Sony Bravia KD55X9005 UHD 4K review: X9-serie op 55"

20 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en geluid
 3. 3. Aansluitingen
 4. 4. Upscaling met 4K X-Reality Pro
 5. 5. Upscaling in de praktijk
 6. 6. Beeldkwaliteit
 7. 7. Digitale beeldverwerking
 8. 8. Menu, mediaspeler en Smart TV
 9. 9. Het nut van UHD
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Foto's en screenshots
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 20 reacties

Uiterlijk en geluid

Het uiterlijk van de nieuwe 55 en 65 inch UHD televisies uit de X9-serie van Sony is compleet anders dan dat van het eerder gelanceerde 84 inch model. De luidsprekers, die links en rechts van het scherm in de rand zijn opgenomen, springen direct in het oog. Ze maken de Sony Bravia KD55X9005 een stuk breder dan andere 55 inch televisies. Reacties over het uiterlijk liepen in ons testlab uiteen van ‘strak’ tot ‘spuuglelijk’. Duidelijk is dat Sony met deze televisies een doelgroep probeert aan te spreken die van modern design houdt, en het niet vervelend vindt om een apparaat met een uitgesproken uiterlijk in de huiskamer te plaatsen. Het scherm staat op een open, ronde voet, zoals we dat bij meer Sony televisies van dit jaar zien.

Sony Bravia KD-55X9005

De grote, in het oog springende luidsprekers van de X9-serie zijn volgens de Sony ingenieurs ontworpen om een zo goed mogelijke geluidskwaliteit te realiseren, een punt waar menige platte televisie hopeloos tekort schiet. De luidsprekers bestaan uit drie ‘magnetic fluid’ drivers. Anders dan bij normale luidsprekers wordt hierbij geen gebruikt gemaakt van een traditionele spreekspoel die in een membraam is opgehangen; in plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van magnetische vloeistof. Het resultaat zou preciezere aansturing en een hoger rendement moeten zijn.

Aan de achterzijde van de Sony Bravia KD55X9005 zijn nog twee luidsprekers terug te vinden, die in samenwerking met een langwerpige klankkast zorgdragen voor de laagweergave. Sony heeft ook extra aandacht besteedt aan de versterking van het geluid. Zo is het audiogedeelte voorzien van een betere voeding, met betere ground-wiring en audiocondensatoren met een totale capaciteit van 3740uF. Dit zou volgens Sony moeten zorgen voor nauwkeurige weergave, vooral in het basgebied. Bij een demo eerder dit jaar waar Sony externe luidsprekers had aangesloten op de versterkers van zowel de oudere 84 inch UHD televisie als de nieuwe 55 en 65 inch modellen, was er duidelijk een verschil in geluidskwaliteit waarneembaar.

Sony Bravia KD-55X9005

In hoeverre de magnetic fluid-technologie bijdraagt aan de geluidskwaliteit van de Bravia X9005 en in hoeverre de versterker van invloed is, is lastig te zeggen, maar de televisie klinkt hoe dan ook érg goed. Van diep sub-laag is ook bij dit model geen sprake, maar midlaag, midden en vooral hoge tonen klinken uitstekend. Dit komt sowieso ook omdat de luidsprekers hun geluid direct naar voren afstralen, in plaats van naar beneden zoals bij de meeste televisies. Over het algemeen klinkt de X9005 hierdoor erg prettig. Spraak is mooi neutraal en natuurlijk, maar ook filmgeluid en muziek wordt heel netjes weergegeven. Van alle televisies die wij recent getest hebben – op de Bose VideoWave na – klinkt de 55X9005 dan ook met afstand het beste.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Sony Bravia KD-55X9005

Sony Bravia KD-55X9005

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*