Netgear ProSafe XS708E review: switchen met 10 Gbit

31 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Randvoorwaarden
  3. 3. Test
  4. 4. Conclusie
  5. 5. Besproken producten
  6. 6. Reacties

Inleiding

Een gigabitverbinding in je huis zorgt ervoor dat je lekker snel bestanden kunt overzetten, bijvoorbeeld van en naar een NAS. De ontwikkelingen op het gebied van bekabelde verbindingen staan echter niet stil. Er zijn switches die een full-duplex bandbreedte bieden die 10 keer hoger ligt dan die van gigabitverbindingen. Deze standaard bestaat al geruime tijd. De Netgear ProSafe XS708E is echter een van de eerste die betaalbaar genoemd kan worden.

Uiterlijk is er niet bijzonder veel spannends te zien aan de ProSafe XS708E. Hij ziet eruit als een echte Netgear-switch, gemaakt van stevig metaal en voorzien van een interne voeding. Het enige wat je nodig hebt om hem op het stroomnet aan te sluiten, is een eurostekker. Het is echter wel degelijk een bijzondere switch, want het is een 10 Gbit-exemplaar. De 8 netwerkaansluitingen die je op de switch aantreft, bieden elk een bandbreedte van 10 Gbit.

Netgear ProSafe XS708E

Naast deze normale aansluitingen, is er ook nog een SFP+-aansluiting aanwezig. SFP staat voor Small Form-factor Pluggable. Met deze aansluiting kun je er met behulp van een converter voor zorgen dat je de switch ook op andere soorten netwerken kunt aansluiten. Hiermee is het dus mogelijk om de switch aan een glasvezelnetwerk te hangen. Dit is met name interessant als je in bedrijfssituaties over grote afstanden netwerken aan moet leggen. Als de afstanden dan te groot worden voor koper (meer dan 100 meter), kun je vaak nog wel met glasvezel uit de voeten. Dat is echter behoorlijk duur, dus als je de endpoints van die netwerken gewoon kan aansluiten op switches die verder gebruikmaken van koper, dan bespaar je als bedrijf behoorlijk wat geld.

Qua prijs valt het op zich nog mee. Toegegeven, gemiddeld zo'n 860 euro voor een switch die je niet kunt managen is behoorlijk wat geld. Als je echter bedenkt dat we hier te maken hebben met een van de eerste modellen van deze nieuwe generatie, valt het redelijk mee.

Update: Toen we zeiden dat de switch unmanaged was, doelden we op de onmogelijkheid om er rechtstreeks toegang tot te krijgen zoals we dat gewend zijn. We hadden echter geen rekening gehouden met het configuratietooltje dat Netgear meelevert met de switch. Met deze software heb je de mogelijkheid om enkele veelgebruikte zaken in te stellen, bijvoorbeeld linkaggregatie (het bundelen van meerdere fysieke poorten), QoS en VLANs. 

Netgear ProSafe XS708E

Randvoorwaarden

Een 10 Gbit-switch zoals de Netgear ProSafe XS708E is natuurlijk leuk en aardig, maar om volledig gebruik te kunnen maken de bandbreedte die een dergelijk apparaat te bieden heeft, moet ook de rest van je netwerk er klaar voor zijn. De kans dat je dergelijke componenten al in je computer hebt zitten, is niet groot.

Netgear ProSafe XS708E

Dit soort randvoorwaarden drijft de totale prijs van een 10 Gbit-setup behoorlijk op. De Intel X540-T2 PCIe-adapter waarmee wij de ProSafe XS708E hebben getest, kost bijvoorbeeld gemiddeld zo'n 530 euro. Een enkele X540-T2 is echter niet genoeg. Als je een netwerkje van een server/NAS en een of meerdere computers, zullen ze allemaal met een dergelijke adapter uitgerust moeten worden. Dan kan het nog best een duur geintje worden. Let wel, er zijn inmiddels al wel NAS-apparaten te koop die standaard 10 Gbit ondersteunen, maar dat zijn er zeker nog niet veel en vooralsnog vooral apparaten in de categorie 8 bays en hoger. Het is bij bepaalde modellen ook mogelijk om er achteraf zelf een adapter in te schroeven, maar ook daarvoor geldt dat dit over het algemeen vooralsnog de zakelijke modellen zijn met ruimte voor 8 schijven of meer.

Intel X540-T2
De Intel X540-T2 is een adapter die 10 Gbit aankan

Een 'detail' dat je ook niet moet vergeten zijn de kabels die je nodig hebt. Als je nu in je hele huis leidingen hebt lopen met Cat5- of Cat 5e-kabels, zullen die vervangen moeten worden. Voor 10 Gbit heb je namelijk Cat 6 of Cat 6a nodig. De eerste volstaat als je afstanden tot 55 meter wilt overbruggen, terwijl de tweede de maximale afstand van 100 meter die voor Ethernet geldt, aankan.

