Seagate Desktop HDD.15 4TB / Barracuda XT 4TB review: 4TB volgens Seagate

17 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Tests
 3. 3. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)
 4. 4. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)
 5. 5. Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)
 6. 6. Testresultaten: PCMark7 (1)
 7. 7. Testresultaten: PCMark7 (2)
 8. 8. Testresultaten: HD Tune Read
 9. 9. Testresultaten: HD Tune Write
 10. 10. Testresultaten: Atto Random Read
 11. 11. Testresultaten: Atto Random Write
 12. 12. Geluidsproductie
 13. 13. Stroomverbruik
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Toen Seagate rond de jaarwisseling 2011/2012 haar nieuwe generatie Barracuda 7200.14 harde schijven uitbracht, waren we daar erg enthousiast over. Het 2TB model dat we in eerste instantie testten presteerde erg goed, en ook de later geteste 1TB en 3TB modellen vielen in de smaak. Nadat Hitachi en Western Digital al lang geleden 4TB schijven in het assortiment opnamen, was het natuurlijk wel wachten op een 4TB uitvoering van de Barracuda 7200.14. Helaas, die is er nooit gekomen en lijkt ook niet in de planning te staan. Toch heeft ook Seagate inmiddels verschillende 4TB schijven in het assortiment, waarvan we er twee getest hebben, de Desktop HDD.15 4TB en de Barracuda XT 4TB.

De Desktop HDD.15 4TB is Seagates officiële 4TB schijf voor gebruik in desktop PC's. In tegenstelling tot de 7200.14 schijven werkt dit model echter op 5900 rpm, wat betekent dat we helaas wat lagere prestaties mogen verwachten. De hoge datadichtheid zorgt er echter voor dat de Desktop HDD.15 4TB wel sneller is dan de meeste 5400/5900 rpm schijven: net als de 7200.14 disks maakt de Desktop HDD.15 namelijk gebruik van platters van 1TB, waarvan er dus vier aanwezig zijn. Uiteraard heeft de schijf een Serial ATA 600 interface en is er 64 MB cache-geheugen aan boord. Volgens de specificaties van Seagate kan de schijf tot 180 MB/s lezen en tot 146 MB/s schrijven. De garantie op de disk is twee jaar. De prijs van 4,1 cent per GB is érg scherp te noemen.

Seagate Desktop HDD 4TB
Seagate Desktop HDD.15 4TB

Is er dan geen 7200 rpm 4TB schijf van Seagate? Jawel, uit een NAS visten wij de Seagate Barracuda XT 4TB. In Europa is deze schijf niet los te koop, in Amerika wel (en daar is hij niet bepaald goedkoop). Desalniettemin hebben we ook deze schijf door onze tests heen gehaald. Deze Barracuda XT maakt echter geen gebruik van de moderne 1TB platters, maar van vijf platters van 800GB per stuk. Dat is ook direct de belangrijkste reden waarom deze Barracuda XT het in de benchmarks niet haalt bij de 7200.14 schijven. 

Seagate Barracuda XT 4TB
Seagate Barracuda XT 4TB

Tests

We hebben de Seagate 4TB schijven op een zelfde manier getest als de deelnemers aan opnze laatste grote vergelijkingstest van 3,5" harde schijven. In de grafieken op de volgende pagina vind je alle door ons geteste en nog verkrijgbare 3,5" harde schijven met een capaciteit van 2 TB of meer.

We hebben een aantal tests op de schijven uitgevoerd. Allereerst uiteraard prestatiebenchmarks. De HD Tune benchmark toont ons onder meer de gemiddelde doorvoersnelheid en de gemiddelde toegangstijd van de schijven. Via de Atto benchmark zien we hoe snel schijven zijn bij het lezen en schreven van kleine (4 kB) en grotere (1 MB) bestanden met vier tegelijk. De belangrijkste benchmarks zijn echter PCMark Vantage en PCMark 7. Beide zijn gebaseerd op de harde schijfactiviteit van echte applicaties, de eerste uit het Windows Vista tijdperk, de tweede uit het Windows 7 tijdperk.

