Workshop: kopieer HDD naar SSD met juiste 4k alignment

88 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Sectoren
  3. 3. Emulatiemodus
  4. 4. 4k alignment
  5. 5. Wanneer niet uitgelijnd?
  6. 6. Alignment goed zetten
  7. 7. Stappenplan: harde schijf naar SSD kopiëren met correcte uitlijning
  8. 88 reacties

Inleiding

Wie de harde schijf van z’n PC of laptop kopieert naar een SSD moet opletten dat de positie van z’n partities wel overeenkomt met de indeling van de onderliggende disk. Hetzelfde is van belang voor de nieuwste generatie harde schijven. Wat deze zogenaamde 4k alignment is en hoe je prestatieverlies kunt voorkomen, bespreken we in deze workshop.

Je hebt het vast wel eens op een forum zien staan: “zorg er voor dat de partities op je SSD of harde schijf 4k aligned zijn, want anders kun je een flink prestatieverlies verwachten”. Het klinkt een beetje cryptisch, maar de waarschuwing is zeer terecht. Wie een modern besturingssysteem als Windows 7 of Windows 8 vers op een nieuwe harde schijf of SSD heeft geïnstalleerd hoeft zich in de regel nergens zorgen over te maken. Wie echter een bestaande installatie heeft gekopieerd van de ene schijf naar de andere (bijvoorbeeld bij de overstap naar een SSD), gebruik heeft gemaakt van partitioneringstools of nog een schijf gebruikt die oorspronkelijk in het Windows XP-tijdperk of daarvoor is geformatteerd, heeft wel gerede kans dat z’n installatie niet ‘uitgelijnd’ is, met matige prestaties van HDD of SSD tot gevolg.

In deze workshop laten we je zien hoe je zelf kunt controleren of de 4k alignment van je partities in orde is, hoe je een eventueel probleem met gratis software kunt oplossen en ook hoe je bij de overstap van een harde schijf naar SSD er zeker van kunt zijn dat dit goed gaat. Eerst echter wat theorie...


Wie de inhoud van een harde schijf naar een SSD kopieert moet goed opletten bij de alignment van de partities

0