt alleen als Windows in een van de ondersteunde talen is geïnstalleerd. Nederlands hoort daar niet bij. Heb je bijvoorbeeld een van oorsprong Engelstalige windows, dan werkt het wel. 

Klik hier om naar preview.windows.com te gaan.

Hieronder zie je de screenshots vanhet downloaden, de installatie van de update en het downloaden van Windows 8.1.

De ISO-bestanden zijn inmiddels ook op preview.windows.com geplaatst zoals je ook in dit bericht kunt lezen. Wil je veilig aan de slag met de ISO-bestanden lees dan deze workshop.

Windows 8.1 Startknop

Ja, hij is terug: de startknop. Weer op zijn vertrouwde plek in de taakbalk. Hij heeft een nieuw ontwerp gekregen, en werkt net een beetje anders. Opvallend, want bij de release van Windows 8 had het bedrijf nog alles op alles gezet om te voorkomen dat je de startknop kon terugtoveren. Hij is terug en met een druk op de knop krijg je... het Startscherm.

De Startknop is terug!

Maar je hebt meer keuzemogelijkheden. Het subtiele pijltje naar beneden op het Startscherm brengt je direct naar het overzicht van al je apps. Dat overzicht kun je ook als je bij de instellingen gaat kijken van de taakbalk direct te zien krijgen. Ook kun je er voor kiezen om door te starten naar de desktop, in plaats van het Startscherm. Een functie die veel gebruikers zullen weten te waarderen. Ook starten in het ‘all apps’ menu is mogelijk. Je desktopachtergrond kan nu ook dienen als achtergrond voor het Startscherm, waardoor het verschil tussen die omgeving en je desktop minder wordt.

De subtiele pijl onder in beeld geeft toegang tot al je apps.

Een klik met je rechtermuisknop geeft je snelle toegang tot een groot aantal onderdelen van Windows 8.1 zoals het Configuratiescherm, je netwerkverbindingen én ook kun je zo je computer uitschakelen zonder gebruik te hoeven maken van de charms aan de zijkant van het scherm. Veranderingen die voor desktopgebruikers zeer positief zijn, al kun je wel een beetje de weg kwijtraken als je in het ‘all apps’ scherm zit en terug wil naar de desktop.

Soms kun je een beetje de weg kwijtraken als je terug wil naar de desktop.

Een kleine, maar zeker ook prettige verbetering is dat je de vergroting van de Windows-elementen nu per scherm kunt instellen. Het scherm van je tablet kun je zo vergrote elementen geven, terwijl je de aangesloten monitor alles op standaard grootte laat weergeven.

Booten naar de desktop? Geen probleem meer!

Instellingen in modern interface

Microsoft heeft de instelmogelijkheden in de modern interface behoorlijk uitgebreid. Zo kun je direct je SkyDrive cloudopslag managen, je monitorinstellingen wijzigen en de informatie over je computer opvragen.

Leuk is de mogelijkheid om Windows het lockscreen te laten voorzien van een diashow van je foto’s. Je kunt precies aangeven welke foto’s hiervoor gebruikt worden.

Snappen en Bing-integratie

Bij het 'snappen' van programma’s ben je niet langer gebonden aan één scherm of vaste afmetingen, je kunt meerdere desktops of apps naast elkaar gebruiken.

Twee schermen, twee desktops, en twee apps.

Verder is het zoeken via Bing standaard toegevoegd aan de zoekmogelijkheid van Windows 8.1 die in de charmes en het Startscherm is verwerkt. Zoek je een bepaalde term, dan wordt er dus ook direct op internet gezocht. Als je dat vervelend vindt kun je het ook uitschakelen.

Direct zoeken via Bing.

Overigens kun je dat zoeken via Bing ook uitschakelen.

Nieuwe apps

Microsoft heeft ook een aantal nieuwe apps toegevoegd en daarnaast een aantal verbeterd. In de presentatie werd een nieuwe versie van het mailprogramma van Windows 8.1 getoond, met een handige mogelijkheid om gelijksoortige berichten (zoals nieuwsbrieven) in een keer weg te vegen met een sweepfunctie. Deze versie van het mailprogramma zal binnenkort voor de gebruikers van de Windows 8.1 preview beschikbaar komen.

De nieuwe mailclient voor Windows 8.1 komt later beschikbaar.

Sound Recorder is er nu ook als app.

Nieuwe apps zijn onder andere Health & Fitness, een Reading List waar je bijvoorbeeld webpagina’s kunt verzamelen om later door te lezen, een Sound Recorder in moderne stijl en Alarms, een wekker en stopwatch en ook een scanprogramma is toegevoegd.

Bijzonder is het kookprogramma Food & Drink: wanneer dat in de 'kookstand' staat, kun je door je hand voor de camera te bewegen – zonder dat je je computer aanraakt – naar de volgende pagina in het recept bladeren. 

Bladeren zonder het scherm of een keyboard aan te raken in BIng Food & Drink.

Ondersteuning kleine tablets

Speciaal voor kleinere tablets zoals de 8 inch Acer Iconia W3 biedt Windows 8.1 een compacter Startscherm en een aangepast keyboard.

Een nieuw startscherm voor compacte Windows-apparaten.

Ook is er een aangepast toetsenbord.

Conclusie

Microsoft heeft geluisterd. De kritiek die ze hebben gekregen op Windows 8 is gebruikt om een beter product te maken. Dat is een conclusie die we nu al kunnen trekken. In plaats van lijnrecht alleen haar eigen koers volgen biedt Microsoft nu meer mogelijkheden om Windows te gebruiken op de manier zoals jij dat wil. Wil je het Startscherm: prima, wil je een desktop: ook goed. Die vrijheid maakt Windows 8.1 prettig.


Windows 8.1 brengt de startknop terug.

Ook het direct zoeken in Bing is handig, maar de vraag is of iedereen het fijn vindt dat Microsoft over je schouders meekijkt als je wat aan het zoeken bent. In deze korte impressie kunnen we natuurlijk lang niet alle details en vernieuwingen bespreken. Op de voorgaande pagina’s hebben we een indruk gegeven en natuurlijk zijn we ook erg benieuwd naar jouw mening. 

0