Linksys EA6700 review: dual-core topmodel router

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Dual-core chip
 3. 3. USB 3.0
 4. 4. Smart WiFi, een jaar later
 5. 5. Prettige interface
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Testprocedure
 8. 8. Testresultaten: bekabeld
 9. 9. Testresultaten: 3 meter
 10. 10. Testresultaten: 10 meter
 11. 11. Testresultaten: 3 laptops tegelijk
 12. 12. Testresultaten: 802.11ac
 13. 13. Testresultaten: stroomverbruik
 14. 14. Conclusie
 15. 15. Besproken producten
 16. 16. Reacties

Inleiding

Linksys heeft besloten om 802.11n zo snel mogelijk te vervangen door 802.11ac, wanneer hij eind dit jaar is geratificeerd de nieuwe WiFi-standaard. Ze zijn recent met niet minder dan drie nieuwe modellen tegelijk gekomen, de EA6300, EA6400 en de EA6700. Die laatste is de vervanger van de EA6500 en heeft op papier nogal wat te bieden. Wij gingen op onderzoek uit.

Qua vormgeving hebben de ontwerpers van Linksys het al een tijdje redelijk rustig. De EA6700 ziet er grotendeels hetzelfde uit als de routers uit de vorige generatie, die weer waren gebaseerd op de generatie daarvoor. Wat ons betreft is daar niets mis mee, want het design kan nog prima mee. Wat ze bij Linksys wel hebben aangepast, is het ontwerp van de verpakking. Weg is het traditionele Linksys-blauw, dat is vervangen door een zwarte doos met een explosie van 'connected'-apparatuur daarop afgebeeld. Duidelijk moderner dan de vorige generatie.

Linksys EA6700

Als we de router ter hand nemen, zien we op het eerste gezicht dus weinig spannends. De aansluitingen bevinden zich allemaal aan de achterkant. We tellen zoals gewoonlijk 4 keer LAN, 1 keer WAN en twee keer USB. Een van de twee USB-aansluitingen is geschikt voor de snellere 3.0-standaard.

Achterop treffen we verder nog een WPS-knop, een reset-knop en een aan/uitschakelaar. Linksys blijft dus volharden in het plaatsen van de WPS-knop op de achterkant, al hebben ze hem inmiddels al wel naar een iets beter bereikbare plek verplaatst. Afhankelijk van hoe vaak je WPS gebruikt, kan het handiger zijn om deze knop aan de voorzijde te hebben.

Dual-core chip

De CPU op de Linksys EA6700 is er niet zomaar eentje. In het consumentensegment zijn we tot nu toe namelijk nog geen modellen tegengekomen met een dual-core CPU. Het is een chip met twee Cortex-A9-kernen zoals we die ook kennen uit smartphones en tablets. De kernen zijn geklokt op 800 MHz. Die kloksnelheid is op zich niet echt nieuw, maar dat hij twee rekenkernen heeft is een behoorlijke stap voorwaarts. De BCM4708 zit overigens niet alleen in de EA6700, maar ook in de EA6300 en EA6400. Voor de radio's gebruikt Linksys de oude vertrouwde BCM4331 voor 2,4 GHz en de BMC4360 voor 5 GHz. Dat houdt in dat het draadloze gedeelte van deze router exact hetzelfde is als dat van het model waarvoor hij in de plaats komt, de EA6500. Ook de hoeveelheid DDR3 SDRAM-geheugen is gelijk gebleven met 256 MB. Het is echter niet opgebouwd uit twee 128 MB-modules van Winbond, maar een enkele Hynix-module.

De echte verschillen tussen de EA6500 en de EA6700 lijken kortom de CPU en de toevoeging van een USB 3.0-poort te zijn. Als we de twee routers openmaken, zien we echter ook dat er een klein verschil is in configuratie van de antennes. De plaatsing van de antennes zelf is weliswaar identiek, maar ze zijn net iets anders aangesloten. Dit kan een van de redenen zijn dat de prestaties wat verschillend zijn, zoals we verderop zullen zien.

