ASRock 990FX Extreme9 review: high-end moederbord voor AMD FX

20 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. ASRock 990FX Extreme9
 3. 3. Benchmarks
 4. 4. Stroomverbruik
 5. 5. Geluidskwaliteit
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Met al het Intel Haswell-geweld van de laatste tijd zou je haast vergeten dat er nog een andere processorfabrikant is en dat er voor diens CPU's ook moederborden verkocht worden. AMD's snelste consumenten CPU's, de FX-serie, is niet bepaald een succesnummer te noemen, maar heeft toch zeker zijn sterke kanten.

In onze recente vergelijkingstest van 45 processors concludeerden we bijvoorbeeld dat de ca. € 120 euro kosten de AMD FX-6300 processor helemaal zo gek niet is en in sommige benchmarks tot zelfs twee keer zo snel als Intels CPU van dezelfde prijs. Maar we moeten ook reëel zijn; de AMD CPU's doen het vooral goed bij de prijsbewuste koper en zodoende doen moederbordfabrikanten ook rustig aan voor wat betreft speciale features als het gaat om AMD moederborden. Toch zijn er nog altijd liefhebbers die een bewuste keuze maken voor AMD en daarbij ook graag een luxe bord kiezen met alles erop en eraan. Voor die doelgroep heeft ASRock het 990FX Extreme9 moederbord, dat sinds begin dit jaar op de markt is. 

ASRock 990FX Extreme9
ASRock 990FX Extreme9

We moeten even graven, maar het was december 2011 dat we voor het laatst een vergelijkingstest van AMD Socket AM3+ moederborden voor AMD FX-processors publiceerden. Het gros van de destijds geteste borden is nog altijd courant en sowieso zijn al de geteste borden geschikt om ook de nieuwste generatie FX CPU's te laten werken. Het geeft aan dat AMD een bestaand platform lang in leven kan houden. En hoewel de AMD 990FX chipset, AMD's topmodel, puur op basis van de introductiedatum inmiddels als bejaard beschouwd mag worden, doet hij op sommige vlakken qua specificaties weinig onder voor Intel. Vergeet niet: bij Intel vierden we kort geleden dat er eindelijk ondersteuning is voor 6x Serial ATA 600, maar AMD heeft dat al jaren. Het belangrijkste wat mist bij de 990FX is ondersteuning voor USB 3.0, maar dat is door moederbordfabrikanten eenvoudig met extra controllerchips toe te voegen.

De ASRock 990FX Extreme9 ligt voor gemiddeld € 194 in de winkel. Ja, dat is duurder dan de duurste CPU die je er op kunt plakken (de nieuwe AMD-9370 en AMD FX-9590 nog even niet meegerekend), maar is niet het duurste Socket AM3+ bord dat we tot nu toe getest hebben. Die eer gaat nog altijd naar de Gigabyte GA-990FXA-UD7, die zelfs gemiddeld € 218 moet opbrengen. Zoals we van ASRock gewend zijn, krijg je bij dit bord veel waar voor je geld, zodat die UD7 aan de ASRock 990FX Extreme9 een geduchte concurrent heeft.

ASRock 990FX Extreme9

Net als andere high-end Socket AM3+ moederborden is de ASRock 990FX Extreme9 opgebouwd rond de AMD 990FX chipset en de AMD SB950 south bridge. Het bord biedt allereerst een viertal PCI-Express 2.0 x16 sloten. De website zegt dat SLI en Crossfire ondersteuning is beperkt tot drie kaarten, maar volgens de handleiding is het bord ook geschikt voor 4-way SLI en 4-way Crossfire. Wij hebben het overigens niet getest, maar erg zinnig is het sowieso niet om 4-way SLI op dit bord te gebruiken, want de verdeling van het aantal lanes is daar niet ideaal voor. Het eerste slot heeft immers altijd 16 lanes en het tweede altijd vier. Daarmee krijg je bij vier kaarten een 16/4/8/8 verdeling. Gebruik je twee videokaarten, dan kunnen ze wel beide de volle 16 lanes krijgen; het bord schakelt dan over op 16/4/16/0. Naast de PCI-Express x16 sloten biedt het bord nog 1x PCI-Express en 1x PCI. Er zijn vier sloten voor geheugenmodules en ASRock geeft aan geheugensnelheden tot DDR3-2450 te ondersteunen. Let wel, officieel gaan de AMD FX processors tot DDR3-1866.

