Sony Bravia KD55X9005 UHD 4K review: X9-serie op 55"

20 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en geluid
 3. 3. Aansluitingen
 4. 4. Upscaling met 4K X-Reality Pro
 5. 5. Upscaling in de praktijk
 6. 6. Beeldkwaliteit
 7. 7. Digitale beeldverwerking
 8. 8. Menu, mediaspeler en Smart TV
 9. 9. Het nut van UHD
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Foto's en screenshots
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 20 reacties

Conclusie

Met de Bravia KD55X9005 is Sony de eerste fabrikant die een min of meer betaalbare, nou ja, bereikbare UDH televisie op de markt brengt. 4500 euro blijft uiteraard een hoop geld voor een 55 inch televisie, voor dat bedrag koop je met gemak twee normale full hd modellen van hetzelfde formaat.

Qua beeldkwaliteit stelt de 55X9005 niet teleur. Native UHD video ziet er subliem scherp uit en ook full hd beelden worden - afhankelijk van de detailling van het bronmateriaal - erg goed geupscaled naar UHD resolutie. Sony heeft duidelijk veel aandacht besteed aan haar upscaling en dat is te zien. Het menu biedt érg veel instelmogelijkheiden, wellicht zelfs te veel voor de gemiddelde consument. Bovendien lijkt er geen instelling te zijn die voor zowel SD, HD als UHD materiaal de beste beeldkwaliteit levert, je zal af en toe dus even het menu in moeten duiken, zo is onze ervaring.

Qua geluidskwaliteit is de X9005 een echte topper. De in het oog springende luidsprekers zullen niet iedereen kunnen bekoren, maar ze zorgen wel voor een geluidskwaliteit die beduidend beter is dan vrijwel alle andere platte televisies die momenteel te koop zijn. Grote vraag is uiteraard of Sony met de opvallende luidsprekers een goede inschatting van haar publiek maakt. De kans is immmers groot dat liefhebbers die 4500 euro voor een televisie betalen ook al een goede geluidsinstallatie hebben staan.

Toch zien we een paar haken en ogen bij de 55X9005. Ten eerste is het ontbreken van HDMI 2.0 ingangen een minpunt, zij het een minpunt dat alle UHD televisies de komende tijd zullen hebben, omdat deze standaard nog niet voltooid is. Anders dan Samsung biedt Sony echter niet de mogelijkheid om middels een losse module in de toekomst alsnog aansluitingen volgens nieuwe standaarden toe te voegen. In de praktijk betekent de beperking van de huidige HDMI 1.4a ingangen dat de televisie UHD materiaal met maximaal 30 beelden per seconde kan ontvangen. Sony liet eerder doorschemeren dat het mogelijk een (moeder)board omwisselactie zal opzetten om HDMI 2.0 toe te voegen, maar officieel is dit niet bevestigd, zodat je hier als potentiële klant ook niet vanuit kan gaan.

Een ander punt waar wij onze vraagtekens bij hebben is in hoeveer UHD bij relatief kleine beeldmaten als 55 inch écht nut heeft. Wetende dat je idealiter op één tot anderhave meter van het scherm moet zitten om alle details te kunnen zien, en dat het verschil met Full HD op een normale kijkafstand van ongeveer drie of vier meter nauwelijks nog zichtbaar is, durven wij het nut voor de gemiddelde huiskamersituatie in twijfel te trekken. Wil je een UHD televisie zoals deze Sony 55X9005 kopen, ga hem dan sowieso goed bekijken in een winkel in de buurt. En dan niet alleen door vlak voor het scherm te staan, maar ook door een tijdje op een meter of drie naar het beeld te kijken en de scherpte indien mogelijk te vergelijken met normale Full HD schermen.

Kortom: prima beeld, uitstekend geluid en ook nog eens met afstand de goedkoopste UHD televisie die te koop is. Ondanks de hierboven genoemde kanttekeningen maakt dat de 55X9005 tot een prachtige TV, die wij bekronen met een Silver Award.


Sony KD-55X9005


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Sony Bravia KD-55X9005

Sony Bravia KD-55X9005

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*