Linksys EA6700
De antenneconfiguratie op de EA6700...

Linksys EA6500
...en op de EA6500

Een interessant detail is overigens dat de EA6700 in Noord-Amerika niet uitkomt. Daar houden ze het bij de EA6500 als topmodel. Er onstaat hierdoor een wat vreemde situatie dat de modellen onder het topmodel (de EA6300 en de EA6400) wel over een dual-core processor beschikken, terwijl het topmodel dat niet doet. Het geeft echter ook aan dat Linksys ook wel ziet dat de EA6500 en de EA6700 wel heel erg veel op elkaar lijken.

USB 3.0

Heel erg spannend is het dus niet, behalve natuurlijk als die toevoegingen een duidelijke prestatiewinst opleveren. We hebben de USB 3.0-poort natuurlijk even getest. We hebben een pc bekabeld op de router aangesloten en vervolgens gemeten hoe snel een bestand van 3 GB naar een aangesloten externe USB 3.0-harde schijf wordt gekopieerd. We hebben het ook de andere kant op gemeten. Van de aangesloten computer naar de externe drive halen we zowel via de USB 2.0 als via de USB 3.0-poort een doorvoersnelheid van om en nabij de 15 MB/s. Dat is op zich niet slecht, maar daar heb je geen USB 3.0 voor nodig. Andersom is er wel een verschil te noteren. Via USB 2.0 gaat dat met ongeveer 17 MB/s, terwijl het via USB 3.0 met 23 MB/s gaat. Wederom nette scores, maar het verschil tussen de twee aansluitingen is erg klein. De Netgear Centria doet het op dit punt bijvoorbeeld duidelijk beter, met een leessnelheid van 70 MB/s en een schrijfsnelheid van 28 MB/s.

Of de dual-core CPU echt meerwaarde heeft, is lastig te testen. Voor de navigatie door de interface lijkt het in ieder geval geen verschil te maken. We kijken verderop in deze review natuurlijk naar de draadloze prestaties, maar kunnen nu al wel zeggen dat de aanwezigheid van de dual-core CPU daarop geen invloed lijkt te hebben. Het is aannemelijk dat je de meerwaarde pas gaat merken als je de router behoorlijk zwaar gaat belasten. Denk hierbij aan druk verkeer tussen aangesloten apparaten, maar ook meerdere Smart WiFi-apps die tegelijkertijd hun werk moeten doen.

Linksys EA6700

De EA6700 beschikt overigens net als de EA6500 over SimpleTap, waarmee je met een smartphone of tablet met NFC verbinding kunt maken met de router door ze tegen het kaartje aan te houden. Je moet hiervoor wel een speciale app installeren op je toestel, wat het niet meteen heel erg breed toepasbaar maakt. Het zou ons echter verbazen wanneer het niet mogelijk zou zijn om de informatie die op de Linksys-tag staat die bij de router geleverd wordt op een andere, universele tag te krijgen met behulp van de software die daarvoor aanwezig is in smartphones die over NFC beschikken. Als je dat voor elkaar krijgt, heb je geen speciale app nodig.

Smart WiFi, een jaar later

Linksys introduceerde eind juni van het vorige jaar hun nieuwe omgeving, die eerst Cisco Connect Cloud heette, maar nu door het leven gaat als Linksys Smart WiFi. De introductie van dit nieuwe platform is niet zonder slag of stoot gegaan, om het zachtjes uit te drukken. Linksys had zich lelijk misrekend en bij voorbaat aangenomen dat iedereen de nieuwe omgeving net zo geweldig vond als ze dat zelf vonden. Dat bleek dus niet helemaal waar, onder andere vanwege wat dreigende taal in de End User License Agreement.

Inmiddels is alles weer redelijk rustig op dat front, maar het is wel duidelijk dat de vooruitgang van het platform te leiden heeft gehad onder de controverse. Het aantal apps is nog altijd niet bijzonder groot. Deze zomer komen er echter wel weer enkele nieuwe apps uit. Het valt op dat vrijwel alle apps die op dit moment beschikbaar zijn of binnenkort beschikbaar komen, gericht zijn op controle van het netwerkverkeer en toegang tot de via USB aan gesloten externe harde schijf. Dergelijke apps kunnen dan weliswaar handig zijn, heel erg spannend zijn ze niet.

