Sony Bravia KD55X9005 UHD 4K review: X9-serie op 55"

20 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en geluid
 3. 3. Aansluitingen
 4. 4. Upscaling met 4K X-Reality Pro
 5. 5. Upscaling in de praktijk
 6. 6. Beeldkwaliteit
 7. 7. Digitale beeldverwerking
 8. 8. Menu, mediaspeler en Smart TV
 9. 9. Het nut van UHD
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Foto's en screenshots
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 20 reacties

Upscaling met 4K X-Reality Pro

Eén van de punten waarmee Sony indruk maakte met haar 84 inch UHD X9-serie televisie, was de kwaliteit waarmee het apparaat full hd beelden kon upscalen. Geen onbelangrijke eigenschap, want native 4K UHD materiaal is nog maar mondjesmaat beschikbaar en televisie-uitzendingen in 4K resolutie hoeven we de komende jaren sowieso nog niet te verwachten. Wie nu een UHD televisie koopt zal waarschijnlijk meer dan 90% van de tijd kijken naar normaal HD of zelf SD materiaal. Een goede upscaler is dus van groot belang.

Sony maakt hiervoor gebruik van een engine die de naam ‘4K X-Reality Pro’ heeft meegekregen, die ook is verwerkt in de Sony Bravia KD55X9005. De database in dit model moet zelfs nog uitgebreider zijn dan in het 84-inch model, volgens Sony. Deze beeldverwerker gebruikt verschillende methodes om beelden op een slimme manier te upscalen, en daarbij extra scherpte toe te voegen. Sony claimt dat de engine beschikt over een database met beeldpatronen, waarmee veelvoorkomende frequentiepatronen bedoeld worden. De processor vergelijkt binnenkomende beelden met patronen in de database, en besluit aan de hand van overeenkomsten de beste manier om delen van het beeld te upscalen.

Sony claimt dat de database is opgebouwd door écht 4K materiaal te downscalen, vervolgens door de processor op een aantal manieren te laten upscalen, waarna het ge-upscalede beeld vergeleken wordt met het origineel en de beste methode wordt opgeslagen. Door dit met honderden, zo niet duizenden beelden beelden te doen ontstaat volgens Sony een zelf-geleerde ‘Reality Creation’database. Over de exacte werking doet Sony helaas geen uitspraken, dus met deze beperkte informatie moeten we het doen.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Sony Bravia KD-55X9005

Sony Bravia KD-55X9005

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*