Naast prestatietests hebben we ook het stroomverbruik en de geluidsproductie van de schijven gemeten, zowel idle als in gebruik tijdens een random access test. De geluidsproductie hebben we gemeten in een geluidsdichte kast op een afstand van 10 centimeter.

In alle grafieken zijn eerder geteste schijven blauw, de Barracuda XT 4TB rood en de Desktop HDD.15 4TB groen.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (1)

In PCMark Vantage komt de Seagate Desktop HDD.15 op 5480 punten, een prima score voor een 5400/5900 rpm schijf. De schijf is in ieder geval sneller dan de WD Caviar Green exemplaren. De prestaties van de Barracuda XT 4TB vallen tegen; de schijf blijkt langzamer dan alle andere 7200 rpm schijven in de grafiek.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (2)

Meer PCMark Vantage testresultaten van de Seagate Desktop HDD.15 4TB en de Seagate Barracuda XT 4TB.

Testresultaten: PCMark Vantage HDD (3)

De overige PCMark Vantage testresultaten van de Seagate Desktop HDD.15 4TB en de Seagate Barracuda XT 4TB.

Testresultaten: PCMark7 (1)

PCMark7 maakt gebruik van traces gebaseerd op moderne software uit het Windows 7 tijdperk. Juist omdat deze benchmark gebruik maakt van echte en ook moderne applicaties, is dit eigenlijk de belangrijkste benchmark om je beslissing welke harde schijf of SSD je gaat te kopen op te baseren. Een verschil met PCMark Vantage is dat PCMark7 de traces real-time afspeelt. Daardoor liggen de scores veel dichter bij elkaar, maar zijn ze wel uitstekend naar de realiteit te vertalen. Een twee keer zo hoge score in PCMark7 betekent dat een dergelijke taak in de praktijk ook echt twee keer zo snel gaat. 

Ook in PCMark 7 komt de Desktop HDD.15 4TB beter uit de verf dan andere 5400/5900 rpm schijven. De Barracuda XT 4TB kan de prestaties van de veel oudere Hitachi 7K4000 4TB niet evenaren. 

De Windows Defender test is gebaseerd op een trace waarbij Windows Defender een quick scan doet van een systeem.

De importing pictures test is gebaseerd op een trace waarbij een USB-stick met 68 foto's (434 MB in totaal) wordt geïmporteerd in Windows Live Photo Gallery, waarbij de afbeeldingen worden gekopieerd en geïndexeerd en er thumbnails worden aangemaakt.

De video editing test is gebaseerd op een trace waarbij een HD-video wordt geëxporteerd vanuit Windows Live Movie Maker. Deze film is gebaseerd op eerder geïmporteerde 1080i MPEG2 video's van een Sony HDR-HC3 camera.

Testresultaten: PCMark7 (2)

De Windows Media Center test is gebaseerd op het gebruik van een Media Center PC met twee DVB-T tuners. Eerst wordt een stuk TV opgenomen, waarna de opname wordt gestopt. Terwijl de opname wordt afgespeeld, worden er tegelijkertijd twee andere zenders opgenomen.

De adding music test is gebaseerd op Windows Media Player. Bij deze test wordt 68 GB aan muziekbestanden (lossless WMA) afkomstig van een andere schijf geïndexeerd. Let wel: het inlezen van de WMA-files valt niet binnen de trace, want die waren afkomstig van een andere schijf. De trace bevat enkel de hardeschijfactiviteit van het bijwerken van de Windows Media Player database.

De starting applications test is gebaseerd op het openen van een op de harde schijf bewaard zeer complex HTML-document inclusief alle bijbehorende bestanden in Internet Explorer.

De gaming test is gebaseerd op een trace waarbij een level in World of Warcraft volledig wordt geladen.

