Sony Bravia KD55X9005 UHD 4K review: X9-serie op 55"

20 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en geluid
 3. 3. Aansluitingen
 4. 4. Upscaling met 4K X-Reality Pro
 5. 5. Upscaling in de praktijk
 6. 6. Beeldkwaliteit
 7. 7. Digitale beeldverwerking
 8. 8. Menu, mediaspeler en Smart TV
 9. 9. Het nut van UHD
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Foto's en screenshots
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 20 reacties

Digitale beeldverwerking

De kwaliteit van in televisies ingebouwde beeldverwerking voor onder andere het deinterlacen van videobeelden, ruisonderdrukken en kleur- en contrastoptimalisatie testen wij met de HD HQV 2.0 benchmark op blu-ray. Gezien de krachtige X-Reality Pro 4K engine hadden wij hoge verwachtingen voor de Sony Bravia KD55X9005 in deze test, maar die komen slechts deels uit. Met de standaardinstellingen van de Cinema-stand herkende de televisie niet wanneer een interlaced videosignaal feitelijk progressive filmbeelden bevatte, waardoor de beeldscherpte niet optimaal was. Met de 'standaard' beeldinstelling werkte dit wel naar behoren, maar waren de kleur- en contrastinstellingen niet realistisch.

Met de KD55X9005 is het sowieso lastig om goede instellingen te vinden die voor verschillende bronnen goed werken. Wat er goed uitziet bij HD-materiaal van hoge kwaliteit werkt niet goed bij beelden van matige kwaliteit met veel beeldruis en omgekeerd. De televisie bevat bovendien érg veel beeldinstellingen, die onderling invloed op elkaar hebben. Alleen voor beeldscherpte zijn er bijvoorbeeld drie verschillende instellingen beschikbaar die elk (net) iets anders doen, maar wel invloed op elkaar hebben.

Sony Bravia KD-55X9005

Dat gezegd hebbende is de digitale beeldverwerking doorgaans goed. Met de juiste instellingen laat de 55-inch variant van de X9-serie indrukwekkende resultaten zien op het gebied van ruisonderdrukking, scherpte en kleurweergave. De televisie heeft als een van de eerste modellen die wij testen de optie om actief huidtonen bij te regelen wanneer deze bijvoorbeeld te geel, te groen of de rood worden weergegeven. Helaas bleek het inschakelen van deze optie bij de HQV test (vrijwel) geen invloed te hebben op de betreffende test. Wellicht iets dat met een firmware-update nog verbeterd gaat worden?


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Sony Bravia KD-55X9005

Sony Bravia KD-55X9005

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*