Sony Bravia KD55X9005 UHD 4K review: X9-serie op 55"

20 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en geluid
 3. 3. Aansluitingen
 4. 4. Upscaling met 4K X-Reality Pro
 5. 5. Upscaling in de praktijk
 6. 6. Beeldkwaliteit
 7. 7. Digitale beeldverwerking
 8. 8. Menu, mediaspeler en Smart TV
 9. 9. Het nut van UHD
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Foto's en screenshots
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 20 reacties

Upscaling in de praktijk

Op diverse beurzen liet Sony het afgelopen jaar indrukwekkende demonstraties zien van de upscale-kwaliteit van haar X9-serie UHD televisies. Daarbij lieten Sony engineers wel eerlijk weten dat het belangrijk is een bron te hebben met een zo scherp mogelijk beeld, ofwel beeld met veel detaillering. Veel blu-ray films en ook televisieuitzendingen in full hd formaat zijn opzettelijk iets onscherp gemaakt, om storende beeldfouten als aliasing en moiré tegen te gaan. Zo’n bron waarbij kleine details in verloren zijn gegaan door filtering, is veel lastiger te upscalen dan beelden die wél alle mogelijke informatie bevatten. Sony claimt in haar X-Reality database rekening te houden met verschillende downscale filters, en voor elk een optimale upscalemethode ontwikkeld te hebben.

Tijdens onze test van de Sony Bravia KD55X9005 hebben we meerdere Blu-ray discs en hd televisieuitzendingen beoordeeld op de upscalekwaliteit. Om heel eerlijk te zijn: de resultaten variëren enorm. Veel HD materiaal – ook op Blu-ray – bevat kennelijk te weinig informatie voor de processor om écht een verbetering in de beeldkwaliteit te laten zien bij het upscalen. Bij enkele blu-rays waarbij dat wél het geval was, laat de 55X9005 inderdaad indrukwekkende detailering zien, waarbij het beeld er daadwerkelijk beter uitziet dan op een normaal full hd scherm.

Mastered in 4K Blu-ray

Omdat er nog geen blu-ray standaard is voor UHD materiaal heeft Sony Electronics in samenwerking met zusterbedrijf en filmstudio Sony Pictures een speciaal downscaling filter ontwikkeld om 4K filmmateriaal om te zetten naar ful hd beelden die op Blu-ray opgeslagen kunnen worden. Bij deze methode wordt een filter gebruikt dat zoveel mogelijk hoogfrequente beeldinformatie behoudt. Sony's UHD televisies hebben een instelling in het menu die speciaal voor deze 'Mastered in 4K' blu-ray discs bedoeld is. Wanneer deze gekozen wordt 'weet' de televisies precies hoe de beelden zijn omgezet van UHD naar Full HD, en gebruikt upscaling filters die daar zo goed mogelijk bij aansluiten. Sony claimt dat de beeldkwaliteit hierdoor vrijwel overeen komt met écht 4K UHD materiaal. Bij diverse head-to-head demo's die Sony eerder dit jaar aan ons liet zien was duidelijk dat de upscaling van deze Mastered in 4K blu-ray films inderdaad érg goed is, maar dat er uiteraard wel degelijk verschil in detaillering is met native 4K materiaal.

Wie naar de winkel wil om deze Mastered in 4K blu-ray titels te kopen - ze zijn gewoon in alle Blu-ray spelers en op alle televisies af te spelen - moet voorlopig in ieder geval nog even geduld hebben. In eerste instantie brengt Sony Pictures een beperkt aantal titels uit in de Verenigde Staten. Wanneer en of de Mastered in 4K titels ook naar ons land komen is op het moment van schrijven nog niet bekend.


De 'Mastered in 4K' Blu-rays van Sony Pictures worden beter geupscaled dan veel ander full hd materiaal.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Sony Bravia KD-55X9005

Sony Bravia KD-55X9005

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*