Linksys EA6700

Apps zoals Onkyo en Whirlpool die liet zien tijdens de introductie van het nieuwe platform, blijven vooralsnog achterwege. Met die apps heb je een bepaalde mate van controle over apparaten van andere merken. Als de router het centrum moet worden van het 'connected home', een van de ideeën achter de Smart WiFi-omgeving, dan moeten er vooral van dat soort apps komen. Apps waarmee je het functioneren van de router kunt regelen, zijn dan niet genoeg.

Prettige interface

Het is nu nog veel te vroeg om te zeggen of Smart WiFi wel of geen succes is of gaat worden. Wat voor ons wel vaststaat, is dat de interface van de huidige Linksys-routers een van de beste is van het moment. Het regelen van QoS door middel van het verslepen van icoontjes is bijvoorbeeld een stuk handiger dan voor alle apparaten QoS-regels aanmaken. Verder biedt de interface je ook lekker veel vrijheid in het indelen van het homescreen. Ook de onderliggende menu's zien er goed uit, al moet je hier door de afwijkende insteek van de interface nog wel eens zoeken voor je bij de juiste instellingen bent. Dat went echter snel.

Linksys EA6700

Dat de interface overal vandaan bereikbaar is, want cloudgebaseerd, is in bepaalde situaties wellicht handig, maar over het algemeen wat ons betreft geen reden om voor deze interface te kiezen. Als je vader je belt met de algemene klacht dat hij geen internet heeft, is het natuurlijk wel eenvoudig vast te stellen of het aan de internetverbinding ligt. Als je niet op de interface van de router komt, ligt het internet eruit.

Als je geen cloudfirmware wilt hebben, dan is het overigens ook mogelijk om een lokale versie van de firmware te draaien. Die ziet er vrijwel hetzelfde uit en is te herkennen aan de lichtblauwe balk bovenaan. Bij de cloudfirmware is die donkerblauw.

Specificaties

Algemeen
 
MerkLinksys
ProductnaamEA6700
ProductcodeEA6700-EW
DetailsProductinfo
WiFi
Draadloos
802.11-standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
Totale WiFi-snelheid1750 Mbit/s
Ondersteuning 2,4 GHz frequentieband
Gastnetwerk 2,4 GHz
WiFi-snelheid 2,4 GHz450 Mbit/s
Ondersteuning 5 GHz freqentieband
Gastnetwerk 5 GHz
WiFi-snelheid 5 GHz1300 Mbit/s
Antennes intern/externIntern
Verwisselbare antenne(s)
WMM (Wireless MultiMedia / 802.11e) compatible
Wireless Distribution System (WDS)
Bedraad
Aantal LAN-aansluitingen4
LAN snelheid1000 Mbit/s
Internet
Ethernet WAN-aansluiting
Geïntegreerd ADSL-modem
RFC 2364 (PPP over ATM) compatible
RFC 1483 (Ethernet over ATM) compatible
PPPoE compatible
Installatie wizard
Beveiliging
64-bit WEP beveiliging
128-bit WEP beveiliging
256-bit WEP beveiliging
WPA beveiliging
WPA2 beveiliging
802.1X authenticatie
WLAN standaard beveiligd
WLAN beveiligd na installatie wizard
WLAN Mac filtering
WPS (Wi-Fi Protected Setup) ondersteuning
Router-mogelijkheden
Remote management
DHCP-server
Port forwarding / Virtual servers
Firewall
SPI Firewall
Poorten beperking lokale PC's
URL blokkering
Tijdsblokkering algemeen
Negeer ping van WAN
DMZ (Demilitarized Zone)
Dynamic DNS cliënt
UPnP
IPv6-ondersteuning
VPN passthrough
VPN-server
Port triggering
QoS - Upstream beperken
QoS - Downstream beperken
QoS - Programma's/poorten prioriteren
QoS - PC's prioriteren
QoS - Lan Poorten Prioriteren
QoS - Mac-adres prioriteren
Overige hardware
Firmware tijdens test1.1.34.149770
Auto firmware check/update
USB printerserver
USB fileserver
USB webcam server
BitTorrent server
Nederlandstalige GUI optie
Fysieke eigenschappen
USB 2.01
USB 3.01
Afmetingen: Hoogte met antennes maximaal5 cm
Afmetingen: Hoogte5 cm
Afmetingen: Breedte25.7 cm
Afmetingen: Diepte18.4 cm
Gewicht router zonder adapter en kabel502 gram

