Workshop: kopieer HDD naar SSD met juiste 4k alignment

88 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Sectoren
  3. 3. Emulatiemodus
  4. 4. 4k alignment
  5. 5. Wanneer niet uitgelijnd?
  6. 6. Alignment goed zetten
  7. 7. Stappenplan: harde schijf naar SSD kopiëren met correcte uitlijning
  8. 88 reacties

Alignment goed zetten

Klopt de 4k alignment van je schijf niet? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Er zijn verschillende utilities om de alignment van de schijf goed te zetten. Een goede (en gratis!) keuze is de MiniTool Partition Wizard Home Edition, die je kunt downloaden op www.partitionwizard.com.

Installeer dit programma en start het op. Je krijgt dan direct een overzicht van alle schijven en partities in je systeem. Het uitlijnen van je partities doe je simpelweg door in de balk links op de knop Align All Partitions te klikken. De software controleert dan eerst of het überhaupt nodig is. Zo nee krijg je de melding dat alle partities prima uitgelijnd zijn. Is er wel werk aan de winkel, dan geeft Partition Wizard aan welke partities aangepast zullen worden. Klik daarna linksboven op de knop Apply en de tool gaan aan de slag. Je zult zien dat Partition Wizard de computer opnieuw opstart en z’n taak tijdens het opstarten van Windows gaat uitvoeren: partities kunnen immers niet aangepast worden als Windows actief is.

Afhankelijk van de grootte en snelheid van je schijf in Partition Wizard wel even aan de slag, maar het resultaat is er dan ook naar. Je zult zien dat een schijf met uitgelijnde partities veel sneller is.


Met MiniTool Partition Wizard kun je eenvoudig met één druk op de knop al je partities uitlijnen.

0