Testresultaten: HD Tune Read

In HD Tune zien we dat de Desktop HDD.15 een gemiddelde leessnelheid van 138,8 MB/s behaalt. De beloofde 180 MB/s is trouwens niet gelogen; aan het begin van de schijf rapporteert HD Tune netjes 176 MB/s in de praktijk. De 138,8 MB/s is sneller dan alle andere 5400/5900 rpm schijven die we hebben getest. Het is zelfs een snelheid die voor 7200 rpm schijven niet gek is. De Barracuda XT komt op 144,6 MB/s, ook een prima resultaat.

In de toegangstijdtest zien we de achilleshiel van beide schijven. Gemiddeld 17,6 ms is voor een 5400/5900 rpm schijf iets meer dan gemiddeld. Voor een 7200 rpm schijf is het ronduit slecht.

Testresultaten: HD Tune Write

Bij schrijven behaalt de Desktop HDD.15 4TB gemiddeld 134,3 MB/s, opnieuw beter dan alle andere 5400/5900 rpm schijven. Ook de XT doet het weer prima. Kijken we naar de toegangstijd bij schrijven, dan is die bij beide disks prima in orde.

Testresultaten: Atto Random Read

Het met vier threads tegelijk lezen van kleine 4 kB datablokken doen beide schrijven opvallend snel. Ook bij 1 MB datablokken doen beide schijven het in vergelijking met andere exemplaren met vergelijkbare rotatiesnelheid het prima.

Testresultaten: Atto Random Write

Bij schrijven van 4 kB datablokken met vier tegelijk is de Desktop HDD.15 4TB opvallend genoeg sneller dan de Barracuda XT. Vermoedelijk heeft dit iets te maken met de modernere aansturing van deze schijf. Op de resultaten van beide schijven in deze test is weinig aan te merken.

Geluidsproductie

Bij de geluidstest zien we dat de Desktop HDD.15 4TB lekker stil is. Sommmige Western Digital Caviar Green of Red schijven zijn nóg iets stiller, maar die verschillen zijn onhoorbaar klein. De Barracuda XT 4TB daarentegen is opvallend luidruchtig, zeker idle.

Stroomverbruik

Ten slotte het stroomverbruik. Het vebruik van de Desktop HDD.15 4TB is lager dan gemiddeld, al bewijst Western Digital dat het nog wel wat lager kan. Het verbruik van de Barracuda XT valt tegen.

Conclusie

Over de Seagate Barracuda XT 4TB kunnen we kort zijn. De schijf is in Europa überhaupt niet los te koop, maar zelfs al zou dat het geval zijn, dan zouden we er nog niet warm voor lopen. Wie per se een snelle 4TB schijf wil, kan beter een Hitachi 7K4000 kopen, die sneller, zuiniger, stiller en - in Amerika althans - ook een stuk goedkoper is.

Over de Desktop HDD.15 4TB zijn we wél enthousiast. Sowieso vinden we het geen gekke gedachte dat Seagate voor haar 4TB schijf voor een 5900rpm exemplaar heeft gekozen. Een schijf met dergelijke opslagcapaciteit koop je toch voornamelijk voor data-opslag en vermoedelijk minder snel als schijf waar je OS en je programma's op staan. Een snelle SSD en een Desktop HDD.15 4TB, dat is best een prettige combinatie. Mede dankzij de grote platters is de schijf sneller dan andere 5400/5900 rpm schijven en op het stroomverbruik en de geluidsproductie is weinig aan te merken. Tenslotte is de prijs ook scherp: 4,1 cent per GB komt overeen met de Western Digital Caviar Green 3TB, een serie die niet in 4TB verkrijgbaar is. Een prima schijf dus!


Seagate Desktop HDD.15 4TB

Met dank aan:


Wij danken Informatique.nl voor het beschikbaar stellen van de harde schijven voor deze test.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Seagate Barracuda XT 4TB

Seagate Barracuda XT 4TB

 • Harddisk
 • 4000 GB
 • 7200 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
Excellent Seagate Desktop HDD 4TB

Seagate Desktop HDD 4TB

 • Harddisk
 • 4 TB
 • 5900 rpm
 • Serial ATA 600
 • 3.5 inch
Niet verkrijgbaar
0
*