Sony Bravia KD55X9005 UHD 4K review: X9-serie op 55"

20 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en geluid
 3. 3. Aansluitingen
 4. 4. Upscaling met 4K X-Reality Pro
 5. 5. Upscaling in de praktijk
 6. 6. Beeldkwaliteit
 7. 7. Digitale beeldverwerking
 8. 8. Menu, mediaspeler en Smart TV
 9. 9. Het nut van UHD
 10. 10. Specificaties en testresultaten
 11. 11. Foto's en screenshots
 12. 12. Conclusie
 13. 1 besproken product
 14. 20 reacties

Het nut van UHD

UHD schermen zijn prachtig en vooral wanneer er écht UHD materiaal op getoond wordt is de detaillering om te watertanden. Mits je voldoende dicht op het scherm zit, want dat is wel iets om rekening mee te houden bij UHD. Voor Full HD beelden geldt dat mensen met goede ogen ongeveer driemaal de beeldhoogte als maximale kijkafstand kunnen aanhouden, om alle details te kunnen zien. Bij UHD, waarbij de resolutie zowel horizontaal als verticaal verdubbelt ten opzichte van Full HD, geldt dus dat je eigenlijk niet verder dan handerhalf keer de beeldhoogte als kijkafstand moet aanhouden. Dat blijkt in de praktijk vrij onrealistisch. Het door ons geteste 55 inch model heeft een beeldhoogte van 68,5 centimeter. Als we anderhalf keer die beeldhoogte als kijkafstand aanhouden, dan komen we uit op net iets meer dan een meter. 

Nu is de discussie over het oplossend vermogen van het menselijk oog érg lastig en als je meer dan anderhalve meter van een 55 inch UHD televisie zit, zie je uiteraard nog wel verschillen met een normaal Full HD scherm. Die verschillen nemen echter snel af en op een afstand van vier keer de beeldhoogte - ongeveer 2,75 meter bij een 55 inch scherm - zullen de meeste mensen het verschil tussen Full HD en UHD al niet of nauwelijks meer kunnen zien. 

Na uitgebreide kijkproeven met de 55X9000 moeten wij dan ook tot de conclusie komen dat de meerwaarde van UDH op dit beeldformaat bij een 'normale' kijkafstand van ongeveer drie meter zeer gering is. Doordat overgangen tussen pixels scherper zijn, lijkt het beeld bij weergave van UHD materiaal contrastrijker en ook nog marginaal scherper dan een full hd signaal, maar de verschillen zijn op deze afstand zeker niet groot. Gaan we dichter bij het scherm zitten - we hebben een tijdje op ongeveer één meter afstand gezeten - dan is het verschil tussen Full HD en UHD uiteraard wél erg goed zichtbaar. De meerwaarde van de potentieel hogere beeldscherpte zal in de praktijk dus sterk afhangen van niet alleen jouw ogen, maar vooral ook erg van de kijkafstand.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Silver Award Sony Bravia KD-55X9005

Sony Bravia KD-55X9005

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0
*