Testprocedure

We testen zowel de bekabelde als de draadloze snelheden van routers. Dit doen we aan de hand van het IxChariot-pakket van Ixia, een veelgebruikt pakket om doorvoersnelheden binnen een netwerk te meten. Op alle systemen in het testnetwerk installeren we een zogenaamd endpoint, waarna de software aan de hand van een testscript bepaalt hoeveel megabits er per seconde van het ene endpoint naar het andere gestuurd kunnen worden. We meten de bekabelde snelheid van WAN naar LAN en van LAN naar LAN; dit houdt in dat er pakketjes vanaf een systeem gestuurd worden en via de WAN-poort op de router door een LAN-poort aan een ander systeem doorgegeven worden. Bij LAN naar LAN zijn beide systemen logischerwijs aangesloten op twee LAN-poorten.

De draadloze snelheid meten we beide kanten op, dus van LAN naar WLAN en van WLAN naar LAN. Hier gebruiken we uiteraard een systeem voor dat bekabeld (op een LAN-poort dus) is aangesloten op de router die op dat moment getest wordt. Daarnaast gebruiken we meerdere identieke BTO-laptops met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 WLAN-chip en drie antenne-aansluitingen om draadloos verbinding te maken met de router.

We zijn continu bezig met het optimaliseren van onze testmethode. Op dit moment testen we op 3 en op 10 meter met line of sight. Op deze manier krijgen we een indruk van de resultaten van een router bij optimale omstandigheden (3 meter) en bij wat grotere afstanden. Een hindernis in de vorm van een muur tussen de router een een laptop zetten is iets waar we naar aan het kijken zijn, maar wat niet heel erg eenvoudig te realiseren is in de ruimte waarin wij testen.

We hebben recent wel een test toegevoegd waarbij we de drie BTO-laptops tegelijkertijd (allemaal met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 chip) op de router aansluitien die we aan het testen zijn. Op die manier krijgen we een beeld van wat de router aankan als hij behoorlijk zwaar belast wordt en zien we wat de bandbreedte is die de router aan de verschillende laptops toewijst. We testen de draadloze snelheden op twee verschillende momenten, zodat de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren, wordt verkleind. Bij 802.11ac-routers testen we tevens de doorvoersnelheid op deze nieuwe standaard, waarbij we in eerste instantie de Netgear R6300 als bridge gebruiken. Als die om de een of andere reden niet lijkt te werken, pakken we de ASUS PCE-AC66 erbij. Die levert nog iets betere prestaties, maar moet vanwege de PCIe-aansluitning ingebouwd worden, waardoor dit niet echt praktisch is.

Testresultaten: bekabeld

In de grafieken op deze en volgende pagina's hebben we de Linksys EA6700 voorzien van een rood balkje. De rest van de familie, de EA6300, EA6400 en EA6500, is te herkennen aan de groene balkjes. We hebben verder alle AC-routers aan de grafieken toegevoegd die we tot nu toe hebben getest.

Bij dit soort high-end routers valt er weinig spannends te melden over de doorvoersnelheden. We zien vrijwel uitsluitend modellen die de volledige verbinding voltrekken. De Linksys-modellen doen dit net niet, maar zijn ruimschoots snel genoeg.