De kans dat je de volledige 10 Gbit voltrekt in je thuisnetwerk is overigens niet heel erg groot. Als je 1,25 GB/s wilt halen moet je er namelijk voor zorgen dat je harde schijf/SSD niet de bottleneck is en dat is nog niet zo eenvoudig. Als een harde schijf de maximale snelheid van een gigabitverbinding aankan, dan mag je al blij zijn. Om het tienvoudige aan data weg te kunnen schrijven, moet je met behoorlijk serieuze SSD RAID-arrays op de proppen komen. Dit geeft in ieder geval aan dat 10 Gbit op dit moment nog niet meteen bedoeld is voor consumenten, maar meer is gericht op het zakelijke segment.

Test

Als je op dit moment al wilt overstappen naar 10 Gbit, dan ben je dus al bij al toch nog wel enkele duizenden euro's kwijt. Om eens te kijken wat je hebt aan een dergelijke investering, hebben we de ProSafe XS708E eens op de testbank gelegd. We hebben hiervoor de testsuite IxChariot gebruikt, die we onder andere ook gebruiken om routers te testen. We hebben zowel half duplex als full duplex getest.

We hebben er daarnaast voor gekozen om met meerdere batchgroottes te testen. Het script waarmee we normaal gesproken bekabelde verbindingen testen maakt gebruik van een 'bestand' dat 1 Mbit groot is. Dat hebben we voor deze test allereerst verkleind naar 10 en 100 Kbit, en vervolgens vergroot naar 10 Mbit, 1 Gbit en 10 Gbit. Hieronder hebben we in een tabel gezet welke scores we halen bij welke batchgrootte. We hebben dit getest met behulp van twee systemen, die beide voorzien zijn van een Intel X540-T2 PCIe-adapter. Beide adapters zijn zo ingesteld dat ze gebruikmaken van zogeheten Jumbo frames.

Batchgrootte 10 Kbit 100 Kbit 1 Mbit 10 Mbit 1 Gbit
Half duplex 670 Mbps 4,2 Gbps 7,5 Gbps 8 Gbps 8 Gbps
Full duplex 1,5 Gbps 8,1 Gbps 9,2 Gbps 12,8 Gbps 12,8 Gbps

Als je naar de tabel kijkt, is het eerste wat opvalt dat er een correlatie lijkt te bestaan tussen batchgrootte en bandbreedte, maar dat dit niet oneindig door lijkt te schalen. Aan de andere kant zien we dat full duplex bij de kleinere batches zorgt voor een verdubbeling van de doorvoersnelheid, terwijl dat niet meer het geval is als je verder naar rechts gaat in de tabel. De maximale doorvoersnelheden van 10 Gbps en 20 Gbps worden bij onze tests niet gehaald. Half duplex komt de Netgear ProSafe XS708E nog behoorlijk in de buurt. Bij full duplex zien we een score die zo'n 50% hoger ligt dan de half duplex snelheid.

Iets waar we wel even een beetje van schrokken, was het stroomverbruik. Dat is met bijna 38 watt in idle wel erg hoog vergeleken met 8-poorts gigabitswitches, die vaak onder de 5 watt blijven.

Conclusie

De Netgear ProSafe XS708E en 10 Gbit als geheel zijn vooralsnog met name op de zakelijke markt gericht. De meeste consumenten zullen niet over de benodigde hardware beschikken. De aanschaf daarvan kan behoorlijk in de papieren lopen, dus dat zien we ook nog niet zo heel erg snel gebeuren. Maar goed, dat zie je bij heel veel nieuwe standaarden. Het heeft tijd nodig voor het van boven naar beneden in de markt is doorgedruppeld. De switch op zich is in ieder geval niet zo duur als je wellicht zou verwachten, zeker niet als je het vergelijkt met de prijs van de netwerkkaarten die je ervoor nodig hebt.

Onze tests wijzen uit dat de ProSafe XS708E half duplex een heel eind komt. Op full duplex zijn de snelheden relatief gezien wat minder, maar ook daar zien we uitstekende resultaten. Als je veel met hele kleine bestanden werkt, dan heeft de Netgear aanzienlijk meer problemen. Dat is echter normaal bij switches.

Het stroomverbruik lijkt in eerste instantie abnormaal hoog. Tenminste, als we het vergelijken met de 8-poorts gigabitswitches die we gewend zijn. Of dat kenmerkend is voor 10 Gbit, of dat dit aan dit specifieke exemplaar ligt, kunnen we nog niet zeggen. Deze Netgear is immers de eerste die we hebben getest. Bij de volgende zal er dus meer duidelijk worden.    

Netgear ProSafe XS708E


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Netgear ProSafe XS708E

Netgear ProSafe XS708E

  • 10000 Mbit/s
  • 8 x
Niet verkrijgbaar
0
*