Sony Bravia KD55X9005 UHD 4K review: X9-serie op 55"

20 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en geluid
 3. 3. Aansluitingen
 4. 4. Upscaling met 4K X-Reality Pro
 5. 5. Upscaling in de praktijk
 6. 6. Beeldkwaliteit
 7. 7. Digitale beeldverwerking
 8. 8. Menu, mediaspeler en Smart TV
 9. 9. Het nut van UHD
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Foto's en screenshots
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 20 reacties

Beeldkwaliteit

Wij ontvingen van Sony een exemplaar van de Bravia KD55X9005 dat in alle opzichten productieklaar was, en waarschijnlijk zelfs een normaal productiemodel betrof. Daarbij moeten we wel een kleine disclaimer maken. Op de doos was namelijk een groot plakkaat aangebracht waarop 'Sample-2. Fine tuned at FSK' stond. Dat duidt er dus op dat ons testexemplaar wat extra aandacht van de engineers heeft gehad en mogelijk onderhuids gekalibreerd was. Op het contrast en de digitale beeldverwerking heeft dit geen invloed, maar mogelijk wel op de kleur en grijsweergave.

Sony Bravia KD-55X9005

Dat is ook te zien bij het testen, want wanneer we het scherm doormeten met onze X-Rite Colorimeter en Calman software, zien we dat de televisie érg goed presteert. In de Cinema1 beeldstand - de instelling die Sony zelf aanraadt voor optimale beeldkwaliteit - laat de televisie een bijna perfect grijsverloop zien, zij het dat het gamma iets te hoog uitkomt, waardoor het beeld in de middentonen wat donker is. Dit is via de gamma-instelling in het menu overigens makkelijk te corrigeren.

Sony Bravia KD-55X9005

Ook de kleurweergave van de televisie is érg goed. De 55X9005 maakt gebruik van een zogenaamd Triluminos display, waarbij de backlight niet bestaat uit witte leds, maar uit gekleurde quantum-dots. Het licht van de backlight bevat hierdoor een breder frequentiespectrum, wat het mogelijk maakt om een groter kleurbereik weer te geven. In de Cinema 1 modus doet de televisie dat niet, alleen bij groen zien we een groter kleurbereik dan wat gewenst is volgens de Rec.709 norm.

We hebben de televisie ook getest in de Cinema 2 stand, waarbij wél gebruik gemaakt wordt can het complete kleurbereik en dan zien we dat de televisie inderdaad aanmerkelijk meer kleurverzadiging kan bieden dan normale schermen. In de praktijk is het nut hiervan beperkt, omdat televisiesignalen en ook beelden op Blu-ray deze informatie niet bevatten, en het gebruik van deze instelling leidt tot oververzadigde kleuren. Sony's eerder genoemde Mastered in 4K Blu-ray discs bieden overigens wél ondersteuning voor grotere kleurruimte. Deze zijn namelijk gecodeerd volgens de xvYCC / xvColor methode. In combinatie met een blu-ray speler die deze signalen herkent, zorgen deze discs dus wél voor een groter kleurbereik.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Sony Bravia KD-55X9005

Sony Bravia KD-55X9005

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*