Testresultaten: 3 meter

Op drie meter zien we zeer nette scores voor de Linksys EA6700. De scores op 5 GHz zijn verbluffend hoog. Je zou je bijna af gaan vragen waarom je nog gebruik zou willen maken van 802.11ac. Althans, op 3 meter, want op 10 meter is het verschil duidelijker.

Testresultaten: 10 meter

Op 10 meter zien we dat de Linksys EA6700 het niet zo heel erg goed doet op 2,4 GHz. Op 5 GHz doet hij het op zich prima, maar steekt hij niet meer boven de rest uit, zoals dat op 3 meter wel het geval is. Dat kan uiteraard te maken hebben met de specifieke testomgeving, maar ook met de iets andere antenneconfiguratie vergeleken met de EA6500.

Testresultaten: 3 laptops tegelijk

De maximale bandbreedte meten wanneer er een enkele laptop draadloos is aangesloten is op zich interessant, maar het is ook interessant om te zien hoe de verschillende routers de bandbreedte verdelen als er meerdere apparaten draadloos verbonden zijn. Om hier een beeld van te krijgen voegen we naast de laptop op 3 en de laptop op 10 meter ook nog een derde laptop toe in de ruimte waarin we testen. We creëren hierbij zoveel mogelijk een waaiervorm, zodat de router een zo breed mogelijk oppervlak moet bestrijken.

Hier doet de Linksys EA6700 het wel weer prima op 2,4 GHz.

Testresultaten: 802.11ac

We zien hier goede tot zeer goede scores voor de Linksys EA6700. Hij weet zich echter op dit punt niet te onderscheiden van de rest van de familie.

Testresultaten: stroomverbruik

In idle is het stroomverbruik van de Linksys EA6700 aan de hoge kant vergeleken met de andere routers in de grafiek, maar daar komt niet veel meer bij als je hem gaat belasten.

Conclusie

De Linksys EA6700 is een router waar eigenlijk niet veel mis mee is. De prestaties zijn door de band genomen goed tot zeer goed, met uitzondering van de prestaties op 10 meter op 2,4 GHz. De Smart WiFi-interface bevalt ons prima, al lost deze zijn belofte nog niet helemaal in. Het probleem van de EA6700 is dat het op dit moment niet helemaal duidelijk is waarom je voor dit model moet gaan in plaats van voor de EA6500. Die laatste is weliswaar vervangen door de EA6700, maar nog altijd heel erg goed verkrijgbaar, al hebben we inmiddels wel gehoord dat er geen nieuwe zendingen meer naar Nederland toekomen.

Het 'probleem' is dat de EA6500 het minstens net zo goed doet. De USB 3.0-poort die op de EA6700 zit, lijkt ook niet echt een meerwaarde te zijn, gebaseerd op de tests die wij hebben uitgevoerd. Wat rest is de krachtiger processor die in de EA6700 zit. Daar hebben we bij onze tests de meerwaarde ook nog niet van kunnen ontdekken. Let wel, we zeggen hier niet dat de dual-core CPU geen zin heeft, maar dat we bij onze tests geen verschillen hebben gezien die daarop terug te voeren zijn.

Al bij al heeft Linksys met de EA6500 wat ons betreft al een hele tijd een steengoede router in de line-up zitten. De EA6700 weet daar eigenlijk op dit moment niet overheen te komen. We zouden hem zeker niet afraden, maar als je voor een goed prijsje een EA6500 op de kop kunt tikken (in onze Prijsvergelijker is de laagste prijs 129 euro), dan zouden we dat zeker overwegen. De gemiddelde prijs van de EA6500 ligt met zo'n 150 euro overigens maar een tientje onder die van de EA6700, maar dat gaat waarschijnlijk nog wel veranderen.

Linksys EA6700


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Linksys EA6300

Linksys EA6300

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
Silver Award Linksys EA6400

Linksys EA6400

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
Linksys EA6500

Linksys EA6500

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
Linksys EA6700

Linksys EA6700

 • 802.11ac (Wi-Fi 5)
Niet verkrijgbaar
0
*