ASRock 990FX Extreme9

Serial ATA 600 vinden we acht keer op het moederbord. Zes keer verzorgd vanuit de SB950 south bridge en twee maal extra middels een ASMedia ASM1061 controller. Een zelfde chip zorgt ervoor dat het bord ook twee maal eSATA biedt. USB 3.0 heeft het bord maar liefst acht keer, waarvan vier keer extern. Hiervoor heeft ASRock twee Etron EJ188H controllers op het bord geplaatst. Daarnaast biedt het bord nog acht keer USB 2.0. Firewire is ook nog vertegenwoordig op het bord, al is de vraag of iemand daarop zit te wachten.

De gebruikte audio-codec is de Realtek ALC898, die een prima geluidskwaliteit biedt. ASRock bundelt het bord met THX TruStudio Pro drivers, waarmee diverse soorten van geluidsverbetering mogelijk zijn. Ook positief is de aanwezigheid van een Intel 82583V chip als Gigabit netwerkcontroller.

Het bord biedt een zestal fan-aansluitingen, waarvan slechts twee van het PWM-type. Het bord werkt met een 12+2 fase CPU-stroomvoorziening. Dat zou zelfs voor die-hard overklokkers meer dan voldoende moeten zijn en maakt dat het bord ook geschikt is voor AMD's nieuwe 5 GHz FX-CPU's. De grafische EFI-BIOS biedt lekker veel overklokmogelijkheden, waaronder prima mogelijkheden om voltages te verhogen, zoals je ook kunt zien in onderstaande screenshots. Op de productpagina van het moederbord vind je traditiegetrouw alle maximaal instelbare voltages terug. Het bord heeft onboard power- en resetknoppen, een clear CMOS-knop tussen de I/O-connectors en ook een HEX-display van POST-codes toont, handig voor probleemdiagnose.

Op de lay-out van het moederbord is weinig tot niets aan te merken. Alle knoppen en connectors zitten op logische plekken en ASRock heeft ervoor gezorgd dat zelfs wanneer je drie dual-slot videokaarten gebruikt er nog altijd geen enkele knop of connector onbereikbaar wordt.

Benchmarks

Omdat we de eerste Socket AM3+ borden al vóór de introductie van de AMD FX-processors hadden getest en we de testconfiguratie identiek wilden houden voor later geteste borden, zijn alle benchmarks gedraaid in combinatie met een oude AMD Phenom II X4 965 processor, 2x 2 GB DDR3-1333 geheugen, een ATI Radeon HD 5870 videokaart en een Western Digital Raptor 74 GB harde schijf. De benchmarks zijn gedraaid onder Windows 7 x64.

Zoals te zien liggen de prestaties zeer dicht bij elkaar, zoals gebruikelijk bij moederborden met dezelfde chipset.

Stroomverbruik

Naast de prestaties hebben we ook het stroomverbruik gemeten, zowel idle als actief in gebruik. Het idle verbruik is gemiddeld, het verbruik onder load is duidelijk een stuk hoger dan gemiddeld.

Geluidskwaliteit

Ten slotte de geluidskwaliteit, gemeten met de loopback-test van Rightmark Audio Analyzer. De Realtek ALC898 codec zet een prima signaal/ruis-verhouding neer.

Conclusie

Leggen we de ASRock 990FX Extreme9 naast eerder geteste AMD 990FX borden, dan moeten we wel concluderen dat ASRock één van de meest complete borden heeft. De vraag is natuurlijk of je überhaupt 8x USB 3.0 en 8x Serial ATA 600 (om maar eens wat te noemen) op een AMD-bord nodig hebt, maar áls je in de markt bent voor een high-end Socket AM3+ bord, dan is deze 990FX Extreme9 geen slechte keuze. 

Vergelijken we het ASRock bord met z'n voornaamste concurrent, de Gigabyte GA-990FXA-UD7, dan zien we dat ASRock meer USB 3.0 poorten, meer fan-aansluitingen en een betere LAN-chip biedt. De extra PCI-Express x16 sloten die Gigabyte daartegenover stelt, zijn wat ons betreft meer een gimmick.

Wie een AMD FX processor koopt vanwege de goede prijs/prestatie-verhouding van bijvoorbeeld de FX-6300 raden we aan om voor een goedkoper bord te kiezen om het prijsvoordeel ook daadwerkelijk in tact te houden. Maar nogmaals; wil je om welke reden dan ook een high-end Socket AM3+ bord, dan is met dit ASRock bord bijzonder weinig mis.

Klik hier voor een vergelijkingstabel van alle door ons geteste Socket AM3+ moederborden.


ASRock 990FX Extreme9


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Silver Award ASRock 990FX Extreme9

ASRock 990FX Extreme9

 • ATX
 • Socket AM3+
 • AMD 990FX
 • DDR3
Niet verkrijgbaar
0
*